Nikotin fejfájás

Nikotin fejfájás

Létrehozva: 2023.02.08 15:10 | Módosítva: 2023.12.05 11:21

A nikotin okozta fejfájás a nikotinhasználattal összefüggő fejfájás. A nikotin a fő összetevője a dohánytermékeknek, beleértve a cigarettát, szivart, e-cigarettát és a rágódohányt. Dohányzás után fejfájást okozhat. Vagy a fejfájás a nikotinelvonás tünete lehet.

Mi az a nikotinos fejfájás?

A nikotintartalmú fejfájás a nikotinfogyasztás mellékhatása. A nikotin a függőséget okozó (fizikai függőséget okozó) összetevője a cigarettáknak, a rágódohánynak, a szivaroknak és más termékeknek, beleértve a legtöbb e-cigarettát is. Kutatások kimutatták, hogy a dohányzó embereknél gyakoribb a fejfájás. A nikotin stimulálhatja a fájdalomra érzékeny idegeket, amint áthaladnak a torok hátsó részén, tovább növelve a fejfájásra való hajlamot. Néhány embernél ez a stimuláció hozzájárulhat a fejfájáshoz. Általában az inger (nikotin) eltávolításával a fejfájás enyhül. Bár van kapcsolat a nikotin és a fejfájás között, a dohánytermékek sok más vegyszert is tartalmaznak. Ezek az egyéb vegyszerek szintén hozzájárulhatnak a fejfájáshoz.

Milyen típusú fejfájások társulnak a nikotinhoz?

A fejfájás bizonyos típusai gyakrabban fordulnak elő nikotinhasználat után. Előfordulhat, hogy:                                                          

Mi okozza a nikotinos fejfájást?

Nikotin fejfájásA nikotin többféleképpen okozhat fejfájást. Lehet:

 • Növelje agya fájdalomreceptorainak érzékenységét.
 • Szűkítse az ereket , csökkenti az agy véráramlását.
 • Csökkentse a fájdalomcsillapítók hatékonyságát, megnehezítve a fájdalom enyhítését.

Fejfájást okozhat a nikotinelvonás?

Mivel a nikotin függőséget okoz, fejfájást okozhat, ha abbahagyja a nikotin fogyasztását. Az ilyen típusú fejfájás nikotinelvonásos fejfájás. Egyéb gyakori dohányzás-elvonási tünetek közé tartozik az álmatlanság és a dohányzás utáni vágy.

A nikotinelvonás fizikai tünetei általában három-négy hét után elmúlnak. Előfordulhat, hogy tovább tart, amíg szellemileg nem akarunk dohányozni.

Okozhat-e nikotinos fejfájást az e-cigaretta?

Az e-cigaretta apró eszközök, amelyeket sokan cigaretta helyett használnak. Az e-cigaretta úgy működik, hogy egy folyadékot gőzzé melegít, amelyet belélegzünk. Az emberek gyakran e-cigiként, vape tollaként vagy vapeként hivatkoznak az e-cigarettára. Bár az e-cigaretta nem tartalmaz minden olyan vegyszert, mint más dohánytermékek, általában nikotint tartalmaznak. Egy tanulmány még azt is megállapította, hogy sok „nikotinmentes” feliratú e-cigaretta termék még mindig tartalmazott némi nikotint. Az e-cigarettát használók nagyobb valószínűséggel tapasztalnak mellékhatásokat, mint például:

 • Köhögés .
 • Szédülés .
 • Szájszárazság vagy kapar a torok.
 • Fejfájások .
 • Ízérzés elvesztése vagy ízelváltozások.
 • Légszomj .

Mik a nikotinos fejfájás tünetei?

A nikotinos fejfájás fő tünete a fájdalom. Fájdalmat érezhet, amely a koponya hátsó részébe vagy az arcába összpontosul.

Ha rendszeresen használ nikotint, a következőket is tapasztalhatja:

 • Szédülés vagy szédülés.
 • Ideges vagy szorongás érzése.
 • Magasabb vérnyomás .
 • Hányinger vagy hányás .
 • Felgyorsult pulzus .

  Téma szakértője

  Kapcsolódó cikkünk

  Szédülés fekve, lefekvés során – ezek a szédülés leggyakoribb okai

  A szédülés sokszor ijesztő és nehezen megfogható panasz, amivel egy beteg a neurológushoz érkezhet. Ilyenkor ugyanis sokszor hosszú kikérdezés, próbálkozás után sem derül ki pontosan, hogy mit is érez a beteg és főleg nem, hogy miért érzi. Dr. Gács Gyula , a ...

Hírek

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...
Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Akár arcidegzsábáról, akár isiászról van szó, mindkét gyakori betegség a neuropátiás fájdalmak csoportjába tartozik, ahogyan a diabéteszes neuropátia, az övsömört követő idegfájdalom és más betegségek is.   Dr. Prinz Géza , a Neurológiai Központ ...
Minden Alzheimer demencia, de ez fordítva nem igaz

Minden Alzheimer demencia, de ez fordítva nem igaz

Alzheimer és/vagy demencia? Sokak elképzeléseiben egybemosódnak ezek a fogalmak, és nem véletlenül. Az Alzheimer-kór ugyanis a demencia leggyakoribb formája.  Milyen más formák léteznek még? Kezelhető-e az elbutulás? Neurológiai vagy pszichiátriai vizsgálat szükséges? A kérdésekre dr. Prinz ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!