Tenziós fejfájás

Tenziós fejfájás

Létrehozva: 2023.02.03 08:25 | Módosítva: 2023.12.05 11:15

A tenziós típusú fejfájás gyakori fejfájás, amely gyakran enyhe vagy mérsékelt fájdalmat okoz, amelyet egyesek úgy írnak le, mint egy szűk szalag a fejük körül. A tenziós fejfájás vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal vagy antidepresszánsokkal kezelhető, ha receptre van szükség. Az egyéb kezelések közé tartozik az életmód megváltoztatása és a stresszre adott válaszok megtanulása.

Tartalom

Mi az a tenziós fejfájás?

Melyek a tenziós típusú fejfájás típusai?

Mennyire gyakori a tenziós fejfájás?

Mi okozza a tenziós fejfájást?

Melyek azok a kiváltó tényezők, amelyek tenziós típusú fejfájást okozhatnak?

Milyen érzés a tenziós fejfájás?

Miben különbözik a tenziós fejfájás a migréntől?

Meddig tart a tenziós fejfájás?

Veszélyes-e a tenziós típusú fejfájás?

Hogyan diagnosztizálják a tenziós típusú fejfájást?

A fejfájás gyakori egészségügyi probléma. Szinte mindenki megtapasztalja élete során. De nem mind egyformák. Az orvosszakértők a fejfájást több mint 100 típusba sorolják.

A legtöbb ember számára a fejfájás kisebb fájdalmakhoz vezet, és alkalmanként (egy-egy alkalommal) előfordul. Ritkábban súlyosabb fejfájások (például migrén) lüktető fájdalmat okozhatnak. Néhány fejfájás megnehezítheti vagy szinte lehetetlenné teheti a rutinfeladatokat.

Ritkán az erős, hirtelen fellépő fejfájdalom súlyos egészségügyi probléma, például agydaganat jele lehet .

Mi az a tenziós fejfájás?

A tenziós fejfájás a fejfájás leggyakoribb típusa. A tenziós fejfájás gyakran enyhe vagy közepes fájdalmat okoz a fej, az arc vagy a nyak körül. Általában nem okoznak más tüneteket (például hányingert vagy hányást). Az szakvélemény nem tartja  veszélyesnek a tenziós fejfájást.

Melyek a tenziós típusú fejfájás típusai?

A tenziós fejfájást két fő típusra osztják. A típust az alapján határozzák meg, hogy hány fejfájása van és milyen gyakran:

Epizodikus tenziós típusú fejfájás ritkábban fordul elő (kevesebb, mint 15 nap egy hónapban). A szolgáltató „ritkának” nevezheti őket, ha havonta egy vagy kevesebb fejfájása van.

A krónikus feszültség-típus írja le, amikor a fejfájással töltött napok száma meghaladja a fejfájásmentes napok számát. A krónikus tenziós fejfájás minden hónapban 15 vagy több napon fordul elő, több mint három hónapon keresztül.

Mennyire gyakori a tenziós fejfájás?

Az emberek nem mindig fordulnak orvoshoz tenziós fejfájás miatt. A krónikus tenziós fejfájás sokkal ritkábban fordul elő. Becslések szerint a felnőttek 3%-át érintik. A nők gyakrabban szenvednek tenziós fejfájást, mint a férfiak.Tenziós fejfájás - Neurológiai Központ

Mi okozza a tenziós fejfájást?

A kutatók egyetlen okot sem azonosítottak a tenziós fejfájásnak. Ez a típusú fejfájás nem örökletes.

Egyes egészségügyi szolgáltatók úgy vélik, hogy a fej vagy a nyak hátsó részének megfeszült izmai feszültséges fejfájást válthatnak ki (kiválthatnak).

Melyek azok a kiváltó tényezők, amelyek tenziós típusú fejfájást okozhatnak?

Valószínűbb lehet a tenziós fejfájás, ha:

 • A szem megerőltetése , például a számítógép képernyőjének hosszú távú bámulása.
 • Fájdalom a fej és a nyak más részein, amelyeket olyan problémák okoznak, mint például a temporomandibularis rendellenességek .
 • Alvásproblémák, például álmatlanság .
 • A családdal, a munkával vagy az életben felmerülő kihívásokkal kapcsolatos stressz , mint például a munka megkezdése vagy elvesztése, vagy túl sok kötelezettségvállalás.

Milyen érzés a tenziós fejfájás?

Az emberek különbözőképpen tapasztalják a tenziós fejfájás tüneteit. Vannak, akik úgy írják le a tenziós fejfájást, mint azt az érzést, mintha valaki (vagy valami) összeszorítaná a fej mindkét oldalát, vagy egy szalag van a fejük körül.

Ilyen fájdalmai lehetnek:

 • Állandó (de nem lüktető).
 • Enyhe vagy közepes (nem súlyos).
 • A fej mindkét oldalán.
 • Jobb, ha vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat vesz be.

Miben különbözik a tenziós fejfájás a migréntől?

A migrén egy másik gyakori fejfájás típus. A migrén és a tenziós fejfájás különböző tüneteket okoz.

A migrén nagyobb valószínűséggel okoz:

Meddig tart a tenziós fejfájás?

Attól függ. A tenziós fejfájás 30 percig vagy (ritkábban) hónapokig tarthat. Általában az epizodikus tenziós fejfájás tünetei lassan jelentkeznek és hamarabb véget érnek. Gyakran előfordulnak a nap közepén. Az epizodikus fejfájás általában nem tart tovább egy hétnél.

A krónikus tenziós fejfájásban szenvedőknek lehetnek olyan tünetei, amelyek hónapokig tartanak. A fájdalom napokig a kényelmetlenség szintjén maradhat. Bár nem gyakori, ezek a fejfájások ronthatják életminőségét.

Veszélyes-e a tenziós típusú fejfájás?

Orvosi szakértők szerint nem. Míg a krónikus tenziós fejfájás megzavarhatja az életét, a tenziós fejfájás általában nem okoz súlyos egészségügyi problémákat.

Néha a tenziós fejfájás egy mögöttes rendellenesség, például pajzsmirigy-betegség vagy mögöttes daganat vagy primer fejfájás-rendellenesség, például krónikus migrén vagy új, állandóan fennálló fejfájás jele lehet . Bárki, aki 50 év feletti, újonnan fellépő fejfájással forduljon orvosához kivizsgálás céljából.

Kapcsolódó cikkünk

Hányingerrel járó fejfájás - ezért kell kivizsgáltatni

Akik migrénnel küzdenek, tudják, hogy a gyötrő fejfájást gyakran kíséri hányinger, hányás is. Ugyanakkor vannak más betegségek, állapotok is, amelyek a két panasz együttes jelenlétét okozhatják. Dr. Simon Márta  a Neurológiai Központ ...

Hogyan diagnosztizálják a tenziós típusú fejfájást?

Nincs teszt a tenziós fejfájás végleges diagnosztizálására. Az orvos a kórtörténetének áttekintésével kezdi. Ezután megvizsgálja, hogy értékelje a tüneteit.

Az orvos sok kérdést tehet fel Önnek, hogy többet megtudjon a tüneteiről, például:

 • A nap bizonyos szakaszaiban rosszabbodnak a tünetei?
 • Bizonyos ételek elfogyasztása után rosszabbodnak a tünetei?
 • A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók segítenek jobban érezni magad?
 • Milyen gyakran vannak tüneteid?

Hogyan jellemezné a stresszszintet?

A fejfájás-szakértő a Fejfájás-zavarok Nemzetközi Osztályozása-3 nevű diagnosztikai kézikönyvét fogja használni, hogy megbizonyosodjon arról, hogy Ön megfelel a tenziós típusú fejfájás kritériumainak.

Egyes esetekben szolgáltatója képalkotó vizsgálatot, például MRI -t rendelhet . A képalkotó tesztek segíthetnek kizárni a tünetek kevésbé gyakori, de potenciálisan súlyos okait. Tudjon meg többet a fejfájás diagnózisáról és tesztjeiről.

Keresse fel az orvosát, ha

A legtöbb fejfájás nem veszélyes. Ritkán a fejfájás súlyos egészségügyi probléma jele lehet. Azonnali orvosi ellátást kell kérnie, ha:

 • Nyakfájás.
 • Hirtelen, erős fejfájás, amely gyorsan romlik.
 • Láz , ami nem múlik el.
 • Fejfájás agyrázkódás után (fejsérülés).
 • Zavaros gondolatok vagy elmosódott beszéd vagy gyengeség.
 • Új fejfájás 50 éves kor felett.
 • Hirtelen változás a fejfájás mintázatában.
 • Újonnan fellépő fejfájás rákos vagy autoimmun betegségben szenvedőknél.

  Téma szakértője

Hírek

Szédülés fekve, lefekvés során – ezek a szédülés leggyakoribb okai

Szédülés fekve, lefekvés során – ezek a szédülés leggyakoribb okai

A szédülés sokszor ijesztő és nehezen megfogható panasz, amivel egy beteg a neurológushoz érkezhet. Ilyenkor ugyanis sokszor hosszú kikérdezés, próbálkozás után sem derül ki pontosan, hogy mit is érez a beteg és főleg nem, hogy miért érzi. Dr. Gács Gyula , a Neurológiai Központ ...
Pánikroham, pánikbetegség? Így segíthet a pszichológus

Pánikroham, pánikbetegség? Így segíthet a pszichológus

A pánikrohamok, a pánikbetegség egyre több embert érintenek, sokan tapasztalják meg a félelmetes, letaglózó érzéseket időről időre. Kispál Mónika , a Neurológiai Központ pszichológusa, szexuálpszichológus arról beszélt, pontosan milyen kritériumok alapján dönthetjük el, ...
Mit jelent a minor stroke (TIA) és miért kell kivizsgálni?

Mit jelent a minor stroke (TIA) és miért kell kivizsgálni?

A stroke, vagy magyarul szemléletesen szélütés egy ér eredetű agyi katasztrófa. Egyik formája a vérzés, a másik az érelzáródás miatti infarktus. A minor stroke vagy TIA (tranziens iszkémiás attak) egy olyan agyi vérellátási zavarból származó kórkép, amelyben a stroke-ot ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok