Sclerosis multiplex kivizsgálása

Sclerosis multiplex kivizsgálása

Létrehozva: 2022.12.08 10:51 | Módosítva: 2024.02.26 17:14

A sclerosis multiplex a központi idegrendszert érintő gyulladásos autoimmun betegség, amelynek során az agy és a gerincvelő idegrostjainak védőburka - az úgynevezett velős hüvely (mielinhüvely) károsodik. A mielinhüvelynek jelentős szerepe van az ingerületvezetésben, sérülés következtében az idegrost rosszul működik - lassabban vezeti és/vagy blokkolja az ingerületet. 

Sclerosis multiplex kivizsgálása - Tartalom

Mi az a sclerosis multiplex?

Sclerosis multiplex tünetei

Sclerosis multiplex kivizsgálása

MRI szerepe a sclerosis multiplex kvizsgálása során

Lumbál punkció szerepe a sclerosis multiplex kivizsgálása során

Sclerosis multiplex kezelése

Mi az a sclerosis multiplex?

A sclerosis multiplex (MS) egy autoimmun betegség, amely az idegrendszert érinti, károsítva a központi idegrendszer (agy és gerincvelő) idegsejtjeit és azok körüli szigetelő réteget, az ún. mielint (myelin). Ennek következtében az idegimpulzusok átvitele zavart szenved, ami különféle neurológiai tünetekhez vezethet.

A sclerosis multiplex jellemzője, hogy az idegrendszer különböző területein (pl. agyban, gerincvelőben) időben és térben szórtan megjelenő gyulladásos gócok (lezíók) alakulnak ki. Ezek a gyulladásos fókuszok ideiglenes vagy tartós károsodást okozhatnak, ami számos változó neurológiai tünetet eredményezhet.sclerosis multiplex

Sclerosis multiplex tünetei


A sclerosis multiplex (SM) tünetei változatosak lehetnek, és az idegrendszer mely területei érintettek, valamint az elváltozások súlyossága és helyzete határozza meg őket. A betegség minden egyes egyénnél más és más módon nyilvánulhat meg. Néhány gyakori tünet közé tartozik:

 • Érzészavarok: A sclerosis multiplex gyakran okozhat érzészavarokat, például zsibbadást, bizsergést, érzéketlenséget vagy égő érzést az érintett testrészekben. Ezek az érzések általában átmenetiek lehetnek, de időnként tartósak is lehetnek.
 • Izomgyengeség és izomrángások: Az SM gyakori tünete az izomgyengeség és az izomrángás. Ez a tünet bármely izomcsoportban előfordulhat, és hatással lehet a járási képességre és a mindennapi tevékenységekre.
 • Koordinációs problémák: A sclerosis multiplex befolyásolhatja az izomkoordinációt, ami járási nehézségekhez, egyensúlyvesztéshez vagy ügyetlenséghez vezethet.
 • Látásproblémák: Az SM gyulladást okozhat az optikai idegekben, ami látászavarokat eredményezhet, például homályos látást, kettős látást vagy látásvesztést.
 • Beszéd- és nyelési nehézségek: Az SM előrehaladtával beszéd- és nyelési nehézségek jelentkezhetnek, ami a nyelési és kommunikációs képességek csökkenéséhez vezethet.
 • Fáradtság: A sclerosis multiplex gyakran fáradtságot okoz, ami nemcsak fizikai, hanem mentális és érzelmi terhelés következtében is jelentkezhet.
 • Vizeletürítési problémák: Az SM befolyásolhatja a hólyag és a húgyúti funkciót, ami vizeletürítési problémákhoz vezethet, például vizelettartási nehézségekhez vagy vizeletürítési sürgetéshez.
 • Memóriazavarok és kognitív problémák: Az SM előrehaladtával memóriazavarok és kognitív problémák jelentkezhetnek, például figyelemzavar, memóriavesztés vagy gondolkodási nehézségek.

Fontos megjegyezni, hogy ezek csak néhány a sclerosis multiplex tünetei közül, és a betegség minden egyes egyénre más módon hat. A tünetek súlyossága és jellege jelentősen változhat egyénenként, és az egyén tünetei az idő múlásával is változhatnak. Az időben történő diagnózis és a megfelelő kezelés segíthet a tünetek enyhítésében és az életminőség javításában.

 

Sclerosis multiplex kivizsgálása 

Sok állapot hasonló neurológiai tüneteket okozhat. A pontos diagnózis felállítása néha nehéz. Vannak, akik több szolgáltatóhoz fordulnak éveken keresztül, mielőtt diagnózist kapnának. A szklerózis multiplex mielőbbi azonosítása és kezelése segíthet lelassítani a betegség progresszióját.Ha az orvos azt gyanítja, hogy szklerózis multiplexe lehet, akkor neurológushoz kell fordulnia. A neurológus olyan orvos, aki az idegrendszert érintő állapotok kezelésére szakosodott, beleértve az agyat és a gerincvelőt.

Kapcsolódó cikkünk

Szklerózis multiplex – Applegate és Blair is ezzel küzd

Az elmúlt időszakban Christina Applegate és Selma Blair is nyilvánosságra hozta, hogy szklerózis multiplex-szel él. Milyen tünetek utalhatnak erre a betegségre? Valóban minden beteg előbb-utóbb kerekesszékre szorul? Hogyan állítható fel a diagnózis és milyen kezelési ...

Hogyan diagnosztizálható a sclerosis multiplex?

Egyetlen teszt sem adhat végleges szklerózis multiplex diagnózist. Annak megértéséhez, hogy mi okozza a tüneteket, a neurológus  fizikális vizsgálatot végez. Vérvizsgálatokat és képalkotó vizsgálatokat is végeznek, például MRI-t. Az MRI az agyban vagy a gerincvelőben található elváltozások bizonyítékait keresi, amelyek sclerosis multiplexre utalnak. Gerinc-csapolás (lumbál punkció), amikor is kevés mintát vesznek a gerinc-folyadékból laborvizsgálati célból, a termelődött antitestek kimutatására. A lumbál punkcióból nyert minta segíthet a fertőzésektől, vagy egyéb, az SM-re emlékeztető egyéb kórképektől való elkülönítésben. Ha ezek a tesztek nem adnak egyértelmű választ, neurológusa kiváltott potenciál vizsgálatot javasolhat . Ez a teszt az agy és a gerincvelő elektromos aktivitásának mérésével ellenőrzi az idegek működését. 

MRI szerepe a sclerosis multiplex kivizsgálása során

Az MRI (mágneses rezonancia képalkotás) vizsgálat kulcsfontosságú szerepet játszik a sclerosis multiplex (SM) diagnosztizálásában és kivizsgálásában. Az MRI lehetővé teszi az agy és a gerincvelő részletes vizsgálatát, és segít az SM-re jellemző elváltozások azonosításában. Néhány fontos szerepét a következőkben foglalhatjuk össze:

 • Elváltozások azonosítása: Az MRI segítségével azonosíthatók az SM-re jellemző elváltozások vagy elváltozások az agyban és/vagy a gerincvelőben. Ezek a leletek tipikusan ún. T2-súlyozott képeken jelennek meg, amelyeken a gyulladásos gócok láthatók, valamint az ún. T1-súlyozott képeken, ahol a leletek gyakran jól körülhatárolt fehérállományi léziók formájában jelennek meg.
 • Elváltozások lokalizálása és jellemzése: Az MRI lehetővé teszi az elváltozások pontos helyének, méretének és eloszlásának meghatározását az agyban és a gerincvelőben. Ez segíthet az SM diagnózisának megerősítésében és a betegség stádiumának meghatározásában.
 • Differenciáldiagnózis: Az MRI segíthet kizárni más olyan kórképeket vagy állapotokat, amelyek hasonló tünetekkel járhatnak, például más autoimmun betegségeket vagy gyulladásos elváltozásokat.
 • Betegségmonitorozás: Az MRI alkalmas a betegség lefolyásának és progressziójának követésére az idő múlásával. Rendszeres MRI-vizsgálatok segíthetnek az elváltozások változásainak és a betegség stádiumának értékelésében, ami segíthet az SM kezelésének megfelelő irányításában és a terápia hatékonyságának felmérésében.
 • Kezelési válasz értékelése: Az MRI hasznos lehet a betegség kezelésére adott válasz értékelésében is. Az elváltozások méretének és számának változása az MRI-n segíthet az orvosoknak megítélni a terápia hatékonyságát és szükség esetén módosítani a kezelési tervet.

Az MRI tehát nélkülözhetetlen eszköz a sclerosis multiplex kivizsgálásában és kezelésében. A kezelőorvosok gyakran rendszeres MRI-vizsgálatokat rendelnek el a betegek számára a betegség monitorozása és a kezelés hatékonyságának értékelése érdekében.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Lumbál punkció szerepe a sclerosis multiplex kivizsgálása során

A lumbális punkció (vagy más néven gerincvelői csapolás) egy olyan eljárás, amely során a gerincvelői folyadékot (liquor cerebrospinalis) veszik mintát a gerincoszlop alatti gerincvelői térben. A sclerosis multiplex (SM) kivizsgálása során a lumbális punkciónak fontos szerepe lehet a diagnózis felállításában és a betegség követésében. Néhány fontos szerepe a következőkben foglalható össze:

 1. Differenciáldiagnózis: A lumbális punkció segíthet kizárni más olyan kórképeket vagy állapotokat, amelyek hasonló tünetekkel járhatnak, például fertőzéseket, autoimmun betegségeket vagy más neurodegeneratív állapotokat.
 2. SM-specifikus markerek kimutatása: A lumbális punkció lehetővé teszi olyan SM-specifikus markerek kimutatását a gerincvelői folyadékban, amelyek hozzájárulhatnak a diagnózis megerősítéséhez. Például az oligoklonális IgG-ek jelenléte a liquorban, valamint a sejtszám és a fehérje szintjének változása a betegség aktív fázisában.
 3. Gyulladásos jelzők elemzése: A gerincvelői folyadék elemzése segíthet az SM-re jellemző gyulladásos folyamatok kimutatásában. Ez lehetővé teszi az orvosok számára, hogy értékeljék a gyulladásos aktivitást és a betegség aktivitását, ami befolyásolhatja a kezelési tervet és a betegség prognózisát.
 4. Terápiás válasz monitorozása: A lumbális punkció segíthet az SM kezelésére adott válasz monitorozásában. Például az oligoklonális IgG-ek szintjének változása a liquorban vagy más gyulladásos markerek mennyiségének változása segíthet az orvosoknak megítélni a kezelés hatékonyságát és szükség esetén módosítani a terápia stratégiáját.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a lumbális punkció invazív eljárás, amely bizonyos kockázatokkal járhat, például fertőzésveszéllyel vagy ritka esetekben fejfájással a vizsgálat után. Ezért a lumbális punkciót általában csak akkor alkalmazzák, ha más diagnosztikai eszközök nem elegendőek a betegség kivizsgálására, vagy ha az SM-diagnózis megerősítése vagy a kezelési terv értékelése érdekében szükséges. A lumbális punkciót mindig orvos felügyelete mellett kell elvégezni, és az előnyök és kockázatok gondos mérlegelése alapján kell dönteni a végrehajtásáról.

Kapcsolódó cikkünk

Szklerózis multiplex – Applegate és Blair is ezzel küzd

Az elmúlt időszakban Christina Applegate és Selma Blair is nyilvánosságra hozta, hogy szklerózis multiplex-szel él. Milyen tünetek utalhatnak erre a betegségre? Valóban minden beteg előbb-utóbb kerekesszékre szorul? Hogyan állítható fel a diagnózis és milyen kezelési ...

Sclerosis multiplex kezelése

A sclerosis multiplex (SM) kezelése multidiszciplináris megközelítést igényel. Gyógyszerekkel kezelik a gyulladást és a tüneteket, például kortikoszteroidokkal akut rohamok esetén, immunmodulánsokkal a betegség progressziójának lassítására és tüneti kezelésekkel, mint izomgörcsoldók, fájdalomcsillapítók és antidepresszánsok. Rehabilitáció és fizioterápia segít az izomzat erősítésében és az önellátó képességek javításában. Életmódkezelés fontos, beleértve az egészséges táplálkozást, a testmozgást és a dohányzás kerülését. Pszichológiai támogatásra és tájékoztatásra is szükség van a betegeknek és családjaiknak a betegség megküzdéséhez és az életminőség javításához. A betegség progressziójának és a kezelés hatékonyságának monitorozása a rendszeres orvosi felügyelet része.

Téma szakértője

 • Dr. Jakab Gábor PhD

 • Szakterületek:
  • neurológus
 • Specialitások:
  • stroke utáni másod szakvélemény
  • TIA utáni másod szakvélemény
  • sclerosis multiplex
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Rendelés típusa:

  Személyes, rendelői vizit

   


 

Hírek

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...
Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Akár arcidegzsábáról, akár isiászról van szó, mindkét gyakori betegség a neuropátiás fájdalmak csoportjába tartozik, ahogyan a diabéteszes neuropátia, az övsömört követő idegfájdalom és más betegségek is.   Dr. Prinz Géza , a Neurológiai Központ ...
Minden Alzheimer demencia, de ez fordítva nem igaz

Minden Alzheimer demencia, de ez fordítva nem igaz

Alzheimer és/vagy demencia? Sokak elképzeléseiben egybemosódnak ezek a fogalmak, és nem véletlenül. Az Alzheimer-kór ugyanis a demencia leggyakoribb formája.  Milyen más formák léteznek még? Kezelhető-e az elbutulás? Neurológiai vagy pszichiátriai vizsgálat szükséges? A kérdésekre dr. Prinz ...

Prima Medica Egészségközpontok