MR

Létrehozva: 2024.02.26 16:54 | Módosítva: 2024.02.26 17:15

Az MR vagyis mágneses rezonancia vizsgálat napjaink egyik legfontosabb képalkotó kivizsgáló módszere, amely többek között az egyes neurológiai betegségek kivizsgálásában is fontos szerepet játszik.

MR - Tartalom

Mi az az MR vizsgálat?

MR vizsgálat indikációi

Milyen neurológiai betegségek gyanúja esetén indokolt az MR vizsgálat?

MR vizsgálat menete

MR vizsgálat előnyei

Mi az az MR vizsgálat?

Az MR (mágneses rezonancia) vizsgálat egy olyan képalkotó eljárás, amelyet gyakran alkalmaznak a test belső szerkezetének részletes megjelenítésére és diagnosztizálására. Az MR-vizsgálat során mágneses tér és rádióhullámok segítségével részletes képeket készítenek a test különböző részeiről, beleértve az agyat, a gerincet, az ízületeket, a belső szerveket és más szöveteket is.

Az MR-vizsgálat során a beteg egy hatalmas mágneses térbe helyezkedik el, melyet a vizsgálatot végző mágneses tér erőssége határoz meg. Ezután a testbe nagyon gyenge rádióhullámokat vezetnek be, amelyek egy számítógép segítségével részletes képekké alakítódnak. Ezek a képek rendkívül részletesek és átfogóak lehetnek, segítve a radiológusokat és orvosokat az egészségi állapot pontosabb értékelésében.

Az MR-vizsgálatok számos klinikai helyzetben hasznosak lehetnek, például:

 • Agy- és gerincvelői problémák diagnosztizálása, például daganatok, stroke, sclerosis multiplex vagy gerincvelői sérülések esetén.
 • Mozgásszervi rendellenességek, például ízületi problémák, porckorongsérv vagy csonttörések vizsgálata.
 • Belgyógyászati ​​problémák, például májbetegségek, veseproblémák vagy daganatok diagnosztizálása.
 • Nőgyógyászati ​​és urológiai problémák, például medencei elváltozások vagy húgyúti problémák.

Az MR-vizsgálat fájdalommentes és általában nem jár röntgensugárzással, azonban néhány korlátozás lehet, például a claustrophobia (klaustrofóbia), vagy a páciensben lévő fémtárgyak, amelyek befolyásolhatják a mágneses térrel való kölcsönhatást. Fontos megjegyezni, hogy az MR-vizsgálatot mindig orvosi javaslatra és felügyelet mellett kell elvégezni.

MR vizsgálat indikációi

Az MR (mágneses rezonancia) vizsgálatot gyakran alkalmazzák számos különböző orvosi állapot és betegség diagnosztizálására és követésére. Az MR-vizsgálat széles körben használt képalkotó eljárás, és sokféle indikációja lehet, beleértve, de nem kizárólagosan:

 • Központi idegrendszer (agy és gerincvelő):
  • Agyi daganatok, köztük gliómák, meningiómák és mások diagnosztizálása és követése.
  • Stroke vagy más cerebrovascularis betegségek diagnosztizálása.
  • Demencia, Alzheimer-kór vagy más neurológiai rendellenességek megítélése.
  • Gerincvelői sérülések, porckorongsérv vagy más gerincproblémák diagnosztizálása.
 • Mozgásszervi rendszer:
  • Porckorongsérv vagy más ízületi és gerincproblémák vizsgálata.
  • Ízületi fájdalom vagy instabilitás okainak felmérése.
  • Artritisz vagy más ízületi betegségek megítélése.
 • Kardiovaszkuláris rendszer:
  • Szívizomproblémák, például infarktus vagy szívizombetegség diagnosztizálása.
  • Aorta aneurysmák vagy más érrendszeri rendellenességek felmérése.
  • Esetleges vérrögök vagy artériás szűkületek értékelése.
 • Hasi és medencei szervek:
  • Májbetegségek, például cirrhosis vagy daganatok diagnosztizálása.
  • Veseproblémák, például kövek vagy daganatok felismerése.
  • Medencei szervek, például petefészkek vagy prosztata vizsgálata.
 • Mellkas:
  • Melléküreg problémák, például tüdőgyulladás vagy daganatok diagnosztizálása.
  • Mellkasfal vagy mellhártya problémák, például sérülések vagy tumorok felismerése.
 • Egyéb területek:
  • Ritka betegségek, például neuroendokrin tumorok vagy szervi rendellenességek vizsgálata.
  • Orthopédiai vagy traumatológiai problémák, például sportsérülések vagy csonttörések diagnosztizálása.

Az MR-vizsgálat fontos eszköze a modern orvostudománynak, mivel nagyon részletes és átfogó képeket készít a test különböző részeiről, ami segíthet az orvosoknak a helyes diagnózis felállításában és a megfelelő kezelési terv kidolgozásában. Fontos megjegyezni, hogy az MR-vizsgálatot mindig orvosi indokból és felügyelet mellett kell elvégezni.

Milyen neurológiai betegségek gyanúja esetén indokolt az MR vizsgálat?

Az MR (mágneses rezonancia) vizsgálat gyakran indokolt lehet neurológiai betegségek gyanúja esetén, mivel nagyon részletes képeket készít az agyról és a gerincvelőről, amelyek segíthetnek a diagnózis felállításában és a betegség kezelésében. Néhány olyan neurológiai állapot, amelyek esetén indokolt lehet az MR-vizsgálat, közé tartozik:

 • Agyi daganatok: Ha egy betegnél agyi daganat gyanúja merül fel a tünetei vagy a képalkotó vizsgálatok alapján, az MR-vizsgálat segíthet meghatározni a daganat pontos helyét, méretét és jellemzőit.
 • Stroke és cerebrovascularis betegségek: Az MR-vizsgálat segíthet az agyi érfalak és a szövetek részletesebb megjelenítésében, ami fontos lehet a stroke típusának és súlyosságának meghatározásához.
 • Alzheimer-kór és más demenciák: Az MR-vizsgálat segíthet az agy szerkezetének és méretének értékelésében, amely segíthet az Alzheimer-kór és más típusú demenciák diagnosztizálásában és követésében.
 • Epilepszia: Az MR-vizsgálat segíthet az agyi elváltozások vagy szerkezeti eltérések azonosításában, amelyek az epilepszia kialakulásához vagy fenntartásához kapcsolódhatnak.
 • Gerincvelői elváltozások és sérülések: Az MR-vizsgálat alkalmas a gerincvelőben lévő elváltozások, például porckorongsérv, gerincvelői daganatok vagy más sérülések megjelenítésére.
 • Sclerosis multiplex: Az MR-vizsgálat segíthet az idegrendszeri elváltozások és a fehérállományi léziók észlelésében, ami segíthet az sclerosis multiplex diagnosztizálásában és követésében.
 • Parkinson-kór és más mozgászavarok: Az MR-vizsgálat segíthet az agy területeinek és pályáinak megjelenítésében, amelyek érintettek lehetnek a Parkinson-kór és más mozgászavarok esetén.

Ezek csak néhány példa a neurológiai betegségek közül, amelyek esetén az MR-vizsgálat hasznos lehet a diagnózis és a kezelés során. Mindig az orvos dönti el, hogy az adott beteg esetében indokolt-e az MR-vizsgálat, figyelembe véve a tüneteket, az előzményeket és más klinikai adatokat.

MR vizsgálat menete

Az MR (mágneses rezonancia) vizsgálat folyamata általában a következő lépéseket foglalja magában:

Előkészületek: Amikor megérkezik az MR-vizsgálatra, a klinikai személyzet fogadja Önt. Azt kérhetik Öntől, hogy vegye fel a vizsgálathoz szükséges speciális ruházatot, és távolítsa el a testéről minden fémtárgyat (például ékszereket, órát, tollat stb.), amelyek zavarhatják a mágneses mezőt.

Regisztráció és anamnézis felvétel: A regisztrációs folyamat során felvehetik az Ön személyes adatait, és beszélhetnek a vizsgálat indokáról és a korábbi egészségügyi előzményeiről.

Kontrasztanyag adása (opcionális): Néhány MR-vizsgálat során kontrasztanyagot adnak be, ami segíthet jobb képeket kapni bizonyos szövetekről vagy kóros elváltozásokról. A kontrasztanyagot általában vénán keresztül adják be.

Elhelyezkedés a vizsgálóágyon: Miután előkészítették Önt, az MR-vizsgálatot végző teremben egy speciális vizsgálóágyra kell feküdnie. Fontos, hogy a testét stabilan tartsa, és ne mozogjon a vizsgálat során.

A vizsgálat: Amikor Ön kényelmesen elhelyezkedett az MR-gépben, a vizsgálati technikus beindítja az MR-gépet, és Önt becsúsztatja a gépbe. Az MR-vizsgálat során különböző sorozatokban készítenek képeket a vizsgált területről. A gép közben kattogó zajt ad ki, amelyet egyébként zajszűrő füldugóval enyhíthetnek.

Kommunikáció: Az MR-vizsgálat során folyamatosan kapcsolatban lesz a vizsgálattal foglalkozó személlyel. Ha bármilyen problémája vagy kérdése van, ne habozzon jelezni.

A vizsgálat befejezése: Amikor az összes szükséges sorozat elkészült, a vizsgálat technikusa jelzi, hogy a vizsgálat befejeződött, és kihúzza Önt a gépből.

Értékelés és jelentés: Az MR-vizsgálat során készült képeket a radiológus értékeli, majd egy jelentést állít össze, amelyet az Ön kezelőorvosával osztanak meg.

Fontos megjegyezni, hogy az MR-vizsgálat biztonságos és fájdalommentes eljárás, de a gép zajos lehet, és a vizsgálat ideje alatt a testnek mozdulatlannak kell lennie. Általában az MR-vizsgálatokhoz nincs szükség előzetes előkészítésre vagy speciális utókezelésre, és a betegek azonnal visszatérhetnek mindennapi tevékenységeikhez a vizsgálat befejezése után.

MR vizsgálat előnyei

Az MR (mágneses rezonancia) vizsgálat számos előnnyel jár, ami miatt széles körben alkalmazzák a klinikai gyakorlatban. Néhány fő előnye közé tartozik:

 1. Részletes képek: Az MR-vizsgálat rendkívül részletes képeket készít a test belső szerkezetéről. Ez lehetővé teszi az orvosok számára, hogy pontosan értékeljék a szerveket, szöveteket és más anatómiai struktúrákat, és segítsenek a pontos diagnózis felállításában.
 2. Nem invazív eljárás: Az MR-vizsgálat nem igényel sebészeti beavatkozást vagy invazív eljárásokat. Ehelyett a vizsgálat fájdalommentes és általában jól tolerálható.
 3. Nincs ionizáló sugárzás: Az MR-vizsgálat során nem használnak röntgensugárzást vagy más ionizáló sugárzást, amely káros hatással lehet az emberi szervezetre. Ezért az MR-vizsgálat biztonságosabb lehet, különösen ismételt vizsgálatok vagy terhes nők esetében.
 4. Többirányú vizsgálati lehetőség: Az MR-vizsgálat segítségével több különböző testrész vagy szerv vizsgálható meg ugyanabban a vizsgálati ülésben. Ez egyszerűsítheti és felgyorsíthatja a diagnózist.
 5. Kontrasztanyag használata: Az MR-vizsgálat során kontrasztanyag használható a jobb képek eléréséhez bizonyos struktúrákról vagy kóros elváltozásokról. A kontrasztanyag segíthet a kis részletek vagy kevésbé jól látható területek kiemelésében.
 6. Nem érzékeny a csontokra: Az MR-vizsgálat képes áthaladni a csontokon és más sűrű szöveteken, és megkülönböztetheti azokat a lágy szövetektől, például az izmoktól vagy az idegektől. Ez lehetővé teszi a csontok mögötti struktúrák, például az agy vagy a szervek részletes vizsgálatát.

Az MR-vizsgálat sokféle állapot diagnosztizálásában és követésében alkalmazható, és jelentős előnyökkel jár a betegek és az orvosok számára egyaránt. Fontos azonban megemlíteni, hogy az MR-vizsgálatnak vannak bizonyos korlátai és ellenjavallatai, ezért mindig az orvossal való konzultációra van szükség a vizsgálat elvégzése előtt.

Téma szakértői

Dr. Prinz Géza

Dr. Prinz Géza

neurológus, pszichiáter, infektológus
Dr. Vida Zsuzsanna

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, alvásszakértő
Dr. Jakab Gábor PhD

Dr. Jakab Gábor PhD

neurológus


 

Hírek

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...
Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Akár arcidegzsábáról, akár isiászról van szó, mindkét gyakori betegség a neuropátiás fájdalmak csoportjába tartozik, ahogyan a diabéteszes neuropátia, az övsömört követő idegfájdalom és más betegségek is.   Dr. Prinz Géza , a Neurológiai Központ ...
Minden Alzheimer demencia, de ez fordítva nem igaz

Minden Alzheimer demencia, de ez fordítva nem igaz

Alzheimer és/vagy demencia? Sokak elképzeléseiben egybemosódnak ezek a fogalmak, és nem véletlenül. Az Alzheimer-kór ugyanis a demencia leggyakoribb formája.  Milyen más formák léteznek még? Kezelhető-e az elbutulás? Neurológiai vagy pszichiátriai vizsgálat szükséges? A kérdésekre dr. Prinz ...

Prima Medica Egészségközpontok