Karzsibbadás

Karzsibbadás

Létrehozva: 2023.03.17 10:17 | Módosítva: 2024.02.21 12:16

A karzsibbadás a kar és a kéz bizonyos részeinek érzékszervi zavara, amelyet bizsergés, égő érzés, fájdalom vagy érzéketlenség kísérhet. A zsibbadás általában akkor fordul elő, amikor a károsodott vagy irritált ideg nyomást gyakorol a kéz vagy a kar bizonyos részeire.

Karzsibbadás - Tartalom

Mi okozhatja a karzsibbadás érzését?

Idegnyomás okozta karzsibbadás

Sérülés okozta karzsibbadás

Túlzott használat miatti karzsibbadás

Neurológiai betegségek kiváltotta karzsibbadás

Vitaminhiány miatt fellépő karzsibbadás

Szorító ruházat okozta karzsibbadás

Szív és érrendszeri problémákkal kapcsolatos karzsibbadás

Alkoholizmussal kapcsolatos karzsibbadás

Karzsibbadás kivizsgálása

Karzsibbadás kezelése

Karzsibbadás lehetséges szövődményei

Karzsibbadással kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi okozhatja a karzsibbadás érzését?

A karzsibbadás érzését számos dolog okozhatja, ezért rendkívül fontos, hogy ha Ön is karzsibbadást tapasztal mihamarabb forduljon orvoshoz vele.

Idegnyomás okozta karzsibbadás

Az idegnyomás okozta karzsibbadás az idegrendszer zavarai közé tartozik és különböző tényezők okozhatják, például stressz, túlzott fizikai megterhelés, idegrendszeri betegségek és sérülések. Az idegnyomás jelensége általában azt jelenti, hogy az idegek túl sok nyomásnak vannak kitéve, ami befolyásolja az idegek által szállított információk áramlását és káros hatást gyakorolhat az idegszövetekre. Ha egy ideg nyomás alatt áll, például egy csuklócsatornában vagy a nyaki gerincben akkor jellemző tünet a karzsibbadás érzése, melyet gyakran kísér érzékenységvesztés, zsibbadás és bizsergés. Az idegnyomás okozta karzsibbadás pontos okának felderítésében jelentős szereppel bír az elektromiográfiai vizsgálat (EMG) illetve idegvezetési vizsgálatok. Az idegnyomás okozta karzsibbadás kezelése magában foglalhatja a gyógyszerek, például a fájdalomcsillapítók vagy az idegnyugtatók használatát, az életmódváltoztatásokat, például a stresszkezelést és a pihenést, valamint a fizikoterápiát és a műtéti beavatkozásokat is.

Sérülés okozta karzsibbadás

A kar és a kéz sérülése, pl. törés, diszlokáció, zúzódás vagy égés, gyakran okozhatja a karzsibbadás érzését.Karzsibbadás - Neurológiai Központ

Túlzott használat miatti karzsibbadás

A kar és a kéz túlzott használata, például az egész napos írás vagy a számítógépes munka, idegvédő zavarokat okozhat, amelyek karzsibbadáshoz vezethetnek.

Neurológiai betegségek kiváltotta karzsibbadás

A neurológiai betegségek számos formája okozhat karzsibbadást.

Szklerózis multiplex

Az idegrendszer krónikus autoimmun betegsége, amely a mielinburkokat támadja meg. Ez az idegrostok szigetelését szolgáló anyag. Az szklerózis multiplex tünetei közé tartozhat a karzsibbadás, az izomgyengeség és az egyensúlyhiány.

Parkinson-kór

A Parkinson-kór egy degeneratív betegség, amelyben az agy egyes területeinek pusztulása történik. A betegség tünetei közé tartozik a remegés, az izommerevség és a lassú mozgás. Ezek a tünetek később karzsibbadáshoz is vezethetnek.

Alzheimer-kór

 Az Alzheimer-kór egy progresszív neurodegeneratív betegség, amely befolyásolja az agy kognitív funkcióit. A betegség korai tünetei közé tartozhat a karzsibbadás és az érzékenység hiánya a végtagokban.

Epilepszia

 Az epilepszia az agy átmeneti működészavara, amely görcsrohamokban nyilvánulhat meg. Az epilepsziás rohamok egyes esetekben karzsibbadáshoz és bizsergéshez vezethetnek.

Ideggyulladás

 Az ideggyulladás (neuritisz) az idegrostok gyulladása, amely az érző idegeket és az izmokat is érintheti. Az ideggyulladás tünetei közé tartozik a karzsibbadás, az izomgyengeség és az égő érzés a végtagokban.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Vitaminhiány miatt fellépő karzsibbadás

 A B-vitaminok hiánya karzsibbadást okozhat, ugyanis a B vitaminok megfelelő mennyisége elengedhetetlen az idegrendszer működéséhez.

Szorító ruházat okozta karzsibbadás

A túl szoros ruházat és az ékszerek, például a karóra vagy a karkötő viselése szintén szorítást okozhat a karban, amely karzsibbadást okozhat.

Szív- és érrendszeri problémákkal kapcsolatás karzsibbadás

A szív és érrendszeri problémák ritkán okoznak közvetlenül karzsibbadást, de bizonyos esetekben előfordulhat. Például, ha az artériákban a véráramlás csökken, a végtagokban (például a karokban) elégtelen oxigén- és tápanyagellátás alakulhat ki, ami bizonyos idegek károsodásához vezethet. Ez az állapot, amelyet perifériás neuropátiának neveznek, a karzsibbadás egyik tünete lehet, mely cukorbetegség egy gyakori szövődménye lehet.

Az érelmeszesedés is okozhat karzsibbadást. Az érelmeszesedés során az artériákban plakkok képződnek, amelyek szűkítik a véráramlást és csökkentik az oxigén- és tápanyagellátást. Ha ez az állapot a karokat érinti, akkor a karzsibbadás tünete jelentkezhet.

Különböző ingerületvezetési zavarok, szívbillentyű pronlémák,szívelégtelenség, szívritmuszavar vagy szívmegnaggyobodás is vezethetnek karzsibbadáshoz a nem megfelelő vérellátás miatt.

Fontos kiemelni, hogy ha erős szorító mellkasi fájdalom mellett zsibbad a bal kar, akkor a koszorúérgörcs és a szívinfarktus gyanúja merül fel, melyek azonnali orvosi segítséget igényelnek!

Alkoholizmussal kapcsolatos karzsibbadás

Az alkoholizmus hosszú távon számos káros hatást gyakorolhat az idegrendszerre, beleértve a perifériás idegrendszert is. Az alkoholizmus okozhat olyan állapotokat, mint az alkoholos neuropátia vagy a Wernicke-Korsakoff-szindróma, amelyek mind a perifériás idegrendszert érintik, és karzsibbadással járhatnak.

Az alkoholos neuropátia egy olyan állapot, amelyben az alkohol károsítja a perifériás idegeket, és ennek következtében jelentkezhetnek különböző tünetek, például a karzsibbadás, a bizsergés vagy az égő érzés a végtagokban. Az alkoholos neuropátia kezelésének első lépése az alkoholfogyasztás abbahagyása, ami segíthet a tünetek enyhítésében vagy akár eltűnésében.

A Wernicke-Korsakoff-szindróma olyan állapot, amelyben az alkohol okozza a vitaminhiányt, különösen a B1-vitamin hiányát. Ennek következtében a perifériás idegek károsodnak, és karzsibbadás, bizsergés vagy gyengeség jelentkezhet a végtagokban. A Wernicke-Korsakoff-szindróma kezelése magában foglalja a megfelelő vitaminpótlást és az alkoholfogyasztás abbahagyását.

Fontos megjegyezni, hogy az alkoholizmus okozta karzsibbadás kezelése nem csak a tünetek enyhítésére, hanem az alkoholfogyasztás abbahagyására is fókuszál, ami segíthet a további idegrendszeri károsodás megelőzésében. Ha Ön úgy érzi, hogy alkoholproblémáikkal küzd, mindenképpen konzultáljon orvosával vagy terapeutával, akik segíthetnek a megfelelő kezelés kiválasztásában.

Kapcsolódó cikkünk

Milyen esetekben segít a diagnosztizálásban az ENG és az EMG vizsgálat?

Az idegrendszer két részre osztható: a központi (agy és gerincvelő), valamint a környéki (perifériás) idegrendszerre. Az ENG/ EMG vizsgálat az utóbbi, tehát a perifériás idegrendszer vizsgálatára szolgál, a környéki idegek és izmok ...

Karzsibbadás kivizsgálása

A karzsibbadás okának meghatározásához a következő kivizsgálásokra lehet szükség:

  • Klinikai vizsgálat: A neurológus által végzett fizikai vizsgálat során a kar és a kéz érzékenységét, az izmok erejét és a reflexeket ellenőrzik.
  • Képalkotó vizsgálatok: A képalkotó vizsgálatok, mint például az MRI vagy a CT, segíthetnek az idegrendszeri károsodások kimutatásában.
  • Elektromiográfia (EMG): Az EMG az idegek és az izmok aktivitását méri és segíthet az idegrendszeri problémák diagnosztizálásában.
  • Vérkép: A vérvizsgálatok, például a B-vitaminok és a vas szintjének ellenőrzése segíthet a vitamin- és ásványi anyaghiány okának kizárásában.
  • Idegvezetési vizsgálat: Az idegvezetési vizsgálatok segíthetnek az idegrendszeri károsodások meghatározásában.
  • Doppler ultrahang: A Doppler ultrahang vizsgálat segíthet az érszűkület és az érsérülések kimutatásában, amelyek a karzsibbadás okozói lehetnek.

A pontos kivizsgálás az egyén klinikai történetétől és a tünetek jellegétől függ. A megfelelő kezelés és kezelési terv kidolgozása érdekében azonban fontos az alapos kivizsgálás és a pontos diagnózis. A megfelelő kezelés és terápia nélkül a karzsibbadás súlyosabb állapotokhoz vezethet, ezért fontos, hogy időben forduljunk szakemberhez.

Karzsibbadás kezelése 

A karzsibbadás kezelése attól függ, hogy mi okozza a tünetet. Ha az ok valamilyen idegrendszeri vagy neurológiai betegség, például carpal tunnel szindróma vagy perifériás neuropátia, akkor a kezelési terv magában foglalhatja:

  • Gyógyszerek: A karzsibbadás kezelésére használható gyógyszerek közé tartoznak az érzéstelenítők, gyulladáscsökkentők illetve fájdalomcsillapítók.
  • Fizioterápia: A fizioterápia segíthet a kar és a kéz izmainak erősítésében, javíthatja a mozgékonyságot és az egyensúlyt.
  • Műtét: Ha a karzsibbadás súlyos, akkor a műtét lehet a megfelelő megoldás. A műtét során a szorító tényezőket igyekeznek eltávolítani, melyek a karzsibbadást okozhatják.
  • Életmódváltoztatások: A karzsibbadás enyhítése érdekében ajánlott lehet az életmódváltoztatások, mint például a testtartás javítása, a stressz csökkentése, az egészséges étkezés, relaxációs technikák alkalmazása és a testmozgás.

Karzsibbadás lehetséges szövődményei

A karzsibbadás általában egy átmeneti állapot, és nem jár súlyos szövődményekkel. Azonban, ha a karzsibbadás gyakori vagy hosszabb időn keresztül fennáll, esetleg más tünetekkel társul, akkor számos szövődmény kialakulhat.

Ha a karzsibbadás hosszabb ideig tart, a karizmok gyengülhetnek és mozgáskorlátozottság alakulhat ki.

A karzsibbadás okozója lehet egy neurológiai betegség, mint például az ideggyulladás, az agyvérzés vagy az agydaganat. Ha a karzsibbadást ezek a betegségek okozzák, azok súlyosabb szövődményekhez vezethetnek.

Ha a karzsibbadás a vérkeringés hiánya miatt alakul ki, akkor a szövetek ischaemiát szenvednek, ami súlyos szövődményekhez vezethet, mint például az elhalás.

Ha a karzsibbadást okozó körülmények fertőző ágensek, akkor az infekció terjedhet a test más részeire is.

A karzsibbadás és más neurológiai tünetek szorongást és stresszt okozhatnak, ami további egészségügyi problémákat okozhat.

Ha Ön is a karzsibbadás tünetét tapasztalja, ne habozzon, forduljon azonnal orvoshoz a mihamarabbi diagnózis felállítása és megfelelő terápia kidolgozása érdekében!

Téma szakértői

Dr. Mayer Ibolya

Dr. Mayer Ibolya

neurológus
Dr. Prinz Géza

Dr. Prinz Géza

neurológus, pszichiáter, infektológus

Hírek

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...
Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Akár arcidegzsábáról, akár isiászról van szó, mindkét gyakori betegség a neuropátiás fájdalmak csoportjába tartozik, ahogyan a diabéteszes neuropátia, az övsömört követő idegfájdalom és más betegségek is.   Dr. Prinz Géza , a Neurológiai Központ ...
Minden Alzheimer demencia, de ez fordítva nem igaz

Minden Alzheimer demencia, de ez fordítva nem igaz

Alzheimer és/vagy demencia? Sokak elképzeléseiben egybemosódnak ezek a fogalmak, és nem véletlenül. Az Alzheimer-kór ugyanis a demencia leggyakoribb formája.  Milyen más formák léteznek még? Kezelhető-e az elbutulás? Neurológiai vagy pszichiátriai vizsgálat szükséges? A kérdésekre dr. Prinz ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!