Bal kar fájdalom okai

Bal kar fájdalom okai

Módosítva: 2023.12.11 14:47

A bal kar fájdalom sokak számára ismerős tünetként csegnhet, azonban számos ok állhat a hátterében. Az okok között lehetnek izom- és ízületi problémák, sérülések, neurológiai betegségek vagy akár szívproblémák is. A bal kar fájdalom hátterében álló ok felismerése és időben történő kezelése rendkívül fontos.

Bal kar fájdalom - Tartalom

Bal kar fájdalom típusai

Mire utalhat a bal kar fájdalom?

Bal kar fájdalom hátterében álló ok diagnózisa

Neurológiai betegségekkel kapcsolatos bal kar fájdalom

Szklerózis multioplex okozta bal kar fájdalom

Neurológiai betegségekkel kapcsolatos bal kar fájdalom kezelése

Bal kar fájdalommal kapcsolatos szolgáltatásaink

Bal kar fájdalom típusai

A bal kar fájdalom különböző típusokban jelentkezhet és az okoktól függően változik a jellege és az intenzitása. A bal kar fájdalom lokalizációja, intenzitása és a fájdalom típusa így rendkívül sokféle lehet.

 • Szúró, éles bal kar fájdalom: Ez a fajta bal kar fájdalom általában akkor jelentkezik, amikor az izmok, az ízületek vagy a szövetek megsérülnek, károsodnak.
 • Lüktető, pulzáló bal kar fájdalom: Ez a fajta bal kar fájdalom gyakran akkor jelentkezik, amikor a véráramlás akadályozott vagy korlátozott, például érrendszeri betegségek vagy idegi sérülések miatt.
 • Égő, bizsergő bal kar fájdalom: Ez a fajta bal kar fájdalom általában idegrendszeri problémákból ered, például ideggyulladás vagy idegi sérülés miatt.
 • Nyomó, tompa bal kar fájdalom: Ez a fajta bal kar fájdalom általában különböző szívproblémákkal áll összefüggésben, például szívrohammal, szívinfarktussal vagy szívelégtelenséggel.Bal kar fájdalom okai - Neurológiai Központ

Fontos megjegyezni, hogy a bal kar fájdalma nem mindig jelenti azt, hogy valamilyen súlyos betegséggel kell szembenézni. Az ártalmatlanabb okok közé tartozhatnak például az izomfeszülés, az izomgörcsök, az ízületi problémák vagy a túlzott fizikai aktivitás is. Ha azonban a bal kar fájdalom súlyos, hosszabb ideje fennáll vagy egyéb tünetekkel, például mellkasi fájdalommal, légszomjjal vagy hányingerrel társul, fontos, hogy azonnal orvoshoz forduljon.

Mire utalhat a bal kar fájdalom?

A bal kar fájdalma általában szívproblémákkal van összefüggésben, különösen akkor, ha más tünetek is jelentkeznek, például mellkasi fájdalom vagy légszomj. A bal kar fájdalménak számos oka lehet, beleértve a következőket:

Szívproblémák: Az érelzáródás okozta szívinfarktus általában mellkasi fájdalommal, illetve bal kar vagy vállfájdalommal járhat. A szívizom elégtelensége (szívelégtelenség) szintén okozhat bal kar fájdalmat, mivel a szív nem képes hatékonyan pumpálni a vért az érrendszeren keresztül, így a szövetek vér és tápanyaghiányosak maradnak.

Idegi problémák: Az idegi problémák, például az ideggyulladás vagy az idegi sérülés is okozhatnak bal kar fájdalmat. Az idegek megsérülése általában égő, bizsergő vagy tompa bal kar fájdalomhoz vezet.

Ízületi problémák: Az ízületi problémák, például az ízületi gyulladás vagy a porckopás általában éles, szúró vagy tompa fájdalommal járnak a bal karban.

Izomproblémák: Az izomproblémák, például az izomhúzódás vagy az izomgyulladás is okozhatnak bal kar fájdalmat.

Trauma: A bal kar fájdalma akkor is előfordulhat, ha az illető valamilyen fizikai trauma vagy sérülés áldozata lesz, például ha eltörik a karja vagy ha az izomzata megsérült.

Ha a bal kar fájdalma mellkasi fájdalommal vagy nehézlégzéssel társul, azonnal orvoshoz kell fordulni, mivel ezek a tünetek súlyos szívproblémákat jelezhetnek. Ha a bal kar fájdalom enyhe vagy átmeneti, az lehet ártalmatlanabb okból is, például túlzott fizikai megterhelés vagy rossz testtartás miatt. Ha a bal kar fájdalom tartós vagy súlyos, akkor erősen javasolt orvosi vizsgálatra menni.

Bal kar fájdalom hátterében álló ok diagnózisa

A bal kar fájdalom hátterében álló ok meghatározása számos tényezőtől függ, beleértve a bal kar fájdalom jellegét, időtartamát, intenzitását, a körülményeket, amelyekhez a bal kar fájdalom kapcsolódik és az egyéb tüneteket, amelyekkel együtt jelentkezik. Az alábbiakban néhány példa található azokra az esetekre, amikor a bal kar fájdalom azonnali kivizsgálására van szükség:

 • Ha a bal kar fájdalma hirtelen jelentkezik, intenzív, tompa vagy nyomó érzés és a bal karfájdalom a mellkasba sugárzik, szívinfarktus lehet az oka. Ebben az esetben azonnali orvosi ellátásra van szükség.
 • Ha a bal kar fájdalma szúró, éles, vagy égő érzés, és az ujjak zsibbadnak vagy gyengeség érezhető a karban, akkor idegrendszeri problémák (pl. idegszorítás, idegbecsípődés) állhatnak a bal kar fájdalom hátterében.
 • Ha a bal kar fájdalma fokozatosan alakul ki és az aktivitás során vagy terhelés hatására jelentkezik, akkor valószínűleg izom- és ízületi problémák állnak a fájdalom hátterében. Ez lehet izomhúzódás, ínhüvelygyulladás, ízületi gyulladás vagy sérülés.
 • Ha a bal kar fájdalma éjszaka jelentkezik és nem kapcsolódik az aktivitáshoz, akkor lehet, hogy érrendszeri problémák (pl. Raynaud-kór, perifériás érszűkület) vagy idegi betegségek (pl. neuropátia) állnak a bal kar fájdalmának hátterében.

A pontos diagnózis felállítása érdekében fontos, hogy orvoshoz forduljunk, aki alaposan kikérdezi a tüneteinket és megfelelő vizsgálatokat végez a bal kar fájdalmának pontos felmérése végett.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Neurológiai betegségekkel kapcsolatos bal kar fájdalom

A neurológiai betegségek is okozhatnak bal kar fájdalmat, mivel az idegek a test különböző részein találhatóak, beleértve a karokat is. A neurológiai betegségek közül néhány, amelyek bal kar fájdalmat okozhatnak:

 • Radiculopathia: A radiculopathia az idegszálak gyökerének nyomása vagy irritációja miatt jelentkező állapot. Az ágyéki gerincvelői idegek vagy az ideggyökök sérülése a bal karba sugárzó fájdalmat, bizsergést vagy zsibbadást okozhatnak.
 • Idegbecsípődés: Az idegbecsípődés akkor következik be, amikor az ideg megcsípődik vagy összenyomódik. Ez az állapot általában éles, lüktető vagy égő fájdalmat okozhat a bal karban.
 • Perifériás neuropátia: A perifériás neuropátia az idegrendszer perifériás részének károsodása miatt jelentkező állapot. A betegség előfordulhat cukorbetegség vagy autoimmun betegségek következtében. A perifériás neuropátia általában égő, bizsergő vagy tompa fájdalmat okoz a bal karban.
 • Mozgásszervi rendellenességek: A mozgásszervi rendellenességek, például az izom-csontrendszeri betegségek, például artrózis vagy ízületi gyulladás okozhatnak fájdalmat a bal karban. A fájdalom általában tompa, éles vagy szúró lehet.

Ha valaki bal kar fájdalmat észlel, amely hosszabb ideig fennáll, súlyos vagy gyakran visszatér, mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Szklerózis multiplex okozta bal kar fájdalom

A szklerózis multiplex egy autoimmun betegség, amely a központi idegrendszer (agy és gerincvelő) gyulladásos megbetegedése. Ez a betegség az idegket körülölelő burkoló, az ún. myelin károsodásához vezet, ami a központi idegrendszerben található idegrostok sejtmembránjának az alkotóeleme. A károsodás a szervezetben szétszórva fordul elő és számos tünetet okozhat, például bal kar fájdalmat is.

A bal kar fájdalma szklerózis multiplexben általában az idegek károsodása miatt jelentkezik, amelyek a karok mozgatásáért és érzékeléséért felelősek. Szklerózis multiplexben a bal kar fájdalma általában gyengeséggel, merevséggel és egyensúlyzavarokkal együtt jelentkezik és a fájdalom általában az idegkárosodás érintette kar területén jelentkezik.

A szklerózis multiplexben szenvedő betegek kezelése a betegség állapotától és a tüneteiktől függ. Az orvosok általában gyógyszereket írnak fel, például kortikoszteroidokat a gyulladás enyhítésére, immunterápiás szereket a betegség aktivitásának csökkentésére, valamint különböző gyógyszereket a tünetek, akár a bal kar fájdalom kezelésére is. A szklerózis multiplex kezelése általában összetett és hosszú távú folyamat, amely magában foglalja a gyógyszeres kezelést, az életmódváltoztatásokat, az életminőség javítását célzó terápiákat és a támogató szolgáltatások igénybevételét is.

Kapcsolódó cikkünk

Nem tud a sarkára állni? Peroneus alagút szindróma is lehet

Az alagút szindrómák tünetei kialakulhatnak gyorsan, pl. akut sérülés, vagy fokozatosan, lassabban, például ismétlődő mikrotrauma, vagy a perifériás idegek károsodását okozó betegségek (pl. cukorbetegség, rheumatoid arhritis, pajzsmirigy alulműködés), illetve ...

Neurológiai betegségekkel kapcsolatos bal kar fájdalom kezelése

A neurológiai betegségekkel kapcsolatos bal kar fájdalom kezelése az adott betegség és annak súlyossága, valamint az egyéni tünetek és az állapot alapján változó lehet.

Általában a kezelés célja a bal kar fájdalom enyhítése és az idegrendszeri funkciók javítása. A kezelési lehetőségek közé tartozhatnak:

Gyógyszeres kezelés: A neurológiai betegségekkel járó bal kar fájdalom kezelésére általában idegfájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, izomlazítók vagy egyéb fájdalomcsillapítók adhatók.

Fizioterápia: A fizioterápia, testmozgás, izom és az ízületi erősítő gyakorlatok, valamint az idegstimuláció által történő kezelést jelenti. A fizioterápia javíthatja az bal kar kar mozgékonyságát és erősségét, így a bal kar fájdalomra is megoldást jelenthet.

Sebészeti beavatkozás: Ha az idegszálak vagy a gerincvelő sérültek, szükség lehet sebészeti beavatkozásra, hogy megoldják a bal kar fájdalmat. Ez azonban csak a legsúlyosabb esetekben és csak akkor javasolt, ha a konzervatív kezelés nem hatékony.

A bal kar fájdalom hátterében álló neurológiai betegség és annak súlyossága alapján az orvos az optimális kezelést javasolja. Fontos azonban megjegyezni, hogy minden esetben a megfelelő diagnózis felállítása az első lépés a hatékony, személyre szabott kezelés kialakításában.

Téma szakértője

 • Dr. Mayer Ibolya

 • Szakterületek:
  • neurológus
 • Specialitások:

  Neurológiai szakorvosi vizsgálatok az alábbi betegségekben:

  • demencia 
  • gerincből kiinduló fájdalmak, porckorongsérv, isiász 
  • perifériás idegrendszeri kórképek
  • neuropátiák
  • traumás idegsérülések

  Elektrofiziológiai vizsgálatok (ENG/EMG):

  • alagút szindrómák, traumás idegkárosodások
  • több ideg érintettsége (polyneuropathia)
  • ideggyökök, idegfonatok betegsége
  • izombetegségek

   

  Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Rendelési helyszíne: 1147 Budapest, Csömöri út 18.

  Rendelés típusa:

  ENG/EMG vizsgálatok végzése. Személyes, rendelői vizit. 

 

Hírek

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A romló memóriáról, a súlyos kognitív leépülésről szinte mindenkinek a demencia, és annak leggyakoribb típusa, az Alzheimer-kór jut eszébe, holott ezen kívül is vannak okok, amelyek átmeneti vagy végleges memóriavesztéshez vezethetnek. Ezekről készített összegzést dr. Gács ...
A demencia és a stroke közös tőről fakad?

A demencia és a stroke közös tőről fakad?

Al Capona, Semmelweis Ignác, Ady Endre és Nietzsche – ki gondolná, hogy e híres személyek közt a kapocs éppen a demencia? A demencia az az elbutulásnak is nevezett  a tünetcsoport, amelyet számos ok válthat ki, és az elmúlt évszázadok folyamán változott a tényleges oka, a leggyakoribb oka, illetve a ...
Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK