Migrénes fejfájás

Migrénes fejfájás

Létrehozva: 2022.10.13 16:18 | Módosítva: 2022.10.17 14:09

A migrénes fejfájás tipikus esetben bizonyos időközönként jelentkező, rohamszerűen kezdődő, féloldali, pulzáló fejfájás. Egyes esetekben a migrénes rohamot egy ún. aura előzi meg. Az aura érzékcsalódással, leggyakrabban optikai csalódással járó előérzés. A migrén 4 de akár 72 órán keresztül is tarthat.

Migrén tünetei

 • hányinger
 • hányás
 • megnövekedett fény- és hangérzékenység, amely sokaknál az eredményezi, hogy sötét, csendes szobába kívánkoznak

Egyéb, kevésbé gyakori tünetek lehetnek:

 • izzadás
 • rossz koncentrálóképesség
 • ingadozó hőérzet
 • hasi fájdalom 

  Kapcsolódó cikkünk

  Fejfájás a COVID-19 után? Így lehet kezelhető

  A COVID-19 után jelentkező neurológiai tünetek közt sokaknál vezet a fejfájás. Van, akinél csak néhány hétig, van, akinél hónapokig szinte folyamatosan jelentkezik a kínzó fájdalom, ami ellen házi módszerekkel is lehet tenni, de dr. Vida Zsuzsanna, a Neurológiai Központ neurológus főorvosa, szomnológus arra figyelmeztet, hogy bizonyos esetekben ki kell vizsgálni a hátteret.

Migrén diagnózisa

Érdemes fejfájás naptárt vezetni, és a tüneteket pontosan megfigyelni. Első migrén esetén, szokatlan fejfájásformák során más okokat is ki kell zárni. Ehhez a neurológus fizikális vizsgálatot végez, további laborvizsgálatot, képalkotó vizsgálatot is elrendelhet a neurológus.

A migrén kezelése

A migrént teljesen meggyógyítani nem lehet. Azonban több gyógyszer létezik a kezelésére. A megfelelő gyógyszerek kiválasztása migrén típusa alapján történik és az egyénenként változó, ami a neurológus feladata. Célja a migrénes rohamok gyakoriságának és súlyosságának a csökkentése.

A migrén okai

A migrén hátterében a genetika áll, de emellett a környezet is befolyásoló hatással bír. A migrént beindíthatják például hormonális hatások, ezért nagyobb számban érinti a nőket. Nem gyakori, de előfordul úgynevezett menstruációs migrén is, amelynél a fejfájás egyedül a havi vérzéshez kötődik. Hormonális fogamzásgátlók szedése ugyancsak kiválhat migrént a hormonális hatás miatt.

Az élelmiszerek közül az érett sajtok okozhatnak migrént, de az alkohol is. Sajnos a füstölt húsok és a sonkák sem kivételek, főleg ha még tartósítószert is tartalmaznak, amit manapság nehéz elkerülni. Az összefüggéseket külön tesztekkel igazolni nem lehet, de az érintettek jellemzően feljegyzik és megfigyelik, hogy milyen élelmiszer idéz elő migrént.

Téma szakértői

Dr. Mező Anita

Dr. Mező Anita

neurológus
Dr. Jakab Gábor PhD

Dr. Jakab Gábor PhD

neurológus
Dr. Nagy Ildikó

Dr. Nagy Ildikó

neurológus, neurofiziológus
 

Hírek

Hogyan segíthet a neuropszichológus stroke után és demencia esetén?

Hogyan segíthet a neuropszichológus stroke után és demencia esetén?

Stroke után a páciens hirtelen szembesül a képességei hanyatlásával, elvesztésével, míg a progresszív lefolyású demencia esetén, a kép fokozatosan bontakozik ki. Mindkét helyzetnek megvan a maga nehézsége, megpróbáltatást jelent a betegnek és a családjának egyaránt, ...
Milyen okai lehetnek a remegésnek?

Milyen okai lehetnek a remegésnek?

A remegéssel kapcsolatban a legtöbb ember azonnal a Parkinson-kórra gondol, holott a tremornak sokféle oka lehet. Dr. Prinz Géza , a Neurológiai Központ neurológusa, pszichiáter, infektológus arról beszélt, hogy nem csak neurológiai betegségek válthatják ki ezt a zavaró tünetet.
Infúziós terápiákkal gyorsabb lehet a gyógyulás

Infúziós terápiákkal gyorsabb lehet a gyógyulás

A gyógyításban, a fájdalomcsillapításban és a tünetek csökkentésében ma már szerencsére számos hatékony módszer elérhető, amelyek egyike az infúziós terápia. Dr. Galambos Krisztina , a Neurológiai Központ oxiológusa a módszer előnyeit vette számba és a ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!