Előrehaladott Parkinson-kór

Előrehaladott Parkinson-kór

Módosítva: 2024.04.10 15:53

A Parkinson-kór vagy „reszkető bénulás” (paralysis agitans) az orvostudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan, viszont kezelhető neuro-dege­neratív betegség. 

Előrehaladott Parkinson-kór - Tartalom

Mi is az a Parkinson-kór?

Parkinson-kór tünetei

Parkinson-kór okai

Parkinson-kór előrehaladása

Előrehaladott Parkinson-kór tünetei

Előrehaladott Parkinson-kór diagnózisa

Előrehaladott Parkinson-kór kezelése

Előrehaladott Parkinson-kór szövődményei

Előrehaladott Parkinson-kórral kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi is az a Parkinson-kór?

A Parkinson-kór egy krónikus, progresszív idegrendszeri betegség, amely a központi idegrendszerben található dopamin termelő idegsejtek pusztulásával és ebből kifolyólag a dopamin hiányával jár. A dopamin egy olyan neurotranszmitter, amely fontos szerepet játszik az izommozgások koordinálásában és a hangulat szabályozásában. 

Parkinson-kór tünetei

A Parkinson-kór fő tüneteit a dopamin termelő idegsejtek pusztulása és az így kialakult dopamin hiány okozza. A Parkinson-kór fő tünetei:

 • Lassú mozgások (bradikinezia): A Parkinson-kóros betegek nehezen tudnak elindulni, mozogni és végrehajtani a mindennapi tevékenységeiket. A Parkinson-kórral élő páciensek mozgásai lassúak, nehézkesek és a betegség előrehaladtával egyre nehezebbé válik számukra a mozgás.
 • Merevség: A Parkinson-kóros páciensek izmai merevek és merevvé válnak, ami nehezíti a mozgást és a rugalmas testtartást.
 • Remegés (tremor): Az előrehaladott Parkinson kórral élő egyének gyakran tapasztalnak remegést a kezükben, lábukban vagy állkapcsukban. A remegést általában akkor jelentkezik, amikor a beteg pihen vagy nyugodt állapotban van.
 • Egyensúlyi problémák: A Parkinson-kórban szenvedő betegeknek nehézséget okozhat az egyensúly megőrzése és a járás. A Parkinson-kór miatt gyakran instabilak és könnyen elesnek.
 • Beszéd- és nyelési nehézségek: Az előrehaladott Parkinson-kór esetén az egyéneknek nehézséget okozhat a beszéd és a nyelés, amelyek elmosódottak vagy nehézkesek lehetnek.
 • Szaglási zavar: A betegek szaglása  romlik, és gyakran ez az elsőként jelentkező tünet.
 • Depresszió és szorongás: Az előrehaladott Parkinson-kór során a betegek gyakran küzdenek depresszióval, szorongással és hangulatzavarokkal.

A Parkinson-kór különböző módon jelentkezhet minden egyes betegnél, és a tünetek súlyossága, előfordulási gyakorisága változhat. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Parkinson-kór okai

A Parkinson-kór pontos oka még mindig nem ismert teljes mértékben, de valószínű, hogy genetikai és környezeti tényezők együttes hatása játszik szerepet a betegség kialakulásában. A Parkinson-kór tehát genetikai összetevőkkel rendelkező betegség, amelyet a betegek közeli hozzátartozóinál nagyobb valószínűséggel alakul ki. Az öröklődés azonban nem teljesen meghatározó tényező, mivel csak nagyon kevés betegnél van egyértelműen azonosítható genetikai mutáció. Ezentúl a Parkinson-kór kialakulásában számos környezeti tényező is szerepet játszhat, mint például a vegyi anyagok, a peszticidek, a nehézfémek, a rovarirtók, a fejsérülések és a vírusfertőzések. Számos egyéb tényező is kapcsolatba hozható a Parkinson-kórral, például az életkor, az életmód és a táplálkozás.

Kapcsolódó cikkünk

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A romló memóriáról, a súlyos kognitív leépülésről szinte mindenkinek a demencia, és annak leggyakoribb típusa, az Alzheimer-kór jut eszébe, holott ezen kívül is vannak okok, amelyek átmeneti vagy végleges memóriavesztéshez vezethetnek. Ezekről ...

Parkinson-kór előrehaladása

A Parkinson-kór progressziója az egyén egyedi tényezőitől függ és nem minden beteg esetében halad előre ugyanolyan ütemben. Azonban vannak olyan tényezők, amelyek gyorsítják a Parkinson-kór progresszióját. A Parkinson-kór előfordulása a korral nő, és a betegség progressziója is általában gyorsabb az idősebb betegeknél.

A Parkinson-kór tüneteit hatékonyan lehet enyhíteni megfelelő kezeléssel, de ha a beteg nem követi a terápiát, akkor az a tüneteinek súlyosbodásához vezethet.

A stressz és az érzelmi stressz szintje magasabb lehet a Parkinson-kórban szenvedő betegeknél, és ez a betegség progresszióját is gyorsíthatja.

Az előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegeknél gyakran fordulnak elő más egészségügyi problémák, amelyek súlyosbíthatják a betegség tüneteit és progresszióját.

A rendszeres testmozgás hiánya a Parkinson-kór tüneteinek súlyosbodásához és a betegség progressziójának gyorsulásához vezethet.

Annak ellenére, hogy vannak olyan tényezők, amelyek gyorsíthatják a Parkinson-kór progresszióját, az egyéni faktorok és a megfelelő kezelések segítségével a tünetek enyhíthetők.

Előrehaladott Parkinson-kór tünetei

Az előrehaladott Parkinson-kór a betegség kritikusabb stádiuma, amikor a tünetek súlyosabbá, nehezebben kezelhetővé válnak, és az életminőség is jelentősen romlik. Az előrehaladott Parkinson-Előrehaladott Parkinson-kórkór tünetei:

 • Nagyon lassú mozgások, akár mozgáshiány: Az előrehaladott Parkinson-kór esetén a beteg nehezebben mozog, akadályozott a mozgásképessége, és mindez jelentősen hátráltatja a mindennapi tevékenységekben.
 • Járás- és egyensúlyi problémák: Az előrehaladott Parkinson-kór  esetén a betegnek súlyosabb problémái vannak az egyensúly érzékelésével és hajlamosabb az esésekre.
 • Nagyon merev izmok: A merevség a betegség korai stádiumában is jelen lehet, de az előrehaladott Parkinson-kór állapotában nagyon kifejezetté válik.
 • Remegés: A remgés általában az előrehaladott Parkinson-kór kezdeti tünete, de a betegség későbbi stádiumaiban súlyosbodik.
 • Beszéd- és nyelési problémák: Az előrehaladott Parkinson-kór esetén a betegek nehezebben beszélnek, szavaik elmosódottá válnak, nehéz kiejteniük a hangokat, és komplikáltabbá válik a nyelés.
 • Depresszió és szorongás: Az előrehaladott Parkinson-kór során szenvedő betegek gyakran küzdenek depresszióval, szorongással és hangulatzavarokkal.
 • Gyógyszer-rezisztens tünetek: Az előrehaladott Parkinson-kór esetén szenvedő betegek gyakran válnak ellenállóvá az adagolt gyógyszerekkel szemben, és a tünetek nem feltétle reagálnak a gyógyszeres terápiára.

Az előrehaladott Parkinson-kór kezelése általában magában foglalja a gyógyszereket, a fizikoterápiát, a beszédelméleti terápiát, valamint az életmód- és étrendi változtatásokat, és az egyéb terápiás lehetőségeket. Azonban az előrehaladott stádiumban már nehéz lehet a tünetek kezelése, és a betegeknek szükségük lehet szakember által biztosított állandó orvosi felügyeletre.

Előrehaladott Parkinson-kór diagnózisa

Az előrehaladott Parkinson-kór diagnózisa általában hasonló módon történik, mint a korai stádiumú Parkinson-kór esetében. A diagnózis orvosi vizsgálatokon és a beteg tüneteinek értékelésén alapul.

Az orvosi vizsgálat során az orvos a beteg egészségi állapotát általános vizsgálat és neurológiai vizsgálat segítségével értékeli. A neurológiai vizsgálat során felmérik a Parkinson-kór gyanús beteg mozgásának koordinációját, az egyensúlyát, az izomtónusát, az érzékenységet és a reflexeket. A megfelelő anamnézis felvétele elengedhetetlen, fontos jellemző a tünetek kezdetének időpontja, a tünetek súlyossága és hogy mennyire zavarják a mindennapi tevékenységeket.

A Parkinson-kór diagnózisának megerősítése érdekében a további vizsgálatok is indokolttá válhatnak, például képalkotó vizsgálatok (MRI, CT), valamint laboratóriumi vizsgálatok (pl. vérkép, vizeletvizsgálat).

Az előrehaladott Parkinson-kór diagnózisának megerősítése és a betegség tüneteinek súlyosságának értékelése érdekében az fontos felmérni a Parkinson-kóros beteg életminőségét, a mindennapi tevékenységek végzésének képességét és a szociális támogatás szükségességét. Ezek a tényezők segítenek megtervezni a beteg kezelését és gondozását, valamint a betegség lefolyásának nyomon követését.

Előrehaladott Parkinson-kór kezelése

Az előrehaladott Parkinson-kór kezelése általában a tünetek enyhítésére irányul, mivel a betegség sajnos nem gyógyítható teljes mértékben. Az előrehaladott Parkinson-kór kezelésében rendszerint többféle terápia és gyógyszer kombinációját alkalmazzák a beteg egyéni szükségletei szerint.

Az előrehaladott Parkinson-kór terápiájakor a gyógyszerek közül a leggyakrabban alkalmazottak a dopamin-agonisták és a levodopa, melyek segítenek enyhíteni a motoros tüneteket. A Parkinson-kór előrehaladott stádiumában lehet szükség nagyobb adagokra vagy más típusú gyógyszerekre is.

Az előrehaladott Parkinson-kór tüneteivel küzdő betegeknek általában fontos a fizikoterápia, mely lehetővé teszi az izomzat erősítését és a mozgékonyság javítását.

Az előrehaladott Parkinson-kór folyamán a beszéd és a nyelési nehézségek kezelése céljából a beszédelméleti terápia lehet hatékony, mely segít az artikuláció javításában és az általános kommunikációs képességek fejlesztésében.

Az előrehaladott Parkinson-kór során a betegség súlyosabb tüneteinek kezelésére sebészeti beavatkozások is rendelkezésre állnak, mint például a mély agyi stimuláció (DBS). Ez a beavatkozás elektromos jeleket küld a páciens agyába, mely segíti az idegrendszer működésének javítását és a tünetek enyhítését.

Az előrehaladott Parkinson-kór esetén szenvedő betegeknek a testmozgás, az egészséges étkezés és a megfelelő pihenés is fontos, melyek segítenek a tünetek enyhítésében.

Az előrehaladott Parkinson-kór kezelése komplex lehet, és általában a beteg egyéni szükségletei és állapota alapján határozzák meg. A megfelelő kezelésekkel azonban a betegek életminősége javulhat, és lassulhat a betegség progressziója is.

Előrehaladott Parkinson-kór lehetséges szövődményei

Az előrehaladott Parkinson-kór számos szövődményt okozhat, főleg ha a páciens nem vesz részt rendszeres orvosi vizsgálatokon vagy nem követi egyéni terápiájának előírásait.

 • Mozgásszabályozási nehézségek: Az előrehaladott Parkinson-kór esetén a betegek nehézséget tapasztalhatnak a mozgás szabályozásában, ami az egyensúlyhiányhoz, eséshez és bénuláshoz vezethet.
 • Depresszió és szorongás: Az előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegek nagyobb eséllyel tapasztalnak depressziót és szorongást, amelyek súlyosbíthatják a betegség tüneteit és ronthatják az életminőséget.
 • Székrekedés: A Parkinson-kór hatással lehet az emésztőrendszerre, és székrekedést okozhat.
 • Alvászavarok: A Parkinson-kórban szenvedő betegek gyakran tapasztalnak alvászavarokat, például álmatlanságot, nyugtalan láb szindrómát és REM-alvászavarokat.
 • Kommunikációs nehézségek: Az előrehaladott Parkinson-kór hatással lehet a hangok kibocsátására, és nehezítheti a beszédet, amely szociális izolációhoz vezethet.
 • Kognitív zavarok: Az előrehaladott Parkinson-kór hatással lehet a kognitív képességekre, például a memóriára, a gondolkodásra és a döntéshozatalra.
 • Gyógyszer mellékhatások: A Parkinson-kór kezelésére alkalmazott gyógyszereknek számos mellékhatása lehet, beleértve a hallucinációkat, a szédülést és a vérnyomásesést.

Ha Ön is hasonló tüneteket tapasztal, forduljon azonnal orvoshoz a mihamarabbi diagnózis és megfelelő terápia kialakításának érdekében.

Téma szakértője

Hírek

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A romló memóriáról, a súlyos kognitív leépülésről szinte mindenkinek a demencia, és annak leggyakoribb típusa, az Alzheimer-kór jut eszébe, holott ezen kívül is vannak okok, amelyek átmeneti vagy végleges memóriavesztéshez vezethetnek. Ezekről készített összegzést dr. Gács ...
A demencia és a stroke közös tőről fakad?

A demencia és a stroke közös tőről fakad?

Al Capona, Semmelweis Ignác, Ady Endre és Nietzsche – ki gondolná, hogy e híres személyek közt a kapocs éppen a demencia? A demencia az az elbutulásnak is nevezett  a tünetcsoport, amelyet számos ok válthat ki, és az elmúlt évszázadok folyamán változott a tényleges oka, a leggyakoribb oka, illetve a ...
Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK