Miért fontos a Covid utáni neurológiai panaszok kivizsgálása?

Miért fontos a Covid utáni neurológiai panaszok kivizsgálása?

Dr. Prinz Géza Módosítva: 2022.07.05 08:55

A poszt- és long-Covid panaszok rendkívül sok embert érintenek, akik enyhébb-súlyosabb lefolyással átestek a koronavírus fertőzésen. Ezen panaszok annyira szerteágazóak lehetnek, hogy kezelésük sokszor számos szakterület együttműködését igényli. A neurológiai jellegű tünetekről dr. Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológusa, pszichiáter, infektológus beszélt.

A poszt-Covid nem ugyanaz, mint a long-Covid

A koronavírus idegrendszeri panaszokat is okozhat, segít a neurológia.A koronavírus fertőzés után fennmaradó, esetleg csak a lezajlás után jelentkező panaszokról gyakran keverednek a fogalmak, amelyeket Prinz doktor szerint fontos tisztázni.
Az enyhe, legtöbbször tüdőgyulladás nélkül lezajló néhány napos koronavírus-fertőzés után hetekkel később jelentkező panaszokat poszt-Covidnak nevezzük.
A long-Covid tünetegyüttes viszont elsősorban azoknál jelentkezik, akik valamilyen alapbetegséggel (például daganatos vagy hematológiai betegség, immunrendszer károsodással járó betegségek) estek át a Covidon, és többnyire intenzív ellátásra szorultak. A normális esetben gyorsan eliminálódó vírusfertőzés ezekben az esetekben elhúzódik, újra és újra felbukkanhatnak sokszor komoly tünetek is.
A poszt-Covidban a vírus által kiváltott folyamatok okozzák a bajt, míg a long-Covidban maga a vírus okozza a hosszú időn keresztül fennálló tüneteket.
A Covid hosszú távú neurológiai tünetei, értékei:

 • Szaglás- és/vagy ízérzés elvesztése, megváltozása.
 • Látásproblémák (mint például a fényérzékenység, fókuszálási nehézségek, a monitor fényének nehéz tűrése).
 • Hallás megváltozása (ez nem gyakori tünet).
 • Fejfájás, amit szinte minden beteg megtapasztal.
 • „Agyköd”(elhúzódó jelenség lehet, amikor a felfogás, a gondolkodás lelassul, a beteg mintha „zavaros üvegen keresztül” érzékelné a világot, és nagyon jellemző rá a memóriazavar).
 • Alvászavar.
 • Szédülékenység (nem forgó jellegű, inkább bizonytalanságnak tűnő érzés).
 • Cerebrovascularis történésekre (vagyis hirtelen bekövetkező agyi érbetegségekre, például stroke-ra) utaló klinikai tünetek. Ezt részben az érfalakat belülről borító réteg károsodása okozhatja.
 • Vizsgálati eredmények nagy ér occlusiora, vagyis elzáródásra utalhatnak.
 • Magas D-dimer értékek kimutathatók. (A D-dimer érték a vénás trombózisban, valamint az artériás oldalon a kis ér elzáródásnál is emelkedik. Ezért az érintetteknél preventív jelleggel is adják a Heparint.)

A koronavírus hatásai kiterjedtebbek, mint más vírusoké

Az Oxfordi Egyetem kutatásai szerint a súlyosabb neurológiai problémák (pl.: ischaemiás stroke, demencia) jelentősen nagyobb arányban érintették azokat, akik kórházi kezelésre szorultak. A demencia oka részben a légzési elégtelenség miatt fellépő oxigénhiány, ami miatt károsodhat az agy fehérállománya, részben vírus pusztító hatása a kisagyi erekben. Azt is megfigyelték, hogy a neurológiai és mentális tünetek gyakoribbak voltak a Covid-19 pácienseknél, azokhoz képest, akik influenzán, vagy más légzőszervi fertőzésen estek át, ami szintén azt bizonyítja, hogy a koronavírusnak sokkal kiterjedtebb hatásai vannak, mint más vírusfertőzéseknek. Éppen ezért is hangsúlyozzák a szakemberek, hogy bár egyelőre nem világos a Covid-19 hatása az agy és az idegrendszer működésére, de mivel a poszt-Covid tünetekről és panaszokról egyre több adat és tapasztalat áll rendelkezésre, azok kezelése és a további kutatások elengedhetetlenek.

Poszt-Covid vagy long-Covid panaszok esetén az anamnézistől, a tünetektől és a fizikális vizsgálatoktól függően többféle vizsgálat is indokolt lehet, például koponya MR, EEG, ENG/EMG elvégzése is, az agyi és perifériás idegrendszeri szövődmények, rendellenességek diagnosztizálása végett. Az EEG azért is Covid utáni tüneteknél fontos lehet az EEG, és az ENG/EMG vizsgálat.hasznos lehet, mert előfordulhat, hogy míg a koponya MR negatív, addig az EEG eltérést mutat, ami részben azt jelenti, hogy a beteg egyrészt látja a működési zavart, másrészt segítségével a javulás is követhető – hangsúlyozza dr. Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológusa, pszichiáter, infektológus.  – A poszt-Covid tünetegyüttesben szenvedő betegek ellátása diagnosztizálása és ellátása láthatóan nagyon összetett lehet, infektológus, immunológus, kardiológus, pulmonológus, neurológus, pszichiáter, neuro-pszichológus, elektrofiziológus együttműködését igényelheti. Érdemes kiemelni a neuropszichológus munkáját is: ő az, aki fel tudja mérni, pontosan mely agyi funkciók károsodtak és speciális gyakorlatokkal fél-egy év alatt fejleszteni is tudja azokat.

Forrás: Neurológiai Központ (www.neurologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Prinz Géza

 • Szakterületek:
  • neurológus, pszichiáter, infektológus
 • Specialitások:

   

  • epilepszia
  • demencia, Alzheimer kór
  • idegzsába (neuralgia)
  • gerincből kiinduló fájdalmak
  • agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  *A Neurológiai Központban Dr. Prinz Géza kizárólag neurológiai ellátást végez!

   

  Rendelés típusa: 

  • Személyes, rendelői vizit

   

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Úr!
Feleségemnek pár hónapja igen súlyos tünetei vannak. Álmatlansággal kezdődött. Hétről hétre egyre rosszabbul van. Egész testében remeg(belülről), testszerte izomrángás, tűszúrás -szerű érzés, hirtelen vagy hangos zajra pánik, úgy érzi satuba van fogva az agya és lángol. Lefogyott nagyon és egyre kevésbé önmaga. Memóriazavar is fennáll. Megőrjíti az állandó lüktetés és remegés az agyában. Nem tudom milyen irányba induljunk el. Lehet neurológiai oka? Válaszát előre is köszönöm Üdvözlettel Palczer Viktor

Dr. Prinz Géza
Dr. Prinz Géza neurológus
Tisztelt Palczer Viktor!
Felesége panaszai, tünetei hátterében a központi idegrendszer szervi betegsége is állhat, így neurológiai vizsgálata indokolt.

Üdv: dr. Prinz Géza

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gyorsan kaptam időpontot

Nagyon tetszett, hogy gyorsan kaptam időpontot másnapra. Kiemelném az udvariasságot, pontosságot, minden részletre kiterjedő tájékoztatást a vizsgálatról és a további lehetőségekről.

További vélemények

Hírek

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A romló memóriáról, a súlyos kognitív leépülésről szinte mindenkinek a demencia, és annak leggyakoribb típusa, az Alzheimer-kór jut eszébe, holott ezen kívül is vannak okok, amelyek átmeneti vagy végleges memóriavesztéshez vezethetnek. Ezekről készített összegzést dr. Gács ...
A demencia és a stroke közös tőről fakad?

A demencia és a stroke közös tőről fakad?

Al Capona, Semmelweis Ignác, Ady Endre és Nietzsche – ki gondolná, hogy e híres személyek közt a kapocs éppen a demencia? A demencia az az elbutulásnak is nevezett  a tünetcsoport, amelyet számos ok válthat ki, és az elmúlt évszázadok folyamán változott a tényleges oka, a leggyakoribb oka, illetve a ...
Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK