Nikotin fejfájás

Nikotin fejfájás

Létrehozva: 2023.02.08 15:10 | Módosítva: 2023.02.08 15:18

A nikotin okozta fejfájás a nikotinhasználattal összefüggő fejfájás. A nikotin a fő összetevője a dohánytermékeknek, beleértve a cigarettát, szivart, e-cigarettát és a rágódohányt. Dohányzás után fejfájást okozhat. Vagy a fejfájás a nikotinelvonás tünete lehet.

Mi az a nikotinos fejfájás?

A nikotintartalmú fejfájás a nikotinfogyasztás mellékhatása. A nikotin a függőséget okozó (fizikai függőséget okozó) összetevője a cigarettáknak, a rágódohánynak, a szivaroknak és más termékeknek, beleértve a legtöbb e-cigarettát is. Kutatások kimutatták, hogy a dohányzó embereknél gyakoribb a fejfájás. A nikotin stimulálhatja a fájdalomra érzékeny idegeket, amint áthaladnak a torok hátsó részén, tovább növelve a fejfájásra való hajlamot. Néhány embernél ez a stimuláció hozzájárulhat a fejfájáshoz. Általában az inger (nikotin) eltávolításával a fejfájás enyhül. Bár van kapcsolat a nikotin és a fejfájás között, a dohánytermékek sok más vegyszert is tartalmaznak. Ezek az egyéb vegyszerek szintén hozzájárulhatnak a fejfájáshoz.

Milyen típusú fejfájások társulnak a nikotinhoz?

A fejfájás bizonyos típusai gyakrabban fordulnak elő nikotinhasználat után. Előfordulhat, hogy:                                                          

Mi okozza a nikotinos fejfájást?

Nikotin fejfájásA nikotin többféleképpen okozhat fejfájást. Lehet:

 • Növelje agya fájdalomreceptorainak érzékenységét.
 • Szűkítse az ereket , csökkenti az agy véráramlását.
 • Csökkentse a fájdalomcsillapítók hatékonyságát, megnehezítve a fájdalom enyhítését.

Fejfájást okozhat a nikotinelvonás?

Mivel a nikotin függőséget okoz, fejfájást okozhat, ha abbahagyja a nikotin fogyasztását. Az ilyen típusú fejfájás nikotinelvonásos fejfájás. Egyéb gyakori dohányzás-elvonási tünetek közé tartozik az álmatlanság és a dohányzás utáni vágy.

A nikotinelvonás fizikai tünetei általában három-négy hét után elmúlnak. Előfordulhat, hogy tovább tart, amíg szellemileg nem akarunk dohányozni.

Okozhat-e nikotinos fejfájást az e-cigaretta?

Az e-cigaretta apró eszközök, amelyeket sokan cigaretta helyett használnak. Az e-cigaretta úgy működik, hogy egy folyadékot gőzzé melegít, amelyet belélegzünk. Az emberek gyakran e-cigiként, vape tollaként vagy vapeként hivatkoznak az e-cigarettára. Bár az e-cigaretta nem tartalmaz minden olyan vegyszert, mint más dohánytermékek, általában nikotint tartalmaznak. Egy tanulmány még azt is megállapította, hogy sok „nikotinmentes” feliratú e-cigaretta termék még mindig tartalmazott némi nikotint. Az e-cigarettát használók nagyobb valószínűséggel tapasztalnak mellékhatásokat, mint például:

 • Köhögés .
 • Szédülés .
 • Szájszárazság vagy kapar a torok.
 • Fejfájások .
 • Ízérzés elvesztése vagy ízelváltozások.
 • Légszomj .

Mik a nikotinos fejfájás tünetei?

A nikotinos fejfájás fő tünete a fájdalom. Fájdalmat érezhet, amely a koponya hátsó részébe vagy az arcába összpontosul.

Ha rendszeresen használ nikotint, a következőket is tapasztalhatja:

 • Szédülés vagy szédülés.
 • Ideges vagy szorongás érzése.
 • Magasabb vérnyomás .
 • Hányinger vagy hányás .
 • Felgyorsult pulzus .

  Téma szakértői

  Dr. Mayer Ibolya

  Dr. Mayer Ibolya

  neurológus
  Professzor Dr. Gács Gyula

  Professzor Dr. Gács Gyula

  Neurológus
  EEG vizsgálat

  EEG vizsgálat

  Kapcsolódó cikkünk

  Biztos, hogy a hőségtől fáj a feje?

  A nyári forró napokon sokan szenvedhetnek fejfájástól, azonban érdemes feltenni a kérdést, hogy valóban csupán a kánikula okozza-e a panaszt? Dr. Jakab Gábor PhD , a Neurológiai Központ neurológusa a fejfájást okozó egyéb okokról és komolyabb ...

Hírek

Pánikroham, pánikbetegség? Így segíthet a pszichológus

Pánikroham, pánikbetegség? Így segíthet a pszichológus

A pánikrohamok, a pánikbetegség egyre több embert érintenek, sokan tapasztalják meg a félelmetes, letaglózó érzéseket időről időre. Kispál Mónika , a Neurológiai Központ pszichológusa, szexuálpszichológus arról beszélt, pontosan milyen kritériumok alapján dönthetjük el, ...
Mit jelent a minor stroke (TIA) és miért kell kivizsgálni?

Mit jelent a minor stroke (TIA) és miért kell kivizsgálni?

A stroke, vagy magyarul szemléletesen szélütés egy ér eredetű agyi katasztrófa. Egyik formája a vérzés, a másik az érelzáródás miatti infarktus. A minor stroke vagy TIA (tranziens iszkémiás attak) egy olyan agyi vérellátási zavarból származó kórkép, amelyben a stroke-ot ...
Parkinson- kór - tünet lehet az automatikus mozgások elvesztése

Parkinson- kór - tünet lehet az automatikus mozgások elvesztése

Sokan a remegést gondolják a Parkinson-kór első tünetének, holott az automatikus mozgások megváltozására sokszor előbb fel lehet figyelni. Mi okozza ezt a betegséget, mikor kell orvoshoz fordulni és hogyan lehet a lehető legtovább fenntartani a jó életminőséget? Dr. Gács Gyula tanár úr, a Neurológiai ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok