Nikotin fejfájás

Nikotin fejfájás

Létrehozva: 2023.02.08 15:10 | Módosítva: 2023.02.08 15:18

A nikotin okozta fejfájás a nikotinhasználattal összefüggő fejfájás. A nikotin a fő összetevője a dohánytermékeknek, beleértve a cigarettát, szivart, e-cigarettát és a rágódohányt. Dohányzás után fejfájást okozhat. Vagy a fejfájás a nikotinelvonás tünete lehet.

Mi az a nikotinos fejfájás?

A nikotintartalmú fejfájás a nikotinfogyasztás mellékhatása. A nikotin a függőséget okozó (fizikai függőséget okozó) összetevője a cigarettáknak, a rágódohánynak, a szivaroknak és más termékeknek, beleértve a legtöbb e-cigarettát is. Kutatások kimutatták, hogy a dohányzó embereknél gyakoribb a fejfájás. A nikotin stimulálhatja a fájdalomra érzékeny idegeket, amint áthaladnak a torok hátsó részén, tovább növelve a fejfájásra való hajlamot. Néhány embernél ez a stimuláció hozzájárulhat a fejfájáshoz. Általában az inger (nikotin) eltávolításával a fejfájás enyhül. Bár van kapcsolat a nikotin és a fejfájás között, a dohánytermékek sok más vegyszert is tartalmaznak. Ezek az egyéb vegyszerek szintén hozzájárulhatnak a fejfájáshoz.

Milyen típusú fejfájások társulnak a nikotinhoz?

A fejfájás bizonyos típusai gyakrabban fordulnak elő nikotinhasználat után. Előfordulhat, hogy:                                                          

Mi okozza a nikotinos fejfájást?

Nikotin fejfájásA nikotin többféleképpen okozhat fejfájást. Lehet:

 • Növelje agya fájdalomreceptorainak érzékenységét.
 • Szűkítse az ereket , csökkenti az agy véráramlását.
 • Csökkentse a fájdalomcsillapítók hatékonyságát, megnehezítve a fájdalom enyhítését.

Fejfájást okozhat a nikotinelvonás?

Mivel a nikotin függőséget okoz, fejfájást okozhat, ha abbahagyja a nikotin fogyasztását. Az ilyen típusú fejfájás nikotinelvonásos fejfájás. Egyéb gyakori dohányzás-elvonási tünetek közé tartozik az álmatlanság és a dohányzás utáni vágy.

A nikotinelvonás fizikai tünetei általában három-négy hét után elmúlnak. Előfordulhat, hogy tovább tart, amíg szellemileg nem akarunk dohányozni.

Okozhat-e nikotinos fejfájást az e-cigaretta?

Az e-cigaretta apró eszközök, amelyeket sokan cigaretta helyett használnak. Az e-cigaretta úgy működik, hogy egy folyadékot gőzzé melegít, amelyet belélegzünk. Az emberek gyakran e-cigiként, vape tollaként vagy vapeként hivatkoznak az e-cigarettára. Bár az e-cigaretta nem tartalmaz minden olyan vegyszert, mint más dohánytermékek, általában nikotint tartalmaznak. Egy tanulmány még azt is megállapította, hogy sok „nikotinmentes” feliratú e-cigaretta termék még mindig tartalmazott némi nikotint. Az e-cigarettát használók nagyobb valószínűséggel tapasztalnak mellékhatásokat, mint például:

 • Köhögés .
 • Szédülés .
 • Szájszárazság vagy kapar a torok.
 • Fejfájások .
 • Ízérzés elvesztése vagy ízelváltozások.
 • Légszomj .

Mik a nikotinos fejfájás tünetei?

A nikotinos fejfájás fő tünete a fájdalom. Fájdalmat érezhet, amely a koponya hátsó részébe vagy az arcába összpontosul.

Ha rendszeresen használ nikotint, a következőket is tapasztalhatja:

 • Szédülés vagy szédülés.
 • Ideges vagy szorongás érzése.
 • Magasabb vérnyomás .
 • Hányinger vagy hányás .
 • Felgyorsult pulzus .

  Téma szakértői

  Dr. Mayer Ibolya

  Dr. Mayer Ibolya

  neurológus
  EEG vizsgálat

  EEG vizsgálat

  Professzor Dr. Gács Gyula

  Professzor Dr. Gács Gyula

  Neurológus

  Kapcsolódó cikkünk

  Lüktet, hasogat, féloldali? Nem mindegy, milyen fejfájástól szenved!

  Majd szétmegy a fejem, lüktet, nyilall, hasogat! Ki ne tapasztalta volna már meg ezt a nagyon kellemetlen tünetet, amely gyakran önálló betegség, máskor jelzés, hogy valami nincs rendben a szervezetben. Dr. Gács Gyula , a Neurológiai Központ neurológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy a ...

Hírek

Szédülés, fülzúgás, hallásromlás - Meniére betegség is lehet

Szédülés, fülzúgás, hallásromlás - Meniére betegség is lehet

A forgó jellegű szédülés, a hallásromlás, a fülzúgás olyan kínzó tünetek, amelyek nagyon megnehezíthetik bárki napjait. Dr. Gács Gyula tanár úr, a Neurológiai Központ neurológusa a gyakran a panaszok mögött álló Meniére betegség kezelési lehetőségeiről ...
Lüktet, hasogat, féloldali? Nem mindegy, milyen fejfájástól szenved!

Lüktet, hasogat, féloldali? Nem mindegy, milyen fejfájástól szenved!

Majd szétmegy a fejem, lüktet, nyilall, hasogat! Ki ne tapasztalta volna már meg ezt a nagyon kellemetlen tünetet, amely gyakran önálló betegség, máskor jelzés, hogy valami nincs rendben a szervezetben. Dr. Gács Gyula , a Neurológiai Központ neurológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy a fejfájások besorolása és ...
Hogyan segíthet a neuropszichológus stroke után és demencia esetén?

Hogyan segíthet a neuropszichológus stroke után és demencia esetén?

Stroke után a páciens hirtelen szembesül a képességei hanyatlásával, elvesztésével, míg a progresszív lefolyású demencia esetén, a kép fokozatosan bontakozik ki. Mindkét helyzetnek megvan a maga nehézsége, megpróbáltatást jelent a betegnek és a családjának egyaránt, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!