Miért hasznos az ENG/EMG vizsgálat a neurológiában?

Miért hasznos az ENG/EMG vizsgálat a neurológiában?

Dr. Vida Zsuzsanna Létrehozva: 2021.04.22 Módosítva: 2023.03.09

A neurológiai vizsgálatok sorában többen találkozhattak már az ENG és az EMG megnevezésekkel, de kevesen tudják, valójában milyen vizsgálatra vonatkoznak a rövidítések, milyen esetekben érdemes ENG / EMG vizsgálatot végezni. Dr. Vida Zsuzsanna, a Neurológiai Központ neurológusa válaszolt a kérdésekre.

Vizsgálatok a perifériás ideg- és izombetegségek megállapításához

Az ideg és izom problémák kivizsgálásában fontos lehet az ENG, EMG vizsgálat.Az idegrendszer két részre osztható: a központi (agy és gerincvelő), valamint a környéki (perifériás) idegrendszerre. Az ENG/ EMG vizsgálat az utóbbi, tehát a perifériás idegrendszer vizsgálatára szolgál, a környéki idegek és izmok működéséről ad információkat. (Az agy és a gerincvelő betegségei ezzel a módszerrel nem közelíthetők meg.)
- Az ENG, vagyis az elektroneurográfia a környéki (perifériás) idegek állapotát méri fel. Az eljárás során a bőrön keresztül elektromos árammal ingerlik az idegeket és a kapott választ elvezetik, majd ezek számítógépes elemzéséből születik az eredmény. Az EMG, vagyis az elektromiográfia ezzel szemben nem alkalmaz elektromos ingerlést, hanem az izomba helyezett vékony tűelektródák bevezetése után vizsgálja, hogyan működnek az izmok nyugalomban és akaratlagos mozgatás során. Gyakran mindkettő szükséges a diagnózis felállításához, a neurográfiát (ENG) követő miográfia (EMG) szükségességéről a vizsgálatot végző orvos dönt. Kiemelt diagnosztizálási hasznuk ellensúlyozza azt a kellemetlenséget, amivel az elektromos árammal való ingerlés és a kisebb tűszúrások járnak – ismerteti dr. Vida Zsuzsanna, a Neurológiai Központ neurológusa, szomnológus. - A vizsgálatokhoz a beutaló orvos iránydiagnózisa szükséges, ez alapján lehet dönteni arról, hogy mely idegeket, izmokat kell vizsgálni. Ez természetesen módosulhat a vizsgálat során a kapott értékektől függően. Ezért előzetesen a vizsgálat időtartama nem mindig határozható meg pontosan, általában 30-60-90 perc.

Milyen neurológiai betegségek esetén fontos az ENG / EMG vizsgálat?

Zsibbadás, bénulás, izomsorvadás, idegsérülés okainak diagnózisához fontos az ENG, EMG vizsgálat.Az ENG / EMG vizsgálatok alkalmazásával elkülöníthetővé válnak a gerincvelői mozgató idegsejtek, a mozgató- és érző idegrostok, az izmok, valamint az ideg-izom átmenet betegségei. Meghatározható az idegkárosodások típusa, mértéke, az idegek megbetegedésének helye, az elváltozás akut vagy krónikus jellege.  Akkor szükséges elvégezni ezen vizsgálatokat, ha a neurológus javasolja: amikor pontosítani szeretné az izomsorvadás, bénulások okát, el szeretné különíteni az ideggyökök és idegfonatok károsodását, fel szeretné mérni az idegsérülés vagy a sérülés utáni felépülés mértékét, igazolni szeretné a gerincvelői mozgató idegsejtek károsodását vagy az izmok saját betegségeit,  illetve az ideg-izom átmenet működési zavarát.
A vizsgálat eredménye nem specifikus, tehát több kórkép is megjelenhet hasonló elektrofiziológiai képpel. Így a panaszokat, a klinikai tüneteket, az esetleges egyéb vizsgálati eredményt és az elektrofiziológiai vizsgálat eredményét mindig együtt kell értékelni.

Forrás: Neurológiai Központ (www.neurologiaikozpont.hu)

 

 

Téma szakértői

Dr. Prinz Géza

Dr. Prinz Géza

neurológus, pszichiáter, infektológus
Dr. Vida Zsuzsanna

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus
Dr. Mayer Ibolya

Dr. Mayer Ibolya

neurológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Parkinson- kór - tünet lehet az automatikus mozgások elvesztése

Parkinson- kór - tünet lehet az automatikus mozgások elvesztése

Sokan a remegést gondolják a Parkinson-kór első tünetének, holott az automatikus mozgások megváltozására sokszor előbb fel lehet figyelni. Mi okozza ezt a betegséget, mikor kell orvoshoz fordulni és hogyan lehet a lehető legtovább fenntartani a jó életminőséget? Dr. Gács Gyula tanár úr, a Neurológiai ...
Szklerózis multiplex – Applegate és Blair is ezzel küzd

Szklerózis multiplex – Applegate és Blair is ezzel küzd

Az elmúlt időszakban Christina Applegate és Selma Blair is nyilvánosságra hozta, hogy szklerózis multiplex-szel él. Milyen tünetek utalhatnak erre a betegségre? Valóban minden beteg előbb-utóbb kerekesszékre szorul? Hogyan állítható fel a diagnózis és milyen kezelési lehetőségek léteznek? A SM-mel ...
Szédülés, fülzúgás, hallásromlás - Meniére betegség is lehet

Szédülés, fülzúgás, hallásromlás - Meniére betegség is lehet

A forgó jellegű szédülés, a hallásromlás, a fülzúgás olyan kínzó tünetek, amelyek nagyon megnehezíthetik bárki napjait. Dr. Gács Gyula tanár úr, a Neurológiai Központ neurológusa a gyakran a panaszok mögött álló Meniére betegség kezelési lehetőségeiről ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok