Neuropátiák

Neuropátiák

Szerző: dr. Babai László | Módosítva: 2024.06.12 23:00

Neuropátia – perifériás neuropátiának is nevezzük – bármely olyan állapot, amely valamilyen befolyásoló tényező hatására a perifériás idegrendszer normál működését befolyásolja.

A neuropátiák világszerte emberek millióinak életét befolyásolják, fájdalmat, zsibbadást és egyéb zavaró tüneteket okozva, amelyek jelentősen ronthatják az életminőséget. Bár a neuropátiák különböző típusai és megjelenési formái ismertek, mindegyik esetben az idegek károsodásáról van szó, amely a test különböző részeiben okozhat problémákat . 

Mik azok a neuropátiák?

A neuropátiák típusai

Neuropátiák oka

Neuropátiák -perifériás neuropátia tünetei

A neuropátiák diagnózisának felállítása

A perifériás neuropátia kezelése

Mik azok a neuropátiák?

A neuropátiák az idegek károsodását vagy működési zavarának különböző formáit jelentik. Ezek az idegrendszer azon részeit érinthetik, amelyek az agyat és a gerincvelőt (központi idegrendszer) kötik össze a test többi részével (perifériás idegrendszer). A neuropátiák többféle típusba sorolhatók, attól függően, hogy mely idegeket érintik és milyen tüneteket okoznak.

A neuropátiák leggyakoribb formája a perifériás neuropátia, amely a perifériás idegeket érinti, így gyakran a kezekben és a lábakban okoz fájdalmat, zsibbadást, bizsergést és izomgyengeséget. Az autonóm neuropátiák az autonóm idegeket támadják meg, amelyek a belső szervek működését szabályozzák, ezért hatással lehetnek a szívritmusra, a vérnyomásra, az emésztésre és más automatikus testi funkciókra. A proximális neuropátiák a combokat, csípőt vagy a fenék izmait érintik, és gyakran hirtelen izomgyengeséget vagy fájdalmat okoznak ezen a területen. A fokális neuropátiák egyetlen ideget vagy idegcsoportot érintenek, ami hirtelen fájdalmat vagy gyengeséget eredményezhet, általában a fej, a törzs vagy a lábak területén.

A neuropátiák különböző okok miatt alakulhatnak ki. A leggyakoribb ok a diabétesz, amely krónikus magas vércukorszint következtében okoz idegkárosodást. Autoimmun betegségek, mint például a reumatoid artritisz vagy a lupus, szintén neuropátiák kialakulásához vezethetnek. Fertőzések, például a HIV/AIDS, herpesz zoster (övsömör) vagy Lyme-kór, szintén neuropátiák okozói lehetnek. Az örökletes betegségek, mint például a Charcot-Marie-Tooth betegség, továbbá toxinok, mint az alkohol, nehézfémek vagy bizonyos gyógyszerek, valamint fizikai sérülések is neuropátiák kialakulását eredményezhetik.

A neuropátiák tünetei széles skálán mozoghatnak, a károsodott idegek típusától és súlyosságától függően. Gyakori tünetek a fájdalom, amely lehet éles, égő vagy szúró jellegű, zsibbadás vagy bizsergés, különösen a végtagokban, izomgyengeség, koordinációs problémák és egyensúlyvesztés, érzéskiesés, valamint autonóm tünetek, mint például emésztési problémák, szédülés és szívritmuszavarok.

A neuropátiák kezelése az okától és típusától függ, és magában foglalhatja az alapbetegség kezelését, fájdalomcsillapító és tüneteket enyhítő gyógyszereket, fizikoterápiát, életmódbeli változtatásokat, például megfelelő táplálkozást és rendszeres mozgást, valamint alternatív terápiákat, például akupunktúrát. A neuropátiák megfelelő diagnózisa és kezelése elengedhetetlen a beteg életminőségének javítása és a súlyos szövődmények megelőzése érdekében.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A neuropátiák típusai

A neuropátiák többféle típusa ismert, attól függően, hogy mely idegeket érintik és milyen tüneteket okoznak. Az alábbiakban részletezzük a neuropátiák legfontosabb típusait.

 • Perifériás neuropátiák: Az egyik leggyakoribb típus a perifériás neuropátia. A perifériás neuropátia a perifériás idegeket érinti, amelyek az agyon és a gerincvelőn kívül helyezkednek el. Ezek a típusú neuropátiák gyakran a kezekben és a lábakban okoznak fájdalmat, zsibbadást, bizsergést és izomgyengeséget. A perifériás neuropátiák leggyakoribb oka a diabétesz, de más tényezők, például fertőzések, sérülések vagy toxinok is hozzájárulhatnak a kialakulásukhoz.
 • Autonóm neuropátiák: Az autonóm neuropátiák az autonóm idegeket érintik, amelyek a belső szervek működését szabályozzák. Az autonóm neuropátiák következtében olyan problémák jelentkezhetnek, mint a szívritmuszavarok, a vérnyomás-ingadozás, az emésztési problémák és a húgyhólyag működési zavarai. Az autonóm neuropátiák komoly hatással lehetnek a beteg életminőségére, mivel a test számos automatikus funkcióját befolyásolják.
 • Proximális neuropátiák: A proximális neuropátiák a combokat, a csípőt vagy a fenék izmait beidegző idegeket érintik. Ezek a neuropátiák gyakran hirtelen jelentkeznek és súlyos izomgyengeséget vagy fájdalmat okoznak ezen a területen. A proximális neuropátiák különösen gyakoriak idősebb felnőtteknél és azoknál, akik diabéteszben szenvednek.
 • Fokális neuropátiák: A fokális neuropátiák egyetlen ideget vagy idegcsoportot érintenek, ami hirtelen fájdalmat vagy gyengeséget okozhat. A fokális neuropátiák gyakran a fej, a törzs vagy a lábak területén jelentkeznek. Például a karpális alagút szindróma is egyfajta fokális neuropátia, amely a csuklóban futó ideget érinti.

Összességében a neuropátiák sokféle formában jelentkezhetnek, és számos különböző tünetet okozhatnak. A neuropátiák kezelése az érintett idegek típusától és a károsodás súlyosságától függ, de az alapbetegség kezelésétől kezdve a fájdalomcsillapításon és fizikoterápián át az életmódbeli változtatásokig terjedhet. A neuropátiák megfelelő diagnózisa és kezelése elengedhetetlen a betegek életminőségének javítása érdekében.

Mi okozhat neuropátiát?

A neuropátiák kiváltó oka lehet öröklött vagy szerzett. A perifériás idegrendszert alkotó idegeknek 3 típusa van.

 • érző idegek, amelyek a gerincvelői pályákon keresztül az agyba továbbítják az impulzusokat.
 • motoros idegek, fordított irányban, az agyból szállítják az „üzenetet” az izmokhoz.
 • vegetatív idegek a szervezet működésének egyensúlyban tartását biztosítják; a nem akaratlagos funkciókat biztosítják, mint a légzés, emésztés, szívműködés stb.

Ha az idegsejtek (neuronok) sérülnek vagy tönkremennek, a neuropátiák különböző típusai (neuropathia) jelentkeznek. A sérülés érinthet egy vagy egyfajta ideget, vagy azok kombinációját is. Beszélhetünk mononeuropátiáról (mononeuropathia), amikor egyetlen perifériás ideg érintett, vagy polineuropátiáról (polyneuropathia), ha több, vagy többféle ideg érintett.

Herediter neuropátia (örökölt)

A leggyakoribb örökölt neuropátia a Charcot-Marie-Tooth (CMT) betegség, amely az érző és motoros idegeket egyaránt érinti. A CMT neuropátia a láb és az alsó végtag izmainak gyengeségével jár; láb deformitások is gyakoriak, ami megnehezíti a járást - gyakran elesnek a betegek. Előrehaladott stádiumban a kéz izmai is érintve lehetnek. A herediter neuropátiának nincs megfelelő kezelése.

Szerzett/másodlagos neuropátia

Ez gyakrabban fordul elő és számos tényező okozhatja:

 • Trauma: valamilyen sérülés, baleset, sportsérülés következtében alakulhat ki; gyakran ismétlődő vagy tartós nyomásnak kitett idegek is okozhatnak tüneteket.
 • Fertőzések és autoimmun betegségek: bizonyos kórokozók (vírusok, baktériumok) képesek a perifériás idegeket károsítani; autoimmun betegségek szintén vezethetnek neuropátiához – mint a Guillain Barré szindróma, a szisztémás lupus erythematosus vagy arheumatoid arthritis.
 • Szisztémás megbetegedések: ilyen betegségben az egész szervezet érintett; ilyen a cukorbetegség (diabétesz, diabetes mellitus), mely a perifériás neuropátiák leggyakoribb oka. A diabéteszesek felénél alakul ki valamilyen neuropátia (diabéteszes neuropátia), mely számos szövődmény kialakuláshoz vezethet az idő teltével. A láb idegeinek károsodása a rossz keringéssel párosodva, a láb kifekélyesedéséhez, gangréna kialakulásához vezethet.
 • Gyógyszerek és mérgező anyagok: Bizonyos gyógyszerek (kemoterápához használt erős szerek) károsíthatják a perifériás idegeket. A mérgező anyagok, mint a nehézfémek (ólom, higany) és különböző vegyszerek (hígítók, oldószerek) ugyancsak az idegek rendellenes működését okozhatják.
 • Érelváltozások: Mikor a végtagok vérereiben a vér áramlása akadályozott (gyulladás, vérrög vagy egyéb érrendellenesség miatt) szintén jelentkezhet neuropátia; a csökkent vérmennyiség miatt az idegek oxigén ellátottsága csökken, s ez az idegsejtek károsodását vagy pusztulását okozhatja.
 • Vitamin egyensúlyzavarok: Az E, B1, B6, B9, B12 vitaminok és a niacin megfelelő szintje szükséges az idegek egészséges működéséhez; ha ez az egyensúly felborul, neuropátia alakulhat ki.
 • Alkohol: a túlzott alkoholfogyasztás kimeríti a szervezet tiamin és egyéb tápanyagtartalékait, ami végtagokban neuropátiát eredményezhet.
 • Idiopátiás: amikor ismeretlen eredetű; a neuropátiák 30-40%-a ebbe a kategóriába tartozik. (Másik 30% diabéteszes eredetű).

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Neuropátia - perifériás neuropátia - tünetei

A neuropátia tünetei változatosak lehetnek, attól függően, hogy az érintett ideg milyen típusú és hol helyezkedik el. A tünetek megjelenhetnek hirtelen (akut neuropátia), vagy csak lassan, idővel (krónikus neuropátia).

Az érzőideg neuropátia tünetei lehetnek:

Neuropátiák - Neurológiai Központ

 • bizsergés, „hangyamászásérzés”
 • zsibbadás – főleg a kéz és láb területén.
 • érzékelés megváltozása: erős fájdalomérzés még tapintásra is, főleg éjszaka; vagy épp fordítva: érzéketlenség tapintásra, hőre, érintésre.
 • koordináció elvesztése
 • areflexia.
 • égető érzés
 • kesztyű-zokni viselésének érzete

A motoros ideg neuropátiák tünetei lehetnek:

 • izomgyengeség.
 • járászavarok, végtagok mozgatásának nehézsége.
 • görcsök
 • izom összehúzódások
 • izomszabályozás elvesztése
 • izomtónus elvesztése
 • ügyesség elvesztése
 • elesés
 • a test egy részét nem tudja mozgatni

A vegetatív ideg neuropátia tünetei lehetnek:

A neuropátiák diagnózisának felállítása

A beteg elmeséléséből, az anamnézis felvételéből kiderül a tünetek megjelenésének ideje, a panaszok jellege és egyéb összefüggések, melyek segíthetnek a neuropátia diagnózisának felállításában.

A vér laborvizsgálata, a képalkotó eljárások (CT, MRI), az idegek ingerületvezetésének vizsgálata (ENG), az izmok ingerületvezetésének vizsgálata (EMG) mellett az érintett idegből történő biopsziára is szükség lehet a neuropátia diagnózisához.

A perifériás neuropátia kezelése

Az alapbetegség, a kiváltó ok pontos ismerete segíthet a tünetek enyhítésében, mert az alapbetegség gyógyítása, kezelése megoldaná a neuropátia okozta panaszokat is. Legtöbb esetben azonban a neuropátia kezelése a tüneti kezelésre korlátozódik. A gyógytorna, sport, az izmok folyamatos erősítése a terápia része.  Az idegek sokszor ugyan regenerálódhatnak, de a folyamat nem mindig megfordítható, általában inkább csak karban tartható. A gyógyszeres kezelés magába foglalhatja fájdalomcsillapítók, rohammegelőző antiepileptikumok, vagy antidepresszánsok adását egyéb terápiás szerek mellett. A kezelés mindig személyre szabott, és a tünetek eredetétől, jellegétől, fennállásuk idejétől stb. függ. 

Téma szakértője

 • Dr. Vida Zsuzsanna

 • Szakterületek:
  • neurológus, alvásszakértő
 • Specialitások:
  • horkolás, alvási apnoé
  • alváskivizsgálás
  • alvászavar, alvásproblémák
  • nyugtalan láb szindróma
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  Rendelés típusa:

   

  *Szakorvosi másodvélemény, valamint vizsgálati eredmények kiértékelésekor első alkalommal javasolt távkonzultációra bejelentkezni.

   

Hírek

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A romló memóriáról, a súlyos kognitív leépülésről szinte mindenkinek a demencia, és annak leggyakoribb típusa, az Alzheimer-kór jut eszébe, holott ezen kívül is vannak okok, amelyek átmeneti vagy végleges memóriavesztéshez vezethetnek. Ezekről készített összegzést dr. Gács ...
A demencia és a stroke közös tőről fakad?

A demencia és a stroke közös tőről fakad?

Al Capona, Semmelweis Ignác, Ady Endre és Nietzsche – ki gondolná, hogy e híres személyek közt a kapocs éppen a demencia? A demencia az az elbutulásnak is nevezett  a tünetcsoport, amelyet számos ok válthat ki, és az elmúlt évszázadok folyamán változott a tényleges oka, a leggyakoribb oka, illetve a ...
Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK