Sclerosis multiplex és a fáradtság

Sclerosis multiplex és a fáradtság

Módosítva: 2023.01.10 10:08

A sclerosis multiplexben szenvedők fáradtsága nagyon is valóságos, bár előfordulásának oka nem világos. A sclerosis multiplexben szenvedő betegek elfáradhatnak az alvászavarok jelenléte vagy bizonyos típusú gyógyszerek miatt is.

Hogyan kapcsolódik a fáradtság a sclerosis multiplexhez?

Mi okozza a fáradtságot a sclerosis multiplexben szenvedő betegeknél?

Mik a fáradtság tünetei?

A sclerosis multiplexen kívül más okai is vannak a fáradtságnak?

Hogyan kapcsolódik a fáradtság a sclerosis multiplexhez?

A fáradtság a sclerosis multiplex leggyakoribb tünete. Az sclerosis multiplexben szenvedő betegek 75-95 százalékában fordul elő. A fáradtság a betegség minden szakaszában előfordulhat. A tünet nem függ össze az sclerosis multiplex súlyosságától vagy időtartamától. Időnként a fáradtság zavarja a funkciót, és fontos tünet, amelyet kezelni kell. Az sclerosis multiplexben a fáradtság leküzdésére számos módszer létezik.

A sclerosis multiplex diagnosztizálásáról és kezelési lehetőségeiról alábbi linkre kattintva olvashat: Sclerosis multiplex kivizsgálása

Mi okozza a fáradtságot a sclerosis multiplexben szenvedő betegeknél?

Az sclerosis multiplexhez kapcsolódó fáradtság pontos oka még mindig nem ismert. Számos elmélet létezik a témában:

Az egyik elmélet szerint a fáradtság az immunrendszer általános aktiválásával függ össze. A kémiai hírvivőket citokineknek nevezik; ezek a szintek magasabbak az sclerosis multiplexben szenvedő betegeknél, és még magasabbak lehetnek a fáradt betegeknél. Ennek leírásának egyik módja az, hogy állandóan úgy érezheti, hogy vírusfertőzött.

Egy másik elmélet szerint az sclerosis multiplexben szenvedőknek agyuk több részét kell használniuk ugyanazon feladat elvégzéséhez, mint a sclerosis multiplexben nem szenvedőknek; lényegében keményebben dolgoznak.

Egy másik elmélet szerint a fáradtság az agyban a jelek csökkent elektromos átviteléhez kapcsolódik.

Bármi legyen is az elmélet, tudjuk, hogy az sclerosis multiplexből eredő fáradtság nagyon is valós része a betegségnek.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mik a fáradtság tünetei?

Sclerosis multiplex és a fáradtságAz sclerosis multiplexben a fáradtságnak két fő típusa van. Ez a két típusú fáradtság valószínűleg a sclerosis multiplexhez kapcsolódó különálló probléma.mAz első típus az általános fáradtság érzése. Olyan érzés lehet, mintha valaki nem aludt volna előző éjjel. Ez az érzés rosszabb lehet délutánonként vagy tevékenység után. Az emberek úgy érezhetik, hogy nem tudnak annyi feladatot elvégezni anélkül, hogy elfáradnának, mint korábban.

A fáradtság másik típusnál fokozott gyengeség jelentkezik ismételt tevékenység után. Gyakran ez séta közben történik. Az emberek azt tapasztalhatják, hogy húzzák az egyik lábukat, vagy bizonytalanabbak.

A sclerosis multiplexen kívül más okai is vannak a fáradtságnak?

Nyilvánvaló, hogy a sclerosis multiplexben szenvedők más okok miatt is fáradtak lehetnek. Például alvászavaraik lehetnek, amelyek zavarják a nyugodt alvást. A sclerosis multiplexben szenvedőknek nyugtalan láb szindrómának nevezett állapota lehet, amikor úgy érzik, hogy mozgatniuk kell a lábukat, hogy megkönnyebbüljenek. Lehetnek időszakos lábmozgásaik is, amikor alvás közben a lábak önkéntelenül rúgnak. Az alvást befolyásoló másik állapot az alvási apnoe , amely szintén gyakori a lakosság körében.

Bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják az alvást vagy fáradtságot okozhatnak. Az alkohol vagy a kábítószer-fogyasztás megváltoztathatja az alvást vagy álmosságot okozhat. Néha az embereknek más egészségügyi állapotai is vannak, például fertőzések, vérszegénység vagy csökkent pajzsmirigyműködés, ami növelheti a fáradtságot.

Téma szakértője

 • Dr. Jakab Gábor PhD

 • Szakterületek:
  • neurológus
 • Specialitások:
  • sclerosis multiplex
  • stroke utáni másod szakvélemény
  • TIA utáni másod szakvélemény
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Rendelés típusa:

  Személyes, rendelői vizit

   

  A Főorvos úr rendelésére telefonon lehet bejelentkezni az alábbi telefonszámon:

  • +36 30 434 1744

   

Kapcsolódó cikkünk

A diabéteszes neuropátia 4 fő formája - érinti valamelyik?

A diabéteszes neuropátia a cukorbetegség miatt következtében kialakuló idegi károsodás, ami idővel súlyosbodhat. Dr. Jakab Gábor PhD , a Neurológiai Központ neurológusa az idegfájdalmakkal, érzéskieséssel járó betegség típusaira, és a ...

Hírek

A demencia és a stroke közös tőről fakad?

A demencia és a stroke közös tőről fakad?

Al Capona, Semmelweis Ignác, Ady Endre és Nietzsche – ki gondolná, hogy e híres személyek közt a kapocs éppen a demencia? A demencia az az elbutulásnak is nevezett  a tünetcsoport, amelyet számos ok válthat ki, és az elmúlt évszázadok folyamán változott a tényleges oka, a leggyakoribb oka, illetve a ...
Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...
Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Akár arcidegzsábáról, akár isiászról van szó, mindkét gyakori betegség a neuropátiás fájdalmak csoportjába tartozik, ahogyan a diabéteszes neuropátia, az övsömört követő idegfájdalom és más betegségek is.   Dr. Prinz Géza , a Neurológiai Központ ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK