Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor Úr!

Több hete (2-3) van a végtatgjaimban, főleg a lábaimban térdtől lefelé bizsergő érzés. Nem rendszeres, van olyan nap amikor szinte alig érzem, van amikor többször előjön. Nem megegyező oldalon, változó, hogy melyik láb vagy kar.
Nagyon félek, hogy valami komoly autoimmunbetegség a kiváltó oka.
Néha olyan érzés is társul hozzá, mintha izomlázam, izomfeszülésem lenne. Voltam a háziorvosnál, vérvételen minden rendben. 2 hét múlva van időpontom neurológiára, de már azon gondolkodom, hogy bemegyek a sürgösségire, hátha ott hamarabb kivizsgálnak, mert már lelkileg tönkretesz ez az állapot és az, hogy nem tudom mi ez, csak gyanakszom komoly betegségekre.
Mennyi az esélye hogy ez sclerosis multiplex vagy más komoly betegség?
Tudom vizsgálatok nélkül nehéz erre mit mondani.
Köszönöm a választ előre is.
2024.07.19
Kedves Andrea!

Nyilván nehéz fizikális vizsgálat nélkül diagnózist mondani, de kevéssé valószínű, hogy sclerosis mutiplex betegségben szenvedne. Az SBO-ra való bemenetelt csak akkor javasolnám, ha állapota hirtelen romlik, egyébként úgy gondolom, megvárhatja a két hetes neurológiai időpontot.

Ha gyorsabban szeretne vizsgálatra menni, javasolom, kérjen időpontot a Neurológiai Központunkba.

Üdvözlettel. Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológia
2024.07.19
Epilepszia.
Jó napot! Ivácson Edina vagyok epilepsziás beteg. 18 èves vagyok. 7 èvesen volt a legelső rohamom 5 éven keresztül Depakine chrono 500 gyógyszert szedtem. 5 éven keresztül rohammentes voltam 12 évesen el hagytuk a gyógyszert. 14 évesen újra előjött az epilepsziám. Tehát 4 éve megint ezzel a betegséggel küzdök most jelenleg levecitaretamot (1000mg) és lamolepet (100mg) szedek. Az adag a levecitaretambol 1500 a lamolepből 150 mg. Ezt az adagot kb 2 hete szedem orvos javaslatára. Azelőtt folyamatosan voltak rohamaim akkor csak 500 szedtem reggel és 1000 et este a levecitaretambol a lamolepbol 150 reggel és este is. 5 èvesen volt egy fejsérülésem a családomba nem volt senki epilepsziás a születésemkor sem volt gond egészségesen szüledtem. A fejsérülés miatt ki alakulhatott ez a betegség? Nagyon el vagyok keseredve,mert nagyon sokan lenéznek és elitélnek e miatt… Nagyon sokszor megfordul a fejemben,hogy öngyilkos leszek mert tiszta szenvedés az életem… Szeretnék jogosítványt de az sem lehetséges. Ha 1 évig gyógyszeres kezelés mellett nem lesz rohamom lehet jogosítványom? Van esélyem a teljes gyógyulásra vagy már nincs? Úgy érzem nem tudok teljes életet élni így és nem akarok tovább szenvedni… Az orvos elmondása szerint nem homlok lebbenyi epilepsziám van hanem a kisagyban van megsérülve az idegszál. Szóba jött a műtéti lehetősèg is de attól tartok nem műtik meg a kisagynál. Vàrom a válaszát és köszönöm ha el olvassa a levelem további szép napot!
2024.06.26
Tisztelt Iváncson Edina!
Köszönöm bizalmát, levelét! Kérdéseire érdemben korábbi leletei, jelen fizikális vizsgálata alapján szabad csak választ adni. Epilepszia életkorral csak javulni szokott, elkeseredésre nincs oka. Várom szeretettel személyes találkozásra!
Üdvözlettel: Dr Prinz Géza
Dr. Prinz Géza
Dr. Prinz Géza neurológus
2024.06.26
Üdvözlöm!
2 hónapja volt egy rosszullétem, szédültem hányingerem volt. Ezután többször előfordult hogy éjszaka forgó jellegű szédülés jött rám de csak bizonyos testhelyzetben,ez már nincs Jelenleg kb. 2 hete néha tompultságot érzek a fejemben. A mostani 3 napja tart, olyan mintha tompa lenne a fejem mintha be lennék rúgva vagy be lennék gyógyszerezve. Hiába szedek be fájdalomcsillapítót nem hatásos. Leginkább a homlokon és a halánték tájékon érzem ezt a fura nyomásszerű tompultságot. Szemüveg hordok olvasáshoz illetve számítógéphez. Zavar a nézés nem jó érzés ha olvasnom kell. Sokszor bizsergő érzés jön rám a testem különféle pontjain (ez a covid óta meg van csak most gyakoribb).Lábamtól a fejemig bárhol előfordul. Voltam HO-nál kért egy labort és felírta az Aflamint napi 2x1-et,ez most van folyamatban. Utalhat ez a nem múló tompultság súlyos problémára?
válaszukat köszönöm

2024.05.30
Kedves Levélíró!

Lehet, hogy úgy érezte, hogy nagyon hosszú levelet írt, de mindaz amit leírt, nagyon kevés ahhoz, hogy minden kérdésra megnyugtató választ tudjak adni.A forgó szédülések problémájának meoldásához különösen kevés az adat, Azelső rosszullét, ha több napig tartott, lehetett a belső fül egyensúlyszervecskéjének virusos gyulladása (labyrinthitis), melyet követhet un. jóindulatú pozicionalis szédülés, mely egy egy alkalommal 15-30 másodpercig tart, többnyire magától is elmúlik. BPPV rövidítéssel találhat róla adatokat az interneten.

Amit a továbbbi panaszokról ír, már korántsem annyira rövid, és éppen ezért határozottabb véleményt tudok mondani. Úgy vélem, hogy a szerteágazó panaszok közös nevezője affektiv zavar, mely a legkülönbözőbb testi tüneteket produkálhat. Mindenképpen kezelésre szorul, de egy ilyen beteg kilátásai nagyon jók lehetnek,és a tünetek aligha utalnak "súlyos problemára").

Tapasztalatból tudom, hogy egy ilyen vélemény , s az azt követő gyógyszerelés elfogadása sok betegnél ellenállásba ütközik, de minden ilyen folyamat első lépése, hogy a beteg erről a lehetőségről is tudomást szerezzen. A további döntés már az ő dolga.

Dr Gács
Professzor Dr. Gács Gyula
Professzor Dr. Gács Gyula neurológus
2024.05.30
Tisztel Doktorúr!

Néhány hónapja az egész testemben izomrángást érzékelek. Karok, lábak , mellkhas , hát bárhol a testemben.
1 hete szedek megnéziumot de semmi javulást nem tapasztaltam.
Mit lehet ez?
2024.05.15
Kedves Gebei Úr,

A panaszolt rángásokat természetesen látni kéne de így is valószínű, hogy úgynevezett fasciculatiokról van szó. Ez utóbbiak lehetnek jóindulatú, jelentéktelen jelenségek, de komolyak is(!!). Mindenképpen lássa neurológus.

Üdv: Dr. Gács Gyula
Professzor Dr. Gács Gyula
Professzor Dr. Gács Gyula neurológus
2024.05.15
Tisztelt Doktor Úr!
1,5 ~ve van komoly alvásproblémám. Sok mindent megpróbáltatás, nem oldódott meg a probléma. Jelenleg 5 mg Trtticot, 10 mg-os Stilnoxot szedek este, de így is max 5 órát alszom. Vérnyomás probléma is néha nagyon makacs kiugrások vannak, erre 40 mg Tanydont reegel, és 0,25 frontint délután szedek. Volt 2 éve agyi aneorysma műtétem, jelenleg is 3,5 mm-es. Most voltam alvásvizsgálaton,nyugtalanláb szindromát diagnosztizáltak. 0,18-as Mirapexin írtak. Kérdésem:ez a gyógyszer megoldhato az alvás problémát? A többit is szedni kell? Lehet ezt mind együtt?
Előre is köszönöm a választ
2024.05.10
Tisztelt Kérdező!

A Mirapexin a nyugtalan láb szindrómát teljes mértékben megoldhatja. Ha az alvása javult, lehet, hogy ez a problémája is javulni fog. Stilnoxot nyugodtan szedheti vele, ha kell, de lehet, hogy el fogja tudni hagyni. A Trittico szedését kezelőorvosával beszélje meg, gondolom, ezt pszichiáter írta fel.

Üdvözlettel:
Dr. Vida Zsuzsanna
Szomnológus, neurológus
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológia
2024.05.10
Tisztelt Doktornő/úr!

3 napja tapasztalom hogy elalvás kezdetekor arra eszmélek, hogy elfelejtek levegőt venni. Horkolni állítólag nem horkolok, max hangosan szuszogok, de már napközben is mint ha egy minimális légszomjam lenne, pont elegendő légszomj ahhoz, hogy ne reflex szerűen vegyem a levegőt hanem oda kell figyeljek. Mit tanácsol? Kezdjem Fül- Orr- Gégésznél?

Köszönöm Előre is a válaszukat!
2024.02.22
Tisztelt Attila!

Fül-orr-gégészeti vizsgálat és szomnológiai - neurológiai vizsgálat szükséges. Úgy gondolom, otthoni alvás alatti cardiorespiratorikus szűrővizsgálata is szüksége lesz, ez elérhető az Ostrom utca JóAlvás központjában.

Üdvözlettel:

Dr. Vida Zsuzsanna PhD
neurológus, szomnológus főorvos
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológia
2024.02.22
Tisztelt Doktornő/úr!

Rövid kérdésem: a ginkgo biloba és a metformin szedhető-egy napon? (Reggel ginkgo, este metformin)
Köszönöm válaszukat, üdvözlettel:
Zoltán
2024.02.20
Kedves Zoltán!

Természetesen szedhető egyszerre a két készítmény.
Dr. Simon Márta
Dr. Simon Márta neurológus, szomnológus
2024.02.20
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!
Panaszom egy régóta elhúzódó szèdülès. Koràbban volt már pár napig tartó, főleg éjszaka jelentkező forgó jellegű szédülésem. Ez fekve jelentkezett, pár nap alatt megszűnt. 9 hónapja erős forgó szédülésem volt autóvezetés közben, ekkor fülèszeti, neurológiai, kardiológiai vizsgálat eredményei nem mutattak semmit. A laborom is jó. Azóta a szédülès enyhèbb, de nem szűnik, autóvezetés, utazás közben a legrosszabb, de járás közben is jelentkezik. A fejem sokszor fáj , néha a fejtetőn érzek szorító érzést, a nyakamban vállamban rendszeres a fájdalom. MRT vizsgálatra van időpontom. Tudnànak segíteni mi lehet a probléma oka? Szükséges lenne újabb neurológiai kivizsgàlàs?
2023.09.25
Kedves Dóra!

A szédülések a legváltozatosabb panaszok, melyek diagnozisához hosszú, időt rabló kérdezz -felelek megbeszélés szükséges néhány egyszerű vizsgálat mellett. A bonyolult high-tech eljárások csak ritkán segítenek.
A "kivizsgálás" kifejezés csak akkor "ki" vizsgálás, ha sikeres, s ez nem a technikai trükkök számától függ. Esetleg tegyen még egy kísérletet olyan doktornál, aki jártas a szédülések területén.

Üdvözlettel:
Prof. Dr. Gács Gyula
Professzor Dr. Gács Gyula
Professzor Dr. Gács Gyula neurológus
2023.09.25
Tisztelt Doktor Úr!
Közel egy hete fáj a fejem, tompább fejfájás, időnként szédülök is. Közel egy éve kezdődött, hogy mindenen bepánikolok, rettegek a betegségektől, rögtön a legrosszabbra gondolok, úgy érzem a másnap reggelt sem élem meg. Sokszor annyira bepánikolok, hogy csak ront a helyzeten, csak kapkodom a levegőt, ver a víz és aztán emiatt vagyok rosszul. Kimerült vagyok, évek óta alig alszom a gyerekek miatt, most már ha lehet sem tudok sokszor. Az elmúlt években több szörnyűség is történt a családban, azóta kezdődött ez a szorongás. Már félek egyedül itthon maradni, nehogy akkor legyek rosszul. Vizsgaidőszakom van, amiatt is strsszelek. Frontérzékeny vagyok, az is okozhat ilyen hosszabb fejfájást? Hová lenne érdemes fordulni a panaszaimmal?
2023.09.15
Kedves Kinga!

Két, egymással nem okvetlenül kapcsolatban álló panaszra vonatkozik a kérdése. A fejfájás, ha tényleg csak egy hete tart, mindenképpen neurologiai megítélést, és adott esetben vizsgálatokat igényel, mint általában egy "újkeletű fejfájás". A régóta visszatérő s most egy kicsit hosszabb fejfájások is igényelhetnek neurologiai meggondolást, de erről nem tetszett írni. A hosszabb ideje fennálló psychés tünetei egyértelműen szorongásos depressziora utalnak, melyek a tudomány jelenlegi állása szerint megfelelő gyógyszeres kezelést igényelnek.Ennek részleteit psychiaterrel célszerű megbeszélni, eleve szorongó betegnek még több felvilágosításra van szüksége már csak azért is, hogy az orvosához fűződő szükséges bizalom megteremthető és fenntarható legyen. Az Ön esetében szerencsés lehetne,ha a két problémájával olyan orvoshoz fordulna aki mind a neurologiai, mind a psychiatriai betegségek ellátásában jártas.
Professzor Dr. Gács Gyula
Professzor Dr. Gács Gyula neurológus
2023.09.15
Kedves Doktornő/Doktor úr!

Nagyjából egy hónapja kezdődtek nálam szédüléses tünetek, amelyhez néha egy tompa jellegű fejfájás is társul a fejtetőm részénél. A szédülés nem forgó jellegű, inkább bizonytalanság érzetet okoz testhelyzet változtatásnál, fejmozgatásnál. Ez alatt az egy hónap alatt, volt, hogy teljesen megszűntek a tünetek, viszont az utóbbi 3 napban újra megjelentek (ilyenkor vízszintes testhelyzetben a legkellemesebb) majd az idő elteltével csillapodtak, de nem múlt el teljes mértékben.

Kezdődő IR és IGT áll fenn nálam, viszont annyira kezdetleges az állapot, hogy nem kaptam rá gyógyszeres kezelést, egyelőre csak diétával és mozgással kell odafigyelnem (viszont az elmúlt időben nem sikerült tartani ezeket).
2023.09.08
-
Professzor Dr. Gács Gyula
Professzor Dr. Gács Gyula neurológus
2023.09.08

Hírek

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A romló memóriáról, a súlyos kognitív leépülésről szinte mindenkinek a demencia, és annak leggyakoribb típusa, az Alzheimer-kór jut eszébe, holott ezen kívül is vannak okok, amelyek átmeneti vagy végleges memóriavesztéshez vezethetnek. Ezekről készített összegzést dr. Gács ...
A demencia és a stroke közös tőről fakad?

A demencia és a stroke közös tőről fakad?

Al Capona, Semmelweis Ignác, Ady Endre és Nietzsche – ki gondolná, hogy e híres személyek közt a kapocs éppen a demencia? A demencia az az elbutulásnak is nevezett  a tünetcsoport, amelyet számos ok válthat ki, és az elmúlt évszázadok folyamán változott a tényleges oka, a leggyakoribb oka, illetve a ...
Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK