Alvásmegvonásos EEG vizsgálat

Alvásmegvonásos EEG vizsgálat

Szerző: Neurológiai Központ | Létrehozva: 2020.04.29 10:57 | Módosítva: 2020.04.30 11:12

Az éberségi szint csökkenése sok esetben vezet az epilepsziás működészavar fokozódásához, a természetes alvás alkalmas a kóros rohamkészség igazolására, ha az éber felvétel nem tartalmaz kellően meggyőző adatot. Amikor egyértelmű epilepsziás rohamok ellenére a rutin EEG-k negatívak, indikálhatunk alvásmegvonásos EEG vizsgálatot.

Az epilepszia eszméletvesztéssel járó formái ijedtséget okozhatnak. A kivizsgálatlan rosszullétek, vagy a már megállapított, de kezeletlen epilepszia az ijedtségen túl egyéb problémákhoz vezethet, nem csak a beteg, hanem a környezetében élők számára is, mint például:

 • örökös félelem a betegben
 • munkahelyi problémák, munka elveszítése
 • jogosítvány bevonása
 • baleset okozása
 • baleset elszenvedése
 • családi kapcsolatok egymásra hatása (gyermek-szülő félelmei)

Mit jelent az EEG vizsgálat?

Az EEG olyan elektrofiziológiai mérőeszköz, amellyel az idegsejtek elektromos aktivitását valós időben lehet regisztrálni. Az EEG vizsgálat segítségével kimutathatóak bizonyos betegségekre jellemző agyi működészavarok, az agy elektromos tevékenységét vizsgálja a fejbőrre helyezett elektródákon keresztül. Az epilepszia mellett a vizsgálat alkalmazásával több neurológiai betegség is diagnosztizálható, felmérhető súlyosságuk és feltérképezhető az is, hogy a zavarok mely agyterületeket érintik.

Mikor, milyen esetekben szükséges alvásmegvonásos EEG vizsgálat?

Alvási EEG javasolt, ha az ébrenléti EEG normális, de a klinikai tünetek alapján nagy az epilepszia (pl. temporalis epilepszia) valószínűsége. Alvásmegvonásos EEG esetén a beteg a vizsgálatot megelőző éjszaka ébren marad, ami aktiválhatja az epilepsziás tüneteket.

Mit jelent az „alvásmegvonásos” vizsgálat?

A vizsgálatot megelőzően a betegnek virrasztani kell, ilyen módon nagyobb alváskényszer jön létre a vizsgálat ideje alatt.

Leggyakrabban éjszakai virrasztást kérnek a betegtől, ezért a vizsgálatra jellemzően a reggeli órákban kerül sor – ekkor engedik aludni a beteget a vizsgálat ideje alatt.

Miben nyújt több információt az alvásmegvonásos EEG vizsgálat?

 • Az EEG (elektroenkefalográfia) az agyban játszódó elektromos aktivitást rögzíti, a rohamok közötti időszakban is kimutathatja az epilepsziás működészavart, ami azonban egyetlen EEG vizsgálat esetén 30-40%-ban teljesülhet.
 • Az EEG ismétlése javíthat ezen az arányon, de az alvásos EEG messze több információt nyújt, mint az éber állapotban végzett vizsgálat.
 • Ugyanakkor az alvásos EEG messze több információt nyújt, mint az éber állapotban készült, ha bizonytalan a diagnózis, akár abban a kérdésben, hogy epilepsziáról, vagy, hogy a már megállapított epilepszián belül milyen típusról van szó.
 • Az epilepsziára jellemző EEG tünetek csökkent tudatéberség mellett, gyakran alvásban mutatkoznak meg, leggyakrabban alvásmegvonás után.

Miért segíti az alvásmegvonás a vizsgálat elvégzését, sikerességét?

A vizsgálat előtt 24 órás virrasztás szükséges, ezzel elősegítve a délelőtti alvást. Az időzített alvással fokozódik a „pozitivitás” esélye, mert az alvásmegvonás utáni alvás aktiváló hatással bír az epilepsziás működészavar EEG jelenségeinek előhívásában. Alvásvizsgálattal az epilepsziás működészavar kimutatásának esélye 80-85%, vagy még magasabb, ehhez azonban szükséges legalább egy alvásciklust regisztrálni, ami kb. 1 óra tartós alvás. Legnagyobb mértékben akkor használjuk ki az alvásmegvonás utáni alvás diagnosztikai lehetőségeit, ha hosszabb – legalább egy alvásciklusra kiterjedően regisztrálunk, és ehhez megteremtjük az alvás előfeltételeit, kizárjuk az alvást megzavaró környezeti zajokat, fényeket, illetve kényelmes feltételeket biztosítunk.

A vizsgálat akkor tekinthető sikeresnek, ha a felvétel alatt elaludt a beteg.

Amennyiben az epilepszia típusa is tisztázott, újabb EEG vizsgálatokra már hosszú idegi nincs szükség.

Hogyan készüljünk az alvásmegvonásos EEG vizsgálatra?

 • a vizsgálat elvégzésének feltétele 24 - vagy minimum 12 órás ébrenlét
 • a vizsgálatot megelőző 8 órában ne fogyasszunk koffein tartalmú italokat (kávé, tea, energia italok)
 • a vizsgálat előtt érdemes kiadós reggelit fogyasztani – koffein tartalmú italok nélkül
 • szokásos gyógyszerszedéstől nem szabad eltérni (inzulin, epilepszia gyógyszer, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, egyéb)
 • vízhajtó, altató, nyugtató gyógyszerek szedése a vizsgálat előtt közvetlenül nem javasolt
 • kényelmes ruhában érkezzünk, vagy hozzunk váltó ruhát, ami megfelelő az alváshoz
 • A vizsgálat időtartama körülbelül 2 óra

A vizsgálat eredményének értékelését minden esetben neurológus szakorvos készíti.

FONTOS!

Mindenképpen neurológus szakembernek kell értelmeznie az EEG-ből kapott felvételeket. Központunkban végzett EEG vizsgálat esetén szolgáltatásunk része az orvosi írásos kiértékelés is, mely orvosoknak szól. Az EEG önmagában orvosi vizit és a klinikummal összevetés nélkül nem alkalmas diagnózisra. Természetesen orvosi vizittel is állunk pácienseink szolgálatára, ami azonban nem része az EEG vizsgálatnak.

Hírek

Miért hasznos az ENG/EMG vizsgálat a neurológiában?

Miért hasznos az ENG/EMG vizsgálat a neurológiában?

A neurológiai vizsgálatok sorában többen találkozhattak már az ENG és az EMG megnevezésekkel, de kevesen tudják, valójában milyen vizsgálatra vonatkoznak a rövidítések, milyen esetekben érdemes ENG / EMG vizsgálatot végezni.  Dr. Torák Gyöngyi, a Neurológiai Központ neurológusa, neurofiziológus válaszolt a kérdésekre.

Izomgyengeség, érzészavar? COVID-19 utáni tünet is lehet

Izomgyengeség, érzészavar? COVID-19 utáni tünet is lehet

Az már egyre inkább közismert, hogy a koronavírus fertőzés a központi és a perifériás (környéki) idegrendszerre is hatással van. Utóbbi jellegzetes tünete az íz- és szaglásvesztés, azonban egyre többen tapasztalják az érző- és mozgató idegeket érintő panaszokat is. Dr. Mező Anita, a Neurológiai Központ neurológusa a COVID-hoz köthető neuropátia furcsa, nehezen azonosítható tüneteire hívta fel a figyelmet.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársak

Dr. Mező Anita neurológus
Dr. Prinz Géza neurológus, pszichiáter, infektológus
Dr. Torák Gyöngyi neurológus, neurofiziológus
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus
Dr. Jakab Gábor PhD neurológus

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat