Perifériás neuropátia tünete is lehet a kéz és a láb zsibbadása

Perifériás neuropátia tünete is lehet a kéz és a láb zsibbadása

Dr. Jakab Gábor PhD Módosítva: 2024.02.21 12:33

A kar és a láb számos okból zsibbadhat, például egy ártatlan „elalvás” is okozhat ilyen tünetet. Dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a zsibbadás visszatérően jelentkezik, akár komolyabb probléma, perifériás neuropátia is állhat a háttérben.

Zsibbadás: a perifériás neuropátia vezető tünete

Perifériás neuropátiáról akkor lehet beszélni, ha a központi idegrendszeren kívüli idegrostok károsodása miatt nem megfelelő a kommunikáció az idegrendszer és az egyes testrészek közt.  Olyan tünetek utalhatnak erre a problémára, mint a végtagokban jelentkező zsibbadás, bizsergés, vagy akár érzéskiesés. Perifériás neuropátia tünete lehet a zsibbadás, bizsergés. Ez utóbbi azt jelenti, hogy nem, vagy kevésbé érzi a fájdalmat, a hőt az adott testrészen. Előfordulhat az is, hogy a karokban, lábakban érez olyasmit a páciens, ami valójában nem létezik. Ha az idegek tovább károsodnak, izomgyengeség is társulhat a tünetekhez, ami idővel akár izomsorvadást is eredményezhet. Ekkor már előrehaladott neuropátiáról beszélhetünk, amit semmiképp sem érdemes megvárni, és már az első tüneteknél orvoshoz kell fordulni.

A perifériás neuropátia számos ok miatt kialakulhat

Ha a zsibbadás, bizsergés, érzéskiesés többször vagy tartósan jelentkezik, mindenképpen utána kell járni, mi okozza. Többek közt az alábbi betegségek, állapotok jöhetnek szóba:

 • Egyes traumák során bekövetkezhet olyan idegsérülés, ami hosszabb távon neuropátiát okoz.
 • Mérgezés, fertőzés, becsípődés vagy egyéb ok következtében is károsodhatnak úgy az idegek, hogy a végtagok zsibbadni, bizseregni kezdenek.
 • Érszűkület vagy perifériás-artériás betegség is okozhat vérkeringési zavart, ami ilyen tüneteket okoz.
 • Cukorbetegség, autoimmun betegségek vagy alkoholizmus miatt is kialakulhat idegkárosodás, megjelenhetnek a polineuropátiák.
 • Többek közt a niacin (más néven nikotinsav, B3 vitamin) hiánya, de B1 és a B12-vitamin hiány is okozhat ilyesmit.
 • Az idegrendszert is érintő vírusos (például övsömör) és bakteriális fertőzések (például Lyme-kór) is okozhatnak zsibbadást.
 • Olyan betegségeknek is utána kell járni, mint a pajzsmirigy alulműködés, daganatos betegségek, sclerosis multiplex vagy a Parkinson-kór.

A neuropátia tüneteivel neurológushoz kell fordulni.- A kivizsgálás során az is kiderülhet, hogy más, ritkább oka van a végtagokban jelentkező zsibbadásnak, érzéskiesésnek. Tekintetbe kell venni az esetleges gyógyszer mellékhatást, a nyugtalan láb szindrómát, a hiperventillációs szindrómát és a pszichés okokat sem – hangsúlyozza dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa. – Vagyis az egyszerűbben diagnosztizálható betegségeken túl a zsibbadás kivizsgálása sokszor összetett feladat, amelybe akár több szakterület képviselőit be kell vonni, az ortopédustól a reumatológusig.

A diagnózishoz többféle vizsgálat is szükséges lehet

- A kivizsgálásnál meg kell állapítani, pontosan melyik testrész vagy testrészek az érintettek, és milyen tünetek jelentkeznek.  Az okot a tünetből kiindulva kell megkeresni, eldönteni, hogy a központi idegrendszer vagy a perifériás idegrendszer problémája, illetve károsodása okozza-e. A diagnózishoz széles körű fizikális vizsgálatok, többek közt hő- és fájdalomérzet-vizsgálat, illetve akár képalkotó diagnosztikai vizsgálatok is szükségesek lehetnek - ismerteti Jakab doktor. - A panasz megszüntetéséhez a hátterében meghúzódó alapbetegséget is kezelni kell. Például ha a betegség hátterében pajzsmirigy-működési zavar áll, akkor segíthet annak kezelése, a cukorbetegségnél természetesen a vércukorszintet kell rendben tartani, míg a hiányállapotoknál megoldást jelenthet a hiányzó anyag pótlása. Magát a perifériás neuropátiát azonban tünetileg is lehet kezelni. Ennek egyik legfontosabb eszköze a torna, az izmok folyamatos erősítése. Az idegek ugyan regenerálódhatnak, de a neuropátia általában inkább csak karban tartható, a romlás lassítható vagy megállítható, tüneti kezelésre a későbbiekben is szükség lesz.

Forrás: Neurológiai Központ (www.neurologiaikozpont.hu)


 

Téma szakértője

 • Dr. Jakab Gábor PhD

 • Szakterületek:
  • neurológus
 • Specialitások:
  • sclerosis multiplex
  • stroke utáni másod szakvélemény
  • TIA utáni másod szakvélemény
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Rendelés típusa:

  Személyes, rendelői vizit

   

  A Főorvos úr rendelésére telefonon lehet bejelentkezni az alábbi telefonszámon:

  • +36 30 434 1744

   

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr!

Több hete (2-3) van a végtatgjaimban, főleg a lábaimban térdtől lefelé bizsergő érzés. Nem rendszeres, van olyan nap amikor szinte alig érzem, van amikor többször előjön. Nem megegyező oldalon, változó, hogy melyik láb vagy kar.
Nagyon félek, hogy valami komoly autoimmunbetegség a kiváltó oka.
Néha olyan érzés is társul hozzá, mintha izomlázam, izomfeszülésem lenne. Voltam a háziorvosnál, vérvételen minden rendben. 2 hét múlva van időpontom neurológiára, de már azon gondolkodom, hogy bemegyek a sürgösségire, hátha ott hamarabb kivizsgálnak, mert már lelkileg tönkretesz ez az állapot és az, hogy nem tudom mi ez, csak gyanakszom komoly betegségekre.
Mennyi az esélye hogy ez sclerosis multiplex vagy más komoly betegség?
Tudom vizsgálatok nélkül nehéz erre mit mondani.
Köszönöm a választ előre is.

Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológia
Kedves Andrea!

Nyilván nehéz fizikális vizsgálat nélkül diagnózist mondani, de kevéssé valószínű, hogy sclerosis mutiplex betegségben szenvedne. Az SBO-ra való bemenetelt csak akkor javasolnám, ha állapota hirtelen romlik, egyébként úgy gondolom, megvárhatja a két hetes neurológiai időpontot.

Ha gyorsabban szeretne vizsgálatra menni, javasolom, kérjen időpontot a Neurológiai Központunkba.

Üdvözlettel. Dr. Vida Zsuzsanna

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

Nagyon elégedett voltam dr. Jakab Gábor PhD orvosi szakértelmével es alaposságával! Ajánlom másnak is!

További vélemények

Hírek

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A romló memóriáról, a súlyos kognitív leépülésről szinte mindenkinek a demencia, és annak leggyakoribb típusa, az Alzheimer-kór jut eszébe, holott ezen kívül is vannak okok, amelyek átmeneti vagy végleges memóriavesztéshez vezethetnek. Ezekről készített összegzést dr. Gács ...
A demencia és a stroke közös tőről fakad?

A demencia és a stroke közös tőről fakad?

Al Capona, Semmelweis Ignác, Ady Endre és Nietzsche – ki gondolná, hogy e híres személyek közt a kapocs éppen a demencia? A demencia az az elbutulásnak is nevezett  a tünetcsoport, amelyet számos ok válthat ki, és az elmúlt évszázadok folyamán változott a tényleges oka, a leggyakoribb oka, illetve a ...
Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK