Afázia tünetei és kezelése

Afázia tünetei és kezelése

Létrehozva: 2022.10.20 10:47 | Módosítva: 2022.10.20 11:08

Afáziáról beszélünk, ha valaki nehezen vagy egyáltalán nem találja meg a megfelelő szavakat, szabálytalanul, alig érthetően formálja meg a mondatot, nehezen tudja kifejezni, megértetni magát, vagy nem érti meg a hozzá intézett szavakat.

Afázia kialakulása

Agysérülés következtében alakul ki az afázia. Ezen sérülések eredete legtöbbször valamilyen érrendszeri rendellenesség, mint például a stroke.  A stroke Magyarországon a harmadik leggyakoribb halálok, és az egyik leggyakoribb rokkantságot okozó betegség. Stroke-ról akkor beszélünk amikor az agy egy részének vérellátása megszűnik (elsősorban vérrög okozza agyi-infarktus) vagy vérzés lép fel (agyvérzés). Előfordulása az életkor előrehaladtával folyamatosan nő, gyakoribb férfiaknál, mint nőknél. 

Kapcsolódó cikkünk

Honnan tudhatjuk, hogy átmeneti keringészavar játszódott le az agyunkban?

A ministroke-nak is nevezett TIA, vagyis az átmeneti agyi keringészavar ugyanolyan tünetekkel jár, mint a stroke, de ezek a tünetek  néhány perc múlva, legkésőbb 24 órán belül megszűnnek. Dr. Jakab Gábor PhD , a Neurológiai Központ neurológusa elmondja, miért fontos tudnunk ...

Az afázia kialakulását okozhatja továbbá olyan agyi sérülés, mely például autóbalesetben keletkezik vagy agytumor is okozhatja. Az agy különböző területei különböző funkciókat töltenek be. A legtöbb embernél a nyelvhasználatot érintő területek a bal agyféltekéhez tartoznak. Afázia esetében ezek a területek sérülnek.

 Az afáziának két változatát különböztetik meg: az expresszív és a receptív típust, aszerint, hogy a beszédkészséggel vagy a beszédértéssel, esetleg mindkettővel van probléma.

Afázia diagnózisa

A diagnosztizálásban neurológus és beszédterapeuta, logopédus is részt vehet. Olyan teszteket végeztetnek a beteggel, amelyekkel fel lehet térképezni az alapvető beszéd- és nyelvtani képességeket, a kifejezés lehetőségeit, a kommunikációs határokat, például benne tud-e maradni a beszélgetésben az illető, érti-e a viccet, illetve, hogy sérült-e és milyen mértékben az írás és olvasás képessége. A diagnózishoz szükség lehet képalkotó vizsgálatokra is, például CT-re, MRI-re, hogy láthatóvá váljon az esetleges agyi sérülés.

Afázia tünetei

Afázia esetében a legtipikusabb probléma a szótalálási nehezítettség, vagy, hogy a betegek elhagyják vagy eltévesztik a ragokat, mondataik hiányosak. A szótalálási probléma az agyat érintő sérüléstől függően lehet enyhe, de akár nagyon súlyos is. Az afáziánál bizonyos mértékben beszédértési zavar is fennállhat, gondot okozhat az olvasás és az írás, probléma lehet a számolással is. Ezek a tünetek mindig az agyi sérülés jellegétől, mértékétől függenek.

Afázia kezelése

Minél előbb megszületik a diagnózis és megkezdődik a szakemberek által irányított kezelés, annál jobbak az esélyek a javulásra, a romlás lassítására. Az afázia tartós kezelésében a beszédterapeutának, logopédusnak kiemelt szerepe van. A cél a megromlott képességek visszaállítása, illetve ha ez nem lehetséges, alternatív kommunikációs csatornák megerősítése. Ezek a terápiák egyénileg, csoportosan és újabban online is elérhetők, de minden formánál nagyon fontos a szakértő irányítás. Enyhébb esetekben, megfelelő hozzáállással és gyakorlással akár a teljes felépülés is elérhető, más esetekben, például, ha demencia áll a háttérben, legfeljebb csak lassítható a folyamat. Minden esetben érdemes dolgozni az állapot javításán, hiszen az afázia jelentősen rontja az életminőséget, korlátozza a társasági életet, szorongásos zavar és depresszió is kialakulhat.

Téma szakértői

Dr. Jakab Gábor PhD

Dr. Jakab Gábor PhD

neurológus
Dr. Vida Zsuzsanna

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus
 

Hírek

Pánikroham, pánikbetegség? Így segíthet a pszichológus

Pánikroham, pánikbetegség? Így segíthet a pszichológus

A pánikrohamok, a pánikbetegség egyre több embert érintenek, sokan tapasztalják meg a félelmetes, letaglózó érzéseket időről időre. Kispál Mónika , a Neurológiai Központ pszichológusa, szexuálpszichológus arról beszélt, pontosan milyen kritériumok alapján dönthetjük el, ...
Mit jelent a minor stroke (TIA) és miért kell kivizsgálni?

Mit jelent a minor stroke (TIA) és miért kell kivizsgálni?

A stroke, vagy magyarul szemléletesen szélütés egy ér eredetű agyi katasztrófa. Egyik formája a vérzés, a másik az érelzáródás miatti infarktus. A minor stroke vagy TIA (tranziens iszkémiás attak) egy olyan agyi vérellátási zavarból származó kórkép, amelyben a stroke-ot ...
Parkinson- kór - tünet lehet az automatikus mozgások elvesztése

Parkinson- kór - tünet lehet az automatikus mozgások elvesztése

Sokan a remegést gondolják a Parkinson-kór első tünetének, holott az automatikus mozgások megváltozására sokszor előbb fel lehet figyelni. Mi okozza ezt a betegséget, mikor kell orvoshoz fordulni és hogyan lehet a lehető legtovább fenntartani a jó életminőséget? Dr. Gács Gyula tanár úr, a Neurológiai ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok