Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!
Panaszom egy régóta elhúzódó szèdülès. Koràbban volt már pár napig tartó, főleg éjszaka jelentkező forgó jellegű szédülésem. Ez fekve jelentkezett, pár nap alatt megszűnt. 9 hónapja erős forgó szédülésem volt autóvezetés közben, ekkor fülèszeti, neurológiai, kardiológiai vizsgálat eredményei nem mutattak semmit. A laborom is jó. Azóta a szédülès enyhèbb, de nem szűnik, autóvezetés, utazás közben a legrosszabb, de járás közben is jelentkezik. A fejem sokszor fáj , néha a fejtetőn érzek szorító érzést, a nyakamban vállamban rendszeres a fájdalom. MRT vizsgálatra van időpontom. Tudnànak segíteni mi lehet a probléma oka? Szükséges lenne újabb neurológiai kivizsgàlàs?
2023.09.25
Kedves Dóra!

A szédülések a legváltozatosabb panaszok, melyek diagnozisához hosszú, időt rabló kérdezz -felelek megbeszélés szükséges néhány egyszerű vizsgálat mellett. A bonyolult high-tech eljárások csak ritkán segítenek.
A "kivizsgálás" kifejezés csak akkor "ki" vizsgálás, ha sikeres, s ez nem a technikai trükkök számától függ. Esetleg tegyen még egy kísérletet olyan doktornál, aki jártas a szédülések területén.

Üdvözlettel:
Prof. Dr. Gács Gyula
Professzor Dr. Gács Gyula
Professzor Dr. Gács Gyula neurológus
2023.09.25
Tisztelt Doktor Úr!
Közel egy hete fáj a fejem, tompább fejfájás, időnként szédülök is. Közel egy éve kezdődött, hogy mindenen bepánikolok, rettegek a betegségektől, rögtön a legrosszabbra gondolok, úgy érzem a másnap reggelt sem élem meg. Sokszor annyira bepánikolok, hogy csak ront a helyzeten, csak kapkodom a levegőt, ver a víz és aztán emiatt vagyok rosszul. Kimerült vagyok, évek óta alig alszom a gyerekek miatt, most már ha lehet sem tudok sokszor. Az elmúlt években több szörnyűség is történt a családban, azóta kezdődött ez a szorongás. Már félek egyedül itthon maradni, nehogy akkor legyek rosszul. Vizsgaidőszakom van, amiatt is strsszelek. Frontérzékeny vagyok, az is okozhat ilyen hosszabb fejfájást? Hová lenne érdemes fordulni a panaszaimmal?
2023.09.15
Kedves Kinga!

Két, egymással nem okvetlenül kapcsolatban álló panaszra vonatkozik a kérdése. A fejfájás, ha tényleg csak egy hete tart, mindenképpen neurologiai megítélést, és adott esetben vizsgálatokat igényel, mint általában egy "újkeletű fejfájás". A régóta visszatérő s most egy kicsit hosszabb fejfájások is igényelhetnek neurologiai meggondolást, de erről nem tetszett írni. A hosszabb ideje fennálló psychés tünetei egyértelműen szorongásos depressziora utalnak, melyek a tudomány jelenlegi állása szerint megfelelő gyógyszeres kezelést igényelnek.Ennek részleteit psychiaterrel célszerű megbeszélni, eleve szorongó betegnek még több felvilágosításra van szüksége már csak azért is, hogy az orvosához fűződő szükséges bizalom megteremthető és fenntarható legyen. Az Ön esetében szerencsés lehetne,ha a két problémájával olyan orvoshoz fordulna aki mind a neurologiai, mind a psychiatriai betegségek ellátásában jártas.
Professzor Dr. Gács Gyula
Professzor Dr. Gács Gyula neurológus
2023.09.15
Kedves Doktornő/Doktor úr!

Nagyjából egy hónapja kezdődtek nálam szédüléses tünetek, amelyhez néha egy tompa jellegű fejfájás is társul a fejtetőm részénél. A szédülés nem forgó jellegű, inkább bizonytalanság érzetet okoz testhelyzet változtatásnál, fejmozgatásnál. Ez alatt az egy hónap alatt, volt, hogy teljesen megszűntek a tünetek, viszont az utóbbi 3 napban újra megjelentek (ilyenkor vízszintes testhelyzetben a legkellemesebb) majd az idő elteltével csillapodtak, de nem múlt el teljes mértékben.

Kezdődő IR és IGT áll fenn nálam, viszont annyira kezdetleges az állapot, hogy nem kaptam rá gyógyszeres kezelést, egyelőre csak diétával és mozgással kell odafigyelnem (viszont az elmúlt időben nem sikerült tartani ezeket).
2023.09.08
-
Professzor Dr. Gács Gyula
Professzor Dr. Gács Gyula neurológus
2023.09.08
Tisztelt doktor Nő /Úr ,
Szeretném a tanácsukat ki kérni , amit nagyon szépen köszönöm ,Önök szerint szükséges lenne az hogy más kórházba kérjek egy újabb kivizsgálást ,a fejfájás és a végtag zsibbadással kapcsolatban ? Mert a utóbbi kórházi kivizsgálás során minden rendben van és negatív lett , migrént mondtak de már lassan depresszióra fogják fogni , viszont a munkámat nem szeretném el veszíteni az allandó fejfájás zsibbadás szédűlés miatt valamint nem vagyok valami gyakori orvosokhoz járó , csak ha muszáj és nem bírom a fajdalmakat akkor megyek orvoshoz 3 /4 évente egyszer , Önök szerint szükséges e egy másik kórházban kérjek egy újabb kivizsgálást , vagy hagyjam az egészet és éljek együtt ezzel a kínzó fajdalomal az állitólagos Migrénes fejfájással ? válaszukat előre köszönöm ,
2023.09.08
-
Dr. Mayer Ibolya
Dr. Mayer Ibolya neurológus
2023.09.08
január végén egy végtagi kis mütétem volt amit altatásban végeztek el. A mütét 7-8 percig tartott az altatás hatása több orán át. Hozzátartozoim észlelték, hogy rövid távu memoriám, kognitiv képességeim romlottak. 77 éves nyugalmazott tanárnő vagyok, de a mütét óta egyszerü feladatokat sem tudok megoldani. Milyen orvos tudna rajtam segiteni?

A kérdést feleségem helyett irtam .Fischer Gábor
2023.06.28
Kedves Fischer Gábor!

Panaszai kivizsgálására elsőnek neurológus szakorvost javaslunk, aki a továbbiakban neuropszichológus által végzett cognitív felmérésre, vagy további képalkotó vizsgálatokra küldheti el, a viziten megbeszéltek, és az állapota függvényében. A terápiás javaslatot a vizsgálatok kiértékelése után a neurológus szakorvos fogja megtenni.

Üdvözlettel:

Szatmári Adrienn
asszisztens
2023.06.28
Kedves Doktor Úr!
EEG vizsgálatot elvégzik sérült fejbőrrel is? Másfél hete bevertem a fejem, akkor nagyon vérzett. Most már csak kicsit fáj és EEG vizsgálatot javasoltak. MR vizsgálatot már elvégezték és epilepszia gyanú miatt ezt a vizsgálatot is javasolták.
Köszönöm a válaszát.
2023.06.28
Kedves Csonka Mihályné!

Amennyiben szilárd varr (tehát nem szivárgó seb) van a fején, úgy minden további nélkül elvégezhető a vizsgálat.

Üdvözlettel:

Darók Béláné
EEG asszisztens
2023.06.28
Egy aprócska kérdésem lenne . Epilepsziás vagyok erre szedek egy Levetiracetam Sandoz 750mg nevü gyógyszert.Kérdésem csak annyi lenne most felírták nekem egy Asactal 100mg gyógyszert és nemtudom biztosra hogy ezt a gyógyszert szedhetek e a másik gyógyszer mellett? Kicsit aggodalmas vagyok kérem és köszönöm válaszát.Tisztelettel .
2023.03.08
Kedves Mile Jánosné!

Az asactal és a Levetiracetam sandoz egymással nem ütközik, a kettő együtt szedhető.

Üdvözlettel:
Prof. Dr. Gács Gyula
Professzor Dr. Gács Gyula
Professzor Dr. Gács Gyula neurológus
2023.03.08
Tisztelt Doktornő!
48 éves vagyok. Azzal a panasszal fordultam orvoshoz, hogy nyugalmi állapotban megrándul kezem vagy a lábam. Csináltak EEG vizsgálatot, de nem magyarázták el mit jelent a lelet, viszont Lamolep nevű gyógyszert írtak fel nekem. Kérném írja le nekem, hogy mit jelent a lelet.Nagyon izgulok és stresszes vagyok évek óta nem tudok aludni sem. Sokszor felébredek.Lelet; Alpha típusú eeg végig észlelhető bilateralis discret functiozavarra utaló jelek, irritativ szinezettel, temporo- panetalisan. Laesios jellegű gócjel nem volt.MRvizsgálatra várok. Mi bajom lehet. Válaszát előre is köszönöm.
2023.02.23
Tisztelt Tóth Erika!

Az idézett EEG vélemény fokozott görcskészségre utaló, emiatt , ennek csökkentésére kapta a Lamolepet.

Febr. 27-én, 28-án délután az Ostrom utcában leszek, áttekintve egész anyagát részletesebb tájékoztatást tudok adni. Várom ekkor majd telefonhívását!

Üdvözlettel: Dr Prinz Géza
Dr. Prinz Géza
Dr. Prinz Géza neurológus
2023.02.23
Tisztelt doktornő/ doktor úr!
Júniusban elkezdett fájni a fejem. 1 hét fejfájás után lázas lettem, köhögtem, fájt az állkapcsom, rettenetes fejfájásom lett, aludni sem tudtam tőle, a betegség 8.napján csináltam egy covid gyorstesztet, ami negatív lett. A fájdalom enyhült, de 6 hétig minden nap jelen volt. Vegyes típusú fejfájás volt, időnként féloldali, migrénes jellegű, volt, hogy szem körüli fájdalom volt, de leggyakrabban szorító jellegű, körben a fejemen. A háziorvosom elküldött röntgenre, illetve ideggyógyászatra. A röntgenen nyitott sella látszik, 15 mm mély, AP átmérője is 15 mm, felülről nyitott, amennyire megítélhető, ép kontúrú. Az ideggyógyász MRI vizsgálatra küldött volna, de szoptatom a kisfiamat, ezért elhalasztottuk, azt mondta, nem sürgős, addigra a fejfájás is elmúlt. Most kb 2 hete újra elkezdett fájni a fejem, nagyrészt körben, szorító jellegű, időnként a fejtetőmben is érzem. Éjszaka sokszor kelek a kisfiamhoz, olyankor nem fáj, viszont a reggeli ébredésnél fáj és enyhe hányingerem is van. Napközben többször jön, tart egy-másfél órán át, majd elmúlik. A kérdésem az lenne, hogy ezt mi okozhatja, illetve, hogy menjek-e vissza az ideggyógyászhoz, és kérjem-e az MRI vizsgálat elvégzését? Még mindig szoptatok, ha nem sürgős a vizsgálat, várnék még vele.
Válaszát előre is köszönöm!
2023.01.06
Tisztelt Blanka!

Mivel levele alapján a fejfájás típusa megváltozott, és hányinger is társul hozzá, a szakma szabályai szerint koponya MR vizsgálat javasolt.
Jelentkezzen újra neurológusánál.

Üdvözlettel:
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológia
2023.01.06
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Édesanyámnál a következőket írja le a ct lelet.

1: Mindkét nagyagyféltekében frontalis túlsúllyal subcortikalisan látható néhány foltos jellegű hypodenzitás.

2: Diagnózis: chronicus vascularis cereblaris laesiok.

Kérem segítségét ennek értelmezésében!
Mi ez? Mivel jár? Mit okoz?

Köszönöm Szépen!2022.12.07
Tisztelt Kérdező!

Ezek kis foltok piciny erek elzáródásából adódnak, többnyire tünetmentesek. Azt, hogy édesanyjának milyen okból csinálták a CT nem írta le (súlyos tüneteket nem feltételezek). Ezen elváltozások bizonyos életkor után gyakoriak, nagy figyelmet nem igényelnek.

Üdvözlettel:
Prof. Dr. Gács Gyula
Professzor Dr. Gács Gyula
Professzor Dr. Gács Gyula neurológus
2022.12.07

Hírek

Szédülés fekve, lefekvés során – ezek a szédülés leggyakoribb okai

Szédülés fekve, lefekvés során – ezek a szédülés leggyakoribb okai

A szédülés sokszor ijesztő és nehezen megfogható panasz, amivel egy beteg a neurológushoz érkezhet. Ilyenkor ugyanis sokszor hosszú kikérdezés, próbálkozás után sem derül ki pontosan, hogy mit is érez a beteg és főleg nem, hogy miért érzi. Dr. Gács Gyula , a Neurológiai Központ ...
Pánikroham, pánikbetegség? Így segíthet a pszichológus

Pánikroham, pánikbetegség? Így segíthet a pszichológus

A pánikrohamok, a pánikbetegség egyre több embert érintenek, sokan tapasztalják meg a félelmetes, letaglózó érzéseket időről időre. Kispál Mónika , a Neurológiai Központ pszichológusa, szexuálpszichológus arról beszélt, pontosan milyen kritériumok alapján dönthetjük el, ...
Mit jelent a minor stroke (TIA) és miért kell kivizsgálni?

Mit jelent a minor stroke (TIA) és miért kell kivizsgálni?

A stroke, vagy magyarul szemléletesen szélütés egy ér eredetű agyi katasztrófa. Egyik formája a vérzés, a másik az érelzáródás miatti infarktus. A minor stroke vagy TIA (tranziens iszkémiás attak) egy olyan agyi vérellátási zavarból származó kórkép, amelyben a stroke-ot ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok