Izoremegés

Izoremegés

Létrehozva: 2024.03.22 19:15 | Módosítva: 2024.03.22 19:53

Az izomremegés egy gyakori tünete számos neurológiai betegségnek, azonban más betegségek esetén vagy akár fiziológiás okokból is jelentkezhet. Az izomremegés általában ártalmatlan dolog, azonban ha hosszú ideig fennáll vagy súlyosbodik, fontos az időben történő kivizsgálása.

Izomremegés - Tartalom

Mi az az izomremegés?

Milyen betegségek esetén gyakori az izomremegés?

Milyen neurológiai betegségek esetén jelentkezik izomremegés?

Izomremegés kivizsgálása

Izomremegés kezelése

Mi az az izomremegés?

Az izomremegés az izmok olyan automatikus reakciója, amely a fizikai erőfeszítéstől, feszültségtől vagy akár valmilyen betegségtől alakulhat ki. Az izomremegés hátterében leggyakrabban a túlzott vagy hosszan tartó fizikai terhelés, például megerőltető edzés, hosszú ideig tartó izommunka áll. Az izomremegés oka lehet az is, hogy az izom nem kap elegendő tápanyagot vagy oxigént a megfelelő működéshez és ezért indul be a kontrollálatlan kontrakció.

Az izomremegés általában átmeneti jelenség, és a pihenés illetve fokozott folyadék és elektrolitbevitel megszünteti. Azonban ha az izomremegés tartós ideig fennáll, súlyosbodik vagy más tünetekkel együtt jelentkezik, például fájdalommal vagy gyengeséggel, akkor fontos orvoshoz forrdulni mivel ez más, súlyosabb állapotok jele is lehet.

Az izomremegésnek többféle típusa létezik, amelyek különböző okokból erednek.

 • Fáradási remegés: Ez a típusú izomremegés az izmok hosszantartó vagy túlzott használata után jelentkezik, és általában pihenéssel múlik el. izomremegés
 • Esszenciális tremor: Ez az izomremegés a leggyakoribb időskori remegéses betegség, amely általában a kezekben, a fejben vagy más testrészekben jelentkezik. Gyakran öröklődik, és típusosan adott mozgások elvgézése során jelentkezik, de nyugalomban általában enyhül az izomremegés.
 • Parkinson-kórhoz kapcsolódó izomremegés: A Parkinson-kór egyik legjellemzőbb tünete az izomremegés, amely általában nyugalmi helyzetben jelentkezik és a test egyik oldalánkezdődik.
 • Intentiós tremor: Ez az izomremegés típus olyan mozgások során jelentkezik, amelyek pontos célt vagy irányt igényelnek. Például amikor valaki egy pohár vizet megpróbál megfogni, azonban a mozdulatsor elvégzése során izomremegés jelentkezik. Ez a tünet is jelentkezhet Parkinson-kór esetén, azonban más neurodegeneratív betegség is állhat az izomremegés hátterében.
 • Holthausen izomremegés: Ez a fajta izomremegés az egész testet érinti és általában stressz vagy izgalom hatására fokozódik.
 • Neurogén izomremegés: Különböző neurológiai rendellenességek, például az idegrendszeri sérülések vagy betegségek esetén, az agy vagy az idegek károsodása miatt is jelentkezhet izomremegés,
 • Izomgyengeséghez társuló izomremegés: Az izomgyengeség gyakran kísérheti a remegést, különösen akkor, ha az izmok túlerőltetettek vagy kimerültek.

Ezek csak néhány példa az izomremegés leggyakoribb típusaira,azonban a pontos diagnózis felállításához elengededhetetlen az alapos kivizsgálás.

Milyen betegségek esetén gyakori az izomremegés?

Az izomremegés számos különböző betegség vagy állapot kapcsán előfordulhat, sokszor áll az izomremegés hátterében neurológiai betegség.

 • Elektrolit egyensúlyhiány: Izomremegés jelentkezhet kálium, magnézium vagy kalcium hiány esetén.
 • Izomterhelés vagy kimerültség: Intenzív fizikai aktivitás, túledzés vagy hosszú ideig tartó izommunka során az izmok kimerülése és túlterhelése miatt izomremegés jelentkezhet.
 • Dehidratáció: Az elégtelen folyadékbevitel vagy súlyosabb esetben a kiszáradás izomremegés formájában jelentkezhet.
 • Ideget érintő betegségek: Izomremegés jelentkezhet egyes idegrendszeri betegségek, mint például az idegsejtek károsodása vagy az idegek gyulladása során is.
 • Endokrin rendellenességek: Bizonyos hormonális egyensúlyhiányok, például a pajzsmirigy problémái, cukorbetegség vagy mellékvese rendellenességek is okozhatják izomremegés tünetét.
 • Neurodegeneratív betegségek: Például az ALS (amyotrófikus laterális szklerózis), Parkinson-kór vagy Huntington-kór neurodegeneratív betegségek gyakori tünete az izomremegés.
 • Gyógyszerek mellékhatásai: Bizonyos gyógyszerek, például az inhalált bronchodilatátorok, antidepresszánsok vagy stimulánsok, mellékhatásként jelentkezhet izomremegés.
 • Alacsony vércukorszint (hipoglikémia): Különösen diabéteszes betegek esetében alacsony vércukorszint okozhatja az izomremegés tünetét.

Fontos megjegyezni, hogy az izomremegés önmagában nem feltétlenül utal betegségre vagy súlyos problémára, azonban ha tartósan fenáll vagy súlyosbodik és más tünetekkel együtt jelentkezik, orvosi kivizsgálásra van szükség. 

Milyen neurológiai betegségek esetén jelentkezik izomremegés?

Az izomremegés gyakori tünete lehet bizonyos neurodegeneratív és neurológiai betegségeknek. Az izomremegés gyakran jelentkezik az alábbi neurológiai betegségek esetén.

Izomremegés Parkinson-kór során

A Parkinson-kórban szenvedőknél gyakran jelentkezik az úgynevezett parkinsoni tremor, amely általában nyugalmi állapotban vagy kevés mozgás során jelentkezik, és leggyakrabban a kezekben, ujjakban, lábakban vagy az állkapocsban lép fel az izomremegés.

Esszenciális tremor okozta izomremegés

Ez egy olyan állapot, amelyben az érintettek akaratlan remegést tapasztalnak, különösen a kezükben és az alsó végtagjaikban. Az izomremegés általában a mozgások kivitelezése közben jelentkezik, például evés vagy ivás közben.

Izomremegés amyotrófikus laterális szklerózis (ALS) során

Az ALS olyan betegség, amely az idegsejtek pusztulásához vezet, ami progresszív izomgyengeséget és mozgási nehézségeket okoz. Az izomremegés az ALS korai jele lehet.

Izomremegés multiplex sclerosis (MS) során

Az multiplex sclerosis egy autoimmun betegség, amely a központi idegrendszer demielinizációjához vezet. Néhány esetben izomremegés jelentkezhet, különösen akkor, ha az idegkárosodás az izmokat irányító idegpályákat érinti.

Cerebelláris ataxiák okozta izomremegés

Ezek a betegségek a kisagy működési zavarával járnak, ami egyensúlyzavarokat, koordinációs problémákat és gyakran izomremegés tünetét eredményezik.

Huntington-kór során fellépő izomremegés

Ez egy örökletes neurodegeneratív betegség, amely a központi idegrendszer progresszív pusztulásához vezet. Az izmok kontrolljának elvesztése és a chorea nevű akaratlan, káoszra emlékeztető mozgások jelentkezhetnek, amelyek gyakran izomremegés tünetével is járnak.

Ezek csak néhány példa a neurológiai betegségekre, amelyekkel kapcsolatban izomremegés jelentkezhet. Fontos megérteni, hogy az izomremegés sokszor más tünetekkel együtt fordul elő, és diagnózis felállításához orvosi vizsgálatra van szükség. Az egyén tüneteinek alapos értékelése és klinikai vizsgálata segít az alapbetegség megállapításában és az izomremegés kezelésében.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Izomremegés kivizsgálása

Az izomremegés kivizsgálása az orvos először is részletesen kikérdezi a beteget az izomremegés körülményeiről és jellemzőiről. Fontos információk lehetnek például az izomremegés időtartama, gyakorisága, súlyossága, egyidejű tünetek (például fájdalom, gyengeség stb.), valamint az érintett izmok és az esetleges kiváltó tényezők. Az anamnézis felvétele után az orvos megvizsgálja a beteget, különös tekintettel az izmok állapotára, az izomtónusra és az érzékenységre. Izomremegés esetén bizonyos laboratóriumi tesztek elvégzése segít az olyan állapotok kizárásában, amelyek izomremegést okozhatnak, például elektrolit egyensúlyhiány, pajzsmirigy rendellenességek vagy más anyagcsere-problémák kizárása érdekében. Izomremegés esetén vérvizsgálatokat végeznek elektrolitok, pajzsmirigy hormonok, vércukorszint és más specifikus markerek szintjének ellenőrzésére.

A neurológiai betegségek kivizsgálásához gyakran szükség van képalkotó vizsgálatokra, például agyi CT vagy MRI vizsgálatra. Ezek a vizsgálatok segítenek az agyban vés az idegrendszer más területein található esetleges elváltozások, sérülések vagy betegségek kimutatásában. Az izomremegés hátterében álló ok kivizsgálásában fontos szerepe van ezeknek a képalkotó eljárásoknak.

Az elektromiográfia (EMG) és az idegvezetési vizsgálatok segítenek az izmok és az idegek működésének értékelésében és az elektromiográfia segítségével könnyebb lokalizálni az izomremegés forrását is.

Egyedi esetekben további specifikus teszteket is elrendelhetnek, például genetikai vizsgálatokat, vérvizsgálatokat bizonyos antitestek vagy autoimmun betegségek kimutatására, vagy egyéb neurológiai teszteket az alapbetegség pontos azonosítása és az izomremegés okának megállapításának érdekében.

Az izomremegés kivizsgálása minden esetben egyénre szabott, és az eredmények alapján van lehetőség a megfelelő kezelésre . Fontos, hogy az izomremegést ne bagatellizálják el, és ha az izomremegés tartósan fenáll vagy súlyosbodik, időben orvoshoz forduljon. 

Kapcsolódó cikkünk

Parkinson-kór – miért érinti gyakrabban a férfiakat?

A Parkinson-kór nemi különbségeinek vizsgálatára számos tanulmány született, melyek arra az eredményre jutottak, hogy a betegség előfordulása a férfiaknál 1,5–2-szer gyakoribb, mint a nőknél. Dr. Mező Anita , a Neurológiai Központ neurológusa a nemek közti ...

Izomremegés kezelése

Az izomremegés kezelése számos módon történhet, ha az izomremegés hátterében valamilyen neurológiai ok vagy neurodegeneratív betegség áll. Az izomremegés kezelésének megközelítése a pontos diagnózistól és az izomremegés hátterében álló állapottól függ, de általában az alábbiakat foglalja magában:

 • Gyógyszeres kezelés: Neurológiai betegségek esetén bizonyos gyógyszerek használata segít csökkenteni az izomremegés tünetét. Izomremegés  csökkentésére bizonyos béta-blokkolók és antiepileptikumok hatékonyan működhetnek.
 • Fizioterápia: Speciális fizioterápiás gyakorlatok és technikák alkalmazása segít az izmok erősítésében, koordinációjának javításában és az izomremegés enyhítésében.
 • Beszédszámítógépek vagy segédeszközök: Különböző eszközök és segédeszközök használata segít a mindennapi tevékenységek végzésében, különösen akkor, ha az izomremegés befolyásolja a finom mozgásokat, például az írást vagy a beszédet.
 • Életmódbeli változások: Az egészséges életmód, ideértve az egészséges táplálkozást, a rendszeres testmozgást és a megfelelő pihenést is, hozzájárulhat az izomremegés enyhítéséhez.
 • Botulinum toxin injekciók: Bizonyos esetekben, például az esszenciális tremor (a leggyakoribb időskori remegéses betegség) kezelésében a botulinum toxin injekciók hatékonyak az izomremegés csökkentésében.
 • Mély agyi stimuláció (DBS): Ez egy olyan sebészeti beavatkozás, amelynek során elektromos impulzusokat küldenek az agy bizonyos területeire, ami segí csökkenteni az izomremegés tünetét bizonyos neurológiai betegségekben, például a Parkinson-kórban.

Fontos azonban megjegyezni, hogy minden egyes eset egyedi, és az izomremegés kezelési tervét az izomremegés hátterében álló ok alapján lehet meghatározni. A neurológiai betegségekhez kapcsolódó izomremegés kezelése általában multidiszciplináris megközelítést igényel, amelyben neurológus, fizioterapeuta és más szakemberek vesznek részt a legjobb eredmények elérése érdekében.

Téma szakértői

Dr. Vida Zsuzsanna

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, alvásszakértő
Dr. Jakab Gábor PhD

Dr. Jakab Gábor PhD

neurológus
Dr. Prinz Géza

Dr. Prinz Géza

neurológus, pszichiáter, infektológus

Hírek

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...
Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Akár arcidegzsábáról, akár isiászról van szó, mindkét gyakori betegség a neuropátiás fájdalmak csoportjába tartozik, ahogyan a diabéteszes neuropátia, az övsömört követő idegfájdalom és más betegségek is.   Dr. Prinz Géza , a Neurológiai Központ ...
Minden Alzheimer demencia, de ez fordítva nem igaz

Minden Alzheimer demencia, de ez fordítva nem igaz

Alzheimer és/vagy demencia? Sokak elképzeléseiben egybemosódnak ezek a fogalmak, és nem véletlenül. Az Alzheimer-kór ugyanis a demencia leggyakoribb formája.  Milyen más formák léteznek még? Kezelhető-e az elbutulás? Neurológiai vagy pszichiátriai vizsgálat szükséges? A kérdésekre dr. Prinz ...

Prima Medica Egészségközpontok