Sclerosis Multiplex

Sclerosis Multiplex

Szerző: dr. Babai László | Módosítva: 2024.06.10 14:56

A sclerosis multiplex egy krónikus, autoimmun eredetű idegrendszeri betegség, amelyet az idegrostokat körülvevő myelinhüvely gyulladása jellemez. Ez a károsodás érintheti a kognitív, érzelmi, motoros, érzékszervi vagy vizuális területeket, ezért igencsak komplex képet mutathat.

Tartalom

Mi az a sclerosis multiplex?
A sclerosis multiplex kialakulásának okai
A sclerosis multiplex tünetei
A sclerosis multiplex típusai
A sclerosis multiplex kimutatása
A sclerosis multiplex kezelése

Sclerosis Multiplexhez kapcsolódó neurológiai szolgáltatásaink

Mi az a sclerosis multiplex?

A sclerosis multiplex (röviden: SM) vagy encephalomyelitis disseminata chronica egy autoimmun betegség, ami a központi idegrendszert érinti. Az agy és a gerincvelő idegrostjait egy védőburok - az úgynevezett mielinhüvely – borítja, ami sclerosis multiplex során károsodik. A mielinhüvely jelentős szerepet játszik az ingerületvezetésben, segítségével gyorsabb lesz az információk szállítása a test különböző pontjai között az idegrostok mentén. A mielinhüvely károsodik sclerosis multiplex esetén, az immunrendszer ugyanis tévesen veszélyesnek vagy idegennek ismeri fel és megtámadja. A mielinhüvely károsodása lassabb ingerületvezetést vagy az ingerületvezetés blokkját okozhatja. Ez pedig változatos tüneteket okozhat testszerte, többek között megjelenhet látászavar, fáradtság, a járás és az egyensúly megtartásának nehézségei, valamint a karok és lábak zsibbadása vagy gyengesége is. A tünetek azonban nagyon változóak lehetnek a betegek között, függenek ugyanis a központi idegrendszerben lévő idegrostkárosodás helyétől és súlyosságától. A súlyos sclerosis multiplex betegek egy része elveszítheti az önálló járás képességét is, míg mások a sclerosis multiplex típusától függően hosszú ideig tartó, új tünetek nélküli remissziót tapasztalhatnak.

A sclerosis multiplex világszerte több mint 1,8 millió ember életét érinti, és bármelyik korosztályban kialakulhat, de a fiatal felnőttek és a nők körében gyakoribb. A sclerosis multiplex többféle formában is megmutatkozhat: progresszív típus esetén az új tünetek folyamatosan fejlődnek ki az idő múlásával, míg az úgynevezett rosszabbodó-javuló típus hullámzó lefolyás formájában jelentkezik.

Kapcsolódó cikkünk

Miért hasznos az ENG/EMG vizsgálat a neurológiában?

A neurológiai vizsgálatok sorában többen találkozhattak már az ENG és az EMG megnevezésekkel, de kevesen tudják, valójában milyen vizsgálatra vonatkoznak a rövidítések, milyen esetekben érdemes ENG / EMG vizsgálatot végezni. Dr. Vida Zsuzsanna, a Neurológiai ...

A sclerosis multiplex kialakulásának okai 

A sclerosis multiplex kialakulási mechanizmusa nem teljesen egyértelmű. Autoimmun betegségnek tartják, melynek során a szervezet immunrendszere a saját szöveteit támadja meg, mert helytelenül ismeri fel őket. Sclerosis multiplex esetében az agy és a gerincvelő idegrostjait beborító és védő myelint teszi tönkre az immunrendszer. A mielinhüvelyt az elektromos vezetékek szigetelőburkolatához lehet hasonlítani, sérülése esetén a benne futó elektromos ingerületek lassulhatnak, vagy nem is továbbítódnak, sőt maga az idegpálya is sérülhet. Az immunrendszeri támadás hatására a mielinhüvely kis foltokban begyulladhat, ami az MRI-vizsgálaton látható is. Ezek a gyulladásos léziók lelassíthatják, rossz irányba küldhetik vagy teljesen meggátolhatják az információk (például az izommozgás parancsának) áramlását. A sclerosis multiplexnek több típusa is létezik, és a különböző típusokban változó, hogy milyen gyakori vagy állandó-e a gyulladás. Sok esetben az immunrendszer reakciója hullámzó: időnként csillapodik a támadás a mielinhüvely ellen, ilyenkor a gyulladás is elmúlik, viszont a mielinhüvely hegesedése és maradandó károsodás maradhat vissza.

A sclerosis multiplex kialakulásában, a többi autoimmun betegséghez hasonlóan, fontos szerepet játszik a genetikai háttér, és a környezeti faktoroknak is szerepet tulajdonítanak. A napfény és a D-vitamin hiánya is szerepet játszhat a sclerosis multiplex kialakulásában, ugyanis gyakrabban fordul elő a betegség az északi országokban. A dohányzó embereknél körülbelül kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki sclerosis multiplex, mint a nem dohányzóknál, vagyis ez is egy erős rizikófaktor lehet. Azoknál is megnövekedett a sclerosis multiplex kialakulásának kockázata, akik elhízottak voltak tizenévesen. Feltételezik, hogy az Epstein-Barr-vírus által okozott fertőzések állhatnak esetleg a téves immunrendszeri válaszreakció hátterében, azonban a sclerosis multiplex patomechanizmusának megértéséhez és bizonyításához még több kutatásra lenne szükség. A kórfolyamatban viszont az immunsejtek központi szerepe bizonyított: megtámadják az idegek myelin bevonatát alkotó sejteket és elpusztítják azokat, ezáltal kommunikációs zavar lép fel az agy és test többi része között és az idegek akár véglegesen is károsodhatnak vagy sérülhetnek.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A sclerosis multiplex tünetei

A sclerosis multiplex tünetei igen változatosak lehetnek az érintett terület, az idegrostok mennyiségének és a roncsolódás mértékének függvényében.  Minél több helyen jelentkezik a sclerosis multiplex, a tünetek annál változatosabbak, szerteágazóbbak lehetnek. Vannak, akik a sclerosis multiplex következtében akár járni is képtelenek, míg másoknál „stagnál” a betegség, és hosszabb ideig nem jelentkeznek új tünetek, nem progrediál a folyamat.

A sclerosis multiplex tünetei gyakran a mozgással kapcsolatosan jelentkeznek:

 • Zsibbadás: Egy, vagy akár több végtagban érzett zsibbadás. Ez egyszerre általában a törzs egyik oldalát, vagy a lábakat és a törzset érinti.
 • Elektromos ütés érzése: Ami gyakran a nyak mozgatása után következik be.
 • Remegés
 • Koordináció hiánya
 • Bizonytalan járás

Látászavarok is elég gyakran jelentkeznek:

 • Részleges, vagy teljes látáskiesés (általában egyik szemen)
 • Gyakori fájdalom a szem mozgatására
 • Hosszabb ideig tartó kettős látás
 • Homályos látás

Egyéb tünetek lehetnek még:

 • Elkent, homályos beszéd
 • Fáradtság
 • Szédülés
 • Kognitív problémák
 • Hangulati zavarok
 • Depresszió
 • Bizsergés, áramütésszerű érzés vagy fájdalom a test különböző részein
 • Gondok a bél- és hólyagműködéssel: Előfordulhat, hogy gyakrabban vagy éjszaka is vizelési ingert érez az illető, vagy hogy nehezen ürül ki teljesen a hólyagja. A székrekedés szintén gyakori panasz.
 • Gondok a szexuális funkcióval: A sclerosis multiplex a nőknél hüvelyszárazságot, férfiaknál pedig merevedési problémákat okozhat. Mind a férfiak, mind a nők veszíthetnek nemi szerveik érzékenységéből, csökkenhet a nemi vágyuk, és nehezen érhetik el az orgazmust.

A sclerosis multiplex diagnózisa rendszerint a meglévő panaszok és tünetek, valamint az azokat alátámasztó orvosi vizsgálatok alapján történik.

A sclerosis multiplex típusai

A sclerosis multiplex alapvetően négy típusba sorolható, de vannak emellett még nagyon ritkán előforduló típusai is. A sclerosis multiplex típusai a tünetek jellege és a betegség klinikai lefolyása alapján került meghatározásra. Ez alapján a sclerosis multiplex a következő típusokba (vagy stádiumokba) sorolható:

 • Klinikailag izolált szindróma (CIS): Ez, még a kezdeti, nem teljesen bizonyított sclerosis multiplex esetét jelenti. Akkor mondható ki, ha a betegnél először jelentkeznek a sclerosis multiplex jellemző tünetei, de még nem teljesülnek a sclerosis multiplex kritériumai. A tünetek hátterében már itt is az immunrendszer okozta gyulladás és a mielin károsodása áll, és az állapot sclerosis multiplexbe mehet át.
 • Relapszáló-remittáló sclerosis multiplex (RRMS): Ez a sclerosis multiplex leggyakoribb típusa, a sclerosisos multiplexes esetek nagy része ebben a formában kerül felismerésre. Ilyen esetben egymást követi tünetek fellángolása (relapszus vagy roham) és a remissziós időszakok (amikor a tünetek stabilizálódnak vagy elmúlnak). Megjelenhetnek új tünetek vagy visszatérhetnek csak a régik a rohamok esetén.
 • Szekunder progresszív sclerosis multiplex (SPMS): Sok esetben az RRMS végül SPMS-be megy át. A sclerosis multiplex szekunder progresszív szakaszában az egyre kiterjedtebb az idegkárosodás, és a tünetek fokozatosan súlyosbodnak. Továbbra is előfordulhat néhány visszaesés vagy fellángolás, de a remissziós időszakok már csak ritkábban fordulnak elő.
 • Elsődlegesen progresszív sclerosis multiplex (PPMS): Egyes esetekben a sclerosis multiplex tünetei lassan kezdődnek, és a kezdetektől fogva fokozatosan romlanak, egyértelmű kiújulások vagy remissziós időszakok nélkül.

A sclerosis multiplex kimutatása 

A sclerosis multiplex diagnózisa egy kizárásos diagnózis, mert nincsenek kellően szenzitív és specifikus diagnosztikai vizsgálatok. Mégis van a neurológusok kezében pár módszer, amik segíthetnek kimutatni a sclerosis multiplex fennállását. A legtöbb esetben a javuló-rosszabbodó klinikai tüneteket produkáló sclerosis multiplex diagnózisa viszonylag egyértelmű, amelyet a képalkotó diagnosztika (MRI) is meg tud erősíteni. A következők lehetnek

 • Gerinc-csapolás (lumbál punkció), amikor is egy kevés mintát vesznek a gerinc-folyadékból a termelődött antitestek kimutatására. A lumbál punkcióból nyert minta segíthet a fertőzésektől, vagy egyéb, az SM-re emlékeztető kórképektől való elkülönítésben is.
 • MRI - képalkotó módszer, ami megmutatja a sérülések pontos helyét az agyban és a gerincvelőben.
 • Kiváltott potenciál teszt, ami az idegrendszer által speciális ingerekre adott elektromos válaszokat, ezáltal az ingervezetés esetleges lassulását rögzíti.

Sclerosis multiplex - Neurológiai Központ

A sclerosis multiplex kezelése

A sclerosis multiplex sajnos ma még egy gyógyíthatatlan betegség. A kezelés az újabb rosszabbodások megelőzésére és a tünetek enyhítésére irányul, valamint cél a betegség előrehaladásának lassítása és az életminőség javítása is. Hazánkban mintegy 8000 sclerosis multiplexes beteg van, akiket a 32 hazai SM centrum szakemberei (orvosok, SM nővérek, gyógytornászok, pszichológusok stb.) gondozzák évtizedeken át.

A sclerosis multiplex kezelésének legfontosabb eleme a speciális SM centrumokban alkalmazott - úgynevezett immunmoduláns kezelés. Ennek lényege, hogy az akut rosszabbodások idején kortikoszteroid-tartalmú infúziókat kap a beteg.  A vérplazma-csere (plazmaferezis) a szteroid kezelésre nem reagáló rosszabbodásokban alkalmazható. Adhatóak továbbá gyógyszerek a szklerózis multiplex tüneteinek, például a fáradtság, az izomfeszülés, a depresszió és a vizelési vagy szexuális problémák csökkentésére. Ezek a gyógyszerek nem befolyásolják a betegség lefolyását, de segítenek a tünetek enyhítésében és elviselhetőbbé teszik a betegséget. Érdemes a nagyfokú fáradtságot is kezelni rendszeres életvitellel és egészséges alvási szokásokkal, mert ez az egyik leggyakoribb tünet sclerosis multiplex esetén.

Téma szakértője

 • Dr. Jakab Gábor PhD

 • Szakterületek:
  • neurológus
 • Specialitások:
  • sclerosis multiplex
  • stroke utáni másod szakvélemény
  • TIA utáni másod szakvélemény
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Rendelés típusa:

  Személyes, rendelői vizit

   

  A Főorvos úr rendelésére telefonon lehet bejelentkezni az alábbi telefonszámon:

  • +36 30 434 1744

   

Hírek

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A romló memóriáról, a súlyos kognitív leépülésről szinte mindenkinek a demencia, és annak leggyakoribb típusa, az Alzheimer-kór jut eszébe, holott ezen kívül is vannak okok, amelyek átmeneti vagy végleges memóriavesztéshez vezethetnek. Ezekről készített összegzést dr. Gács ...
A demencia és a stroke közös tőről fakad?

A demencia és a stroke közös tőről fakad?

Al Capona, Semmelweis Ignác, Ady Endre és Nietzsche – ki gondolná, hogy e híres személyek közt a kapocs éppen a demencia? A demencia az az elbutulásnak is nevezett  a tünetcsoport, amelyet számos ok válthat ki, és az elmúlt évszázadok folyamán változott a tényleges oka, a leggyakoribb oka, illetve a ...
Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK