Epilepszia gyanúja esetén fontos az EEG vizsgálat

Epilepszia gyanúja esetén fontos az EEG vizsgálat

Dr. Jakab Gábor PhD Létrehozva: 2022.08.24 Módosítva: 2022.08.24

Ismeretlen eredetű rosszullétek, rohamok, megmagyarázhatatlan ájulások hátterében a kivizsgálás során felmerülhet az epilepszia gyanúja. A pontos diagnózis felállításában nyújthat lényeges segítséget a fájdalmatlan, sugárterheléssel nem járó EEG vizsgálat, amelynek mibenlétéről dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa beszélt.

Az epilepszia az agy elektromos túlműködésének megnyilvánulása

Az epilepszia kivizsgálásban szükséges az EEG vizsgálat.Az epilepszia az agy olyan működési zavara, amely során az agysejtekben szinkronizált elektromos kisülések jönnek létre. Ez a rendellenesség változatos klinikai tüneteket okozhat.

  • Jellegzetes epilepsziás tünet az ún. „grand mal”, vagyis a generalizált nagyroham, melynek során a beteg elveszti az eszméletét, elesik, végtagjai szimmetrikusan megfeszülnek vagy rángatóznak, nyelvét megharaphatja, száján véres hab ürülhet, esetleg vizelet- vagy széklet visszatartási képtelenség is előfordul, majd magához térve nem tudja felidézni, mi is történt vele.
  • A részleges rohamok nehezebben felismerhetők, és a megjelenési formák akár más betegségekre is utalhatnak. Például a gyakran előforduló aura jelenség (érzékcsalódás, hallucináció, beszédzavar, zsibbadás stb.) egyaránt előfordulhat migrénben, epilepsziában vagy agyi keringészavarban.

Részletes neurológiai kivizsgálással lehet megállapítani a tipikus és a bizonytalan tünetek okát.

Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

Ha valaki epilepsziára gyanakszik, vagy éppen nem tudja eldönteni, mi okozhatja az idegrendszeri jellegű panaszait, mindenképpen érdemes neurológushoz fordulnia. A szakorvos alapos kikérdezéssel indítja a kivizsgálást, rákérdez a beteg által tapasztalt panaszokra és arra, hogyan látta a páciens környezete a rosszullétet, amire a beteg gyakran nem is emlékszik. Rendszerezni kell a korábbi és a jelenleg meglévő betegségeket, a rendszeresen vagy alkalmanként szedett gyógyszereket, az esetleg provokáló hatású környezeti tényezőket (pl. láz, mérgezés, alváshiány, villogó fények, stb.). El kell dönteni, hogy egyszeri (alkalmi) rohamról van-e szó, ami nem feltétlenül fog ismétlődni, vagy epilepszia betegségről, ami mélyrehatóan megváltoztathatja a beteg életét. Valószínűleg további vizsgálatokra lesz szükség: koponya CT vagy MRI, vérvétel, EEG.

Hogyan történik az EEG vizsgálat?

A fájdalmatlan EEG vizsgálat fontos diagnosztikai eszköz.Gyakran kérdezik a betegek, mi a különbség a CT, az MR és az EEG közt. Nagyon leegyszerűsítve elmondható, hogy míg az első két esetben az agy szerkezetét vizsgálják röntgensugarakkal vagy elektromágneses erőtérben, addig az EEG az agy működését monitorozza.
- Az EEG vizsgálat egy fájdalmatlan eljárás, ami az agy elektromos tevékenységét vizsgálja a fejbőrre helyezett elektródákon keresztül. Alkalmas annak kiderítésére, hogy epilepszia vagy más ok miatt jelennek meg a tünetek. Megállapítható az EEG-vel, hogy gócos vagy generalizált típusú epilepsziáról van-e szó, és milyen hatékonyan működnek az epilepszia ellenes gyógyszerek – ismerteti dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa.
Az EEG vizsgálat során 16 elektródát rögzítenek a hajas fejbőrre. A körülbelül félórás vizsgálat nem igényel különös előkészületet, bár a frissen mosott, vizes haj, a rágógumizás alaposan megnehezítheti a vizsgálatot, ezeket érdemes kerülni. Az EEG monitorozás során a neurológiai asszisztens különböző feladatokra kéri a fekvő pácienst, például, hogy csukja be, nyissa ki a szemét, vegyen mély levegőt, sóhajtozzon. A vizsgálat második felében villogó fényeket alkalmaznak. A szakképzett asszisztens szükség esetén módosíthatja a vizsgálat menetét, ha úgy ítéli meg, hogy ezzel többletinformációhoz juttatja a leletezést végző orvost. A vizsgálat során a készülék az agy elektromos tevékenységét az EKG görbéhez hasonlóan hullámsorozattal papírra vagy monitorra „rajzolja”. Ez maga az elektroenkefalogram, amelyből a rendellenesség elhelyezkedésére, időbeli változásaira lehet következtetni. Egyes esetekben több órás folyamatos EEG-monitorozásra, vagy ún. alvásmegvonásos EEG-re is szükség lehet, utóbbi előtt 24 órán keresztül nem alhat a vizsgált személy. Az EEG vizsgálat fontos része az epilepszia és más neurológiai kórképek elkülönítő diagnosztikájának.

Forrás: Neurológiai Központ (www.neurologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

  • EEG vizsgálat

  • Specialitások:
    • fejfájás kivizsgálás
    • epilepszia vizsgálat
    • migrénes roham kivizsgálása

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gyorsan kaptam időpontot

Nagyon tetszett, hogy gyorsan kaptam időpontot másnapra. Kiemelném az udvariasságot, pontosságot, minden részletre kiterjedő tájékoztatást a vizsgálatról és a további lehetőségekről.

További vélemények

Hírek

Szédülés, fülzúgás, hallásromlás - Meniére betegség is lehet

Szédülés, fülzúgás, hallásromlás - Meniére betegség is lehet

A forgó jellegű szédülés, a hallásromlás, a fülzúgás olyan kínzó tünetek, amelyek nagyon megnehezíthetik bárki napjait. Dr. Gács Gyula tanár úr, a Neurológiai Központ neurológusa a gyakran a panaszok mögött álló Meniére betegség kezelési lehetőségeiről ...
Lüktet, hasogat, féloldali? Nem mindegy, milyen fejfájástól szenved!

Lüktet, hasogat, féloldali? Nem mindegy, milyen fejfájástól szenved!

Majd szétmegy a fejem, lüktet, nyilall, hasogat! Ki ne tapasztalta volna már meg ezt a nagyon kellemetlen tünetet, amely gyakran önálló betegség, máskor jelzés, hogy valami nincs rendben a szervezetben. Dr. Gács Gyula , a Neurológiai Központ neurológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy a fejfájások besorolása és ...
Hogyan segíthet a neuropszichológus stroke után és demencia esetén?

Hogyan segíthet a neuropszichológus stroke után és demencia esetén?

Stroke után a páciens hirtelen szembesül a képességei hanyatlásával, elvesztésével, míg a progresszív lefolyású demencia esetén, a kép fokozatosan bontakozik ki. Mindkét helyzetnek megvan a maga nehézsége, megpróbáltatást jelent a betegnek és a családjának egyaránt, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!