Nincs szervi oka a fejfájásnak? A pszichológus segíthet

Nincs szervi oka a fejfájásnak? A pszichológus segíthet

Kispál Mónika Létrehozva: 2022.04.26 Módosítva: 2022.04.26

Szétrobban a fejem, hasogat a fejem, a fájdalomtól alig tudok felkelni – sokféleképpen jellemezhetjük a fejfájást, ami egy nagyon gyakori probléma. De mit lehet tenni ellene, ha a neurológiai vizsgálatok nem mutatnak szervi okot? Kispál Mónika, a Neurológiai Központ pszichológusa szerint lelki eredete is lehet a fejfájásnak.

Számos szervi ok állhat a fejfájás mögött

A fejfájás lelki okainak megoldásában a pszichológus segíthet.Ha valaki fejfájással fordul orvoshoz, elsősorban neurológiai vizsgálatokkal kiderítik, elsődleges vagy másodlagos fejfájásról van-e szó. Az önálló – tehát nem egy másik betegségből eredő - fejfájások esetén a fejfájás típusától függően kell a kezelést kiválasztani. A három fő típus a tenziós fejfájás, a migrén és a cluster fejfájás, amelyek más-más gyógymódokra reagálnak.
Az is fontos, hogy a másodlagos fejfájás okait tisztázza a kivizsgálás, amely gyakran meglehetősen összetett, hiszen az okok közt lehet többek közt szervi eltérés, a nyaki csigolyák addig fel nem ismert elváltozása, különböző izomcsoportok görcse, merevsége, a magas vérnyomás, a cukorháztartás zavara, rossz látásélesség, pajzsmirigy betegség, krónikus arcüreggyulladás, gyulladásban lévő foggyökér, nátha, influenza, vagy akár egy rosszul megválasztott szemüveg. Ezért is fontos a gondos anamnézis felvétel, esetleg a képalkotó eljárások is, hiszen a fejfájás okának tisztázása nem mindig gyors és könnyű folyamat. Viszont ha sikerült beazonosítani a forrást és a páciens is hajlandó az együttműködésre, jó esély van a fájdalommentes élet visszanyerésére. De mi a teendő, ha nincs szervi oka a panasznak?

Így segíthet a pszichológus

- Ha egy kliens fejfájás miatt fordul hozzánk, már egy fontos lépést tett abba az irányba, hogy feltárja azokat a lelki okokat, amelyek testi tüneteket okoznak nála. Kiváltó ok lehet családi, munkahelyi konfliktus, elszenvedett veszteségeink, vagy akár félelemkeltő események is. Az úgynevezett pszichoszomatikus betegségek nagyon gyakoriak, kezelésük pedig jelentősen felgyorsulhat, ha szakértő segít ebben a folyamatban – hangsúlyozza Kispál Mónika, a Neurológiai Központ pszichológusa. – Az első néhány konzultáció segít ráhangolódni egymásra és a hozott problémára, illetve megfogalmazhatunk egy célt, ahová szeretnénk közösen eljutni. A szakember végig kíséri a klienst azon az úton, amely elvezethet a megoldáshoz, vagy a megfogalmazott cél eléréséhez. Ha „csupán” az a cél, hogy megszűnjön a fejfájás, az is teljesen rendben van, de igény esetén jóval mélyebbre is lehet menni a lelki működések/elakadások feltárásában. Két-három alkalom alatt megszülethet az elköteleződés, négy-öt alkalom után kialakul, megfogalmazódik az elérni kívánt eredmény. A pszichés folyamat ugyanis a páciens munkáját is igényli, természetesen olyan mennyiségben és formában, ami számára még elfogadható és működtethető. Sok lehetőségünk van arra, hogy megtaláljuk a választ a kérdésre: pontosan mi okozza a fejfájást? Vannak-e negatív gondolatok, amelyek uralják a mindennapjait, mit fojt el, miről nem beszél, mit gondol túl, mire fókuszál erősen, mit akar, mit nem akar, elkeseredés, harag, frusztráció… sokáig lehet folytatni a kérdés feltételét. Olyan eszközöket is igénybe lehet venni a folyamatban, mint az autogén tréning, az álomnapló, a hálanapló, vagy bármely olyan módszer, amivel a kliens azonosulni tud, amely számára elfogadható és hatékony.

Az életmódváltás a lelki életre is kiterjed

Pszichológusi segítséggel enyhülhetnek a fejfájás, migrén is.A pszichológus szerint a fejfájás sokszor az életmód bizonyos elemeinek megváltoztatásával is enyhíthető. A rendszeres mozgás, a szabad levegőn tartózkodás, a gyakori szellőztetés, légzőgyakorlatok végzése, a kiegyensúlyozott étrend, a napi folyadékfogyasztás mennyiségének növelése ssokat segíthet ezen a testi tüneten is.
- Ugyanakkor azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a lelki életünkben is véghez vihetünk bizonyos változtatásokat – mindig csak elfogadható és feldolgozható mértékben. Ha megtanuljuk kezelni a stresszt, tudatosan kontrollálni a feszültséget, csökkenteni a múlton és a jövőn való szorongást, rágódást, vagy szakember segítségével feldolgozzuk esetleges konkrét traumáinkat, számos fizikai panasztól megszabadulhatunk, így például a szervi ok nélkül kialakuló fejfájástól is. Sőt, a pszichológiai segítség akkor is hozzájárul a gyógyuláshoz, ha mégis fizikai oka húzódik meg a fejfájás mögött.

Forrás: Neurológiai Központ (www.neurologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

 • Kispál Mónika

 • Szakterületek:
  • Pszichológus, szexuálpszichológus
 • Specialitások:
  • stresszkezelés
  • betegségekkel kapcsolatos megélések támogatása
  • pánik, szorongás kezelése
  • magánéleti változás pszichés támogatása
  • párkapcsolati problémák kezelése

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt doktor/doktornő! 12.e óta zsibbadós szédüléses fejfájást érzek,ami az alvást is megnehezíti,2x vitt be azóta a mentő,de vérképem tökéletes,így elbocsájtottak. Önök szerint a fejfájás mögött milyen okok állhatnak? Terhelésre zsibbadást érzek. Előre is köszönöm válaszát/válaszukat!

Tisztelt Reguli Helmut Günter!

A tüneteit okának tisztázására több mindenre lenne szükség, először egy részletes anamnézisre, amiben pontosítjuk a fejfájás és szédülés jellegét, majd képalkotó vizsgálatokra, MR, MRA, CDS keringés zavar, érmalformatio kizárására, Fül-Orr-Gégészeti vizsgálatra a vestibularis rendszer betegségeinek kizárására, Kardiológiai vizsgálat az esetleges, akár időszakos ritmuszavar kizárására. Érdemes a rendszeres vérnyomás mérés, valamint vérnyomás és fejfájás napló vezetése.
Üdvözlettel
Dr. Mező Anita

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megértő

A pszichológus munkatársuk személyével és (meg)értő figyelmével voltam a leginkább megelégedve. Ezúton is hálás köszönetem Kispál Mónikának!

További vélemények

Hírek

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...
Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Akár arcidegzsábáról, akár isiászról van szó, mindkét gyakori betegség a neuropátiás fájdalmak csoportjába tartozik, ahogyan a diabéteszes neuropátia, az övsömört követő idegfájdalom és más betegségek is.   Dr. Prinz Géza , a Neurológiai Központ ...
Minden Alzheimer demencia, de ez fordítva nem igaz

Minden Alzheimer demencia, de ez fordítva nem igaz

Alzheimer és/vagy demencia? Sokak elképzeléseiben egybemosódnak ezek a fogalmak, és nem véletlenül. Az Alzheimer-kór ugyanis a demencia leggyakoribb formája.  Milyen más formák léteznek még? Kezelhető-e az elbutulás? Neurológiai vagy pszichiátriai vizsgálat szükséges? A kérdésekre dr. Prinz ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!