Migrén

Migrén

Létrehozva: 2022.10.13 16:18 | Módosítva: 2023.12.07 11:34

A migrénes fejfájás tipikus esetben bizonyos időközönként jelentkező, rohamszerűen kezdődő, féloldali, pulzáló fejfájás. Egyes esetekben a migrénes rohamot egy ún. aura előzi meg. Az aura érzékcsalódással, leggyakrabban optikai csalódással járó előérzés. A migrén 4 de akár 72 órán keresztül is tarthat.

Tartalom

Mi a migrén?

A migrén fajtái

A migrén tünetei

A migrén okai

A migrén diagnózisa

A migrén kezelése 

Mi a migrén?

A migrén egy erős fejfájás, amely általában féloldali, megjelenése nőknél gyakoribb, mint férfiaknál. A fejfájás jellege lüktető, rohamokban jelentkező, görcsös. A fejfájásos betegségek nagyjából 10%-át a migrén teszi ki. A fájdalom és a migrén velejárói megnehezíthetik azokat a napokat, amikor a fájdalom jelentkezik, hiszen az a mozgás következtében erősödhet.

A migrén fajtái

A migrén alapvetően két nagyobb csoportra bontható fel megjelenési formájuk szerint. Létezik aurás migrén, illetve aura nélküli migrén is.

Aurás migrén

Az aurás migrén esetén arról van szó, hogy vannak bizonyos előjelek, illetve neurológiai tünetek melyek a migrént nem csak, hogy előrevetíthetik, de kísérhetik is. Az aurás tünetek változatosak lehetnek, de leggyakrabban látászavarok (homályos látás, villanások) formájában jelentkezik. Ha az aura nem kíséri a migrént, csupán előjelzi, úgy viszonylag hamar, általában 1 órán belül lezajlik, majd ezt követően jelentkezik a fejfájás.

Aura nélküli migrén

Aura nélküli migrénről akkor lehet beszélni, ha az említett előrejelzések nem jelentkeznek, tehát nincsenek egyéb neurológiai tünetek. A migrén-roham hirtelen jelentkezik, erős intenzív fejfájással. Időtartamát tekintve változhat, pár órától akár több napig is eltarthat.

A migrén tünetei

A migrén több jól ismert, viszonylag jól elkülöníthető tünetekkel bír. A vezető tünet migrén esetében természetesen a fejfájás, az alábbiak kísérőtünetek lehetnek:

 • hányinger
 • hányás
 • megnövekedett fény- és hangérzékenység, amely sokaknál az eredményezi, hogy sötét, csendes szobába kívánkoznak

Egyéb, kevésbé gyakori tünetek lehetnek:

 • izzadás
 • rossz koncentrálóképesség
 • ingadozó hőérzet
 • hasi fájdalom 

  Kapcsolódó cikkünk

  Fejfájás? 5 ok, ami miatt orvoshoz kell fordulni

  A fejfájás a leggyakoribb panasz, ami miatt ideggyógyászhoz fordulnak az emberek. Dr. Prinz Géza , a FájdalomKözpont neurológusa, infektológus, pszichiáter azokat a jeleket vette számba, amelyek esetén nem szabad csupán a fájdalomcsillapítókra hagyatkozni.

A migrén okai

A migrén hátterében a genetika áll, de emellett a környezet is befolyásoló hatással bír. A migrént beindíthatják például hormonális hatások, ezért nagyobb számban érinti a nőket. Nem gyakori, de előfordul úgynevezett menstruációs migrén is, amelynél a fejfájás egyedül a havi vérzéshez kötődik. Hormonális fogamzásgátlók szedése ugyancsak a migrén kiváltója lehet, a hormonális hatás miatt. A stressz és a kialvatlanság szintén nagy szerepet játszik egy-egy roham előidézésében, megjelenésében.

Ritkábban, de a különféle fronthatások is kiválthatják a migrén megjelenését, főként a melegfront esetében és kettősfront következtében jelenhet meg. Ez főként azoknál jellemző, akik alapvetően is érzékenyebbek a különféle környezeti hatásokra.

Az élelmiszerek közül az érett sajtok okozhatnak migrént, de az alkohol is. Sajnos a füstölt húsok és a sonkák sem kivételek, főleg ha még tartósítószert is tartalmaznak, amit manapság nehéz elkerülni. Az összefüggéseket külön tesztekkel igazolni nem lehet, de az érintettek jellemzően feljegyzik és megfigyelik, hogy milyen élelmiszer idéz elő migrént.

Az okok közül nem zárható ki, hogy migrén során az agyban lévő erek görcsösen összehúzódnak, majd ellazulnak, majd ismételten összehúzódnak és így tovább. Ám, hogy ez miért alakul ki, arról nincsenek tapasztalatok.Migrénes fejfájás

A migrén diagnózisa

Érdemes fejfájás naptárt vezetni, és a tüneteket pontosan megfigyelni. Első migrén esetén, szokatlan fejfájásformák során más okokat is ki kell zárni. Ehhez a neurológus fizikális vizsgálatot végez, további laborvizsgálatot, képalkotó vizsgálatot is elrendelhet a neurológus.

A migrén nem jár következménnyel, azonban aurás migrén esetében - amikor látás,- beszéd,- és mozgászavarok is jelentkeznek - megnőhet a stroke kockázata, azonban ez függ a rohamok erősségétől és gyakoriságától is, így mindenképpen célszerű a panaszokkal szakorvost felkeresni!

A migrén kezelése

A migrén teljességgel nem gyógyítható. Azonban több gyógyszer létezik a kezelésére. A megfelelő gyógyszerek kiválasztása migrén típusa alapján történik és az egyénenként változó, ami a neurológus feladata. Célja a migrén rohamok gyakoriságának és súlyosságának a csökkentése. Jellemző az erősebb, vényköteles fájdalomcsillapítók adása, illetve az olyan körülmények kerülése, amelyek rohamot idézhetnek elő. Gyakori javaslat rohamok megjelenése esetén, a pihenés, a sötét, nyugodt környezetben tartózkodás.

 

Téma szakértője

 • Dr. Simon Márta

 • Szakterületek:
  • neurológus, alvásszakértő
 • Specialitások:
  • fejfájás 
  • migrén
  • szédülés
  • alvászavarokkal összefüggő panaszok

  Rendelés típusa:

  Személyes, rendelői vizit

 

Hírek

Szédülés fekve, lefekvés során – ezek a szédülés leggyakoribb okai

Szédülés fekve, lefekvés során – ezek a szédülés leggyakoribb okai

A szédülés sokszor ijesztő és nehezen megfogható panasz, amivel egy beteg a neurológushoz érkezhet. Ilyenkor ugyanis sokszor hosszú kikérdezés, próbálkozás után sem derül ki pontosan, hogy mit is érez a beteg és főleg nem, hogy miért érzi. Dr. Gács Gyula , a Neurológiai Központ ...
Pánikroham, pánikbetegség? Így segíthet a pszichológus

Pánikroham, pánikbetegség? Így segíthet a pszichológus

A pánikrohamok, a pánikbetegség egyre több embert érintenek, sokan tapasztalják meg a félelmetes, letaglózó érzéseket időről időre. Kispál Mónika , a Neurológiai Központ pszichológusa, szexuálpszichológus arról beszélt, pontosan milyen kritériumok alapján dönthetjük el, ...
Mit jelent a minor stroke (TIA) és miért kell kivizsgálni?

Mit jelent a minor stroke (TIA) és miért kell kivizsgálni?

A stroke, vagy magyarul szemléletesen szélütés egy ér eredetű agyi katasztrófa. Egyik formája a vérzés, a másik az érelzáródás miatti infarktus. A minor stroke vagy TIA (tranziens iszkémiás attak) egy olyan agyi vérellátási zavarból származó kórkép, amelyben a stroke-ot ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok