Szédülés vizsgálat

Szédülés vizsgálat

Létrehozva: 2023.10.11 11:57 | Módosítva: 2023.10.11 12:19

A szédülés egy olyan tünet, amely sokak életét befolyásolja és számos kiváltó ok állhat mögötte. Időben történő kivizsgálása és kezelése kiemelt jelentőségű.

Szédülés vizsgálat - Tartalom

Mi az a szédülés?

Szédülés lehetséges okai

Szédülés kivizsgálásának lehetőségei

Specifikus neurológiai vizsgálatok a szédülésre

Szédülés kezelése

Mi az a szédülés?

A szédülés egy olyan érzés, amelyben az egyén úgy érzi, mintha ő vagy a környezete körülötte forogna vagy mozogna, anélkül hogy valódi mozgás lenne jelen. Ez a kellemetlen érzés lehet ideiglenes vagy tartós, és sokféle okból adódhat. A szédülés lehet átmeneti jelenség, például amikor hirtelen felállunk, vagy tartósabb probléma, amely hátterében egészségügyi vagy vestibuláris (egyensúlyszervi) problémák állnak.

A szédülésnek többféle típusa lehet, épp ezért a szédülés kivizsgálata kiemelt jelentőségű.

Vertigo: Olyan érzés, mintha Ön vagy környezete forogna vagy mozogna. Általában a belső fül problémái vagy az egyensúlyszerv rendellenességei okozzák.

Preszinkópia: Az érzés, hogy majdnem elájul, amely lehet az alacsony vérnyomás vagy a keringési problémák eredménye.

Látványos szédülés: Az érzés, hogy a környezet mozog vagy forgó környezetben van, például autóvezetés közben.

Disszociatív szédülés: Olyan érzés, mintha a testrészletek (például a fej) elszakadnának a testtől.

Egyensúlyzavarok: Az érzés, hogy instabil vagy bizonytalan a járásban és az egyensúlyban.

Szédülés lehetséges okai

A szédülés lehet többféle okból adódó tünet, és a pontos ok meghatározása orvosi kivizsgálást igényel. A szédülés lehetséges okai között szerepelhetnek az alábbiak.

 • Belső fülproblémák
 • Benignus paroxizmális pozicionális vertigo (BPPV): A belső fülben lévő apró kristályok zavara okozza, ami szédüléshez vezethet.
 • Meniere-kór: A belső fül problémája, amely általában szédüléssel, halláskárosodással és fülzúgással jár.
 • Vestibularis neuritis vagy labirintitis: A belső fül fertőzése vagy gyulladása okozhat szédülést és egyensúlyproblémákat.
 • Migrén: A migrén fejfájással, hányással és szédüléssel járhat.
 • Magas vagy alacsony vérnyomás: Vérnyomásproblémák, például magas vagy alacsony vérnyomás, szédülést és ájulást okozhatnak.
 • Gyógyszerek mellékhatásai: Bizonyos gyógyszerek, például vérnyomáscsökkentők, szédülést okozhatnak mellékhatásként.
 • Fertőzések: Például az alsó légúti fertőzések, vírusok vagy bakteriális fertőzések szédülést okozhatnak.
 • Vérkeringési rendellenességek: A vérkeringéssel kapcsolatos problémák, például az anémia, vérszegénység vagy az alsó végtagok artériás betegségei, szédülést okozhatnak.
 • Stressz és szorongás: A pszichológiai tényezők, például stressz vagy szorongás, szintén szédülést okozhatnak.
 • Életmódbeli tényezők: Alkohol, dohányzás, koffein vagy kábítószer-fogyasztás is hozzájárulhat a szédüléshez.
 • Neurológiai problémák: Az agy vagy az idegrendszer problémái, például agydaganatok vagy idegrendszeri betegségek, ritkábban okozhatnak szédülést.
 • Fejsérülés vagy agyi trauma: Egy fejsérülés vagy agyi trauma után szédülés jelentkezhet.

Ezek csak néhány példa a szédülés lehetséges okaira. Mivel a szédülés mögött számos kiváltó tényező állhat, fontos, hogy orvosi segítséget kérjen, ha gyakran vagy súlyos szédülést tapasztal. Az orvos szakember segíthet az okok meghatározásában és a megfelelő kezelés kiválasztásában a tünetek enyhítése vagy megszüntetése érdekében.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Szédülés kivizsgálásának lehetőségei

A szédülés kivizsgálása számos orvosi módszert foglalhat magában annak érdekében, hogy az okokat felderítsék és megállapítsák a szédülés hátterében álló tényezőket. A szédülés kivizsgálásához a következő lehetőségeket alkalmazhatják:

Orvosi anamnézis felvétele: Az orvos részletesen megkérdezi a beteget a szédülés tüneteiről, például mikor és hogyan jelentkeznek, a szédülés időtartamáról és az esetleges kiváltó tényezőkről.

Fizikai vizsgálat: Az általános fizikai vizsgálat során az orvos megvizsgálja a beteg állapotát, beleértve a vérnyomást, a pulzust és az egyensúlyt.

Neurológiai vizsgálat: Az orvos neurológiai teszteket is végezhet a beteg vizsgálatára, beleértve a reflexeket és az izomerejét.

Látás és hallás értékelése: A látás- és hallásvizsgálat segíthet az oka meghatározásában, különösen ha a belső fül problémáját vagy a szemészeti rendellenességet gyanítják.

Laboratóriumi vizsgálatok: A vér- és vizeletvizsgálatokat alkalmazhatják az olyan tényezők kimutatására, mint a vérszegénység vagy a fertőzések.

Vestibuláris vizsgálatok: A vestibuláris (egyensúlyszervi) vizsgálatok segíthetnek az egyensúlyproblémák vagy a belső fül rendellenességeinek diagnosztizálásában. Ide tartoznak a vestibuláris ideg elektrofiziológiai vizsgálatai vagy az egyensúlyszervi tesztek.

Képalkotó vizsgálatok: Az MRI (mágneses rezonancia képalkotás) vagy a CT (számítógépes tomográfia) vizsgálatok segíthetnek az agy vagy a belső fül sérülésének vagy rendellenességeinek kimutatásában.

Egyéb specifikus tesztek: Az orvos egyéb speciális teszteket is elrendelhet, például az Elektrokokleográfiát (ECoG), a videonystagmográfiát (VNG) vagy a kalorikus vizsgálatokat, amelyek a vestibuláris rendszer működését értékelik.

A szédülés kivizsgálására nincs univerzális protokoll, mivel az okok sokféle lehetnek. Az orvos a beteg panaszai és az anamnézis alapján választja ki a megfelelő vizsgálatokat és teszteket. A diagnózis és a kezelési terv kidolgozása során fontos az orvosi szakemberrel való szoros együttműködés. Ha rendszeresen vagy súlyos szédülést tapasztal, kérjen időben orvosi segítséget a probléma kezelésére.

Specifikus neurológiai vizsgálatok a szédülésre

A szédülés okainak és hátterében álló neurológiai problémák felderítése érdekében az orvos specifikus neurológiai vizsgálatokat is elrendelhet. Ezek a vizsgálatok segíthetnek az egyensúlyzavarok vagy a vestibuláris rendellenességek azonosításában, amelyek a szédülés okai lehetnek. Néhány specifikus neurológiai vizsgálat a következők:

Videonystagmográfia (VNG): Ez a vizsgálat a szemmozgásokat és a nystagmus nevű, gyors, ritmikus szemmozgásokat rögzíti infravörös kamerákkal. A VNG segít az egyensúlyzavarok és a vestibuláris rendellenességek diagnosztizálásában.

Kalorikus vizsgálat: A kalorikus vizsgálat során hideg és meleg vizet juttatnak a hallójáratokba, hogy értékeljék a vestibuláris rendszer működését és az egyensúlyszerv reakcióját a hőstimulusokra.

Elektrokokleográfia (ECoG): Az ECoG a belső fül elektromos aktivitását rögzíti, és segít az olyan rendellenességek diagnosztizálásában, mint a Meniere-kór.

Vestibuláris ideg elektrofiziológiai vizsgálatai: Ezek a vizsgálatok a vestibuláris ideg és a központi vestibuláris rendszer működését értékelik az elektromos aktivitás mérésével.

Release and Catch: Az orvos arra kéri a beteget, hogy nézzen ki egy fix pontot, majd hirtelen engedje el a fejét, és figyelje meg, merre mozog a szem.

Romberg-teszt: A teszt során a betegnek zárt szemmel kell állnia egyenesen, és az orvos megfigyeli az egyensúlyvesztést.

Ezen neurológiai vizsgálatok segíthetnek az orvosnak azonosítani az egyensúlyzavarok vagy a vestibuláris rendellenességek jelenlétét, amelyek szédülést okozhatnak. Az eredmények alapján az orvos képes lesz a megfelelő kezelési terv kidolgozására vagy további diagnosztikai lépések meghatározására. Fontos, hogy az orvossal együttműködve végezzék el ezeket a vizsgálatokat, ha rendszeresen szédülést tapasztal, mivel a megfelelő diagnózis és kezelés segíthet enyhíteni a tüneteket és javítani az életminőséget.

Kapcsolódó cikkünk

Szklerózis multiplex – Applegate és Blair is ezzel küzd

Az elmúlt időszakban Christina Applegate és Selma Blair is nyilvánosságra hozta, hogy szklerózis multiplex-szel él. Milyen tünetek utalhatnak erre a betegségre? Valóban minden beteg előbb-utóbb kerekesszékre szorul? Hogyan állítható fel a diagnózis és milyen kezelési ...

Szédülés kezelése

A szédülés kezelése az októl és a szédülés típusától függ. Az orvos az alapos kivizsgálás során megpróbálja meghatározni a szédülés okát, és ennek alapján javasolja a megfelelő kezelési tervet. A szédülés kezelése magában foglalhatja a következő intézkedéseket:

Az alapbetegség kezelése: Ha a szédülés oka egy másik egészségügyi probléma, például magas vérnyomás, vérszegénység vagy cukorbetegség, az alapbetegséget kezelik először.

Gyógyszerek: Bizonyos esetekben az orvos gyógyszereket ír fel a szédülés tüneteinek enyhítésére vagy azok okának kezelésére. Például antiemetikumok (hányingert csökkentő gyógyszerek) vagy vestibuláris szuppresszánsok (egyensúlyzavarokat kezelő gyógyszerek) adhatók.

Fizioterápia: A fizioterápia segíthet az egyensúlyproblémák kezelésében és az egyén fizikai képességeinek javításában. A vestibuláris rehabilitáció kifejezetten a vestibuláris rendellenességek kezelésére szolgál.

Életmódbeli változások: Az életmódbeli tényezők, például a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a koffein bevitel csökkentése segíthet a szédülés enyhítésében.

Dietetikai változások: A sóbevitel csökkentése vagy egy speciális diéta (pl. alacsony nátriumdiéta) segíthet a szédülés kezelésében, különösen a Meniere-kór esetén.

Hidratáció: A megfelelő hidratáltság fenntartása fontos lehet, különösen, ha a szédülést a dehidráció okozza.

Gyakorlatok: Az egyensúly- és koordinációfejlesztő gyakorlatok segíthetnek a szédülés enyhítésében és a betegség kezelésében.

Belső fül műtétek: Bizonyos esetekben, például a Meniere-kór vagy a benignus paroxizmális pozicionális vertigo (BPPV) esetén, az orvos műtétet javasolhat.

Az egyéni kezelési terv attól függ, hogy mi okozza a szédülést, és milyen típusú szédülésről van szó. Fontos, hogy az orvosával konzultáljon a szédülés tüneteiről és a megfelelő kezelési lehetőségekről. A szédülés súlyos esetekben akadályozhatja a mindennapi életet és veszélyes lehet, például vezetés közben, ezért az orvosi segítség kérésével nem szabad késlekedni.

Téma szakértői

Professzor Dr. Gács Gyula

Professzor Dr. Gács Gyula

Neurológus
Dr. Vida Zsuzsanna

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, alvásszakértő


 

Hírek

Szédülés fekve, lefekvés során – ezek a szédülés leggyakoribb okai

Szédülés fekve, lefekvés során – ezek a szédülés leggyakoribb okai

A szédülés sokszor ijesztő és nehezen megfogható panasz, amivel egy beteg a neurológushoz érkezhet. Ilyenkor ugyanis sokszor hosszú kikérdezés, próbálkozás után sem derül ki pontosan, hogy mit is érez a beteg és főleg nem, hogy miért érzi. Dr. Gács Gyula , a Neurológiai Központ ...
Pánikroham, pánikbetegség? Így segíthet a pszichológus

Pánikroham, pánikbetegség? Így segíthet a pszichológus

A pánikrohamok, a pánikbetegség egyre több embert érintenek, sokan tapasztalják meg a félelmetes, letaglózó érzéseket időről időre. Kispál Mónika , a Neurológiai Központ pszichológusa, szexuálpszichológus arról beszélt, pontosan milyen kritériumok alapján dönthetjük el, ...
Mit jelent a minor stroke (TIA) és miért kell kivizsgálni?

Mit jelent a minor stroke (TIA) és miért kell kivizsgálni?

A stroke, vagy magyarul szemléletesen szélütés egy ér eredetű agyi katasztrófa. Egyik formája a vérzés, a másik az érelzáródás miatti infarktus. A minor stroke vagy TIA (tranziens iszkémiás attak) egy olyan agyi vérellátási zavarból származó kórkép, amelyben a stroke-ot ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok