Előrehaladott Parkinson-kór

Előrehaladott Parkinson-kór

Létrehozva: 2023.03.17 09:12 | Módosítva: 2023.03.24 09:50

A Parkinson-kór vagy „reszkető bénulás” (paralysis agitans) az orvostudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan, viszont kezelhető neuro-dege­neratív betegség. 

Előrehaladott Parkinson-kór - Tartalom

Mi is az a Parkinson-kór?

Parkinson-kór tünetei

Parkinson-kór okai

Parkinson-kór előrehaladása

Előrehaladott Parkinson-kór tünetei

Előrehaladott Parkinson-kór diagnózisa

Előrehaladott Parkinson-kór kezelése

Előrehaladott Parkinson-kór szövődményei

Előrehaladott Parkinson-kórral kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi is az a Parkinson-kór?

A Parkinson-kór egy krónikus, progresszív idegrendszeri betegség, amely a központi idegrendszerben található dopamin termelő idegsejtek pusztulásával és ebből kifolyólag a dopamin hiányával jár. A dopamin egy olyan neurotranszmitter, amely fontos szerepet játszik az izommozgások koordinálásában és a hangulat szabályozásában. 

Parkinson-kór tünetei

A Parkinson-kór fő tüneteit a dopamin termelő idegsejtek pusztulása és az így kialakult dopamin hiány okozza. A Parkinson-kór fő tünetei:

 • Lassú mozgások (bradikinezia): A Parkinson-kóros betegek nehezen tudnak elindulni, mozogni és végrehajtani a mindennapi tevékenységeiket. A Parkinson-kórral élő páciensek mozgásai lassúak, nehézkesek és a betegség előrehaladtával egyre nehezebbé válik számukra a mozgás.
 • Merevség: A Parkinson-kóros páciensek izmai merevek és merevvé válnak, ami nehezíti a mozgást és a rugalmas testtartást.
 • Remegés (tremor): A Parkinson kórral élő egyének gyakran tapasztalnak remegést a kezükben, lábukban vagy állkapcsukban. A remegést általában akkor jelentkezik, amikor a beteg pihen vagy nyugodt állapotban van.
 • Egyensúlyi problémák: A Parkinson-kórban szenvedő betegeknek nehézséget okozhat az egyensúly megőrzése és a járás. A Parkinson-kór miatt gyakran instabilak és könnyen elesnek.
 • Beszéd- és nyelési nehézségek: A Parkinson-kórral küzdő egyéneknek nehézséget okozhat a beszéd és a nyelés, amelyek elmosódottak vagy nehézkesek lehetnek.
 • Szaglási zavar: A betegek szaglása gyakran romlik, és nehéz lehet érzékelni a szagokat.
 • Depresszió és szorongás: A Parkinson-kórban szenvedő betegek gyakran küzdenek depresszióval, szorongással és hangulatzavarokkal.

Fontos megjegyezni, hogy a Parkinson-kór különböző módon jelentkezhet minden egyes betegnél, és a tünetek súlyossága, előfordulási gyakorisága változhat. 

Parkinson-kór okai

A Parkinson-kór pontos oka még mindig nem ismert teljes mértékben, de valószínű, hogy genetikai és környezeti tényezők együttes hatása játszik szerepet a betegség kialakulásában. A Parkinson-kór tehát genetikai összetevőkkel rendelkező betegség, amelyet a betegek közeli hozzátartozóinál nagyobb valószínűséggel alakul ki. Az öröklődés azonban nem teljesen meghatározó tényező, mivel csak nagyon kevés betegnél van egyértelműen azonosítható genetikai mutáció. Ezentúl a Parkinson-kór kialakulásában számos környezeti tényező is szerepet játszhat, mint például a vegyi anyagok, a peszticidek, a nehézfémek, a rovarirtók, a fejsérülések és a vírusfertőzések. Számos egyéb tényező is kapcsolatba hozható a Parkinson-kórral, például az életkor, az életmód és a táplálkozás.

Parkinson-kór előrehaladása

A Parkinson-kór progressziója az egyén egyedi tényezőitől függ és nem minden beteg esetében halad előre ugyanolyan ütemben. Azonban vannak olyan tényezők, amelyek gyorsítják a Parkinson-kór progresszióját. A Parkinson-kór előfordulása a korral nő, és a betegség progressziója is általában gyorsabb az idősebb betegeknél.

A Parkinson-kór tüneteit hatékonyan lehet enyhíteni megfelelő kezeléssel, de ha a beteg nem követi a terápiát, akkor az a tüneteinek súlyosbodásához vezethet.

A stressz és az érzelmi stressz szintje magasabb lehet a Parkinson-kórban szenvedő betegeknél, és ez a betegség progresszióját is gyorsíthatja.

A Parkinson-kórban szenvedő betegeknél gyakran fordulnak elő más egészségügyi problémák, amelyek súlyosbíthatják a betegség tüneteit és progresszióját.

A rendszeres testmozgás hiánya a Parkinson-kór tüneteinek súlyosbodásához és a betegség progressziójának gyorsulásához vezethet.

Fontos megjegyezni, hogy bár vannak olyan tényezők, amelyek gyorsíthatják a Parkinson-kór progresszióját, de az egyéni faktorok és a megfelelő kezelések segítségével a betegség lassítható és a tünetek enyhíthetők.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Előrehaladott Parkinson-kór tünetei

Az előrehaladott Parkinson-kór a betegség kritikusabb stádiuma, amikor a tünetek súlyosabbá, nehezebben kezelhetővé válnak, és az életminőség is jelentősen romlik. Az előrehaladott Parkinson-kór tünetei:

 • Nagyon lassú mozgások, akár mozgáshiány: Az előrehaladott Parkinson-kórral küzdő beteg nehezebben mozog, akadályozott a mozgásképessége, és mindez jelentősen hátráltatja a mindennapi tevékenységekben.
 • Járás- és egyensúlyi problémák: A Parkinson-kór előrehaladtával a betegnek súlyosabb problémái vannak az egyensúly érzékelésével és hajlamosabb az esésekre.
 • Nagyon merev izmok: A merevség a Parkinson-kór korai stádiumában is jelen lehet, de az előrehaladott állapotban nagyon kifejezetté válik.
 • Remegés: A remgés általában az előrehaladott Parkinson-kór kezdeti tünete, de a betegség későbbi stádiumaiban súlyosbodik.
 • Beszéd- és nyelési problémák: Az előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegek nehezebben beszélnek, szavaik elmosódottá válnak, nehéz kiejteniük a hangokat, és komplikáltabbá válik a nyelés.
 • Depresszió és szorongás: Az előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegek gyakran küzdenek depresszióval, szorongással és hangulatzavarokkal.
 • Gyógyszer-rezisztens tünetek: Az előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegek gyakran válnak ellenállóvá az adagolt gyógyszerekkel szemben, és a tünetek nem feltétle reagálnak a gyógyszeres terápiára.

Az előrehaladott Parkinson-kór kezelése általában magában foglalja a gyógyszereket, a fizikoterápiát, a beszédelméleti terápiát, valamint az életmód- és étrendi változtatásokat, és az egyéb terápiás lehetőségeket. Azonban az előrehaladott stádiumban már nehéz lehet a tünetek kezelése, és a betegeknek szükségük lehet szakember által biztosított állandó orvosi felügyeletre.

Előrehaladott Parkinson-kór diagnózisa

Az előrehaladott Parkinson-kór diagnózisa általában hasonló módon történik, mint a korai stádiumú Parkinson-kór esetében. A diagnózis orvosi vizsgálatokon és a beteg tüneteinek értékelésén alapul.

Az orvosi vizsgálat során az orvos a beteg egészségi állapotát általános vizsgálat és neurológiai vizsgálat segítségével értékeli. A neurológiai vizsgálat során felmérik a Parkinson-kór gyanús beteg mozgásának koordinációját, az egyensúlyát, az izomtónusát, az érzékenységet és a reflexeket. A megfelelő anamnézis felvétele elengedhetetlen, fontos jellemző a tünetek kezdetének időpontja, a tünetek súlyossága és hogy mennyire zavarják a mindennapi tevékenységeket.

A Parkinson-kór diagnózisának megerősítése érdekében a további vizsgálatok is indokolttá válhatnak, például képalkotó vizsgálatok (MRI, CT), valamint laboratóriumi vizsgálatok (pl. vérkép, vizeletvizsgálat).

Az előrehaladott Parkinson-kór diagnózisának megerősítése és a betegség tüneteinek súlyosságának értékelése érdekében az fontos felmérni a Parkinson-kóros beteg életminőségét, a mindennapi tevékenységek végzésének képességét és a szociális támogatás szükségességét. Ezek a tényezők segítenek megtervezni a beteg kezelését és gondozását, valamint a betegség lefolyásának nyomon követését.

Kapcsolódó cikkünk

Parkinson- kór - tünet lehet az automatikus mozgások elvesztése

Sokan a remegést gondolják a Parkinson-kór első tünetének, holott az automatikus mozgások megváltozására sokszor előbb fel lehet figyelni. Mi okozza ezt a betegséget, mikor kell orvoshoz fordulni és hogyan lehet a lehető legtovább fenntartani a jó életminőséget? Dr. Gács Gyula ...

Előrehaladott Parkinson-kór kezelése

Az előrehaladott Parkinson-kór kezelése általában a tünetek enyhítésére irányul, mivel a betegség sajnos nem gyógyítható teljes mértékben. Az előrehaladott Parkinson-kór kezelésében rendszerint többféle terápia és gyógyszer kombinációját alkalmazzák a beteg egyéni szükségletei szerint.

Az előrehaladott Parkinson-kórban a gyógyszerek közül a leggyakrabban alkalmazottak a dopamin-agonisták és a levodopa, melyek segítenek enyhíteni a motoros tüneteket. A Parkinson-kór előrehaladott stádiumában lehet szükség nagyobb adagokra vagy más típusú gyógyszerekre is.

Az előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegeknek általában fontos a fizikoterápia, mely lehetővé teszi az izomzat erősítését és a mozgékonyság javítását.

Az előrehaladott Parkinson-kórban a beszéd és a nyelési nehézségek kezelése céljából a beszédelméleti terápia lehet hatékony, mely segít az artikuláció javításában és az általános kommunikációs képességek fejlesztésében.

Az előrehaladott Parkinson-kórban a betegség súlyosabb tüneteinek kezelésére sebészeti beavatkozások is rendelkezésre állnak, mint például a mély agyi stimuláció (DBS). Ez a beavatkozás elektromos jeleket küld a páciens agyába, mely segíti az idegrendszer működésének javítását és a tünetek enyhítését.

Az előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegeknek a testmozgás, az egészséges étkezés és a megfelelő pihenés is fontos, melyek segítenek a tünetek enyhítésében.

Az előrehaladott Parkinson-kór kezelése komplex lehet, és általában a beteg egyéni szükségletei és állapota alapján határozzák meg. A megfelelő kezelésekkel azonban a betegek életminősége javulhat, és lassulhat a betegség progressziója is.

Előrehaladott Parkinson-kór lehetséges szövődményei

Az előrehaladott Parkinson-kór számos szövődményt okozhat, főleg ha a páciens nem vesz részt rendszeres orvosi vizsgálatokon vagy nem követi egyéni terápiájának előírásait.

 • Mozgásszabályozási nehézségek: A Parkinson-kórban szenvedő betegek nehézséget tapasztalhatnak a mozgás szabályozásában, ami az egyensúlyhiányhoz, eséshez és bénuláshoz vezethet.
 • Depresszió és szorongás: A Parkinson-kórban szenvedő betegek nagyobb eséllyel tapasztalnak depressziót és szorongást, amelyek súlyosbíthatják a betegség tüneteit és ronthatják az életminőséget.
 • Székrekedés: A Parkinson-kór hatással lehet az emésztőrendszerre, és székrekedést okozhat.
 • Alvászavarok: A Parkinson-kórban szenvedő betegek gyakran tapasztalnak alvászavarokat, például álmatlanságot, nyugtalan láb szindrómát és REM-alvászavarokat.
 • Kommunikációs nehézségek: A Parkinson-kór hatással lehet a hangok kibocsátására, és nehezítheti a beszédet, amely szociális izolációhoz vezethet.
 • Kognitív zavarok: A Parkinson-kór előrehaladtával a betegség hatással lehet a kognitív képességekre, például a memóriára, a gondolkodásra és a döntéshozatalra.
 • Gyógyszer mellékhatások: A Parkinson-kór kezelésére alkalmazott gyógyszereknek számos mellékhatása lehet, beleértve a hallucinációkat, a szédülést és a vérnyomásesést.

Ha Ön is hasonló tüneteket tapasztal, forduljon azonnal orvoshoz a mihamarabbi diagnózis és megfelelő terápia kialakításának érdekében.

Téma szakértői

Dr. Jakab Gábor PhD

Dr. Jakab Gábor PhD

neurológus
Dr. Vida Zsuzsanna

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus
Dr. Prinz Géza

Dr. Prinz Géza

neurológus, pszichiáter, infektológus 

Hírek

Pánikroham, pánikbetegség? Így segíthet a pszichológus

Pánikroham, pánikbetegség? Így segíthet a pszichológus

A pánikrohamok, a pánikbetegség egyre több embert érintenek, sokan tapasztalják meg a félelmetes, letaglózó érzéseket időről időre. Kispál Mónika , a Neurológiai Központ pszichológusa, szexuálpszichológus arról beszélt, pontosan milyen kritériumok alapján dönthetjük el, ...
Mit jelent a minor stroke (TIA) és miért kell kivizsgálni?

Mit jelent a minor stroke (TIA) és miért kell kivizsgálni?

A stroke, vagy magyarul szemléletesen szélütés egy ér eredetű agyi katasztrófa. Egyik formája a vérzés, a másik az érelzáródás miatti infarktus. A minor stroke vagy TIA (tranziens iszkémiás attak) egy olyan agyi vérellátási zavarból származó kórkép, amelyben a stroke-ot ...
Parkinson- kór - tünet lehet az automatikus mozgások elvesztése

Parkinson- kór - tünet lehet az automatikus mozgások elvesztése

Sokan a remegést gondolják a Parkinson-kór első tünetének, holott az automatikus mozgások megváltozására sokszor előbb fel lehet figyelni. Mi okozza ezt a betegséget, mikor kell orvoshoz fordulni és hogyan lehet a lehető legtovább fenntartani a jó életminőséget? Dr. Gács Gyula tanár úr, a Neurológiai ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok