Izomsorvadás

Izomsorvadás

Létrehozva: 2024.02.21 12:24 | Módosítva: 2024.03.05 14:29

Az izomsorvadás, másnéven izomatrophia az izmok fokozatos leépülését jelenti, amely hátterében számos ok állhat, köztük neurológiai okok is. Időben történő kivizsgálása és egyénre szabott kezelésének megkezdése kiemelten fontos a progresszió lassításának érdekében.

Izomsorvadás - Tartalom

Mi az az izomsorvadás?

Izomsorvadás tünetei

Izomsorvadás okai

Neurológiai eredetű izomsorvadás

Izomsorvadás kivizsgálása

Izomsorvadás kezelése

Kezeletlen izomsorvadás lehetséges szövődményei

Mi az az izomsorvadás?

Az izomsorvadás, más néven az izomatrophia, az izmok fokozatos elvesztése vagy leépülése. Ez a folyamat lehet az izmok elégtelen használata vagy sérülése, valamint különböző egészségügyi állapotok, például neuromuszkuláris betegségek vagy hormonális egyensúlyhiányok eredménye. Az izomsorvadás következtében az érintett izmok gyengülnek, elveszítik térfogatukat és funkciójukat. A betegség súlyossága és progressziója változó lehet, és kezelése általában az alapjául szolgáló okok felderítésére és kezelésére irányul, valamint fizikoterápia és rehabilitáció is szerepet játszhat az izomtömeg és az erő helyreállításában.

Izomsorvadás tünetei

Az izomsorvadás tünetei változhatnak attól függően, hogy mi okozza azt, és melyik izomcsoport érintett. Általánosan azonban a következő tünetek Izomsorvadásjelentkezhetnek:

Izomgyengeség: Az érintett izom vagy izomcsoport gyengesége vagy képtelensége a szokásos mozgások elvégzésére.

Izomtömeg csökkenése: Az izmok mérete csökkenhet az inaktivitás, betegség vagy sérülés következtében.

Mozgászavarok: A súlyos izomsorvadás esetén a mozgászavarok jelentkezhetnek, például az egyensúlyvesztés vagy a járás nehézségei.

Fájdalom: Az izomgyengeség és a leépülés gyakran járhat fájdalommal, különösen akkor, ha az izomzatot nem megfelelően használják vagy ha az egyéb egészségügyi problémákhoz kapcsolódik.

Izommerevség: Az izomsorvadásos betegeknél gyakran jelentkezik izommerevség, különösen azokban az izmokban, amelyek kevésbé aktívak vagy nem használják őket rendszeresen.

Fontos megjegyezni, hogy az izomsorvadás tünetei lehetnek enyhék vagy súlyosak, és azok előrehaladása változó lehet az egyén és az okok között. A diagnózis és a kezelés célja az alapvető okok azonosítása és az izomvesztés minimalizálása, valamint az izomtömeg és az erő visszaállítása.

Izomsorvadás okai

Az izomsorvadás vagy izomatrophia különböző okokra vezethető vissza. Néhány közülük:

Inaktivitás: Az izmok nem megfelelő használata vagy hosszú ideig tartó mozgásszegény életmód következtében az izmok leépülhetnek és sorvadhatnak.

Sérülés: Az izom sérülése vagy trauma következtében, például sportolás közben vagy balesetek során, az izomzat károsodhat és sorvadhat.

Neuromuszkuláris betegségek: Ezek olyan betegségek, amelyek az idegrendszer és az izmok közötti kommunikációban vagy az izomzat működésében jelentkező problémákból erednek. Például az ALS (amyotrophiás laterálszklerózis), az izomdystrophiák vagy az idegrendszeri betegségek izomsorvadást okozhatnak.

Genetikai tényezők: Vannak olyan genetikai rendellenességek, mint például az izomdystrophiák vagy más örökletes izombetegségek, amelyek hajlamosíthatnak az izomsorvadásra.

Életkor: Az idősebb korban az izomtömeg természetesen csökkenhet, ami izomsorvadáshoz vezethet, különösen ha nem folytatják a rendszeres fizikai aktivitást vagy ha károsodnak az izmokat tápláló folyamatok.

Hormonális egyensúlyhiányok: Bizonyos hormonális rendellenességek, például pajzsmirigyproblémák vagy alacsony tesztoszteronszint, befolyásolhatják az izomzat egészségét és működését.

Ezek csak néhány példa az izomsorvadás lehetséges okaira. A diagnózis és a kezelés szempontjából fontos az alapvető okok felismerése és kezelése. A megfelelő kezelés és terápia segíthet lassítani az izomsorvadás előrehaladását és minimalizálni azok hatásait.

Neurológiai eredetű izomsorvadás

A neurológiai eredetű izomsorvadás olyan típusú izomsorvadás, amelyet különböző neurológiai rendellenességek vagy betegségek okoznak. Ezek a rendellenességek az idegrendszerben vagy az izmok és az idegek közötti kapcsolatban jelentkezhetnek. Néhány példa a neurológiai eredetű izomsorvadást okozó állapotokra:

ALS (amyotrophiás laterálszklerózis): Ez egy progresszív neurodegeneratív betegség, amely az alsó és felső motoros neuronok pusztulásához vezet. Ennek következtében az izmok sorvadnak és gyengülnek, ami végül károsítja a mozgás- és légzőrendszer működését.

Idegbecsípődés vagy neuropátia: Idegbecsípődés vagy neuropátia esetén az idegek sérülhetnek vagy irritálódhatnak, ami az izmok inaktivitásához és sorvadásához vezethet.

Guillain-Barré-szindróma (GBS): Ez egy autoimmun betegség, amely az idegek elhüvelyének gyulladásához vezet. Ez károsíthatja az idegeket és a motoros neuronokat, ami izomsorvadáshoz és gyengeséghez vezethet.

Idegi sérülések: Balesetek vagy súlyos fizikai sérülések esetén az idegek és a motoros neuronok károsodhatnak, ami izomsorvadást eredményezhet.

Idegrendszeri betegségek: Bizonyos idegrendszeri betegségek, például az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór, izomsorvadást okozhatnak, mivel ezek a betegségek befolyásolhatják az idegek és az agy kommunikációját az izmokkal.

A neurológiai eredetű izomsorvadás kezelése gyakran magában foglalja az alapbetegség kezelését és a tünetek enyhítését, valamint a fizioterápiát és az izomerősítő gyakorlatokat az érintett izmok működésének javítására és az izomtömeg fenntartására.

Izomsorvadás kivizsgálása

Az izomsorvadás kivizsgálása során a következő lépéseket lehet végrehajtani:

Anamnézis felvétele: Az orvos megkérdezi a beteget az izomsorvadás tüneteiről, azok kezdetéről, súlyosságáról és bármilyen előzményről, ami összefüggésbe hozható a tünetekkel.

Fizikális vizsgálat: Az orvos áttekinti az érintett izmokat és izomcsoportokat, megvizsgálja azok erejét, méretét és állapotát.

Laboratóriumi vizsgálatok: A vérvizsgálatok segíthetnek az esetleges gyulladásos folyamatok, hormonális egyensúlyhiányok vagy más rendellenességek kimutatásában, amelyek az izomsorvadáshoz vezethetnek.

Képalkotó vizsgálatok: Az MRI (mágneses rezonancia képalkotás) vagy CT (számítógépes tomográfia) vizsgálatok segíthetnek az izomzat szerkezetének és állapotának vizsgálatában, valamint segíthetnek az okok felismerésében, például sérülés vagy betegség esetén.

Idegi vizsgálatok: Elektromiográfia (EMG) és idegvezetési vizsgálatok segíthetnek az ideg-izom kapcsolat vizsgálatában, valamint az idegrendszeri rendellenességek vagy károsodások kimutatásában.

Genetikai vizsgálatok: Ha az izomsorvadás genetikai okokra vezethető vissza, genetikai vizsgálatokat lehet elvégezni az örökletes betegségek kimutatására.

Ezek a vizsgálatok segíthetnek az izomsorvadás okainak azonosításában és a megfelelő kezelési terv kidolgozásában. A megfelelő kezelés és terápia általában az okok alapján történő kezelésre és az izmok erősítésére, valamint a tünetek enyhítésére irányul.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Izomsorvadás kezelése

Az izomsorvadás kezelése számos megközelítést foglal magában, az alábbiak a leggyakoriabbak.

Fizikoterápia és rehabilitáció

Fizikoterapeuta által vezetett speciális gyakorlatok és terápiák, amelyek célja az izmok erősítése, az izomtömeg növelése és a funkcionális képességek javítása.

Az izom- és ízületi merevség csökkentése, valamint a mozgástartomány növelése céljából végzett nyújtógyakorlatok.

Alternatív technikák alkalmazása, mint például hidroterápia (víz alatti gyakorlatok), amelyek segíthetnek az izmok erősítésében és a fájdalom csökkentésében.

Dietetikai kezelés

Az izomtömeg fenntartása és növelése érdekében kiegyensúlyozott, fehérjedús étrend alkalmazása.

A megfelelő tápanyagok, például fehérjék, antioxidánsok és vitaminok bevitele, amelyek segíthetnek az izmok regenerálódásában és egészségének fenntartásában.

Gyógyszeres kezelés

Gyulladáscsökkentő gyógyszerek, például nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-k), amelyek segíthetnek a gyulladás csökkentésében és a fájdalom enyhítésében.

Izomlazítók vagy görcsoldók, amelyek segíthetnek az izomgörcsök enyhítésében és az izmok ellazításában.

Hormonterápia bizonyos esetekben, különösen olyan betegségek esetén, amelyek hormonális egyensúlyhiányhoz vezetnek.

Sebészi kezelés

Súlyos sérülések vagy neuromuszkuláris rendellenességek esetén szükség lehet sebészeti beavatkozásra, például izomátültetésre vagy ízületi műtétre.

Alternatív terápiák

Masszázs: Az izmok relaxációját és a vérkeringést segítheti, ami hozzájárulhat az izmok egészségének és regenerálódásának javításához.

Akupunktúra: Bizonyos pontok stimulálása a testen, amelyek segíthetnek az izomfeszültség és a fájdalom enyhítésében.

Kiegészítő terápiák, például vitaminok vagy ásványi anyagok, amelyek segíthetnek az izomtömeg növelésében és a szövetek regenerálódásában.

Fontos megjegyezni, hogy az izomsorvadás kezelése egyénenként változhat az izomsorvadás okának és súlyosságának függvényében. Az orvos vagy a terapeuta által vezetett kezelési terv általában egyénre szabott, és az alapbetegség okaira és a tünetekre összpontosít a legjobb eredmények elérése érdekében.

Kapcsolódó cikkünk

Karzsibbadás? ENG vizsgálattal diagnosztizálható az alagút szindróma

Az alagút szindróma a test több pontján jelentkezhet, zsibbadást, érzéskiesést, fájdalmat, később izomsorvadást és mozgáskorlátozottságot okozva. Leggyakrabban azonban a karban, a kézben alakul ki. Dr. Mayer Ibolya , a Neurológiai Központ neurológusa a ...

Kezeletlen izomsorvadás lehetséges szövődményei

Az izomsorvadás kezeletlenül hagyása számos súlyos szövődményhez vezethet, amelyek befolyásolhatják az életminőséget és az általános egészségi állapotot. Néhány lehetséges szövődmény:

Funkcionális korlátozottság: Az izomsorvadás által érintett izmok gyengesége és elvesztése funkcionális korlátozottságot okozhat a mindennapi tevékenységek végzésében, például a járásban, a mozgatásban és az önálló életvitel fenntartásában.

Mobilitási problémák: Az izomsorvadás által érintett izmok gyengesége és elvesztése miatt jelentkező mozgáskorlátozottság és egyensúlyproblémák súlyosbíthatják a mobilitási problémákat, és növelhetik a sérülés vagy a baleset kockázatát.

Fájdalom és kényelmetlenség: Az izomsorvadás gyakran jár fájdalommal és kényelmetlenséggel, különösen akkor, ha az izmokat nem megfelelően használják vagy ha az egyéb egészségügyi problémákhoz kapcsolódik.

Ízületi problémák: Az izomsorvadás következtében az izomzat gyengesége és instabilitása ízületi problémákhoz vezethet, például ízületi fájdalomhoz, merevséghez és kopáshoz.

Érzelmi és mentális hatások: Az izomsorvadás hosszú távú kezeletlensége vagy a funkcionális korlátozottság miatti életminőség csökkenése negatívan befolyásolhatja az egyén mentális egészségét és érzelmi jólétét, depresszióhoz, szorongáshoz és társadalmi elszigetelődéshez vezethet.

Szív- és légzőrendszeri problémák: Súlyos izomsorvadás esetén, különösen ha az a légzőizmokat érinti, szív- és légzőrendszeri problémák alakulhatnak ki, amelyek súlyosbíthatják az állapotot és életveszélyesek lehetnek.

Ezek csak néhány lehetséges szövődmény, amelyek az izomsorvadás kezeletlenül hagyása esetén jelentkezhetnek. Ezért fontos az időben történő diagnózis és a megfelelő kezelés megkezdése az állapot előrehaladásának lassítása és az érintett szövődmények minimalizálása érdekében.

Téma szakértője

 • Dr. Mayer Ibolya

 • Szakterületek:
  • neurológus
 • Specialitások:

  Neurológiai szakorvosi vizsgálatok az alábbi betegségekben:

  • demencia 
  • gerincből kiinduló fájdalmak, porckorongsérv, isiász 
  • perifériás idegrendszeri kórképek
  • neuropátiák
  • traumás idegsérülések

  Elektrofiziológiai vizsgálatok (ENG/EMG):

  • alagút szindrómák, traumás idegkárosodások
  • több ideg érintettsége (polyneuropathia)
  • ideggyökök, idegfonatok betegsége
  • izombetegségek

   

  Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Rendelési helyszíne: 1147 Budapest, Csömöri út 18.

  Rendelés típusa:

  ENG/EMG vizsgálatok végzése. Személyes, rendelői vizit. 


 

Hírek

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...
Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Akár arcidegzsábáról, akár isiászról van szó, mindkét gyakori betegség a neuropátiás fájdalmak csoportjába tartozik, ahogyan a diabéteszes neuropátia, az övsömört követő idegfájdalom és más betegségek is.   Dr. Prinz Géza , a Neurológiai Központ ...
Minden Alzheimer demencia, de ez fordítva nem igaz

Minden Alzheimer demencia, de ez fordítva nem igaz

Alzheimer és/vagy demencia? Sokak elképzeléseiben egybemosódnak ezek a fogalmak, és nem véletlenül. Az Alzheimer-kór ugyanis a demencia leggyakoribb formája.  Milyen más formák léteznek még? Kezelhető-e az elbutulás? Neurológiai vagy pszichiátriai vizsgálat szükséges? A kérdésekre dr. Prinz ...

Prima Medica Egészségközpontok