CT

CT

Módosítva: 2024.03.01 11:57

A CT vizsgálat egy neurológiában is gyakran használt képalkotó módszer, melynek fontos szerepe van a különböző neurológiai betegségek felismerésében és differenciál diagnosztikájában.

CT - Tartalom

Mi az a CT vizsgálat?

CT vizsgálat indikációi

Milyen neurológiai tünetek jelenléte esetén indokolt a CT vizsgálat?

Milyen neurológiai betegségek kimutatására alkalmas a CT vizsgálat?

CT vizsgálat menete

CT vizsgálat előnyei

Mi az a CT vizsgálat?

A CT vizsgálat (röviden CT, azaz "computed tomography") egy olyan orvosi képalkotó eljárás, amely során röntgensugárzást használnak a test belső szerkezetének részletes képének létrehozására. A CT vizsgálat során a röntgensugárzás keresztmetszeti képeket készít a vizsgált testrészről. Ezeket a képeket a számítógép összeállítja, és részletes, háromdimenziós képet hoz létre a szervekről, szövetekről vagy más belső struktúrákról.

A CT vizsgálatot széles körben alkalmazzák a különböző betegségek és állapotok diagnosztizálására és kezelésére, beleértve a daganatok, sérülések, fertőzések, érrendszeri problémák és egyéb egészségügyi problémák vizsgálatát. A CT vizsgálat nagyon hasznos lehet a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés meghatározásában.ct

CT vizsgálat indikációi

A CT vizsgálatnak számos indikációja lehet, és az orvosok általában az alábbi esetekben rendelik el.

 • Sérülések: CT vizsgálat indikált a gyanú merül fel törésre, belső sérülésekre vagy más sérülésekre, például fejsérülés vagy mellkasüreg sérülés esetén.
 • Daganatok: A CT vizsgálat segíthet a daganatok, például rák vagy jóindulatú daganatok, pontos helyének és méretének meghatározásában.
 • Fertőzések: A CT vizsgálat segíthet a fertőzések, például tüdőgyulladás, májgyulladás vagy hasüregi fertőzések, diagnosztizálásában és kezelésében.
 • Érrendszeri problémák: A CT angiográfia segíthet az érrendszeri problémák, például érszűkületek, aneurizmák vagy embólia diagnosztizálásában.
 • Számos különböző állapot és betegség: Például vesekő, epekövesség, vastagbél polipok, gerincproblémák, agyi problémák stb. esetén is rendkívül hasznos a CT vizsgálat.
 • Vizsgálat előtti: Néha a CT vizsgálatot használják előzetes vizsgálatként, mielőtt más kezeléseket vagy eljárásokat végeznének, hogy részletesebb képet kapjanak a beteg állapotáról.

Fontos megjegyezni, hogy a CT vizsgálat nem mindig az első választás, mivel röntgensugárzást használ, és egyes esetekben kontrasztanyagot is alkalmaznak, ami bizonyos betegek esetében problémákat okozhat. Az orvosok általában alaposan megfontolják az előnyöket és a kockázatokat, mielőtt a CT vizsgálatot javasolnák.

Milyen neurológiai tünetek esetén indokolt a CT vizsgálat?

Neurológiai tünetek esetén többféle klinikai jelenség és panasz merülhet fel, amelyek esetén az orvosok CT vizsgálatot rendelhetnek el.

 • Fejfájás: A tartós, súlyos vagy fokozódó fejfájás esetén, különösen ha egyidejűleg más neurológiai tünetek is jelentkeznek (pl. látászavar, beszédzavar), az orvos CT vizsgálatot rendelhet az agyi struktúrák ellenőrzésére.
 • Szédülés és egyensúly zavarok: Ha valaki súlyos szédülést vagy egyensúly zavarokat tapasztal, amelyek neurológiai eredetűek lehetnek, az orvos CT vizsgálatot rendelhet az agy vagy a belső fül vizsgálatára.
 • Neurológiai fogyatékosságok: A hirtelen fellépő, fokozatosan romló vagy progresszív neurológiai rendellenességek, például gyengeség, zsibbadás vagy bénulás, esetén az orvos CT vizsgálatot rendelhet az agyi sérülések, daganatok vagy érkatasztrófák kizárása céljából.
 • Beszédzavarok: A hirtelen fellépő vagy fokozódó beszédzavarok, mint például a beszéd nehézségei, stroke vagy más agyi problémák gyanúját vetik fel, amelyeket a CT vizsgálat segíthet azonosítani.
 • Epilepsziás rohamok: Ha valaki ismétlődő epilepsziás rohamokat tapasztal, az orvos CT vizsgálatot rendelhet el az agyi elváltozások, például daganatok vagy hegek kimutatására.

Fontos megjegyezni, hogy ezek csak néhány példa, és minden esetben az orvos a beteg egyedi klinikai tüneteire és kórtörténetére alapozva dönt a megfelelő képalkotó vizsgálatokról, így a CT vizsgálat esetleges indikációjáról is.

Milyen neurológiai betegségek kimutatására alkalmas a CT vizsgálat?

A CT (számítógépes tomográfia) vizsgálat alkalmazható számos neurológiai betegség és állapot kimutatására. Néhány példa a következő a CT vizsgálat az alábbiak.

 • Stroke vagy agyi érkatasztrófa: A CT vizsgálat segít az agyi érkatasztrófa vagy stroke diagnosztizálásában, lehetővé téve az agyi infarktus vagy agyi vérzés korai felismerését.
 • Intracranialis daganatok: A CT vizsgálat segít az agyi daganatok, például gliomák, meningiomák vagy más agyi tumorok kimutatásában és lokalizálásában.
 • Traumatikus agyi sérülések: A CT vizsgálat hatékonyan kimutatjai a koponyasérüléseket, agyrázkódást vagy más traumás agyi sérüléseket, és segíthet azok súlyosságának megállapításában.
 • Hydrocephalus (vízfejűség): A CT vizsgálat segíthet a cerebrospinális folyadék felhalmozódásának kimutatásában az agyban, ami a hydrocephalus állapotára utalhat.
 • Epilepszia: A CT vizsgálat segíthet az epilepsziával kapcsolatos strukturális agyi eltérések, például daganatok vagy hegek, kimutatásában.
 • Agyi fertőzések: A CT vizsgálat segít az agyi fertőzések, például agyhártyagyulladás vagy agyvelőgyulladás kimutatásában és értékelésében.
 • Érrendszeri rendellenességek: A CT vizsgálat segít az agyi érrendszeri rendellenességek, például aneurizmák vagy arteriovenosus malformációk kimutatásában.

Fontos megjegyezni, hogy minden esetben az orvosnak figyelembe kell vennie a beteg tüneteit, klinikai állapotát és egyéb diagnosztikai eredményeit annak érdekében, hogy megfelelően értékelje és kezelje a neurológiai problémákat. A CT vizsgálat csak egy eszköz a diagnózisban, és más képalkotó vizsgálatok, például MRI (mágneses rezonancia képalkotás), PET (pozitron emissziós tomográfia) vagy angiográfia is fontos szerepet játszhat a helyes diagnózis felállításához.

CT vizsgálat menete

A CT vizsgálat menete általában a következő lépésekből áll. Amikor megérkezik a vizsgálatra, regisztrálni fogják Önt az adott egészségügyi intézményben. Ezt követően az egészségügyi személyzet elmagyarázza Önnek a CT vizsgálat menetét és lehetőségeket, és válaszol minden esetleges kérdésére. Fontos, hogy a CT vizsgálat előtt tájékoztassa az orvost az esetleges allergiáiról, korábbi röntgenvizsgálatokról vagy terhességről. Általában a CT vizsgálat előtt nem szükséges különleges előkészületek elvégzése. Kontrasztanyag beadása indokolt lehet a minél pontosabb CT kép alkotására. Ha kontrasztanyagot kell adni, azt általában intravénásan adják be, de néha szájon át is bevehető. Szájon át beadás esetén a CT vizsgálat előtt az evés, ivás nem megengedett. A CT vizsgálatot egy speciális gépen végzik, amely körülbelül nagy, kerek nyílással rendelkezik, amelyen keresztül az asztal áthalad. Az Önt vizsgáló technikus segíteni fog abban, hogy megfelelő pozícióban legyen, mielőtt az asztal az CT gépbe csúsztatódik. A CT gép körül körbeforgó röntgensugarak képeket készítenek a testről, amelyeket a számítógép összeállít egy részletes képpé. Fontos, hogy mozgás nélkül feküdjön az asztalon, hogy éles képeket lehessen készíteni a CT gép segítségével. A CT vizsgálat időtartama általában rövid, néhány percet vesz igénybe. Amikor a CT vizsgálat befejeződik, az asztalt kihúzzák a CT gépből, és felkelhet. Ha kontrasztanyagot adtak be, lehet, hogy meg kell várnia egy rövid ideig az intézményben, hogy bizonyosak legyenek afelől, hogy nincs mellékhatás. A CT vizsgálat képei egy szakértő radiológus vagy orvos által lesznek értékelve. Az eredményeket általában néhány napon belül megkapja, és az orvos megbeszéli Önnel a CT vizsgálat eredményeit és az esetleges további lépéseket.

CT vizsgálat előnyei

A CT vizsgálatnak számos előnye van az egészségügyi területen:

 • Pontosság: A CT vizsgálat rendkívül részletes képeket nyújt a testről, beleértve a szövetek és szervek szerkezetét, ami lehetővé teszi a pontosabb diagnózis felállítását.
 • Gyorsaság: A CT vizsgálat viszonylag gyorsan elvégezhető, így sürgős esetekben is használható, például sérülések, belső vérzések vagy más sürgős problémák esetén.
 • Sokoldalúság: A CT vizsgálat széles körű alkalmazhatósággal rendelkezik, és szinte bármely testrész vagy szerv vizsgálatára alkalmas, ideértve a fejet, a mellkast, a hasat, a csontokat stb.
 • Alacsony invazivitás: A CT vizsgálat nem igényel műtétet vagy más invazív eljárásokat, így kevésbé terhelő és kisebb a komplikációk kockázata, mint például a sebészeti beavatkozásoknál.
 • Érzékenység: A CT vizsgálat érzékeny a különféle elváltozásokra és kóros állapotokra, mint például daganatok, fertőzések, vérzések stb.
 • Irányított kezelés: A CT vizsgálat segítségével irányított beavatkozásokat lehet végrehajtani, például biopsziát végezni vagy daganatokat eltávolítani.
 • Jól tűrhetőség: A legtöbb páciens számára a CT vizsgálat jól tűrhető és nem jár jelentős kellemetlenséggel vagy fájdalommal.

Összességében a CT vizsgálat sokoldalú eszköz a diagnózis és a kezelés terén, amely gyors, pontos és viszonylag alacsony kockázatú módszer a test különböző részeinek vizsgálatára és az egészségügyi problémák azonosítására.

Téma szakértői

Dr. Jakab Gábor PhD

Dr. Jakab Gábor PhD

neurológus
Dr. Prinz Géza

Dr. Prinz Géza

neurológus, pszichiáter, infektológus
Dr. Vida Zsuzsanna

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, alvásszakértő


 

Hírek

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A romló memóriáról, a súlyos kognitív leépülésről szinte mindenkinek a demencia, és annak leggyakoribb típusa, az Alzheimer-kór jut eszébe, holott ezen kívül is vannak okok, amelyek átmeneti vagy végleges memóriavesztéshez vezethetnek. Ezekről készített összegzést dr. Gács ...
A demencia és a stroke közös tőről fakad?

A demencia és a stroke közös tőről fakad?

Al Capona, Semmelweis Ignác, Ady Endre és Nietzsche – ki gondolná, hogy e híres személyek közt a kapocs éppen a demencia? A demencia az az elbutulásnak is nevezett  a tünetcsoport, amelyet számos ok válthat ki, és az elmúlt évszázadok folyamán változott a tényleges oka, a leggyakoribb oka, illetve a ...
Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK