Ultrahang

Ultrahang

Módosítva: 2024.03.01 12:17

Az ultrahang vizsgálat egy non-invazív képalkotó eljárás, melynek fontos szerepe van az egyes neurológiai betegségek diagnosztikájában és utánkövetésében is.

Ultrahang - Tartalom

Mi az az ultrahang vizsgálat?

Ultrahang vizsgálat indikációi

Milyen neurológiai tünetek gyanúja esetén indokolt az ultrahang vizsgálat?

Milyen neurológiai betegségek kimutatására alkalmas az ultrahang vizsgálat?

Ultrahang vizsgálat menete

Ultrahang vizsgálat előnyei

Mi az az ultrahang vizsgálat?

Az ultrahang vizsgálat (vagy ultrahangos képalkotás) egy olyan diagnosztikai eljárás, amely során ultrahang hullámokat használnak a test belső szerkezetének megjelenítésére és vizsgálatára. Az ultrahangos képalkotás nem ionizáló sugárzás, ami azt jelenti, hogy nem használ röntgensugárzást vagy más ionizáló sugárzást a képek létrehozásához. Ehelyett az ultrahang hullámokat használja, amelyek hanghullámok, és emberi hallás tartományán kívül vannak.

Az ultrahang vizsgálatokat széles körben alkalmazzák a klinikai gyakorlatban különféle kórképek diagnosztizálására és kezelésére, beleértve a terhességi ultrahangokat, hasi, kismedencei, mellkasi és szívultrahangokat, valamint izom- és ízületi vizsgálatokat is. Az ultrahang vizsgálatok előnyei közé tartozik a nem invazív jelleg, az ionizáló sugárzás hiánya és a valós idejű képalkotás képessége.ultrahang

Ultrahang vizsgálat indikációi

Az ultrahang vizsgálatot alkalmazzák számos klinikai helyzetben, ideértve a terhességi monitorozást, hasi és kismedencei szervek értékelését, valamint az izmok és ízületek vizsgálatát. Hasznos lehet a daganatok, ciszták, kövek, gyulladások és egyéb rendellenességek diagnosztizálására. A carotis stenosis, vénás trombózis és az érszűkületek értékelésére is alkalmazzák. Az ultrahang vizsgálat em invazív és fájdalommentes eljárás, nincs ionizáló sugárzás, és valós idejű képeket kínál. Az ultrahang vizsgálat rugalmas alkalmazhatósága és alacsony költsége miatt széles körben elérhető, előnyös a gyors diagnózis és a hatékony kezelés szempontjából.

Milyen neurológiai tünetek esetén indokolt az ultrahang vizsgálat?

Az ultrahang vizsgálat nem az elsődleges képalkotó módszer neurológiai betegségek diagnosztizálására, mivel nem nyújt olyan részletes képet az idegrendszer anatómiájáról és működéséről, mint például az MRI (mágneses rezonancia képalkotás) vagy a CT (komputertomográfia). Azonban bizonyos esetekben az ultrahang vizsgálat is hasznos lehet. Néhány neurológiai állapot, amelyekben az ultrahang vizsgálatot alkalmazhatják vagy elrendelhetik.

 • Agyi érbetegségek: Az ultrahang vizsgálatot alkalmazzák az agyi érbetegségek, például az agyi érkatasztrófák, az agyvérzések vagy az érszűkületek diagnosztizálására és értékelésére.
 • Perifériás idegrendszer vizsgálata: Az ultrahang vizsgálat hasznos lehet a perifériás idegrendszer rendellenességeinek, például ideggyulladások, idegkompressziók vagy idegrendszeri sérülések diagnosztizálásában és értékelésében.
 • Ideggyökér kompressziók: Az ultrahang vizsgálat segíthet az ideggyökerek és az idegek kompressziójának felmérésében, például a gerincvelői vagy gerincidegek területén, ami fontos lehet a gerincoszlopra gyakorolt nyomás vagy az idegek károsodása értékeléséhez.
 • Kisagy- és agytörzsi vizsgálatok: Az ultrahang vizsgálatot használhatják bizonyos kisagy- és agytörzsi rendellenességek, például az Arnold-Chiari-malformáció diagnosztizálásában vagy a hydrocefalus követésében.

Fontos megjegyezni, hogy az ultrahang vizsgálatok általában nem az elsődleges képalkotó módszerek neurológiai problémák esetén, és az orvosok inkább a CT-t vagy az MRI-t részesítik előnyben a részletesebb anatómiai információk miatt. Az ultrahang vizsgálatokat általában csak akkor alkalmazzák neurológiai állapotokban, ha az MRI vagy a CT nem elérhető, vagy ha az adott helyzetben az ultrahangnak lehetősége van releváns információk szolgáltatására.

Milyen neurológiai betegségek kimutatására alkalmas az ultrahang vizsgálat?

Az ultrahang vizsgálat nem az elsődleges képalkotó módszer a neurológiai betegségek diagnosztizálására, mivel nem biztosít olyan részletes képet az idegrendszer anatómiájáról és működéséről, mint például az MRI (mágneses rezonancia képalkotás) vagy a CT (komputertomográfia). Azonban bizonyos neurológiai állapotokban az ultrahang vizsgálat segíthet a kiegészítő információk megszerzésében vagy az érrendszeri problémák felismerésében. Néhány neurológiai állapot az ultrahang vizsgálat indikációjára az alábbiak is.

 • Perifériás idegrendszeri betegségek: Az ultrahang vizsgálat segíthet a perifériás idegek állapotának felmérésében, például ideggyulladások, idegsérülések vagy idegkompressziók esetén. Az ultrahang segíthet az idegek méretének, alakjának és szerkezetének értékelésében.
 • Carotis stenosis: Az ultrahang vizsgálat segíthet az agyba vezető nagy artériák, például a carotis artériák állapotának felmérésében. A carotis stenosis (érszűkület) vizsgálatakor az ultrahang segíthet az érszűkület mértékének és az érben esetlegesen található vérrögök vagy plakkok azonosításában.
 • Vertebralis artéria diszfunkció: Az ultrahang vizsgálat segíthet a nyaki gerinc területén található vertebralis artériák állapotának értékelésében, amelyek fontosak az agy vérellátásában. Az ultrahang segíthet az esetleges szűkületek, vérrögök vagy plakkok felismerésében.
 • Vénás betegségek: Az ultrahang vizsgálat hasznos lehet a vénás betegségek, például a vénás trombózis vagy a vénás elégtelenség diagnosztizálásában és értékelésében.

Fontos megjegyezni, hogy az ultrahang vizsgálatokat általában csak kiegészítő vagy azonosító céllal alkalmazzák neurológiai betegségek esetén, és az MRI vagy a CT az elsődleges képalkotó módszer a részletesebb anatómiai információk és diagnózis biztosítására. Az ultrahang vizsgálatot általában csak akkor alkalmazzák, ha más módszerek nem állnak rendelkezésre, vagy ha az adott helyzetben az ultrahangnak lehetősége van releváns információk szolgáltatására.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Ultrahang vizsgálat menete

Az ultrahang vizsgálat (ultrahangos képalkotás) menete általában a következő lépésekből áll.

Előkészítés: Amikor megérkezik a vizsgálatra, regisztrálni fogják, és lehet, hogy megkérdeznek az egészségügyi állapotáról, az esetleges tüneteiről vagy panaszairól. Az ultrahang vizsgálat általában nem igényel speciális előkészületeket, de az orvos vagy a szakember tájékoztatni fog arról, ha szükséges lenne valamilyen előzetes intézkedés. Az ultrahang vizsgálatot végző szakember (általában ultrahang technikus vagy orvos) segítségével megfelelően pozícionálják Önt a vizsgálati asztalon vagy ágyon. Az ultrahang vizsgálat típusától és a vizsgált területtől függően különböző pozícióban kell elhelyezkednie. A vizsgált területre vízbázisú, átlátszó zselét vagy gélt fognak felhordani. Ez a zselé segít az ultrahang hullámok hatékony átvitelében a bőrön keresztül és javítja a képminőséget. Az ultrahang vizsgálatot végző szakember egy olyan eszközt használ, amelyet transducernek neveznek. Ez az eszköz kézben tartható, és ultrahang hullámokat bocsát ki és fogad vissza. A transducert a vizsgált területre helyezik fel, általában a zselé réteg felett. Amint a transducer a helyén van, az ultrahang szakorvos elkezdi a vizsgálatot. Az ultrahang készülék ultrahang hullámokat bocsát ki a vizsgált területre, majd rögzíti a visszavert hullámokat. A kapott adatokat a készülék egy számítógépes rendszerbe továbbítja, ahol képekké alakítják őket. Az ultrahang vizsgálatot végző szakember azonnal értékeli az elkészült képeket a monitoron. Az ultrahang képek segítségével az orvos vagy a radiológus értékeli a vizsgált terület szerkezetét és állapotát.  Az elkészült ultrahang képeket rögzítik és dokumentálják, és egy jelentést készítenek, amely tartalmazza az eredményeket és az észlelt eltéréseket.Miután befejeződött az ultrahang vizsgálat, lehet, hogy további utasításokat kap a szakembertől, például a további kezelési tervről vagy más intézkedésekről. Az ultrahang vizsgálat menete általában egyszerű és fájdalommentes, és az ultrahang vizsgálat időtartama attól függ, hogy milyen területet vizsgálnak, és milyen információkra van szükség az ultrahang vizsgálat során.

Kapcsolódó cikkünk

A diabéteszes neuropátia 4 fő formája - érinti valamelyik?

A diabéteszes neuropátia a cukorbetegség miatt következtében kialakuló idegi károsodás, ami idővel súlyosbodhat. Dr. Jakab Gábor PhD , a Neurológiai Központ neurológusa az idegfájdalmakkal, érzéskieséssel járó betegség típusaira, és a ...

Ultrahang vizsgálat előnyei

Az ultrahang vizsgálat számos előnnyel jár az egészségügyi diagnózisban és kezelésben.

 • Nem invazív és fájdalommentes: Az ultrahang vizsgálat nem igényel metszést vagy befecskendezést, és általában fájdalommentes eljárás. Ez a páciensek számára kényelmes és kevésbé terhelő vizsgálati módszert jelent.
 • Nincs ionizáló sugárzás: Az ultrahang vizsgálat nem használ ionizáló sugárzást, mint például a röntgensugárzás, így kevesebb egészségügyi kockázattal jár. Ez különösen fontos terhes nők, gyermekek és érzékeny személyek számára.
 • Valós idejű képalkotás: Az ultrahang vizsgálat lehetővé teszi a valós idejű képek létrehozását, amelyek azonnal láthatók az ultrahang készülék kijelzőjén. Ez lehetővé teszi az orvosoknak az ultrahang vizsgálat közbeni dinamikus követést és azonnali értékelést.
 • Rugalmas alkalmazhatóság: Az ultrahang vizsgálat széles körben alkalmazható különböző testrészek és szervek vizsgálatára, beleértve a hasi szerveket, kismedencei szerveket, szív- és érrendszeri struktúrákat, izmokat és ízületeket is.
 • Költséghatékony: Az ultrahang vizsgálat általában kevésbé költséges, mint más képalkotó eljárások, mint például az MRI vagy a CT. Ezáltal hozzáférhetőbbé teszi a páciensek számára, és csökkenti az egészségügyi költségeket.
 • Kiváló megjelenítés: Az ultrahang vizsgálat nagy felbontású képeket nyújt, amelyek részletes betekintést biztosítanak a vizsgált terület anatómiájáról és állapotáról.
 • Hordozható eszközök: Az ultrahang készülékek kisebbek és könnyebben hordozhatóak, mint más képalkotó eszközök, így lehetővé teszik a mobil és sürgősségi helyzetekben történő alkalmazását is.

Összességében az ultrahang vizsgálat gyors, biztonságos, rugalmas és hatékony képalkotó módszer, amely számos előnnyel jár a diagnózisban és a kezelésben.

Téma szakértői

Dr. Prinz Géza

Dr. Prinz Géza

neurológus, pszichiáter, infektológus
Dr. Vida Zsuzsanna

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, alvásszakértő
Dr. Jakab Gábor PhD

Dr. Jakab Gábor PhD

neurológus


 

Hírek

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A romló memóriáról, a súlyos kognitív leépülésről szinte mindenkinek a demencia, és annak leggyakoribb típusa, az Alzheimer-kór jut eszébe, holott ezen kívül is vannak okok, amelyek átmeneti vagy végleges memóriavesztéshez vezethetnek. Ezekről készített összegzést dr. Gács ...
A demencia és a stroke közös tőről fakad?

A demencia és a stroke közös tőről fakad?

Al Capona, Semmelweis Ignác, Ady Endre és Nietzsche – ki gondolná, hogy e híres személyek közt a kapocs éppen a demencia? A demencia az az elbutulásnak is nevezett  a tünetcsoport, amelyet számos ok válthat ki, és az elmúlt évszázadok folyamán változott a tényleges oka, a leggyakoribb oka, illetve a ...
Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK