Szemtünetek

Szemtünetek

Módosítva: 2024.02.21 12:40

Az emberi test egyik legérzékenyebb és legfontosabb érzékszerve a szemünk, amely által rengeteg információt kapunk a világunkról. Azonban a szemünk különböző tényezők hatására megbetegedhet vagy különböző tüneteket produkálhat. A szemtünetek lehetnek ártalmatlanok, de lehetnek komolyabb problémákra utaló jelek is, ezért rendkívül fontos a szemtünetek időben történő kivizsgálása és kezelése.

Szemtünetek - Tartalom

Leggyakoribb szemtünetek

Súlyos problémára utaló szemtünetek

Neurológiai betegségek szemtünetei

Szemtünetek kivizsgálása

Szemtünetek kezelése

Szemtünetek lehetséges szövődményei

Szemtünetekkel kapcsolatos szolgáltatásaink

EEG vizsgálat

Gyorsdiagnosztika

Neuropszichológia

Infúziós kezelések

Fizikoterápia

Leggyakoribb szemtünetek

A szemben fellépő tünetek rendkívül sokfélék lehetnek, a magától elmúlótól az egészen komoly problémára utaló szemtünetekig. Azonban az alábbiak a leggyakoribbak, amelyet akár Ön is tapasztalhat élete során.

Szemfáradtság: hosszabb ideig tartó számítógép előtt vagy olvasás közben jelentkező fáradtságérzet egy gyakori szemtünet.

Szemvörösség: a szem fehérje részei piros vagy rózsaszínű árnyalatot vesznek fel, ami a szem irritációjának jele, szintén gyakori szemtünet.

Szemviszketés: viszkető érzés a szemben, amely általában az allergiás reakciók, a száraz szem vagy a szemfáradtság jele lehet.

Homályos látás: a tárgyak éles megkülönböztetésének nehézsége vagy homályos látás.

Szemfájás: fájdalom vagy nyomás érzése a szemben, ami lehet rövid ideig tartó vagy tartós.

Szemkapargatás: az irritáció vagy a szárazság miatt a szemhéj dörzsölése vagy kaparása.

Könnyezés: túlzott könnytermelés, amely lehet az allergiás reakciók, a szem irritációja, a szemhéjgyulladás vagy az időjárási viszonyok következménye is.

Fotofóbia: fényérzékenység, amely gyakran az érzékeny vagy sérült szemek miatt jelentkezik.

Száraz szem: az alacsony könnytermelés vagy a könnyek nem megfelelő minősége miatt jelentkező érzés, amely lehet kellemetlen érzés, viszketés vagy égő érzés a szemben.

Ezek a szemtünetek általában ártalmatlanok, de ha tartósak vagy erősödnek, érdemes mihamarabb szemészeti vizsgálatra menni.

Súlyosabb problémára utaló szemtünetek

Bizonyos szemtünetek súlyosabb betegségekre is utalhatnak, ezért fontos, hogy az alábbiakban bemutatott szemtünetek esetén azonnal keresse fel a szemész szakorvost:

 • Látáskárosodás vagy homályos látás: Ha a látás hirtelen romlása vagy homályos látás jelentkezik, lehet, hogy szemfenéki betegségről van szó, például retina leválásról vagy glaukómáról. Ezért fontos, ha ilyen vagy ehhez hasonló szemtünetet tapasztal, mihamarabb keressen fel szakembert.
 • Vak foltok: Ha a látómezőben vak foltok jelentkeznek, az a látóideg betegségeinek szemtünete lehet, például a látóideg gyulladására (neuritis optica) vagy a szemfenéki keringési zavarok szemtünete.
 • Ködös látás: Ha a látás homályos vagy elmosódott, lehet, hogy a szemfenékben vagy a látóidegben található daganatról van szó.
 • Fájdalmas szemmozgások: Ha a szemmozgások fájdalmasak, lehet, hogy szemizomgyulladásról van szó, ami szemtünet autoimmun betegséghez vagy fertőzéshez köthető.
 • Hirtelen megjelenő vakító fények: Ha hirtelen vakító fényeket lát, ami után homályos látás, vagy akár vakság következik be, lehet, hogy súlyos retina károsodásról van szó, ami szemtünetet kezelni kell.
 • Szembezáródás: Ha a szem becsukódik, vagy nem tudja nyitva tartani, lehet, hogy ez a szemtünet idegrendszeri betegségről, például az arcideg gyulladásáról árulkodik.
 • Elsárgult szemfehérje: Ha a szemfehérje sárgás árnyalatot vesz fel, az lehet májbetegségre utaló szemtünet, mivel a sárgaság az epevezeték elzáródása miatt jelentkezik.

Ezek a szemtünetek nagyon komoly problémára utalhatnak, ezért ha bármelyik szemtünetet tapasztalja, azonnal keresse fel szemész szakorvosát. A szemészeti vizsgálatokkal gyorsan és hatékonyan fel lehet ismerni a problémát és megkezdhető a megfelelő kezelés a szemtünetekre.

Neurológiai betegségek szemtünetei

A következő neurologiai problémákhoz társuló szemtünetek ismertek.

Idegrendszeri rendellenességek

Az idegrendszeri rendellenességek, például a sclerosis multiplex és a myasthenia gravis, különböző szemtünetekkel járhatnak, például kettőslátással, homályos látással, csökkent látótérrel, szemizomgyengeséggel és az egyik szemhéj leejtődésével.

Szédülés

A szédülés szintén társulhat szemtünetekkel, például a látómező beszűkülésével, homályos látással vagy akár átmeneti látásvesztéssel.

Fejfájás

Bizonyos típusú fejfájások, például a migrén vagy a temporális arteritisz, szemtünetekkel társulhatnak, például fényérzékenységgel vagy homályos látással.

Idegrendszeri fertőzések 

Az idegrendszeri fertőzések, például a meningitis vagy az agyvelőgyulladás, súlyos szemtünetekkel járhatnak, például fotofóbiával, vaksággal vagy nystagmussal (a szemek nem akaratos rezgéseivel).

Daganatok

Bizonyos agydaganatok, például az optikus ideg gliómái, szemtünetekkel társulhatnak, például látási problémákkal vagy kettőslátással.

Sclerosis multiplex

Ez az autoimmun betegség a központi idegrendszer (KIR) gyulladását okozza és számos szemtünetet okozhat.

Látóideg-gyulladás

A látóideg-gyulladás fájdalommal, látásvesztéssel, homályos látással vagy látómező-veszteséggel járhat.

Diplopia

Ez azt jelenti, hogy a beteg egy adott tárgyat kettősnek lát. Ez általában az izmok gyengeségével vagy a szemgolyók mozgásának zavarával jár.

Nystagmus

Ez a szemmozgás nem akaratlagos rángásának a szemtünete, amely általában az agyizomzat vagy az agykéreg zavarát jelzi.

Parkinson-kór

Ez egy idegrendszeri betegség, amely mozgászavarokat, de akár szemtüneteket is okozhat. A Parkinson-kór szemtünetei közé tartoznak.

Lassú szemmozgás: A beteg szeme lassan követi a tárgyakat és nehéz átállítani a fókuszt.

Szemöldök megmerevedése: Az egyik vagy mindkét szemöldök megmerevedik és a betegnek nehézségei lehetnek a szemöldök emelésével.

Szemhéj remegése: A beteg szemhéja remegni kezd és időnként nehéz lehet kinyitni.

Alzheimer-kór

Ez egy neurológiai betegség, amely a kognitív képességeket érinti. A betegség előrehaladtával a következő szemtünetek jelentkezhetnek:

Látásvesztés: Az Alzheimer-kórral kapcsolatos szemtünet általában az idősebb betegeknél jelentkezik.

Megváltozott színészlelés: A betegek színekkel kapcsolatos érzékelése megváltozhat és nehéz lehet azonosítani a különböző színeket.

Epilepszia

Az epilepszia az agy átmeneti, kóros elektromos aktivitása, amely görcsrohamokhoz vezethet. Az epilepszia szemtünetei közé tartoznak:

Aura: Az epilepsziás roham előtti érzés, amely lehet szédülés, homályos látás vagy fájdalom.

Időleges látási zavar: Az epilepsziás roham során az agy általában nem képes feldolgozni a látó ingereket.

Kapcsolódó cikkünk

Migrénes jelenség a szemben? Fontos a kivizsgálás

A jellemzően migrénes fejfájás mellett megjelenő látási zavarok egyes esetekben önállóan is jelentkeznek, és sokszor fájdalommal is járnak. Dr. Vida Zsuzsanna , a Neurológiai Központ neurológusa, szomnológus a tünetekre és a kivizsgálás jelentőségére ...

Szemtünetek kivizsgálása

A szemtünetek kivizsgálása szemész szakorvos által történik. Az első lépés az alapos kórelőzmény felvétele, amely során a szakorvos részletesen kikérdezi a beteget a szemtüneteiről, azok időtartamáról és intenzitásáról, valamint az esetleges egyéb tünetekről.

A következő lépés a szemészeti vizsgálat, amely magában foglalja a szem felületének és a szem belső részeinek vizsgálatát. A szemész megvizsgálja a szemeket egy speciális lámpával, amely segít a szem belső részeinek megfigyelésében. Ezenkívül a szakorvos a látásélességet is ellenőrzi és megvizsgálja a pupillák méretét, a szemmozgásokat, valamint a szemnyomást.

Ha szükséges, további vizsgálatok is elvégezhetők, mint például a szemfenék vizsgálata, a szemészeti ultrahang, a CT vagy MRI vizsgálat vagy a szem biopszia.

Fontos megjegyezni, hogy a szemtünetek bármelyike utalhat súlyos betegségre, ezért ha bármiféle szemtünetet észlelünk, amely tartós vagy súlyos, azonnal forduljunk szemész szakorvoshoz. A korai diagnózis és kezelés segít a szemtünetek súlyosbodásának megakadályozásában és a látás megőrzésében.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Szemtünetek kezelése

A szemtünetek kezelése az okoktól függően változó lehet. A kezelés célja a szemtünetek enyhítése, a szemprobléma okának kezelése és a látás megőrzése.

Ha a szemtünetek okozója allergia, akkor a szemcsepp allergiás reakcióra alkalmas lehet, illetve antihisztaminok vagy kortikoszteroidok is alkalmazhatóak. Ha a szemtüneteket a szemszárazság okozza, akkor szemcsepp vagy szemkenőcs segíthet a szemtünetek enyhítésében.

Ha a szemtünetek oka valamiféle fertőzés, akkor az orvos által előírt antibiotikumok, vírusellenes vagy gombaellenes szerek lehetnek szükségesek a szemtünetek enyhítésére.

A szemészeti problémák más okai esetén, mint például a glaukóma vagy a retinabetegségek, a szemtünetek kezelése magában foglalhatja a szemcseppek, szemkenőcsök vagy szájon át szedhető gyógyszerek alkalmazását, valamint sebészeti beavatkozást is igényelhet.

Fontos, hogy ha bármilyen szemtünetet észlelünk, azonnal forduljunk szemész szakorvoshoz, aki megfelelő kezelést javasolhat számunkra. A korai diagnózis és kezelés segíthet a szemtünetek súlyosbodásának megakadályozásában és a látás megőrzésében.

Szemtünetek lehetséges szövődményei

A szemtüneteknek számos szövődménye lehet, amelyek közül néhány a következők:

Látásvesztés: A látásvesztés lehet az egyik legkomolyabb szövődmény, amely előfordulhat a szemtünetek miatt. Ha a szemprobléma nem kezelhető vagy ha a kezelés nem hatékony, akkor előfordulhat, hogy a látásunk fokozatosan elveszik.

Szembetegségek: A tartós vagy súlyos szemtünetek további szembetegségek kialakulásához vezethetnek. Például, ha a szemszárazság kezeletlen marad, akkor a száraz szemek súlyosbodhatnak és szembetegségeket, például a szaruhártya sérüléseit vagy szemhéjgyulladást okozhatnak.

Szöveti károsodás: Bizonyos szemtünetek, mint például a glaukóma, a retinabetegségek vagy a szemtörések, szöveti károsodást okozhatnak. Ez akár látásvesztéshez is vezethet.

Megnövekedett fertőzésveszély: Ha a szemtüneteket fertőzés okozza, az súlyosabb szövődményekhez vezethet, például szemhéjgyulladás vagy szaruhártya-gyulladás.

Fontos, hogy bármilyen szemtünet esetén minél hamarabb keressen fel szemész szakorvost, hogy megelőzze a szövődmények kialakulását és biztosítsa a szemtünetek hatékony kezelését.

Téma szakértője

 • Professzor Dr. Holló Gábor

 • Szakterületek:
  • szemész szakorvos, zöldhályog (glaukóma) specialista
 • Specialitások:
  • glaucoma (zöldhályog) speciális diagnosztika és hosszú távú gondozás
  • szemészeti betegségek vizsgálata, kezelése, gondozása
  • magas vérnyomás okozta szemproblémák
  • diabéteszes és hipertenzív retinopátia

   

  Rendelés típusa: 

  • Személyes, rendelői vizit

Hírek

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A romló memóriáról, a súlyos kognitív leépülésről szinte mindenkinek a demencia, és annak leggyakoribb típusa, az Alzheimer-kór jut eszébe, holott ezen kívül is vannak okok, amelyek átmeneti vagy végleges memóriavesztéshez vezethetnek. Ezekről készített összegzést dr. Gács ...
A demencia és a stroke közös tőről fakad?

A demencia és a stroke közös tőről fakad?

Al Capona, Semmelweis Ignác, Ady Endre és Nietzsche – ki gondolná, hogy e híres személyek közt a kapocs éppen a demencia? A demencia az az elbutulásnak is nevezett  a tünetcsoport, amelyet számos ok válthat ki, és az elmúlt évszázadok folyamán változott a tényleges oka, a leggyakoribb oka, illetve a ...
Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK