ENG vizsgálat

ENG vizsgálat

Létrehozva: 2022.12.15 11:32 | Módosítva: 2024.04.10 10:42

Az ENG vizsgálat, vagyis az elektroneurográfia a környéki (perifériás) idegek állapotát méri fel. Az eljárás során kis elektródák segítségével a bőrön keresztül elektromos árammal ingerlik az idegeket és a kapott válaszokat rögzítik, majd ezek számítógépes elemzéséből születik az eredmény. Az ENG használatával látható lesz, hol lassul az idegi átvezetés, így következtetni lehet a leszorítás helyére.

Mi az az ENG?

Mikor javasolt az ENG vizsgálat?

Miről ad információt az ENG?

Miért használják az ENG -t?

Felkészülés az ENG vizsgálatra

Az ENG vizsgálat menete

Az ENG vizsgálat előnye

Mely orvosi szakterületeken alkalmazzák az ENG vizsgálatot?

Mi az az ENG?

Az ENG (elektroneurográfia) egy olyan neurofiziológiai módszer, amelyet a leggyakrabban a végtagok idegeinek vizsgálatára alkalmaznak. Ez a technika lehetőséget ad arra, hogy az idegek elektromos aktivitását és működését megfigyeljék és monitorozzák. Az ENG vizsgálat segítségével lehetőség van az idegek vezetési sebességének, ingerületvezetési sebességének és egyéb paramétereinek mérésére. Ezek azért nagyon fontosak, mert információval szolgálnak az idegek egészségi állapotáról.

Az ENG vizsgálat során elektromos stimulációt alkalmaznak a vizsgált ideg felé, majd a válaszreakciókat rögzítik a bőrön elhelyezett elektródpárok segítségével. Az idegvezetési sebesség, az idegkárosodás vagy a neuromuszkuláris rendellenességek kimutatására szolgál. Ezek az információk mind segítségül szolgálnak az idegi problémák diagnosztizálásában és kezelésében, valamint segíthetnek a betegségek prognózisának és a terápia hatékonyságának nyomon követésében.

Mikor javasolt az ENG vizsgálat?

Az ENG vizsgálat eredménye rendkívül fontos a diagnosztizálásban, azonban nem mindig sikerül egyértelmű választ nyerni az elektrofiziológiai képpel sem. Így a panaszokat, a klinikai tüneteket, az esetleges egyéb vizsgálati eredményt és az ENG vizsgálat eredményét mindig együtt kell értékelni a pontos diagnózis felállításának érdekében. Az ENGvizsgálat alkalmas az egyes környéki idegek betegségei, így az alagút szindrómák (pl.:carpalis alagút syndroma) a környéki idegrendszer általános megbetegedéseinek (polyneuropathia) igazolására.

Az ENG vizsgálat az alábbi kórképek kivizsgálásában jelentős:

Miről ad információt az ENG?

Az ENG vizsgálat (elektroneurográfia) során számos információt nyerhetünk az idegek működésével kapcsolatban. Ilyen információ például, ami az ENG vizsgálat szolgáltat: 

 • Idegek vezetési sebessége: Az ENG vizsgálat segítségével megmérhető az idegimpulzusok vezetési sebessége, amely információ segíthet az idegrendszer állapotának és integritásának felmérésében.
 • Idegek reakcióideje: Az idegek reakcióidejét is lehetőség van meghatározni az ENG vizsgálat során, ami szinteén fontos információ lehet az idegrendszer funkcionális állapotának felmérésében.
 • Idegek működési zavara: Az ENG vizsgálat segítségével azonosíthatók az idegek működési zavarai, ideértve az idegkárosodásokat, a neuropátiákat és más idegrendszeri betegségeket,amelyek például fertőzések szövődményeként alakul ki.
 • Neuromuszkuláris rendellenességek: Az ENG vizsgálat segítségével értékelhetők a neuromuszkuláris rendellenességek, például az ideg-izom kapcsolatok zavarai, amelyek az izomműködés és az idegi ingerületátvitel problémáihoz vezethetnek.
 • Prognózis és kezelés hatékonysága: Az ENG vizsgálat eredményei segíthetnek a betegségek prognózisának és a terápiák hatékonyságának megítélésében, valamint abban, hogy az orvosok megfelelő kezelési tervet állítsanak össze a beteg számára.

Az ENG vizsgálat fontos eszköz az idegrendszeri problémák diagnosztizálásában és kezelésében, és hozzájárulhat a betegek megfelelő ellátásához és kezeléséhez.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Miért használják az ENG -t?

Az ENG (elektroneurográfia) használata számos okból indokolt lehet:

 • Idegrendszeri betegségek diagnosztizálása: Az ENG segíthet az idegrendszeri betegségek, például az idegkárosodások, neuropátiák, ideggyulladások (neuritisek) és más idegrendszeri rendellenességek diagnosztizálásában.
 • Idegrendszeri sérülések felmérése: Az ENG alkalmazható idegrendszeri sérülések, például trauma vagy kompresszió következtében bekövetkezett idegkárosodások felmérésére és monitorozására.
 • Műtéti beavatkozások előtti és utáni vizsgálatok: Az ENG vizsgálat segíthet az idegrendszeri állapot felmérésében műtéti beavatkozások előtt és után, hogy az orvosok megfelelően tervezhessék meg a beavatkozásokat és nyomon követhessék a betegség progresszióját vagy a kezelés hatékonyságát.
 • Fájdalom érzékelés: Az ENG vizsgálat alkalmazható a fájdalom forrásának azonosítására, különösen olyan esetekben, ahol a fájdalom idegi eredetű lehet.
 • Neuromuszkuláris betegségek felmérése: Az ENG vizsgálat segíthet a neuromuszkuláris betegségek, például az ideg-izom kapcsolatok zavarainak, izomgyengeségeknek és izomgörcsöknek a felmérésében.
 • Terápia hatékonyságának monitorozása: Az ENG vizsgálat alkalmazható annak megfigyelésére, hogy a kezelés milyen hatással van az idegrendszeri állapotra, és hogy milyen mértékben javul a betegség vagy a sérülés által okozott károsodás.

Ezen felül az ENG vizsgálat nem invazív és viszonylag gyors módszer, amelyet általában jól tolerálnak a betegek, és segíthet a betegség pontosabb diagnózisában és a leghatékonyabb kezelési terv kialakításában.

Kapcsolódó cikkünk

Karzsibbadás? ENG vizsgálattal diagnosztizálható az alagút szindróma

Az alagút szindróma a test több pontján jelentkezhet, zsibbadást, érzéskiesést, fájdalmat, később izomsorvadást és mozgáskorlátozottságot okozva. Leggyakrabban azonban a karban, a kézben alakul ki. Dr. Mayer Ibolya , a Neurológiai Központ neurológusa a ...

Felkészülés az ENG vizsgálatra

 • Különösebb felkészülést nem igényel
 • A vizsgálat előtt nem javasolt krémek, olajok használata a bőrön
 • A kezelőorvost szükséges tájékoztatni az alkalmazott gyógyszerek, valamint gyógyhatású készítmények szedéséről
 • Bizonyos véralvadásgátló gyógyszerek szedése esetén (Syncumar, NOAC, stb.) a vizsgálat elvégzése általában nem javasolt
 • Szívritmus szabályozó viseléséről tájékoztatni kell a vizsgálatot végző orvost (repetitív ingeráram vizsgálat nem végezhető)

Az ENG vizsgálat menete

 • fontos eltávolítani minden olyan ruházatot, ékszert (gyűrű, karkötő, karóra), amelyek zavarhatják a vizsgálat menetét
 • a vizsgálatot végző orvos megtisztítja a bőrfelületet, ahová az elektróda (vagy tű) lesz elhelyezve
 • ezt követően az ideg elektromos árammal történő ingerlése következik a bőrön keresztül, amely az izmok enyhe összehúzódásával jár
 • minimális fájdalommal járhat, amennyiben zavaró a fájdalom fontos jelezni az orvosnak
 • a vizsgálat utáni napon előfordulhat némi izomfájdalom

Az ENG vizsgálat előnyeENG vizsgálat

Az ENG (elektroneurográfia) vizsgálat számos előnnyel jár:

 • Nem invazív: Az ENG vizsgálat egy nem invazív módszer, ami azt jelenti, hogy nem igényel sebészeti beavatkozást vagy a bőr integritásának megszakítását. Ennek köszönhetően kevésbé kockázatos és fájdalommentes a betegek számára.
 • Gyors és egyszerű: Az ENG vizsgálat általában gyorsan és egyszerűen elvégezhető, és nem igényel hosszú kórházi tartózkodást vagy előkészületeket. Általában egy időben kivitelezhető az ambuláns ellátás keretein belül.
 • Pontos és objektív eredmények: Az ENG vizsgálat mérései objektívek és pontosak lehetnek, ami segíthet az orvosoknak az idegrendszeri problémák pontosabb diagnosztizálásában és kezelési tervének kidolgozásában.
 • Különféle idegrendszeri állapotok vizsgálata: Az ENG vizsgálat alkalmazható különféle idegrendszeri problémák, például sérülések, diabeteses neuropátiák, neuritisek és neuromuszkuláris rendellenességek vizsgálatára és monitorozására.
 • Monitorozás és terápia hatékonyságának nyomon követése: Az ENG vizsgálat segíthet abban, hogy nyomon kövessék a betegség progresszióját és a terápia hatékonyságát az idegrendszeri betegségek kezelésében.
 • Segítség a kezelési terv kidolgozásában: Az ENG eredményei alapján az orvosok hatékonyabb kezelési terveket dolgozhatnak ki a betegek számára, és személyre szabott terápiás megközelítéseket alkalmazhatnak az idegrendszeri állapotok kezelésében.

Mely orvosi szakterületeken alkalmazzák az ENG vizsgálatot?

Az ENG (elektroneurográfia) vizsgálatot számos orvosi szakterületen alkalmazzák, köztük:

 • Neurológia: A neurológusok körében gyakran használt vizsgálati módszer az ENG, mert igen jól alkalmazható az idegrendszeri betegségek diagnosztizálására és monitorozására.
 • Sebészet: A sebészek gyakran rendelnek el ENG vizsgálatot műtéti beavatkozások előtt és után az idegek állapotának felmérésére, különösen olyan műtéti beatavkozások esetében, ahol az idegek megsérülhetnek a beavatkozás során. Az ilyen műtéti eljárások közé tartozik például a pajzsmirigy műtét. Ott ugyanis a pajzsmirigyet ellátó ideg körültekintő feltérképezésére van szükség a szövődmények elkerülése érdekében.
 • Ortopédia: Az ortopéd orvosok is használhatják az ENG vizsgálatot olyan esetekben, ahol az idegrendszeri problémák kapcsolódnak ortopédiai kórképhez, például idegkompresszióhoz vagy sérüléshez az ízületek körül.
 • Rehabilitációs medicina: A rehabilitációs szakorvosok az ENG vizsgálatot használhatják a neuromuszkuláris rendellenességek, izomgyengeségek, idegi sérülések és más állapotok kezelésének és rehabilitációjának tervében.
 • Fájdalom terápiája: Az idiopátiás fájdalom terápiájában az ENG vizsgálatot alkalmazhatják a fájdalom forrásának azonosítására, különösen olyan esetekben, ahol a fájdalom neurogén eredetű lehet.

Az ENG vizsgálatot általában azokon a szakterületeken alkalmazzák, ahol az idegrendszeri problémák diagnosztizálására és kezelésére specializálódtak, illetve ahol olyan beavatkozásokat végeznek, amelyek az idegek potenciális sérülésével járhat. Az ENG vizsgálat segítségével pontosabb diagnózist lehet kapni és hatékonyabb kezelési terveket lehet kidolgozni.

Az ENG (elektroneurográfia) vizsgálat funkcióját tekintve egyfajta "ablak". Ez a gyors és nem invazív eljárás lehetővé teszi az orvosok számára, hogy betekintést nyerjenek az idegrendszer titokzatos világába, segítve ezzel az idegrendszeri problémák diagnosztizálását és kezelését. Az idegek elektromos aktivitásának mérésével az ENG vizsgálat pontos és objektív eredményeket nyújt, amelyek kulcsfontosságúak lehetnek a betegek számára kínált személyre szabott ellátásban. Ez az eljárás nem csupán egy diagnosztikai eszköz, hanem egy olyan kapu is, amely mögött az orvostudomány újabb és újabb lehetőségei rejlenek az idegrendszeri betegségek megértésében és kezelésében.

Téma szakértője

 • Dr. Mayer Ibolya

 • Szakterületek:
  • neurológus
 • Specialitások:

  Neurológiai szakorvosi vizsgálatok az alábbi betegségekben:

  • demencia 
  • gerincből kiinduló fájdalmak, porckorongsérv, isiász 
  • perifériás idegrendszeri kórképek
  • neuropátiák
  • traumás idegsérülések

  Elektrofiziológiai vizsgálatok (ENG/EMG):

  • alagút szindrómák, traumás idegkárosodások
  • több ideg érintettsége (polyneuropathia)
  • ideggyökök, idegfonatok betegsége
  • izombetegségek

   

  Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Rendelési helyszíne: 1147 Budapest, Csömöri út 18.

  Rendelés típusa:

  ENG/EMG vizsgálatok végzése. Személyes, rendelői vizit. 

Hírek

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...
Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Akár arcidegzsábáról, akár isiászról van szó, mindkét gyakori betegség a neuropátiás fájdalmak csoportjába tartozik, ahogyan a diabéteszes neuropátia, az övsömört követő idegfájdalom és más betegségek is.   Dr. Prinz Géza , a Neurológiai Központ ...
Minden Alzheimer demencia, de ez fordítva nem igaz

Minden Alzheimer demencia, de ez fordítva nem igaz

Alzheimer és/vagy demencia? Sokak elképzeléseiben egybemosódnak ezek a fogalmak, és nem véletlenül. Az Alzheimer-kór ugyanis a demencia leggyakoribb formája.  Milyen más formák léteznek még? Kezelhető-e az elbutulás? Neurológiai vagy pszichiátriai vizsgálat szükséges? A kérdésekre dr. Prinz ...

Prima Medica Egészségközpontok