Biztos, hogy a hőségtől fáj a feje?

Biztos, hogy a hőségtől fáj a feje?

Dr. Jakab Gábor PhD Létrehozva: 2022.07.25 Módosítva: 2022.07.25

A nyári forró napokon sokan szenvedhetnek fejfájástól, azonban érdemes feltenni a kérdést, hogy valóban csupán a kánikula okozza-e a panaszt? Dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa a fejfájást okozó egyéb okokról és komolyabb betegségekről beszélt.

A hőség mellett más tényezők is okolhatók a fejfájásért

A nagy meleg – bár sokak számára nehezen elviselhető – legtöbbször nem önmagában okoz fejfájást. Gyakran más tényezőkkel együttesen váltja ki a kínzó tünetet. Ilyen tényezők lehetnek:

 • Dehidráció, kiszáradás, folyadékhiány, főleg idős embereken, akik érelmeszedésben szenvednek.
 • Napszúrás, hőguta, hőkimerülés.
 • Túl hosszú ideig tartó napozás.
 • A leégéstől védő termékek vagy parfümök illatanyagai.
 • Étkezések kihagyása, a krónikus gyógyszerelés megváltoztatása.

Milyen tünetekre kell felfigyelni?

A fejfájást fokozhatja a hőség, de az alapvető okot fontos vizsgálni.A fejfájás mellett más tünetek is figyelmeztethetnek a szervezet működészavarára.
Hőkimerülésről beszélünk, ha erős izzadás és hiányos folyadékbevitel következtében felborulnak az anyagcsere folyamatok, hányinger, hányás, izomgörcsök, gyengeség, gyors és elnyomható pulzus, ájulás jelentkezik.
A hőguta súlyosabb és veszélyesebb állapot, mint a hőkimerülés. A beteghez sürgősen mentőt kell hívni, ha zavartságot, hányingert, hányást, száraz és kipirosodott bőrt, erős, gyors szívverést tapasztalunk, és a páciens testhőmérséklete 40 Celsius fok fölé emelkedett!
A kiszáradás jellemző tünetei a fejfájás mellett a száraz száj és ajkak, a kínzó szomjúságérzés, a kevés és sötét vizelet, a fáradtság. Komolyabb a helyzet, ha izomgörcsök, kifejezett gyengeség, súlyos hasmenés, hányás, zavartság, ájulás következik be, ekkor hívni kell a 112-es telefonszámot!

A megelőzés és a kezelés is fontos

Az Amerikai Migrén Alapítvány összefoglalta azokat a teendőket, amelyekkel megelőzhető a hőségben könnyen kialakuló fejfájás.

 • Egész nap sokat kell inni, és nem ajánlott kihagyni a rendszeres étkezéseket.
 • Óvakodni kell a tartós direkt napsütéstől.
 • Ajánlott rendszeresen árnyékos helyen pihenni.
 • Előnyös a napszemüveg használata. 
 • Érdemes illatmentes kozmetikai termékeket választani.
 • Ajánlott visszafogni a fizikai aktivitást.
 • Az előírás szerint szükséges bevenni a rendszeresen szedett gyógyszereket, amelyeket hűvös helyen kell tárolni.

Ha már kialakult a fejfájás, jót tehet egy hideg borogatás vagy jeges palack a halántékra helyezve, egy hűvös zuhany, hideg víz lassú kortyolgatása, viszont ilyenkor nem ajánlott koffeines italt fogyasztani. Segíthetnek a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók is.

A migrénes rohamok kezelése szakorvos segítségét igényli

Migrén esetén fontos a neurológiai kivizsgálás.- A nem megfelelő indikációval beszedett, jelentős mennyiségű fájdalomcsillapító önmagában is fejfájást okozhat, így kialakulhat egy ördögi kör. A migrénes roham kezelése és megelőzése orvosi feladat – emeli ki dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa. - A migrénes rohamok súlyossága, gyakorisága és kísérő tünetei alapján lehet meghatározni, hogy milyen gyógyszert lehet és kell alkalmazni.
Folyamatos megelőző kezelésre is szükség lehet, ha havi 3-4 alkalomnál gyakoribb, vagy hosszan tartó fejfájások jelentkeznek. Ezen szerek közé tartoznak bizonyos antidepresszánsok, epilepszia ellenes gyógyszerek, vagy béta receptor-blokkolók megfelelő orvosi felügyelet mellett. Nagyon fontos az életmódbeli szabályok betartása is. A páciensek gyakran megfigyelik, hogy valamilyen étel, ital vagy tevékenység provokálja a rohamokat. A személyre szabott kezelés beállítása és ellenőrzése neurológus feladata.

Forrás: Neurológiai Központ (www.neurologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

 • Dr. Jakab Gábor PhD

 • Szakterületek:
  • neurológus
 • Specialitások:
  • stroke utáni kezelés
  • TIA utáni kezelés
  • sclerosis multiplex
  • lumbágó - isiász
  • migrén
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  Rendelés típusa:

  Személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

Tisztelt doktor/doktornő! 12.e óta zsibbadós szédüléses fejfájást érzek,ami az alvást is megnehezíti,2x vitt be azóta a mentő,de vérképem tökéletes,így elbocsájtottak. Önök szerint a fejfájás mögött milyen okok állhatnak? Terhelésre zsibbadást érzek. Előre is köszönöm válaszát/válaszukat!

Dr. Mező Anita
Dr. Mező Anita neurológus
Tisztelt Reguli Helmut Günter!

A tüneteit okának tisztázására több mindenre lenne szükség, először egy részletes anamnézisre, amiben pontosítjuk a fejfájás és szédülés jellegét, majd képalkotó vizsgálatokra, MR, MRA, CDS keringés zavar, érmalformatio kizárására, Fül-Orr-Gégészeti vizsgálatra a vestibularis rendszer betegségeinek kizárására, Kardiológiai vizsgálat az esetleges, akár időszakos ritmuszavar kizárására. Érdemes a rendszeres vérnyomás mérés, valamint vérnyomás és fejfájás napló vezetése.
Üdvözlettel
Dr. Mező Anita

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

Nagyon elégedett voltam dr. Jakab Gábor PhD orvosi szakértelmével es alaposságával! Ajánlom másnak is!

További vélemények

Hírek

Neuropszichológus - a diagnózisban és a terápiában is fontos a részvétele

Neuropszichológus - a diagnózisban és a terápiában is fontos a részvétele

A neurológiáról sokan hallottak már, a pszichológia jelentését sem szükséges elmagyarázni. De vajon mit csinál egy neuropszichológus? Rieger Alíz , a Neurológiai Központ neuropszichológusa arról beszélt, kinek és miben tud segíteni.
Biztos, hogy a hőségtől fáj a feje?

Biztos, hogy a hőségtől fáj a feje?

A nyári forró napokon sokan szenvedhetnek fejfájástól, azonban érdemes feltenni a kérdést, hogy valóban csupán a kánikula okozza-e a panaszt? Dr. Jakab Gábor PhD , a Neurológiai Központ neurológusa a fejfájást okozó egyéb okokról és komolyabb betegségekről beszélt.
Miért fontos a Covid utáni neurológiai panaszok kivizsgálása?

Miért fontos a Covid utáni neurológiai panaszok kivizsgálása?

A poszt- és long-Covid panaszok rendkívül sok embert érintenek, akik enyhébb-súlyosabb lefolyással átestek a koronavírus fertőzésen. Ezen panaszok annyira szerteágazóak lehetnek, hogy kezelésük sokszor számos szakterület együttműködését igényli. A neurológiai jellegű tünetekről dr. Prinz ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!