Tenziós fejfájás

Tenziós fejfájás

Létrehozva: 2023.02.03 08:25 | Módosítva: 2023.02.03 08:59

A tenziós típusú fejfájás gyakori fejfájás, amely gyakran enyhe vagy mérsékelt fájdalmat okoz, amelyet egyesek úgy írnak le, mint egy szűk szalag a fejük körül. A tenziós fejfájás vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal vagy antidepresszánsokkal kezelhető, ha receptre van szükség. Az egyéb kezelések közé tartozik az életmód megváltoztatása és a stresszre adott válaszok megtanulása.

Mi az a tenziós fejfájás?

Melyek a tenziós típusú fejfájás típusai?

Mennyire gyakori a tenziós fejfájás?

Mi okozza a tenziós fejfájást?

Melyek azok a kiváltó tényezők, amelyek tenziós típusú fejfájást okozhatnak?

Milyen érzés a tenziós fejfájás?

Miben különbözik a tenziós fejfájás a migréntől?

Meddig tart a tenziós fejfájás?

Veszélyes-e a tenziós típusú fejfájás?

Hogyan diagnosztizálják a tenziós típusú fejfájást?

A fejfájás gyakori egészségügyi probléma. Szinte mindenki megtapasztalja élete során. De nem mind egyformák. Az orvosszakértők a fejfájást több mint 100 típusba sorolják.

A legtöbb ember számára a fejfájás kisebb fájdalmakhoz vezet, és alkalmanként (egy-egy alkalommal) előfordul. Ritkábban súlyosabb fejfájások (például migrén) lüktető fájdalmat okozhatnak. Néhány fejfájás megnehezítheti vagy szinte lehetetlenné teheti a rutinfeladatokat.

Ritkán az erős, hirtelen fellépő fejfájdalom súlyos egészségügyi probléma, például agydaganat jele lehet .

Mi az a tenziós fejfájás?

A tenziós fejfájás a fejfájás leggyakoribb típusa. A tenziós fejfájás gyakran enyhe vagy közepes fájdalmat okoz a fej, az arc vagy a nyak körül. Általában nem okoznak más tüneteket (például hányingert vagy hányást). Az szakvélemény nem tartja  veszélyesnek a tenziós fejfájást.

Melyek a tenziós típusú fejfájás típusai?

A tenziós fejfájást két fő típusra osztják. A típust az alapján határozzák meg, hogy hány fejfájása van és milyen gyakran:

Epizodikus tenziós típusú fejfájás ritkábban fordul elő (kevesebb, mint 15 nap egy hónapban). A szolgáltató „ritkának” nevezheti őket, ha havonta egy vagy kevesebb fejfájása van.

A krónikus feszültség-típus írja le, amikor a fejfájással töltött napok száma meghaladja a fejfájásmentes napok számát. A krónikus tenziós fejfájás minden hónapban 15 vagy több napon fordul elő, több mint három hónapon keresztül.

Mennyire gyakori a tenziós fejfájás?

Az emberek nem mindig fordulnak orvoshoz tenziós fejfájás miatt. A krónikus tenziós fejfájás sokkal ritkábban fordul elő. Becslések szerint a felnőttek 3%-át érintik. A nők gyakrabban szenvednek tenziós fejfájást, mint a férfiak.Tenziós fejfájás

Mi okozza a tenziós fejfájást?

A kutatók egyetlen okot sem azonosítottak a tenziós fejfájásnak. Ez a típusú fejfájás nem örökletes.

Egyes egészségügyi szolgáltatók úgy vélik, hogy a fej vagy a nyak hátsó részének megfeszült izmai feszültséges fejfájást válthatnak ki (kiválthatnak).

Melyek azok a kiváltó tényezők, amelyek tenziós típusú fejfájást okozhatnak?

Valószínűbb lehet a tenziós fejfájás, ha:

 • A szem megerőltetése , például a számítógép képernyőjének hosszú távú bámulása.
 • Fájdalom a fej és a nyak más részein, amelyeket olyan problémák okoznak, mint például a temporomandibularis rendellenességek .
 • Alvásproblémák, például álmatlanság .
 • A családdal, a munkával vagy az életben felmerülő kihívásokkal kapcsolatos stressz , mint például a munka megkezdése vagy elvesztése, vagy túl sok kötelezettségvállalás.

Milyen érzés a tenziós fejfájás?

Az emberek különbözőképpen tapasztalják a tenziós fejfájás tüneteit. Vannak, akik úgy írják le a tenziós fejfájást, mint azt az érzést, mintha valaki (vagy valami) összeszorítaná a fej mindkét oldalát, vagy egy szalag van a fejük körül.

Ilyen fájdalmai lehetnek:

 • Állandó (de nem lüktető).
 • Enyhe vagy közepes (nem súlyos).
 • A fej mindkét oldalán.
 • Jobb, ha vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat vesz be.

Miben különbözik a tenziós fejfájás a migréntől?

A migrén egy másik gyakori fejfájás típus. A migrén és a tenziós fejfájás különböző tüneteket okoz.

A migrén nagyobb valószínűséggel okoz:

Meddig tart a tenziós fejfájás?

Attól függ. A tenziós fejfájás 30 percig vagy (ritkábban) hónapokig tarthat. Általában az epizodikus tenziós fejfájás tünetei lassan jelentkeznek és hamarabb véget érnek. Gyakran előfordulnak a nap közepén. Az epizodikus fejfájás általában nem tart tovább egy hétnél.

A krónikus tenziós fejfájásban szenvedőknek lehetnek olyan tünetei, amelyek hónapokig tartanak. A fájdalom napokig a kényelmetlenség szintjén maradhat. Bár nem gyakori, ezek a fejfájások ronthatják életminőségét.

Veszélyes-e a tenziós típusú fejfájás?

Orvosi szakértők szerint nem. Míg a krónikus tenziós fejfájás megzavarhatja az életét, a tenziós fejfájás általában nem okoz súlyos egészségügyi problémákat.

Néha a tenziós fejfájás egy mögöttes rendellenesség, például pajzsmirigy-betegség vagy mögöttes daganat vagy primer fejfájás-rendellenesség, például krónikus migrén vagy új, állandóan fennálló fejfájás jele lehet . Bárki, aki 50 év feletti, újonnan fellépő fejfájással forduljon orvosához kivizsgálás céljából.

Kapcsolódó cikkünk

Látászavar, zsibbadás a fejfájás alatt? Ezt lehet tenni az aurás migrénnel

Az aurás migrén egy összetett, nehezen kibírható fejfájás típus, amelynek a kezelése is több pillérre alapozódhat. Dr. Vida Zsuzsanna , a Neurológiai Központ neurológusa összefoglalja, amit erről a betegségről érdemes tudni. 

Hogyan diagnosztizálják a tenziós típusú fejfájást?

Nincs teszt a tenziós fejfájás végleges diagnosztizálására. Az orvos a kórtörténetének áttekintésével kezdi. Ezután megvizsgálja, hogy értékelje a tüneteit.

Az orvos sok kérdést tehet fel Önnek, hogy többet megtudjon a tüneteiről, például:

 • A nap bizonyos szakaszaiban rosszabbodnak a tünetei?
 • Bizonyos ételek elfogyasztása után rosszabbodnak a tünetei?
 • A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók segítenek jobban érezni magad?
 • Milyen gyakran vannak tüneteid?

Hogyan jellemezné a stresszszintet?

A fejfájás-szakértő a Fejfájás-zavarok Nemzetközi Osztályozása-3 nevű diagnosztikai kézikönyvét fogja használni, hogy megbizonyosodjon arról, hogy Ön megfelel a tenziós típusú fejfájás kritériumainak.

Egyes esetekben szolgáltatója képalkotó vizsgálatot, például MRI -t rendelhet . A képalkotó tesztek segíthetnek kizárni a tünetek kevésbé gyakori, de potenciálisan súlyos okait. Tudjon meg többet a fejfájás diagnózisáról és tesztjeiről.

Keresse fel az orvosát, ha

A legtöbb fejfájás nem veszélyes. Ritkán a fejfájás súlyos egészségügyi probléma jele lehet. Azonnali orvosi ellátást kell kérnie, ha:

 • Nyakfájás.
 • Hirtelen, erős fejfájás, amely gyorsan romlik.
 • Láz , ami nem múlik el.
 • Fejfájás agyrázkódás után (fejsérülés).
 • Zavaros gondolatok vagy elmosódott beszéd vagy gyengeség.
 • Új fejfájás 50 éves kor felett.
 • Hirtelen változás a fejfájás mintázatában.
 • Újonnan fellépő fejfájás rákos vagy autoimmun betegségben szenvedőknél.

  Téma szakértői

  Professzor Dr. Gács Gyula

  Professzor Dr. Gács Gyula

  Neurológus
  EEG vizsgálat

  EEG vizsgálat

  Dr. Vida Zsuzsanna

  Dr. Vida Zsuzsanna

  neurológus, szomnológus

Hírek

Szédülés, fülzúgás, hallásromlás - Meniére betegség is lehet

Szédülés, fülzúgás, hallásromlás - Meniére betegség is lehet

A forgó jellegű szédülés, a hallásromlás, a fülzúgás olyan kínzó tünetek, amelyek nagyon megnehezíthetik bárki napjait. Dr. Gács Gyula tanár úr, a Neurológiai Központ neurológusa a gyakran a panaszok mögött álló Meniére betegség kezelési lehetőségeiről ...
Lüktet, hasogat, féloldali? Nem mindegy, milyen fejfájástól szenved!

Lüktet, hasogat, féloldali? Nem mindegy, milyen fejfájástól szenved!

Majd szétmegy a fejem, lüktet, nyilall, hasogat! Ki ne tapasztalta volna már meg ezt a nagyon kellemetlen tünetet, amely gyakran önálló betegség, máskor jelzés, hogy valami nincs rendben a szervezetben. Dr. Gács Gyula , a Neurológiai Központ neurológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy a fejfájások besorolása és ...
Hogyan segíthet a neuropszichológus stroke után és demencia esetén?

Hogyan segíthet a neuropszichológus stroke után és demencia esetén?

Stroke után a páciens hirtelen szembesül a képességei hanyatlásával, elvesztésével, míg a progresszív lefolyású demencia esetén, a kép fokozatosan bontakozik ki. Mindkét helyzetnek megvan a maga nehézsége, megpróbáltatást jelent a betegnek és a családjának egyaránt, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!