Fül kristály elmozdulás

Fül kristály elmozdulás

Módosítva: 2023.12.11 14:48

A szédülés egy sokakat érintő probléma, ami gyakoriságától függően akár a mindennapokat is akadályozhatja. Több minden okozhatja; egy kiváltó tényező lehet többek között például a fül kristály elmozdulás is. Amellett, hogy a napi tevékenységet befolyásoló panaszról van szó, az ilyenkor tapasztalt érzés rendkívül kellemetlen is. Éppen ezért fontos, hogy a probléma forrása mielőbb kivizsgálásra kerüljön, hiszen a szédülés panasza megfelelő kezeléssel megszüntethető.

Tartalom

A szédülésről általában

A jelenség sokszor ijesztő lehet, különösen akkor, ha hirtelen és gyakran jelentkezik. Ennek során többféle érzés is tapasztalható: a leggyakoribb a forgásszerű jelleg (szakszóval vertigo), illetve a mozgás és koordinációs bizonytalanság érzését kiváltó szédülés. Fontos kiemelni, hogy ez csak egy panasz, vagyis valaminek a tünete, ezért sem szabad figyelmen kívül hagyni, mindenképpen szakorvosi kivizsgálás szükséges, különösen akkor, ha nem eseti jelleggel tapasztalható és (látszólag) nincs kiváltó ok.

A háttérben meghúzódó okok

A szédülésnek több, a háttérben meghúzódó oka lehet, így nem mindig egyszerű meghatározni, hogy pontosan milyen szakorvost szükséges felkeresni. A probléma kiváltó oka lehet például:

Azonban nem minden esetben kell feltétlenül erre gondolni, hiszen ártalmatlan okok is meghúzódhatnak a szédülés mögött. Ilyen többek között, a szervezet számára nem elegendő cukorbevitel, front esetében a vérnyomás ingadozás, alkoholfogyasztás. Ugyanakkor, ha a szédülés rendszeresen jelentkezik, mindenképpen ajánlott egy alapos kivizsgáláson részt venni. 

Kapcsolódó cikkünk

Migrénes jelenség a szemben? Fontos a kivizsgálás

A jellemzően migrénes fejfájás mellett megjelenő látási zavarok egyes esetekben önállóan is jelentkeznek, és sokszor fájdalommal is járnak. Dr. Vida Zsuzsanna , a Neurológiai Központ neurológusa, szomnológus a tünetekre és a kivizsgálás jelentőségére ...

A szédülés különböző fajtái

Szédülés során – amellett, hogy kiindulópontjai különbözőek lehetnek – eltérő érzések tapasztalhatók, így több fajtája különíthető el egymástól:

 • forgó jellegű (vertigo)
 • ájulás érzését okozó szédülés (presyncope)
 • egyensúlyvesztés és
 • bizonytalanság érzését okozó szédülés

Vertigo – forgó jellegű szédülés

Talán ez a leggyakrabban tapasztalt szédülés típus. Legfőbb jellemzője, hogy hirtelen alakul ki, előfordulhatnak apróbb koordinációs problémák, például az illető nehezen tud egy helyben állni. Ennek oka első körben a belső fülben keresendő, ugyanis például a fül kristály elmozdulás is okozója lehet a szédülésnek.

Presyncope – ájulás érzését okozó szédülés

A presyncope típusú szédülés nagy ijedtséget válthat ki, ugyanis, aki tapasztalja ezt, az úgy érzi, hogy hamarosan el fog ájulni. Az ájulás viszont nem következik be, ám az érzés a szédülés ideje alatt fennáll.

Egyensúlyvesztést kiváltó szédülés

Ennél a formánál, ingataggá, kissé bizonytalanná válik a mozgás, különösen a járás. Mint a többi esetben is, itt is több ok, több betegség állhat a háttérben. Ilyen lehet például a belső fül bizonyos betegségei, érzékszervi problémák, ízületi betegségek, de akár egyes gyógyszerek is okozói lehetnek.

Bizonytalanság érzését okozó szédülés

Ebben az esetben az érintett úgy érezheti, mintha valami „forogna” benn a fejében. Egy rendkívül kellemetlen tünetről van szó. Ilyenkor a beteg nem biztos benne, hogy el fog-e ájulni vagy sem. Ez gyakran jelenik meg szorongásos kórképekben.

Centrális és perifériás szédülés

Számtalan állapot és betegség okozhat szédülést, melynek kezelése elsősorban a probléma forrásának megtalálásán alapszik. A szédülésnek két fő meghatározása létezik: az egyik a centrális, a másik pedig a perifériás szédülés. Ennek tisztázása rendkívül fontos, hiszen ettől függően kerül megfelelő szakorvoshoz a beteg. Mindközül a leggyakoribb megnevezett, szédülést okozó állapot, betegség a BPPV (beningus paroxizmális pozicionális vertigo). 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

BPPV és fül kristály elmozdulás

A beningus paroxizmális pozicionális vertigo (röviden BPPV), pontos okai általában tisztázatlanok, nem ismertek. Magát a szédülést azonban gyakorta a fül kristály elmozdulása váltja ki. Ehhez fontos tudni, hogy a belső fülben található a vestibularis rendszer, vagyis egyensúlyszerv, amely a fej mozgását figyelemmel kíséri. Itt található az úgynevezett vestibularis labyrinthus, ahol kálcium-karbonát lerakódások is megtalálhatók. Továbbá az egyensúlyszerv rendelkezik egy szabad folyadéktérrel is. Ezek, a belső fülben megtalálható úgynevezett kalcium-karbonát felhalmozódások a fejet, illetve nyakat ért kisebb traumák következtében elmozdulhatnak, darabok válhatnak le belőle, ezzel irritálva az egyensúlyozó szervet.

A panaszok különösen reggel ébredéskor (tehát a teljes test pozíció változásánál), illetve éjszaka forgolódás következtében jelentkeznek. Ugyanígy szédülés tapasztalható fel-, illetve lenézésnél is. Jellemzője még, hogy a mozgás hirtelenségéből fakadóan, maga a szédülés is hirtelen jelentkezik, illetve viszonylag rövid ideig – nagyjából körülbelül 50-60 másodpercig - tart. Kiváltó okának köszönhetően azonban naponta többször, rohamokban jelentkezik – minden alkalommal, ahogy újra és újra a fül kristály elmozdul, inger éri az egyensúlyozó szervet, ami szédüléshez vezet. Jellemző tünet lehet még a szédülés mellett a hányinger, akár hányás is, de előfordulhat akaratlan szemmozgás is. Fontos, hogy a tünetek egyénenként eltérők lehetnek! Fül kristály elmozdulás - Neurológiai Központ

A fül kristály elmozdulás kiváltó tényezői

A kristályok elmozdulásának okait jellemzően banális történések okozzák. Ilyen lehet például egy egyszerű rossz mozdulat, ami főként a nyakat érinti, de akár egy helytelenül, szakszerűtlenül elvégzett masszázs is. Fül kristály elmozdulást okozhat a nyaki terület megrántása is.

A fül kristály elmozdulás kivizsgálása

Mint minden esetben, a kivizsgálás során itt is fontos az anamnézis felvétele, a panaszok jellege és azok pontosítása. A vizsgálat részét képezi többek között az úgynevezett egyensúlyérzékelés teszt, melyben fontos szerepe van a központi idegrendszernek is. Éppen ezért kiemelt fontosságú a tartósan fennálló szédüléses panaszok esetén, az alapos neurológiai kivizsgálás. Ezzel kizárhatók súlyos idegrendszert érintő betegségek is. Mivel a fül kristály elmozdulás szédülést okoz, így nem elegendő fül-orr-gégész szakorvost felkeresni, a pontos, megnyugtató diagnózis felállításához neurológus szakorvosi vizsgálat és kezelés feltétlenül szükséges.

Dix-Hallpike teszt

A fül kristály elmozdulás diagnózisát egy tapasztalt neurológus szakorvos akár a tünetekből is képes felállítani, azonban ehhez elengedhetetlen a fizikális vizsgálat és a Dix-Hallpike teszt elvégzése. Ennek lényege, hogy a pácienst ülő helyzetből fekvőbe kell helyezni, fontos, hogy a feje lelógjon a kezelőágyról, annak szintje alá. A fejet ezt követően 45 fokkal el kell fordítani oldalra. Mindezek után a pácienst újra fel kell ültetni. A diagnózishoz ezt a folyamatot szükséges megismételni a fej ellenkező oldalra történő fordításával is.

A fül kristály elmozdulás kezelhetősége

Szerencsére a fül kristály elmozdulás jóindulatú szédülést okoz, mely könnyen kezelhető és teljesen meg is szüntethető, gyógyszeres kezelés általában nem szükséges. Ez pedig elsősorban az úgynevezett Epley-manőverrel történik: a kezelés célja, hogy azok az elmozdult fül kristályok, amik az egyensúlyozó szervet ingerlik, eltűnjenek, pontosabban visszakerüljenek a helyükre. A manőver gyakorlatilag egy torna, melyet fontos, hogy először lehetőség szerint, neurológus szakorvos végezzen el, ugyanis előfordulhatnak a kezelés során akut neurológiai tünetek, szédüléses panaszok.

Jó hír azonban, hogy a manőver alkalmazásával már első alkalommal is jelentős – akár körülbelül 70-80%-os – eredmény érhető el. A torna elvégzése otthon is megismételhető, sőt javasolt is, hogy a probléma teljesen megszűnjön – ez nagyjából 3-4 hét alatt megtörténik. A terápia és a gyógyulás ezzel válik teljessé. Javasolt, hogy akinél igazolódik a fül kristály elmozdulás, az említett kezelésre lehetőség szerint éhgyomorra érkezzen, illetve ha van rá mód, akkor kísérettel – mindezzel csökkentve a kezeléssel járó lehetséges kellemetlenségeket, amik maximum néhány órán belül teljesen megszűnnek. 

A kezelés fontossága

Ugyan elméletben megtörténhet, hogy a fül kristály elmozdulás magától rendeződik, de nem érdemes várni a spontán gyógyulásra. Hiszen ehhez nagyon sok idő kellene: a spontán, magától történő gyógyulás ebben az esetben azt jelenti, hogy az elmozdult fül kristály mintegy eltűnik, felszívódik. Azonban amíg ez végbemegy, a szédülés nem szűnik meg, ezzel hosszú időre kellemetlen, ijesztő panaszokat okozva. Éppen ezért nem érdemes halogatni a neurológus felkeresését, nincs mitől tartani, hiszen a megfelelő szakorvos segítségével egy könnyen kezelhető problémáról van szó. 

Téma szakértője

 • Dr. Vida Zsuzsanna

 • Szakterületek:
  • neurológus, alvásszakértő
 • Specialitások:
  • horkolás, alvási apnoé
  • alváskivizsgálás
  • alvászavar, alvásproblémák
  • nyugtalan láb szindróma
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  Rendelés típusa:

   

  *Szakorvosi másodvélemény, valamint vizsgálati eredmények kiértékelésekor első alkalommal javasolt távkonzultációra bejelentkezni.

   

Hírek

A demencia és a stroke közös tőről fakad?

A demencia és a stroke közös tőről fakad?

Al Capona, Semmelweis Ignác, Ady Endre és Nietzsche – ki gondolná, hogy e híres személyek közt a kapocs éppen a demencia? A demencia az az elbutulásnak is nevezett  a tünetcsoport, amelyet számos ok válthat ki, és az elmúlt évszázadok folyamán változott a tényleges oka, a leggyakoribb oka, illetve a ...
Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...
Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Akár arcidegzsábáról, akár isiászról van szó, mindkét gyakori betegség a neuropátiás fájdalmak csoportjába tartozik, ahogyan a diabéteszes neuropátia, az övsömört követő idegfájdalom és más betegségek is.   Dr. Prinz Géza , a Neurológiai Központ ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK