Stroke teszt - így ismerhető fel

Stroke teszt - így ismerhető fel

Módosítva: 2024.02.21 14:24

A stroke egy súlyos állapot, melynek tünetei viszonylag könnyen beazonosíthatók. Stroke esetében a kezelés gyors megkezdésével elkerülhetők lehetnek a szövődmények. A stroke teszt meggyorsíthatja az orvoshoz vezető utat.

Tartalom

A stroke és típusai

Milyen tüneteket okoz a stroke?

A stroke tüneteinek felismerése

Mi az a stroke teszt?

Stroke teszt – mire kell figyelni

Stroke teszt I. – F(ace), vagyis arc

Stroke teszt II. – A(rms), vagyis karok

Stroke teszt III. – S(peech), vagyis beszéd

Stroke teszt IV. – T(ime), vagyis idő

Miért fontos a gyors orvosi beavatkozás?

A stroke és típusai

A stroke, vagy más néven agyvérzés, egy hirtelen fellépő vérellátási zavar, amely az agyat érinti. Súlyos következményekkel jár: az agysejtek károsodását, pusztulását okozhatja annak következtében, hogy az agy nem jut megfelelő mennyiségű oxigénhez. A strokenak két fajtáját lehet megkülönböztetni egymástól: az egyik az iszkémiás, vagy elzáródás okozta stroke, míg a másik a vérzéses stroke.

Iszkémiás stroke következtében az agy vérellátása csökken, de akár teljesen meg is szakadhat. Ilyenkor az agyi artériákat vérrög zárja el, ami akadályozza a vér megfelelő szintű áramlását. Emiatt oxigénhiány lép fel az agy érintett területein, és ez vezet az agysejtek pusztulásához. A vérrög kialakulhat lokálisan, de az is lehetséges, hogy a test más pontján keletkezett vérrög jut el az agyba és ott okoz elzáródást. Ez a stroke leggyakoribb típusa.

Hemorrhagiás stroke, vagyis vérzéses stroke, akkor következik be, amikor egy agyi ér valamilyen okból kifolyólag megreped és vér kezd szivárogni. Ilyen esetekben az agy érintett területébe nem jut el a vér, illetve az is gond, hogy annak szivárgása során nyomás alá kerül az agy, hiszen a koponyából nem tud távozni.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen tüneteket okoz a stroke?

Az iszkémiás és a haemorrhagiás stroke tüneteiben van átfedés egymás között, ugyanakkor vannak olyan tünetek is, melyek inkább csak az egyikre jellemzők. Ennek oka, hogy az elzáródás következtében létrejövő stroke főként az oxigénhiányosba került területet érinti, míg a vérzéses stroke esetében az egész agyat is érintheti akár.

Az iszkémiás stroke legfőbb tünetei

 • féloldali bénulás, mely érintheti az arcot, karokat, lábakat
 • beszédzavar
 • zavartság
 • erős fejfájás, mely gyakran már a stroke előtt jelentkezik
 • egyensúlyproblémák és járási nehézségek

A tünetek esetében fontos tudni, hogy hirtelen jelentkeznek.

A haemorrhagiás stroke legfőbb tünetei

A vérzéses stroke tünetei a vérzés kialakulásának helyétől és annak súlyosságától is függnek. Több tünet is megegyezik az iszkémiás stroke tüneteivel, min például:

 • beszédzavar
 • bénultság; azonban ez érintheti akár a test mindkét oldalát
 • tudatzavar, zavartság
 • rendkívül erős fejfájás

Vannak azonban olyan tünetek is, melyek főként az agyban létrejövő vérzés következtében alakulnak ki:

 • görcsrohamok
 • légzési nehézségek

Ezek azonban nem minden esetben jelentkeznek, ami fontos, hogy a tünetek, mind a két stroke típus esetében azonosak vagy rendkívül hasonlóak.

A stroke tüneteinek felismerése

A stroke tünetei specifikusnak mondhatók. A tünetek együttes előfordulása vagy akár egyetlen jel is a stroke lehetőségét rejti magában. Fontos, hogy bármilyen tünet észlelése esetén, mely stroke gyanúját veti fel, azonnal mentőt kell hívni! Nem szabad félvállról venni a tüneteket, akkor sem, ha azok rövid időn belül elmúlnak!

Mi az a stroke teszt?

A stroke teszt nem egy klasszikus orvosi vizsgálat, azonban laikusoknak segít könnyedén felismerni, hogy valóban stroke-ról van-e szó. Fontos azonban kiemelni, hogy a diagnózist csak és kizárólag orvos állíthatja fel, vagy tudja teljes bizonyossággal megerősíteni. A stroke teszt segít a tünetek gyors felismerésében, illetve ösztönző lehet az azonnali segítségkérésre, továbbá a mentők számára is fontos információként szolgál.Stroke teszt - így ismerhető fel - Neurológiai Központ

Stroke teszt – mire kell figyelni

A stroke teszt ismerete nem csak azért hasznos és fontos, hogy másokon is észre lehessen venni a tüneteket, hanem akár az ember saját magán is képes alkalmazni. A stroke teszt nemzetközi elnevezése az úgynevezett FAST teszt, ami mozaikszó, jelentése pedig „gyors”. Ez jelzi azt, hogy a 4 tünet felismerése és az idő milyen jelentős mértékű a stroke kezelésében. A teszt elvégzése segít abban, hogy a lehető leggyorsabban segítséget kapjon a beteg.

Stroke teszt I. – F(ace), vagyis arc

A teszt egyik lépéseként az arcon megnyilvánuló tünetekre kell fókuszálni. Ilyenkor meg kell kérni az érintett személyt, hogy mosolyogjon. Itt azt kell figyelni, hogy szimmetrikus-e az arc két oldala, illetve, hogy lefittyed-e az egyik oldala.

Stroke teszt II. – A(rms), vagyis karok

Szintén a féloldali bénulás ellenőrzésére szolgál a teszt következő lépése. Arra kell kérni az érintettet, hogy emelje fel mind a két karját, és rövid ideig tartsa is fent őket. Stroke esetén az egyik karral a feladat nehezített lehet, vagy egyáltalán nem sikerül.

Stroke teszt III. – S(peech), vagyis beszéd

A beszéd érthetetlensége és zavartsága egy fő tünet stroke esetében, így meg kell kérni a stroke gyanús személyt, hogy beszéljen. A beszédfunkciót a legkönnyebben úgy lehet ellenőrizni, ha megkérjük a személyt, hogy egy rövid összefüggő mondatot alkosson. Például, hogy „szép idő van”. Ha nehézségekbe ütközik, lehetséges, hogy valóban strokeja van. Továbbá arra is érdemes figyelni, hogy az utasítások megértésével van-e probléma.

Stroke teszt IV. – T(ime), vagyis idő

A stroke teszt utolsó szakasza nem konkrétan az állapot felmérésére szolgál, hanem az azonnali segítségkérésre. Átlagosan elmondható, hogy, ha a kezelés 4 órán belül megkezdődik, úgy az érintettnek jó esélyei vannak arra, hogy maradandó károsodás nélkül vészelje át a strokeot. Ha a mosolygás, a karok felemelése és a beszéd közül bármelyik is nehézséget okozott az érintett személynek, úgy azonnal mentőt kell hívni!

Miért fontos a gyors orvosi beavatkozás?

A gyors orvosi beavatkozás stroke esetében kiemelten fontos, hiszen, ha a kezelést időben megkezdik, úgy nem csak a végzetes végkimenetel kerülhető el, de a maradandó károsodások lehetősége is jelentősen csökken.

Vérrög okozta strokenál az időablak, míg a kezelést meg kell kezdeni, nagyjából 4 órára tehető. Minél több idő telik el, annál nagyobb az esélye az irreverzibilis károsodásoknak. Vérzéses stroke esetében – a vérzés erősségétől is függően -, még rövidebb idő áll rendelkezésre.

Téma szakértői

Dr. Simon Márta

Dr. Simon Márta

neurológus, alvásszakértő
Professzor Dr. Gács Gyula

Professzor Dr. Gács Gyula

Neurológus
EEG vizsgálat

EEG vizsgálat

Hírek

A demencia és a stroke közös tőről fakad?

A demencia és a stroke közös tőről fakad?

Al Capona, Semmelweis Ignác, Ady Endre és Nietzsche – ki gondolná, hogy e híres személyek közt a kapocs éppen a demencia? A demencia az az elbutulásnak is nevezett  a tünetcsoport, amelyet számos ok válthat ki, és az elmúlt évszázadok folyamán változott a tényleges oka, a leggyakoribb oka, illetve a ...
Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...
Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Akár arcidegzsábáról, akár isiászról van szó, mindkét gyakori betegség a neuropátiás fájdalmak csoportjába tartozik, ahogyan a diabéteszes neuropátia, az övsömört követő idegfájdalom és más betegségek is.   Dr. Prinz Géza , a Neurológiai Központ ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK