Vegetatív idegrendszer

Vegetatív idegrendszer

Módosítva: 2023.12.08 10:31

A vegetatív idegrendszer egyfajta önfenntartó rendszer, amely folyamatosan monitorozza a test belső környezetét és reagál a változásokra annak érdekében, hogy fenntartsa a homeosztázist, vagyis a test belső egyensúlyát.

Mi az a vegetatív idegrendszer?

A vegetatív idegrendszer szerepe

A vegetatív idegrendszer részei

A vegetatív idegrendszer: szimpatikus idegrendszer

A vegetatív idegrendszer: paraszimpatikus idegrendszer

A vegetatív idegrendszer: enterális idegrendszer

A vegetatív idegrendszer betegségei

Mi az a vegetatív idegrendszer?

A vegetatív idegrendszer (vagy autonóm idegrendszer) az idegrendszer egy része, amely automatikusan szabályozza a test belső szerveinek működését, például a szívverést, a légzést, az emésztést és a vérnyomást.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A vegetatív idegrendszer szerepe

A vegetatív idegrendszer szerepe az, hogy automatikusan szabályozza és ellenőrzi a test belső környezetét, biztosítva ezzel a homeosztázist. A vegetatív idegrendszer a következő főbb szerepeket tölti be:

 • Szervezet reakcióinak szabályozása: A vegetatív idegrendszer részt vesz a szervezet válaszreakcióinak szabályozásában különböző körülmények között. Például stresszhelyzetekben a szimpatikus idegrendszer aktiválódik, felkészítve a testet a "küzdelem vagy menekülés" reakcióra.
 • Szív- és érrendszeri szabályozás: A vegetatív idegrendszer befolyásolja a szívverést, a vérnyomást és a vérkeringést. A szimpatikus idegrendszer fokozza a szívverést és emeli a vérnyomást, míg a paraszimpatikus idegrendszer ellentétes hatásokkal rendelkezik, csökkentve a szívverést és a vérnyomást.
 • Légzőrendszer szabályozása: A vegetatív idegrendszer ellenőrzi a légzést, beleértve a légzés gyakoriságát és mélységét. A szimpatikus idegrendszer fokozza a légzést, hogy növelje az oxigénellátást stresszhelyzetekben, míg a paraszimpatikus idegrendszer csökkenti a légzési aktivitást a pihenési időszakokban.
 • Emésztőrendszer működésének szabályozása: A vegetatív idegrendszer befolyásolja az emésztőrendszer működését, beleértve az emésztést és az anyagcserét. A szimpatikus idegrendszer gátolja az emésztőrendszer működését, míg a paraszimpatikus vegetatív idegrendszer támogatja és serkenti az emésztést.
 • Endokrin rendszer szabályozása: A vegetatív idegrendszer hatással van az endokrin (hormontermelő) rendszerre is. A szimpatikus vegetatív idegrendszer például stimulálja az adrenalint és más stresszhormonokat, míg a paraszimpatikus idegrendszer segít a pihenéshez kapcsolódó hormonok termelésében.

Ezen szerepek révén a vegetatív idegrendszer kulcsfontosságú szerepet játszik a test belső egyensúlyának fenntartásában és a változó külső környezethez való alkalmazkodásban. A szimpatikus és paraszimpatikus ágak együttműködése révén a vegetatív idegrendszer biztosítja a test megfelelő működését különböző körülmények között.

Kapcsolódó cikkünk

Bordaközi fájdalomtól az arcidegzsábáig

Az idegi eredetű fájdalmakat a szakorvosok az érintett testrészek szerint különítik el. Dr. Jakab Gábor PhD , a Neurológiai Központ neurológusa szerint a pontos diagnózis a kezelés sikerének egyik legfontosabb kulcsa. 

A vegetatív idegrendszer részei

A vegetatív idegrendszer három fő részből áll: a szimpatikus idegrendszerből, a paraszimpatikus idegrendszerből és az enterális idegrendszerből. Ezek különböző szerveken és szöveteken keresztül fejti ki hatását.

A vegetatív idegrendszer: szimpatikus idegrendszer

A szimpatikus idegrendszer a vegetatív idegrendszer egyik része, amely fontos szerepet játszik a szervezet reakcióiban a stresszre, veszélyre és más kihívásokra. Az alábbiakban részletesebben megtalálhatók a szimpatikus idegrendszer jellemzői és szerepd:

 • Szimpatikus ganglionok: A szimpatikus idegrendszer aktiválódásához a gerincvelőből kiágazó neuronoknak speciális ganglionokba kell kapcsolódniuk. Ezek a ganglionok a gerincvelő mellett helyezkednek el.
 • Szimpatikus idegsejtekA gerincvelőből kiinduló idegsejtek a szervek és szövetek felé vezetik az impulzusokat. Ezek az idegsejtek az ún. "szimpatikus ganglionlánchoz" vezetnek, amelyek a gerincvelő mentén helyezkednek el.
 • Noradrenalin kibocsátása: A szimpatikus idegrendszer fő neurotranszmittere a noradrenalin, amely a szimpatikus idegsejtekből szabadul fel. Ez az anyag hatással van a célszervekre, például növeli a szívverést, emeli a vérnyomást, és fokozza az energiafelszabadítást.
 • "Küzdelem vagy menekülés" válasz: A vegetatív idegrendszer szimpatikus része az ún. "küzdelem vagy menekülés" reakciót aktiválja. Amikor a szervezet stresszhatásnak vagy veszélynek van kitéve, a szimpatikus idegrendszer felgyorsítja a szívverést, tágítja a légzőutakat, fokozza a glükózszintet a vérben, és más fiziológiai változásokat hoz létre. Ezek a változások felkészítik a szervezetet arra, hogy gyorsan reagáljon a helyzetnek.
 • Pupillatágítás és egyéb fiziológiai változások: A szimpatikus aktiválás számos más fiziológiai változást is magában foglal, például a pupillák tágulását, a bőr vérellátásának csökkenését (mivel a vér a fontosabb szervek felé irányul), és a vércukorszint emelkedését.

Az egyensúly a vegetatív idegrendszerben a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer között biztosítja a test belső homeosztázisát. A szimpatikus idegrendszer aktiválása a szükség esetén energiát és erőforrásokat szabadít fel, míg a paraszimpatikus idegrendszer ellazító hatásával segít visszahozni a testet a pihentető, állapotba.

A vegetatív idegrendszer: paraszimpatikus idegrendszer

A paraszimpatikus idegrendszer a vegetatív idegrendszer egyik része, és a szervezet pihentető és regeneráló állapotáért felelős. Az alábbiakban részletesebben megtalálhatók aVegetatív idegrendszer paraszimpatikus idegrendszer jellemzői:

 • Paraszimpatikus ganglionok: A paraszimpatikus idegrendszer aktiválódásához a gerincvelőből kiinduló neuronoknak speciális ganglionokban kell kapcsolódniuk. Ezek a ganglionok a célszervek közelében helyezkednek el.
 • Paraszimpatikus idegsejtek: A gerincvelőből kiinduló idegsejtek a paraszimpatikus ganglionokba vezetik az impulzusokat. Ezek az idegsejtek közvetlenül kapcsolódnak a célszervekhez, például a szívhez, tüdőhöz, emésztőrendszerhez és más szervekhez.
 • Acetilkolin kibocsátása: A paraszimpatikus idegrendszer fő neurotranszmittere az acetilkolin. Az acetilkolin a paraszimpatikus idegsejtekből szabadul fel, és ellazító hatással van a célszervekre.
 • Pihentető és regeneráló hatások: A paraszimpatikus idegrendszer aktiválása az ún. "párosított" állapotokat elősegíti, mint például a pihenés, az emésztés és az energiafelhasználás csökkentése. A szervezet ebben az állapotban regenerálódik és pihen.
 • Szívverés csökkentése és emésztőrendszer serkentése: A paraszimpatikus aktiválás csökkenti a szívverést, segíti a normális légzést, valamint serkenti az emésztőrendszer működését. Az emésztés során aktiválja a nyáltermelést és a perisztaltikus mozgásokat.
 • Pupillaszűkítés és egyéb relaxációs válaszok: A paraszimpatikus idegrendszer aktiválása szűkíti a pupillákat, növeli a bőr vérellátását, és egyéb relaxációs válaszokat vált ki.

Az egyensúly a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer között biztosítja a test belső homeosztázisát. A paraszimpatikus idegrendszer aktiválódása segít visszavezetni a szervezetet a nyugalmi állapotba a stresszes helyzetek után, és hozzájárul a test hosszú távú fenntartásához.

A vegetatív idegrendszer: enterális idegrendszer

Az enterális idegrendszer a vegetatív idegrendszer harmadik ága, és az emésztőrendszer innervációjáért felelős. Az alábbiakban részletesebben olvashatók az enterális idegrendszer jellemzői:

 • Egyidegsejtes ganglionok: Az enterális idegrendszer az emésztőrendszer falában található egyidegsejtes ganglionokból áll. Ezek a ganglionok összekapcsolják az enterikus idegsejteket és lehetővé teszik az információátvitelt a különböző emésztőrendszeri régiók között.
 • Intrinzik idegsejtek: Az enterális idegrendszer tartalmaz intrinzik idegsejteket is, amelyek közvetlenül kapcsolódnak az emésztőrendszer szöveteihez. Ezek a sejtek közvetlenül szabályozzák az emésztőrendszer működését, beleértve az izmok kontrakcióját és a mirigyek aktivitását.
 • Enterális ganglionok: Az enterális idegrendszerben találhatók enterális ganglionok, amelyek a bél falában helyezkednek el. Ezek a ganglionok lehetővé teszik az idegsejtek közötti kapcsolatokat és az információátvitelt az emésztőrendszer különböző részei között.
 • Neurotranszmitterek: Az enterális idegrendszerben használt neurotranszmitterek közé tartozik az acetilkolin és mások. Ezek az anyagok felelősek az idegsejtek közötti kommunikációért és az emésztőrendszer működésének szabályozásáért.
 • Emésztőrendszer szabályozása: Az enterális idegrendszer fő szerepe az emésztőrendszer működésének szabályozása. Ez magában foglalja az emésztőrendszer izomzatának összehúzódását (perisztaltikát), a mirigyek aktivitását, valamint az emésztőrendszer vérellátását.
 • Reflexív válaszok: Az enterális idegrendszerben olyan reflexív válaszok is kialakulhatnak, amelyek a helyi ingerre adott gyors válaszként jönnek létre anélkül, hogy a központi idegrendszer közbeavatkozna.

A vegetatív idegrendszer részeként az enterális idegrendszer autonóm módon működik és nem igényli a központi idegrendszer beavatkozását az alapvető emésztési folyamatok szabályozásához. Az egyensúly a szimpatikus, paraszimpatikus és enterális idegrendszer között biztosítja a test belső homeosztázisát és az emésztőrendszer optimális működését.

A vegetatív idegrendszer betegségei

A vegetatív idegrendszer betegségei változatos tüneteket és zavarokat okozhatnak a test különböző részein, mivel ez a rendszer szabályozza az autonóm funkciókat, mint például a szívverés, a légzés, az emésztés és más belső folyamatok. Néhány olyan állapot és betegség, amelyek kapcsolódhatnak a vegetatív idegrendszer működéséhez, a következők:

 • Autonóm diszfunkció: Az autonóm diszfunkció különböző tünetekkel járhat, beleértve a szédülést, a szívverési rendellenességeket, a vérnyomás-ingadozásokat, a bőrhőmérséklet-változásokat és a székletürítési problémákat. Az ilyen típusú vegetatív idegrendszeri diszfunkció lehet ideiglenes vagy krónikus.
 • Orthosztatikus intolerancia: Az orthosztatikus intolerancia során a személy álló helyzetbe kerülésekor jelentkezik a vérnyomásesés, ami szédülést vagy ájulást okozhat. Ennek hátterében a vegetatív idegrendszer nem megfelelő szabályozása állhat.
 • Szívbetegek autonóm diszfunkciója (Cardiac Autonomic Neuropathy - CAN): A cukorbetegség és más neuropátiás állapotok kapcsolódhatnak a vegetatív idegrendszer szabályozásának zavarához, különösen a szívritmus és a vérnyomás szempontjából.
 • Posturalis ortosztatikus tachycardia szindróma (POTS): Ez egy olyan állapot, amelyben az álló helyzetben a szívverés hirtelen növekszik, és különböző tüneteket okoz, mint például szédülés, gyengeség és fejfájás.
 • Vasovagális szinkópa:  A vegetatív idegrendszernek egy olyan betegsége, amely során a vegetatív idegrendszer túlzottan reagál bizonyos ingerlő hatásokra, például a stresszre vagy a fájdalomra, ami a vérnyomás és a szívverés hirtelen csökkenését okozhatja, és ájulást eredményezhet.
 • Kolinerg szindrómák: A vegetatív idegrendszer azon rendellenességei, amelyek a paraszimpatikus idegrendszer túlzott aktivitását eredményezik. Ezek a szindrómák különböző tüneteket okozhatnak, például nyáladzást, túlzott izzadást, hasmenést és másokat.
 • Horner-szindróma: A vegetatív idegrendszer zavara, amely a szemmel kapcsolatos tüneteket okoz, például pupillaszűkületet, a szemgolyó beesését és a bőr hővesztését.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a feltételek komplexek lehetnek, és a vegetatív idegrendszerkezelésük a kiváltó okok és a tünetek súlyosságától függ. Az érintett személyeknek orvosi felügyeletre van szükségük, és az egyes esetek kezelése lehet gyógyszeres terápia, életmódváltozások, pszichoterápia vagy más módszerek alkalmazásával.

Téma szakértői

Dr. Vida Zsuzsanna

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, alvásszakértő
Dr. Prinz Géza

Dr. Prinz Géza

neurológus, pszichiáter, infektológus

Hírek

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A romló memóriáról, a súlyos kognitív leépülésről szinte mindenkinek a demencia, és annak leggyakoribb típusa, az Alzheimer-kór jut eszébe, holott ezen kívül is vannak okok, amelyek átmeneti vagy végleges memóriavesztéshez vezethetnek. Ezekről készített összegzést dr. Gács ...
A demencia és a stroke közös tőről fakad?

A demencia és a stroke közös tőről fakad?

Al Capona, Semmelweis Ignác, Ady Endre és Nietzsche – ki gondolná, hogy e híres személyek közt a kapocs éppen a demencia? A demencia az az elbutulásnak is nevezett  a tünetcsoport, amelyet számos ok válthat ki, és az elmúlt évszázadok folyamán változott a tényleges oka, a leggyakoribb oka, illetve a ...
Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK