Égő érzés a bőrön

Égő érzés a bőrön

Módosítva: 2023.12.14 11:08

Az égő érzés a bőrön kellemetlen, gyakran fájdalmas érzés, amely olyan lehet, mintha a bőrön forró vagy égő tárgy érné. Ez az érzés sokféle okból származhat, és különböző súlyosságú lehet. 

Égő érzés a bőrön - Tartalom

Mi állhat az égő érzés hátterében?

Milyen neurológiai probléma állhat az égő érzés a bőrön hátterében?

Égő érzés a bőrön kivizsgálása

Égő érzés a bőrön kezelése

Online Bejelentkezés

I. kerület - Széna téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Mi állhat az égő érzés hátterében?

Az égő érzés a test különböző részein jelentkezhet, és számos kiváltó ok lehet a hátterében. Az égő érzés okai között szerepelhetnek a következő tényezők:

 • Bőrsérülések: Égési sérülések, például forró folyadékkal vagy tárggyal való érintkezés után jelentkezhet égő érzés a sérült területen. Az égési sérülések súlyosságától függően az érzés lehet enyhe vagy súlyos.

 • Napégés: Napégés esetén az égő érzés és a bőrpír az ultraibolya (UV) sugárzás hatására alakul ki. Az érzés általában az égés helyén jelentkezik.

 • Idegproblémák: Idegfájdalmak, például ideggyulladás (neuropátia) vagy neuralgia, égő érzést okozhatnak a bőrön. Ezek az állapotok az idegek sérülése vagy irritációja miatt alakulnak ki.Égő érzés a bőrön - Neurológiai Központ

 • Bőrbetegségek: Bizonyos bőrbetegségek, például ekcéma, pikkelysömör vagy kontakt dermatitis, égő érzést és viszketést okozhatnak a bőrön.

 • Gyulladás: Gyulladásos folyamatok, például fertőzések vagy autoimmun betegségek, égő érzést és bőrpírt okozhatnak.

 • Allergiák: Bizonyos allergiák, például élelmiszerallergiák vagy bőrallergiák, égő érzést és kiütéseket okozhatnak a bőrön.

 • Vegyi anyagok vagy irritálószerek: A bőrrel érintkező irritáló anyagok, például szappanok, tisztítószerek vagy vegyszerek, égő érzést és irritációt okozhatnak.

 • Gyógyszerek mellékhatásai: Néhány gyógyszer mellékhatásként égő érzést okozhat a bőrön.

 • Stressz és szorongás: A pszichológiai tényezők, például a stressz és a szorongás, fizikai tüneteket is okozhatnak, beleértve az égő érzést a bőrön.

 • Száraz bőr: Nagyon száraz bőr égő érzést és viszketést okozhat.

 • Egyéb állapotok: Bizonyos anyagcserebetegségek, például diabetes mellitus, vagy hormonális változások is kapcsolódhatnak az égő érzéshez a bőrön.

Fontos megjegyezni, hogy az égő érzést kiváltó ok az érzés helyén vagy annak környékén található. Az égő érzés hátterében álló ok pontos diagnózisához és kezeléséhez orvosi vizsgálatra és értékelésre van szükség. Az orvos segíthet az ok azonosításában és a megfelelő kezelési terv kidolgozásában. Ha az égő érzés hirtelen és súlyosan jelentkezik, vagy ha más tünetek is kísérik, sürgős orvosi ellátást kell igényelni.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen neurológiai probléma állhat az égő érzés a bőrön hátterében?


Az égő érzés a bőrön neurológiai okok miatt gyakran neuropátiának nevezett állapotról származik. A neuropátia az idegrendszer károsodását jelenti, ami az érzékelési zavarokat és az égő, bizsergő, vagy szúró érzéseket okozhatja a bőrön. Neuropátia többféle okból kialakulhat, és kezelése az októl függően változhat. Néhány közös neurológiai ok, amelyek égő érzést okozhatnak a bőrön, a következők:

Diabétesz

A cukorbetegség a leggyakoribb oka a neuropátiának. A magas vércukorszint hosszú távon károsíthatja az idegeket, különösen a végtagokban. Az égő érzés a lábakban és a kezekben gyakran előfordul diabéteszes neuropátia esetén.

Herpeszvírus-fertőzés

A herpeszvírusok, például a herpesz zoster (övsömör), okozhatnak postherpetikus neuralgiát, ami égő érzést és fájdalmat okoz a bőrön a fertőzött területen.

Autoimmun betegségek

Néhány autoimmun betegség, például Guillain-Barré szindróma vagy lupus, károsíthatja az idegeket, és neuropátiát okozhat.

Mérgezés

 Bizonyos mérgező anyagok, például nehézfémek, alkohol vagy bizonyos gyógyszerek, károsíthatják az idegeket és neuropátiát okozhatnak.

Ideggyulladás

Az idegeket körülvevő gyulladásos folyamatok, például ideggyulladás (neuritis), égő érzést és fájdalmat okozhatnak.

A neuropátia kezelése az októl függ. Fontos az ok azonosítása és kezelése, hogy az égő érzést enyhítsék. A kezelés magában foglalhatja a következőket:

Gyógyszerek

Az orvos gyakran előír gyógyszereket, például gabapentin, pregabalin vagy triciklusos antidepresszánsok, hogy enyhítse az égő érzést és a fájdalmat.

Diabetesz kezelése

Ha a neuropátia diabétesz miatt következik be, a vércukorszint szigorú ellenőrzése és a diabétesz kezelése kulcsfontosságú.

Fizioterápia

Fizioterápia és rehabilitáció segíthet az érzőidegek működésének javításában és az égő érzés enyhítésében.

Alternatív terápiák

Néhány páciens alternatív terápiákhoz, például akupunktúrához, masszázshoz vagy TENS (transezofágos elektromos idegstimuláció) terápiához fordulhat az érzőidegek állapotának javítása és a fájdalom enyhítése érdekében.

Életmódbeli változtatások

Az egészséges életmód fenntartása, a stresszkezelés, az egészséges étkezés és a rendszeres testmozgás hozzájárulhat az idegek egészségének fenntartásához.

Az égő érzést neurológiai okok miatt komolyan kell venni, és orvosi vizsgálatra van szükség annak megállapításához, mi okozza. Az időben történő diagnózis és a megfelelő kezelés segíthet az égő érzés enyhítésében és az idegek állapotának javításában.

Kapcsolódó cikkünk

Nem tud a sarkára állni? Peroneus alagút szindróma is lehet

Az alagút szindrómák tünetei kialakulhatnak gyorsan, pl. akut sérülés, vagy fokozatosan, lassabban, például ismétlődő mikrotrauma, vagy a perifériás idegek károsodását okozó betegségek (pl. cukorbetegség, rheumatoid arhritis, pajzsmirigy alulműködés), illetve ...

Égő érzés a bőrön kivizsgálása

Az égő érzés kivizsgálása során az orvos az alábbi lépéseket teheti meg annak érdekében, hogy azonosítsa az érzés okát és megfelelő kezelési tervet javasoljon:

 • Anamnézis: Az orvos először részletesen megkérdezi Önt a tüneteiről, ideértve az égő érzés pontos helyét, az érzés jellemzőit (pl. égő, szúró, bizsergő), az érzés időtartamát és gyakoriságát. Fontos információk lehetnek az életmód, az étkezési szokások, az allergiák és az esetleges korábbi sérülések vagy betegségek is.

 • Fizikai vizsgálat: Az orvos megvizsgálja a bőrét és a tüneteket. Megpróbálja azonosítani bőrproblémákat, például kiütéseket, gyulladást vagy egyéb elváltozásokat.

 • Laboratóriumi vizsgálatok: Az égő érzés okának kiderítéséhez vérvizsgálatokat vagy egyéb laboratóriumi vizsgálatokat is elrendelhetnek. Ezek a vizsgálatok segíthetnek az alapbetegségek, például a cukorbetegség, a gyulladásos állapotok vagy a hormonális problémák kimutatásában.
 • Képalkotó vizsgálatok: Ha az égő érzést neurológiai okok vagy egyéb belső elváltozások okozhatják, az orvos képalkotó vizsgálatokat rendelhet el, például MRI-t vagy CT-t, hogy részletesebb információkat szerezzen a test belső részeiről.

 • Idegtesztek: Ha a neurológiai problémák gyanúja merül fel, az orvos idegteszteket végezhet, például elektromiográfia (EMG) vagy idegvezetési sebességmérés, hogy értékelje az idegrendszer állapotát.

 • Bőrbiopszia: Ha a bőrbetegségek gyanúja merül fel, az orvos bőrbiopsziát is elrendelhet, amely során egy kis bőrmintát vesznek a vizsgálat céljából.

 • Allergiatesztek: Allergiák okozhatnak égő érzést a bőrön. Allergiateszteket végezhetnek annak érdekében, hogy azonosítsák az esetleges allergéneket.

Az égő érzés kivizsgálása során fontos a tünetek részletes értékelése és azok okának pontos azonosítása. Az orvos az eredmények alapján megállapítja a diagnózist és megfelelő kezelési tervet javasol. A kezelés az égő érzés okától függ, és lehet gyógyszeres terápia, életmódbeli változtatások vagy egyéb kezelési módszerek, amelyek célja az égő érzés enyhítése és az alapbetegség kezelése. Ne habozzon konzultálni orvosával, ha égő érzést tapasztal a bőrén, különösen ha az tartós vagy súlyos.
 

Égő érzés a bőrön kezelése


Az égő érzés a bőrön kezelését az októl függően kell megválasztani. A kezelési tervet az orvos határozza meg, miután azonosította az égő érzés okát. Az alábbiakban általános kezelési lépések és módszerek találhatók az égő érzés enyhítésére:

Bőrápolás és hidratáció: Ha az égő érzést száraz bőr okozza, fontos a megfelelő bőrápolás és hidratáció. Használjon enyhe, szappanmentes tisztítószereket, és ne használjon forró vizet a zuhanyzás vagy a fürdés során. Szárítás után vigyen fel egy jó minőségű hidratálót a bőrére, különösen az érzékeny területekre.

Gyógyszerek: Az orvos által előírt gyógyszerek lehetnek szükségesek, például:

Fájdalomcsillapítók: Az érzőidegek irritációja okozhat égő érzést, amelyet fájdalomcsillapítók, például acetaminofen vagy nem szteroid gyulladáscsökkentők enyhíthetnek. Az orvos által felírt receptre is szükség lehet erősebb fájdalomcsillapítókra.

Gyulladáscsökkentők: Ha az égő érzést gyulladásos folyamat okozza, az orvos gyulladáscsökkentő gyógyszereket, például kortikoszteroidokat vagy nem szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID-ket) írhat fel.

Neuropátia kezelése: Az idegfájdalmak esetén az orvos olyan gyógyszereket javasolhat, amelyek célzottan kezelik az idegrendszeri problémákat, például gabapentin vagy pregabalin.

Specifikus kezelés: Az égő érzés okától függően más specifikus kezelési módszerek is lehetnek szükségesek. Például bőrbetegségek esetén a bőrgyógyász javasolhat speciális kenőcsöket vagy krémeket. Idegpályák irritációjával kapcsolatban a fizioterápia vagy az akupunktúra segíthet.

Allergia vagy irritáció elkerülése: Ha az égő érzést allergia vagy irritáció okozza, fontos kerülni az okozó anyagokkal való érintkezést. Például kerülje az ismert allergéneket, használjon allergiamentes személyi ápolási termékeket és vegyi anyagokat.

Életmódbeli változtatások: Bizonyos esetekben az életmódbeli változtatások is segíthetnek az égő érzés enyhítésében. Például a stressz és a szorongás kezelése, a megfelelő táplálkozás vagy az alkohol és a dohányzás kerülése pozitív hatással lehet az érzésekre.

Mindig fontos az orvossal konzultálni az égő érzésről, különösen ha az tartós vagy súlyos, vagy ha más tünetek is kísérik. Az orvos segíthet az ok azonosításában és a megfelelő kezelési terv kidolgozásában, hogy enyhítse az égő érzést és javítsa a bőrének állapotát.

Téma szakértője

 • Dr. Vida Zsuzsanna

 • Szakterületek:
  • neurológus, alvásszakértő
 • Specialitások:
  • horkolás, alvási apnoé
  • alváskivizsgálás
  • alvászavar, alvásproblémák
  • nyugtalan láb szindróma
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  Rendelés típusa:

   

  *Szakorvosi másodvélemény, valamint vizsgálati eredmények kiértékelésekor első alkalommal javasolt távkonzultációra bejelentkezni.

   

Hírek

A demencia és a stroke közös tőről fakad?

A demencia és a stroke közös tőről fakad?

Al Capona, Semmelweis Ignác, Ady Endre és Nietzsche – ki gondolná, hogy e híres személyek közt a kapocs éppen a demencia? A demencia az az elbutulásnak is nevezett  a tünetcsoport, amelyet számos ok válthat ki, és az elmúlt évszázadok folyamán változott a tényleges oka, a leggyakoribb oka, illetve a ...
Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...
Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Akár arcidegzsábáról, akár isiászról van szó, mindkét gyakori betegség a neuropátiás fájdalmak csoportjába tartozik, ahogyan a diabéteszes neuropátia, az övsömört követő idegfájdalom és más betegségek is.   Dr. Prinz Géza , a Neurológiai Központ ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK