Neuropátiás vizsgálat

Neuropátiás vizsgálat

Módosítva: 2024.05.07 16:32

A neuropátiás vizsgálat olyan eljárásokat foglal magában, amelyek segítségével az orvosok fel tudják mérni az idegrendszer állapotát és működését, valamint az esetleges idegkárosodás jelenlétét vagy súlyosságát. Ezek a vizsgálatok a perifériás idegrendszerre specifikusak, mivel ezek az idegek felelősek az érzékelésért és a mozgásért.

Mit jelent a neuropátia?

Mi a neuropátiás vizsgálat?

Mikor szükséges a neuropátiás vizsgálat elvégzése?

Miért fontos a neuropátiás vizsgálat elvégzése?

Mi a neuropátiás vizsgálat menete?

Mit mutat a neuropátiás vizsgálat?

Mit jelent a neuropátia?

A neuropátia egy olyan állapot, amely az idegek károsodását és ebből fakadóan a funkcióvesztését is jelenti. Az idegek olyan fontos részei az emberi testnek, amelyek információt szállítanak az agy és a gerincvelő között, valamint az agy és a test többi része között. Ha ezek az idegek sérülnek, az különböző tünetek megjelenését okozza.

A neuropátia többféle formája létezik, és a tünetek igen változatosak lehetnek attól függően, hogy melyik idegek érintettek, milyen mértékben és mi az ok, ami a neuropátia mögött áll. A neuropátia gyakori tünetei közé tartozik az érzékenységvesztés, égő vagy zsibbadó érzés, fájdalom, izomgyengeség, kesztyűujj és zokniszerű eloszlásban jelentkező paresztézia (érzékelésbeli zavar) vagy mozgási nehézségek.

A neuropátia különböző okokra vezethető vissza, ezek közül a leggyakoribb ok a  cukorbetegség, autoimmun betegségek, vitaminhiány, toxin expozíció, fertőzések vagy genetikai hajlam. A kezelés a neuropátia okától függ, és lehet gyógyszeres terápia, fizikoterápia, diéta-változtatás vagy ezen módszerek kombinációja. Fontos azonban megfelelő orvosi kezelést keresni, mivel a neuropátia súlyosabb esetekben jelentős kényelmetlenséget és egészség-és életminőség-romlást okoz.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi a neuropátiás vizsgálat?

A neuropátiás vizsgálat olyan orvosi vizsgálat, amelyet a perifériás idegrendszer (azaz az ideggyökerek, idegek és idegvégződések) állapotának és működésének felmérésére használnak. A neuropátia az idegek károsodását vagy betegségét jelenti, amely különböző tüneteket okozhat, például érzészavarokat, fájdalmat, zsibbadást vagy gyengeséget.

A neuropátiás vizsgálat során általában különböző tesztekkel és módszerekkel értékelik az érzékenységet, az idegi vezetést és az izomerőt. Ezek közé tartozhatnak az elektromiográfia (EMG), a nervus conduction velocity (NCV) vizsgálat, a bőrbiopszia, az idegbiopszia, valamint különböző érzékenységi és reflextesztek.

Ezek a vizsgálatok segíthetnek az orvosoknak megérteni a neuropátia okát és súlyosságát, valamint a megfelelő kezelési stratégiát kialakítani. A neuropátiás vizsgálatok fontosak lehetnek például cukorbetegség, autoimmun betegségek, toxin expozíció vagy egyéb körülmények miatti neuropátia esetén.

Kapcsolódó cikkünk

Perifériás neuropátia tünete is lehet a kéz és a láb zsibbadása

A kar és a láb számos okból zsibbadhat, például egy ártatlan „elalvás” is okozhat ilyen tünetet. Dr. Jakab Gábor PhD , a Neurológiai Központ neurológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a zsibbadás visszatérően jelentkezik, akár komolyabb probléma, ...

Mikor szükséges a neuropátiás vizsgálat elvégzése?

A neuropátiás vizsgálat elvégzése akkor szükséges, ha a beteg olyan tüneteket tapasztal, amelyek arra utalnak, hogy perifériás idegrendszeri probléma vagy idegkárosodás lehet jelen. Emellett a neuropátiás vizsgálat rendszeres elvégzése cukorbetegek körében szükséges, mert a magas vércukorszint károsítja a vaszkuláris rendszert és a perifériás idegeket is. Néhány jellemző tünet, amelyek esetén fontos a neuropátiás vizsgálat elvégzése:

 • Érzékenységvesztés: Amennyiben az érintettek észreveszik, hogy a végtagjaik érzékenysége csökken vagy a bőrük elveszíti az érzékenységét bizonyos területeken. Ez abban az esetben jelent problémát, amikor a talpon sebek jelennek meg, és a neuropátiás tünetek miatt csökken a fájdalom érzékelése. Ilyen esetben nélkülözhetetlen a neuropátiás vizsgálat elvégzése.
 • Égő vagy zsibbadó érzés: Fájdalom nélküli érzések esetén, mint például égő, bizsergő vagy zsibbadó érzés, amely gyakran idegkárosodásra utal, szintén szükséges a neuropátiás vizsgálat elvégzése.
 • Ha az érző (szenzoros) idegek károsodnak: Ezek a tünetek arra utalhatnak, hogy az érzNeuropátiás vizsgálatő idegek sérültek vagy károsodtak, ami neuropátia (idegkárosodás) jelenlétét jelezheti. Fontos az ilyen tüneteket komolyan venni és orvoshoz fordulni és a neuropátiás vizsgálat elvégzését szem előtt tartani. Ilyen tünetek lehetnek:
  • Bizsergés vagy zsibbadás érzése
  • "Hangyamászás" érzése
  • Olyan érzés, mintha láthatatlan kesztyűt vagy zoknit viselne a kéz
  • Fokozott érzékenység különböző tapintásokra
  • Normálisan nem fájdalmas inger fájdalmassá válása
  • Fájdalom, ami nem kapcsolódik külső ingerhez
  • Égő érzés
  • Éles, elektromos jellegű fájdalom
  • Koordinációs képesség elvesztése
  • Gyengült érzékelés, akár teljes érzéketlenség
 • Fájdalom: Az idegkárosodás gyakran fájdalmat okozhat, amely lehet éles, lüktető vagy állandó lehet, és ennek kivizsgálásához is elengedhetetlen a neuropátiás vizsgálat elvégzése.
 • Mozgászavarok: Idegkárosodás esetén izomgyengeség vagy mozgási nehézségek jelentkezhetnek.
 • Egyéb tünetek: Idegkárosodás esetén egyéb tünetek is jelentkezhetnek, például vizelet vagy székletürítési problémák, szédülés vagy egyensúlyzavarok. Ezek súlyosságának megítéléséhez is elengedhetetlen a neuropátiás vizsgálat elvégzése.

Emellett bizonyos kockázati tényezők is felhívhatják a figyelmet a neuropátia lehetőségére, például cukorbetegség, autoimmun betegségek, toxin expozíció vagy genetikai hajlam.

Ha valaki ilyen tüneteket tapasztal vagy amennyiben fennállnak a fent említett kockázati tényezők, fontos orvoshoz fordulni és megbeszélni a tüneteket, hogy szükség esetén megfelelő vizsgálatokat és kezelést lehessen kezdeményezni.

Miért fontos a neuropátiás vizsgálat elvégzése?

A neuropátiás vizsgálat fontossága kiemelkedő, mivel segít az idegrendszer állapotának és működésének megértésében, valamint az idegkárosodás diagnosztizálásában és kezelésében. Néhány kulcsfontosságú pont, ami megvilágítja a neuropátiás vizsgálat fontosságát:

 • Korai diagnózis: A neuropátiás vizsgálatok segítenek az idegkárosodás korai felismerésében, mielőtt súlyosabb tünetek vagy szövődmények alakulnának ki. Korai stádiumban történő diagnózis esetén hatékonyabb kezelési stratégiákat lehet alkalmazni, ami javíthatja a prognózist és csökkentheti a szövődmények kockázatát.
 • Kezelési terv kialakítása: Az idegkárosodás típusának és súlyosságának meghatározása alapján az orvosok képesek megfelelő kezelési tervet kidolgozni. Ez lehet gyógyszeres terápia, fizioterápia, diéta-változtatás vagy más terápiás intézkedések kombinációja. A megfelelő kezelési terv hatékonyabban kezelheti az idegkárosodást és enyhítheti a tüneteket.
 • Szövődmények megelőzése: Az idegkárosodás, ha nem kezelik megfelelően, számos súlyos szövődményhez vezethet, például lábfej fekélyekhez, fertőzésekhez vagy akár amputációhoz. A neuropátiás vizsgálat segít az ilyen szövődmények megelőzésében vagy korai felismerésében, ami hozzájárulhat a beteg életminőségének javításához és az egészségügyi kockázatok csökkentéséhez.
 • Betegoktatás és kezelési tervezés: A neuropátiás vizsgálat során lehetőség van arra, hogy részletesen megbeszéljék a beteggel az idegrendszeri állapotát, a tüneteket és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Ez segíthet a betegoktatásban és a beteg együttműködésének elősegítésében a kezelési terv végrehajtásában.

Összességében a neuropátiás vizsgálat elengedhetetlen az idegkárosodás felismerésében, kezelésében és a szövődmények megelőzésében. Rendszeres neuropátiás vizsgálat elvégzésével és az időben történő kezeléssel lehetőség nyílik a beteg életminőségének javítására és az egészségügyi kockázatok csökkentésére.

Mi a neuropátiás vizsgálat menete?

A perifériás neuropátia kivizsgálásának folyamata több lépésből áll, amelyek célja az idegrendszer állapotának és működésének felmérése, valamint az esetleges neuropátia jelenlétének és mértékének megállapítása. A neuropátiás vizsgálat során többféle vizsgálómódszert lehet alkalmazni a különböző érzetek meglétének vagy hiányának felmérésére.A neuropátiás vizsgálat során a következő lépéseket végzik el:

 • Kérdőív kitöltése: A beteg a neuropátiás vizsgálat előtt egy kérdőívet tölt ki, amely a tünetekre és panaszokra vonatkozik. Ez lehetőséget ad az orvosnak arra, hogy részletesen megismerje a beteg tüneteit és korábbi egészségügyi előzményeit.
 • Vibráció érzet vizsgálata kalibrált hangvillával: Ezen neuropátiás vizsgálat során egy 128Hz-es kalibrált hangvillát használnak, amelynek segítségével a vibráció érzet csökkenését vizsgálják. A hangvillát a beteg végtagjára helyezik, és amikor már nem érzi a rezgést, a vizsgálatot végző személy leolvassa a mérést. Ez mind a négy végtagon megismételhető.
 • Tapintásérzet vizsgálata monofilamentummal: A monofilamentum egy 10 g súlyú, g/cm³ nyomást biztosító nylonszálat használják a tapintásérzet vizsgálatára. Az eszközt különböző pontokra helyezik a talpon, és 90 fokban, 1,5 percig nyomást gyakorolnak rá. ez egy igen fontos neuropátiás vizsgálat, amit csökkent tapinásérzet vizsgálatára használnak.
 • Bőr verítéktermelés teszt Neuropad segítségével: A Neuropad nevű tapasz egy olyan neuropátiás vizsgálat során alkalmazott módszer, aminek segítségével vizsgálják a talp verejtéktermelését. Ha a verejték hatására a tapasz rózsaszínűvé válik, az azt jelenti, hogy a verejtékezés normális. Ha nem tapasztalható változás, az a verejtékezés csökkenését jelzi, ami neuropátia gyanúját veti fel.
 • Fájdalomérzet vizsgálata Neurotip segítségével: A fájdalomérzet vizsgálatára steril, tompa tűvel végzett tesztet alkalmaznak. Ennek során a bőrhöz érintik a tűt, és megfigyelik, hogy a beteg érzi-e a szúrást vagy sem.
 • Hőérzet vizsgálata Tip Therm segítségével: A Tip Therm nevű eszközzel a hideg és meleg érzetet vizsgálják a bőrön. Egészséges egyén esetén a két érzet között különbséget tudnak tenni, míg neuropátia esetén a két érzet megegyezhet.

Ezeknek a vizsgálatoknak a kombinációja segít az orvosnak megérteni a beteg perifériás idegrendszeri állapotát és az esetleges neuropátia jelenlétét vagy súlyosságát. Fontos, hogy a neuropátia időben történő felismerése és kezelése megelőzheti az esetleges súlyosabb szövődményeket, például a láb összetett károsodását vagy az amputációt. Ezért javasolt diabéteszben legalább évente az alsó végtagok vizsgálata neuropátia irányában.

Mit mutat a neuropátiás vizsgálat?

A neuropátiás vizsgálat eredményei változatosak lehetnek attól függően, hogy milyen típusú vizsgálatokat végeztek el, valamint hogy milyen típusú és súlyosságú idegkárosodás áll fenn. Általában az eredmények az alábbiakat mutathatják:

 • Érzékenység és érzékelés: A neuropátiás vizsgálat eredményei jelezhetik az érzékenység csökkenését vagy hiányát bizonyos területeken. Például a beteg nem érzékeli megfelelően a tapintást, hőt, hideget vagy fájdalmat.
 • Reflexek: Az idegkárosodás gyakran befolyásolja a reflexeket, melyeket a neurológiai vizsgálat során lehet detektálni. Az eredményekben szerepelhet az egyes reflexek károsodása vagy akár teljes hiánya.
 • Idegvezetési sebesség: Ha az idegkárosodás befolyásolja az idegvezetés sebességét, a neuropátiás vizsgálat eredményeiben látható lehet a csökkent sebesség vagy a normálisnál lassabb idegvezetés.
 • Elektromiográfia (EMG): Az EMG eredményei általában mutatják az izmokban tapasztalható elektromos aktivitás változásait, amelyek az idegrendszer és az izom közötti kommunikáció zavarát jelzik.
 • Képalkotó eljárások: Ha képalkotó eljárásokat alkalmaztak, az eredmények tartalmazhatnak információkat az idegrendszer struktúráinak és esetleges elváltozásainak állapotáról.

  Téma szakértője

  • EEG vizsgálat

  • Specialitások:
   • fejfájás kivizsgálás
   • epilepszia vizsgálat
   • migrénes roham kivizsgálása

Hírek

A demencia és a stroke közös tőről fakad?

A demencia és a stroke közös tőről fakad?

Al Capona, Semmelweis Ignác, Ady Endre és Nietzsche – ki gondolná, hogy e híres személyek közt a kapocs éppen a demencia? A demencia az az elbutulásnak is nevezett  a tünetcsoport, amelyet számos ok válthat ki, és az elmúlt évszázadok folyamán változott a tényleges oka, a leggyakoribb oka, illetve a ...
Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...
Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Akár arcidegzsábáról, akár isiászról van szó, mindkét gyakori betegség a neuropátiás fájdalmak csoportjába tartozik, ahogyan a diabéteszes neuropátia, az övsömört követő idegfájdalom és más betegségek is.   Dr. Prinz Géza , a Neurológiai Központ ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK