Neuropszichológia

Neuropszichológia

Szerző: Neurológiai Központ | Létrehozva: 2022.06.07 10:28 | Módosítva: 2022.06.09 15:46

A neuropszichológia olyan határterületi tudományág, amely az agyi struktúrák és a pszichés folyamatok közötti összefüggésekkel foglalkozik. Fő ágai a kísérleti és kognitív neuropszichológia, a fejlődés neuropszichológia és az alkalmazott neuropszichológia.

Mit jelent a neuropszichológia?

A neuropszichológia általánosságban az agy és a pszichés folyamatok közötti összefüggésekkel foglalkozik.

Mivel foglalkozik a neuropszichológus?

A neuropszichológus elsősorban agykárosodást szenvedett betegekkel és rehabilitációjukkal foglalkozik.

A memória, a beszéd, az észlelés és a figyelem folyamatait vizsgálja többek között, valamint azonosítja az ép és a károsodott kognitív részfolyamatokat és egyénre szabott terápiát dolgoz ki a neuropszichológiai tünetek enyhítésére.

Mikor beszélhetünk agykárosodás kialakulásáról?

Agykárosodás alakulhat ki baleset vagy betegségek esetén – mint például stroke, tumor. Ezek hatására kognitív, emocionális, motivációs, viselkedéses és szociális zavarok jelenhetnek meg.

További területek, ahol neuropszichológus segítsége szükséges

A neuropszichológus  segíthet azokban a helyzetekben is, amikor egy személy képesség- és állapotváltozásait az agy funkcionális vagy működésbeli változásai okozzák, de ezek nem balesetből vagy betegségből erednek, hanem az életkor előrehaladtával jelennek meg. Ilyenek lehetnek például, amikor változás észlelhető a kognitív funkciókban – mint az emlékezetben, figyelemben és gondolkodásban.  Ezek a változások az agy működésének életkorhoz köthető minőségi változásaival függenek össze, de nem utalnak kóros állapotra.

Mit jelent a neuropszichológiai vizsgálat?

A neuropszichológiai vizsgálat minden esetben az érintettel történő beszélgetéssel kezdődik. A beszélgetés folyamán tisztázni kell a panaszokat, melyek alapján kitűzhető a vizsgálat célja és a tesztelés menete.

Legfontosabb tevékenységek:

 • a károsodott és az épen maradt kognitív funkciók minél pontosabb feltérképezése
 • az érintett személy megsegítése – élet önálló folytatása a legjobb minőségben
 • a károsodott kognitív funkciók reorganizációjának támogatása
 • érintett funkciók fejlesztése és az épen maradt képességekre épülő kompenzációs stratégiák elősegítése
 • önismeret fejlesztése
  • a megváltozott képességek tudatosítása
  • a betegség és a veszteségek feldolgozása
  • megküzdési képesség erősítése
  • másodlagos pszichés problémák prevenciója és kezelése
  • a beteg és a hozzátartozó családtag/családtagok edukációja

Fontos!

Neuropszichológia - Neurológiai Központ

A neuropszichológiai vizsgálatra jellemzően nem elegendő 1-2 találkozás, mivel egy előzetes szűrővizsgálat, felszíni tájékozódás nem elegendő a terápiás teendők és a szakértői kérdések megválaszolására. A keresztmetszeti neuropszichológiai vizsgálat, amely egy adott időpillanatban történő képesség, funkcionális állapot illetve működés neuropszichológiai eszközökkel történő meghatározása, minimum 3-5 alkalmat vesz igénybe.

A vizsgálat és a terápia időben nem különül el egymástól, hanem szétválaszthatatlan, egységes folyamat.

Neuropszichológiai tesztelés

A tesztelés abban segíthet, hogy objektív adatokhoz jussunk a vizsgált kognitív funkciók vonatkozásában. Legfontosabb feladata mégis az, hogy a beteg pontosabb képet kapjon saját képességeiről, azok lehetséges hiányosságairól és erősségeiről. 

A neuropszichológiai tesztelés számos kognitív funkcióra kiterjed (észlelés, beszéd, emlékezet, figyelem, tervezési készség, stb.), fontos ezek részletes elemzése.

A leggyakrabban használt neuropszichológiai tesztek és feladatok:

 • demencia szűrőtesztek
 • alapvető vizuális észlelés
 • figyelem
 • gátlás, váltás
 • exekutív funkciók
 • absztrakció vizsgálat
 • munkamemória
 • emlékezet vizsgálata
 • praxis vizsgálata
 • komplex ábrák
 • nyelvi funkciók vizsgálata

A tesztek egy része papír-ceruza alapú, de vannak feladatok, melyek szóban vagy számítógépen zajlanak.

A tesztek kiértékelésekor a neuropszichológus feltérképezi az adott funkció épségét vagy károsodását. Amennyiben igazolt a kognitív képességek romlása, a neuropszichológiai terápia irányulhat az érintett készségek fejlesztésére, kompenzációjára illetve a károsodással való együttélésre.

Téma szakértői

Vincze Judit

Vincze Judit

Neuropszichológus

Hírek

Szédülés, fülzúgás, hallásromlás - Meniére betegség is lehet

Szédülés, fülzúgás, hallásromlás - Meniére betegség is lehet

A forgó jellegű szédülés, a hallásromlás, a fülzúgás olyan kínzó tünetek, amelyek nagyon megnehezíthetik bárki napjait. Dr. Gács Gyula tanár úr, a Neurológiai Központ neurológusa a gyakran a panaszok mögött álló Meniére betegség kezelési lehetőségeiről ...
Lüktet, hasogat, féloldali? Nem mindegy, milyen fejfájástól szenved!

Lüktet, hasogat, féloldali? Nem mindegy, milyen fejfájástól szenved!

Majd szétmegy a fejem, lüktet, nyilall, hasogat! Ki ne tapasztalta volna már meg ezt a nagyon kellemetlen tünetet, amely gyakran önálló betegség, máskor jelzés, hogy valami nincs rendben a szervezetben. Dr. Gács Gyula , a Neurológiai Központ neurológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy a fejfájások besorolása és ...
Hogyan segíthet a neuropszichológus stroke után és demencia esetén?

Hogyan segíthet a neuropszichológus stroke után és demencia esetén?

Stroke után a páciens hirtelen szembesül a képességei hanyatlásával, elvesztésével, míg a progresszív lefolyású demencia esetén, a kép fokozatosan bontakozik ki. Mindkét helyzetnek megvan a maga nehézsége, megpróbáltatást jelent a betegnek és a családjának egyaránt, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!