Mozgató idegrendszer

Mozgató idegrendszer

Módosítva: 2024.03.06 11:39

A mozgató idegrendszer kulcsfontosságú szerepet játszik a test mozgásának szabályozásában és az idegrendszer számos betegsége érintheti, amelyek zavarokat okozhatnak a mozgásban és komoly kihatással lehetnek a mindennapi életre is. Ezért rendkívül fontos a mozgató idegrendszerrel fellépő problémák alapos kivizsgálása és egyénre szabott terápia kialakítása.

Mozgató idegrendszer - Tartalom

Mi az a mozgató idegrendszer?

A mozgató idegrendszer elemei

Mozgató idegrendszer gyakori megbetegedései

Mi okozhatja a mozgató idegrendszer megbetegedéseit?

Mozgató idegrendszer betegségeinek diagnózisa

Mozgató idegrendszerrel kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a mozgató idegrendszer?

A mozgató idegrendszer az idegrendszer egyik része, amely felelős a testmozgások irányításáért. A mozgató idegrendszer az agytörzsből és a gerincvelőből eredő idegsejtekből áll, amelyek összeköttetésben állnak az izmokkal. A mozgató idegrendszer fő feladata, hogy az agyból érkező parancsokat közvetítse az izmokhoz, és irányítsa azok mozgását. A mozgató idegrendszer alapvető fontosságú az emberi test működésében, mivel biztosítja az akaratlagos mozgásokat, mint például a járást, az írást, az evést és az egyéb tevékenységeket.

A mozgató idegrendszer (vagy efferens idegrendszer) az idegrendszer egyik fő része, amely, ahogyan már korábban leírásra került,  az izmok aktiválásáért felelős. A mozgató idegrendszer két részből áll: a szomatikus és az autonóm idegrendszer. 

Alább az idegrendszer részeinek rövid összefoglalása olvasható:

 • Szomatikus idegrendszer:
  • A szomatikus idegrendszer az önkéntes mozgásokért és a külső ingerekre adott válaszokért felelős. Például, ha meg akarja emelni valaki a kezét vagy sétálni szeretne, a szomatikus idegrendszer irányítja ezeket a tevékenységeket. Ezen idegrendszer részei az alsó motoros idegek, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak a vázizmokkal.
 • Autonóm idegrendszer:
  • Az autonóm idegrendszer felelős azokért a testi funkciókért, amelyek nem tudatos kontroll alatt állnak. Ide tartozik a szívverés, a légzés, az emésztés és az egyéb belső szervek működése. Az autonóm idegrendszer további két részre oszlik: szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer. Ezek ellentétes hatásokat gyakorolnak a szervezetre, és egyensúlyban tartják a belső környezetet (homeosztázis).
 • Szimpatikus idegrendszer:
  • Aktiválódik a harc vagy menekülés válaszakor. Fokozza a szívverést, növeli a vérnyomást, és elősegíti a szervezet energiatermelését. Ez a "küzdj vagy menekülj" reakció része.
 • Paraszimpatikus idegrendszer:
  • A szervezet pihentetését és regenerálódását segíti elő. Csökkenti a szívverést, csökkenti a vérnyomást, és elősegíti az emésztési folyamatokat. Ez a "pihenés és emésztés" állapotát támogatja.

A mozgató idegrendszer fontos szerepet játszik a testmozgás, az adaptáció és az egészség fenntartásában.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A mozgató idegrendszer elemei

A mozgató idegrendszer az idegrendszer része, amely felelős a szándékos mozgások szabályozásáért. Az idegrendszernek két fő része van: a központi idegrendszer (KIR) és a perifériás idegrendszer (PIR). A mozgató idegrendszer a perifériás idegrendszer része, és a szándékos mozgásokért felelős. Itt van néhány alapvető eleme:

 • Motoneuronok: Ezek az idegsejtek vezetik az impulzusokat az agyból vagy gerincvelőből az izmok felé, és így irányítják az izomműködést.
 • Efferens idegrostok: Ezek az idegrostok a motoneuronok által vezérelt idegsejtekből származnak, és az agy vagy a gerincvelő felé irányulnak. Ezek az idegrostok közvetítik az agyi parancsokat a végrehajtó izmok felé.
 • Izomrostok: Ezek a rostok az izmokban találhatók, és az idegrendszer által küldött impulzusok hatására összehúzódnak, ami mozgást eredményez.
 • Neuromuszkuláris kapcsolatok: Az idegrendszer és az izmok közötti kapcsolatok, amelyek a neuromuszkuláris átvitel során lehetővé teszik az impulzusok továbbítását az idegrostokról az izmokhoz.
 • Gerincvelő: A gerincvelő az idegrendszer egy olyan része, amely az agytól indul a gerincoszlopban. A gerincvelő a motoneuronokon keresztül irányítja az izmok működését.
 • Agy: Az agy a mozgató idegrendszer központja. Az agy azonosítja a mozgások szükségességét, tervezését és irányítását végzi.

A mozgató idegrendszer az agy és a gerincvelő együttműködésével, valamint az ezen szervekkel kapcsolatban álló idegrostok és izmok segítségével hajtja végre a szándékos mozgásokat.

Kapcsolódó cikkünk

Szklerózis multiplex – Applegate és Blair is ezzel küzd

Az elmúlt időszakban Christina Applegate és Selma Blair is nyilvánosságra hozta, hogy szklerózis multiplex-szel él. Milyen tünetek utalhatnak erre a betegségre? Valóban minden beteg előbb-utóbb kerekesszékre szorul? Hogyan állítható fel a diagnózis és milyen kezelési ...

Mozgató idegrendszer gyakori megbetegedései

Parkinson-kór

A Parkinson-kór egy neurodegeneratív betegség, amely a központi idegrendszert érinti és a mozgató idegrendszer progresszív megbetegedése. A betegség kialakulásában fontos szerepet játszik a dopamin nevű neurotranszmitter hiánya az agy bizonyos területein. A betegség tünetei általában lassan alakulnak ki és progresszív jellegűek. A mozgató idegrendszer érintettségének első jelei lehetnek az általános koordináció és mozgás zavarai, remegés, izommerevség, az arckifejezések és beszéd megváltozása. A betegség előrehaladtával a tünetek rosszabbodnak, és a betegek egyre nehezebben tudnak mozogni, a mozgató idegrendszer progresszív romlása indul be, amely nagyban befolyásolja a betegek mindennapi életét. A Parkinson-kór okai nem teljesen ismertek, bár egyes kutatások szerint genetikai és környezeti tényezők is szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában. Jelenleg nincs teljes gyógymód a betegségre, de a tünetek kezelhetők gyógyszerekkel, fizikoterápiával és sebészeti beavatkozással.

Amyotrófiás laterálszklerózis (ALS)

Az amyotrófiás laterálszklerózis (ALS), más néven Lou Gehrig-kór, egy idegrendszeri betegség, amely a mozgató idegrendszer idegsejtjeinek pusztulását okozza, amelyek az agyban és a gerincvelőben a motoros funkciókat szabályozzák. Az ALS tünetei fokozatosan jelentkeznek a mozgató idegrendszer progessziója jellemA mozgató idegrendszerzi. Először általában az izmok gyengülése a végtagokban, majd a törzsben és a nyakban figyelhető meg. A betegség előrehaladtával a légzési és a nyelési nehézségek is jelentkezhetnek. Az ALS-t jelenleg nem lehet teljesen gyógyítani, de tüneti kezelések, például a lélegeztetőgépek használata és az izomrelaxánsok, segíthetnek enyhíteni a tüneteket. Az ALS-ok okai nem teljesen ismertek, de az örökletes tényezők valószínűleg szerepet játszanak a betegség kialakulásában.

Cerebral paresis

A cerebrális parézis (CP), vagyis agyi bénulás egy olyan neurológiai rendellenesség, amely a mozgató idegrendszer megbetegedése. A mozgató idegrendszer érintettsége miatt az izommozgás és a testtartás szabályozásában okoz problémákat. Ez a betegség az agyi károsodás miatt alakul ki, amely lehet az agy egyes részeinek sérülése vagy elégtelen oxigénellátása. Az agyi bénulás gyakran a terhesség vagy a szülés során bekövetkező szövődmények miatt alakul ki, de előfordulhat az élet első éveiben is. Az agyi bénulás tünetei változóak lehetnek, attól függően, hogy az agy mely részei érintettek. A mozgató idegrendszeri tünetek közé tartozik az izomgyengeség, a merevség, az izomrángások, a koordinációs nehézségek, a feszültség, az egyensúlyzavar és a beszédproblémák. Az agyi bénulás nem gyógyítható, de az érintettek számára számos támogató terápia elérhető, például fizikoterápia, logopédia, ortopédiai segédeszközök és gyógyszerek.

Epilepszia

Az epilepszia egy krónikus agyi rendellenesség, amely során ismétlődő epilepsziás rohamok jelentkeznek. Az epilepsziás rohamok az agy elektromos aktivitásának időszakos zavara miatt következnek be, amelyek a tudat, a mozgás, az érzések vagy a viselkedés változásához vezethetnek. Az epilepszia bárkit érinthet, bármely életkorban, de a gyerekek és az idősek a leginkább veszélyeztetettek. Az epilepszia kezelése általában antiepileptikus gyógyszerek alkalmazását foglalja magában, de néha műtétre is szükség lehet. Az epilepszia tünetei és kezelése változóak lehetnek, és a betegség súlyossága is eltérő lefolyású.

Huntington-kór

A Huntington-kór egy ritka, öröklődő betegség, amely a központi idegrendszer degeneratív rendellenessége és a mozgató idegrendszer megbetegedésével is jár. A betegség a mozgáskoordináció és az érzelmek irányításának elvesztésével jár, és általában középkorúaknál kezdődik. A Huntington-kórt a HTT nevű gén mutációja okozza, amely az agysejtek pusztulásához vezet. A betegség tünetei közé tartozik a görcsök, a mozgászavarok, a beszédzavarok, az izomrángások és a depresszió. A Huntington-kór jelenleg nem gyógyítható, de a tünetek kezelhetők gyógyszerekkel és más terápiás módszerekkel. A betegség súlyossága és progressziója változó lehet, és az érintettek életkilátásai eltérőek.

Ideggyulladás

Az ideggyulladás, más néven neuritis, az ideggyökök vagy az idegek gyulladása, amely a perifériás idegrendszer különböző részein előfordulhat. Az ideggyulladás lehet akut vagy krónikus, és különféle okokból alakulhat ki, például fertőzések, autoimmun betegségek, sérülések vagy mérgezések miatt.

Az ideggyulladás tünetei változóak lehetnek, attól függően, hogy melyik ideg érintett és milyen súlyos a gyulladás. Az általános tünetek közé tartozik a fájdalom, az érzékenységvesztés, a zsibbadás, a mozgató ideegrendszeri tünetek, az izomgyengeség és az izomtónus csökkenése. Az ideggyulladás diagnosztizálása általában fizikális vizsgálat, orvosi anamnézis és különféle tesztek (például elektromiográfia és idegvezetési sebességmérés) alapján történik.

Az ideggyulladás kezelése a betegség okától és súlyosságától függ. Az akut ideggyulladást általában gyógyszerekkel kezelik, például gyulladáscsökkentőkkel és fájdalomcsillapítókkal, míg a krónikus ideggyulladás kezelése magában foglalhatja a fizikoterápiát, az akupunktúrát, a egyénre szabott diétát és a stresszkezelést is. Néhány esetben szükség lehet akár műtéti beavatkozásra is. A korai diagnózis és a megfelelő kezelés kulcsfontosságú az ideggyulladás súlyos szövődményeinek elkerülése érdekében és a mozgató idegrendszer épségének megőrzése végett.

Szklerózis multiplex

A szklerózis multiplex egy krónikus, progresszív idegrendszeri betegség, amely az agyban és a gerincvelőben található idegrostok lebontásához és a így az idegek károsodásukhoz vezet. A szklerózis multiplex egy autoimmun betegség, amely során az érintett egyén saját immunrendszere támadja meg a test saját szöveteit.

A szklerózis multiplex tünetei elég széles skálán mozoghatnak, mivel a betegség a központi idegrendszerben is károsodást okozhat. A tünetek között szerepelhet a mozgató idegrendszer és az érző idegrendszer zavarai, a kognitív funkciók csökkenése, a beszéd és az egyensúlyi problémák, a vizeletürítési nehézségek, az érzékenység és az izomgyengeség. A betegség kialakulásának progressziója kifejezetten egyénfüggő.

A szklerózis multiplex diagnosztizálása az orvosok számára kihívást jelenthet, mivel a tünetek és a betegség lefolyása elég egyedi. Így a szklerózis multiplex diagnózisa a tünetek és a betegség klinikai jellemzői alapján történik, valamint a betegség jelenlétét igazoló diagnosztikai tesztek végrehajtásával, például agyi MRI-vizsgálattal és vérvizsgálattal.

A szklerózis multiplex kezelése magában foglalhatja a tünetek enyhítését és a betegség progressziójának lassítását. A kezelés általában különböző gyógyszereket, rehabilitációt és terápiát foglal magában. A betegség lefolyásának és a tünetek súlyosságának figyelembevételével az orvosok egyéni terápiát alkalmaznak a szklerózis multiplexxel küzdő egyének számára.

Mi okozhatja a mozgató idegrendszer megbetegedéseit?

A mozgató idegrendszer megbetegedéseit különböző tényezők okozhatják, például:

 • Genetikai tényezők
 • Autoimmun betegségek
 • Vírusfertőzések
 • Trauma vagy sérülések
 • Mérgezések (pl. nehézfémek, vegyi anyagok)
 • Anyagcsere-betegségek (pl. cukorbetegség)
 • Szöveti elváltozások (pl. daganatok)
 • Idegrendszeri betegségek (pl. szklerózis multiplex)
 • Ismeretlen eredetű okok (pl. Parkinson-kór)

Mozgató idegrendszer betegségeinek diagnózisa

A mozgató idegrendszer betegségeinek diagnózisa általában alapos orvosi vizsgálatot igényel, amely magában foglalja a beteg kórtörténetének és tüneteinek áttekintését, valamint a fizikális vizsgálatot, amely magában foglalja a reflexek, az izomerő és a koordináció értékelését. Az orvosok általában képalkotó vizsgálatokat is elvégeznek, például CT vagy MRI vizsgálatot, amelyek segíthetnek a mozgató idegrendszer betegségének pontos diagnózisának felállításában. Ezenkívül az orvosok laboratóriumi vizsgálatokat is elvégezhetnek a vér vagy a vizelet összetételének megismerése érdekében, amelyek fontos információt jelenthetnek a betegség okának azonosításában. A mozgató idegrendszer betegségeinek diagnózisához orvosi szakértelmree és tapasztalatra van szükség. A mozgató idegrendszeri betegséggel kapcsolatos diagnózis gyakran több vizsgálat és konzultáció után állítható fel és elengedhetetlen hozzá a beteg és orvos közötti őszinte,teljes együttműkődés.

Téma szakértői

Dr. Prinz Géza

Dr. Prinz Géza

neurológus, pszichiáter, infektológus

Hírek

A demencia és a stroke közös tőről fakad?

A demencia és a stroke közös tőről fakad?

Al Capona, Semmelweis Ignác, Ady Endre és Nietzsche – ki gondolná, hogy e híres személyek közt a kapocs éppen a demencia? A demencia az az elbutulásnak is nevezett  a tünetcsoport, amelyet számos ok válthat ki, és az elmúlt évszázadok folyamán változott a tényleges oka, a leggyakoribb oka, illetve a ...
Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...
Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Akár arcidegzsábáról, akár isiászról van szó, mindkét gyakori betegség a neuropátiás fájdalmak csoportjába tartozik, ahogyan a diabéteszes neuropátia, az övsömört követő idegfájdalom és más betegségek is.   Dr. Prinz Géza , a Neurológiai Központ ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK