Arcidegbénulás

Arcidegbénulás

Létrehozva: 2023.08.24 14:23 | Módosítva: 2023.09.26 15:42

Az arcidegbénulás, vagy más néven Bell-parézis egy ritka kórkép, mely hirtelen alakul ki. Elsőre ijesztő lehet, ám az esetek egy részében magától gyógyuló állapotról van szó.

Tartalom

Mit jelent az arcidegbénulás?

Az arcidegbénulás tünetei

Az arcidegbénulás okai

Az arcidegbénulás betegségekben

Hogyan kezelhető az arcidegbénulás?

Az arcidegbénulás gyógyulási esélyei

Mit jelent az arcidegbénulás?

Az arcidegbénulás vagy más néven Bell-parézis vagy Bell-féle bénulás, egy olyan idegi rendellenesség, amely az arcideg – nervus facialis – egyoldali bénulásához vezet. Az arcideg, melyet a bénulás érint, az agyidegek közé tartozik, fő feladata az arcizmok mozgatása. Ennek segítségével képes az ember a különféle arckifejezések használatára.

Az arcidegbénulás tünetei

Mint minden más kórképnek, úgy az arcidegbénulás is többféle tünet formájában jelentkezhet. Ezek a tünetek fizikai előzmények nélkül, hirtelen és váratlanul jelentkeznek, néhány napon belül tetőznek, ám szerencsére ugyanilyen fokozatosan enyhülnek és maguktól meg is szűnhetnek. Egyik fő ismérve, hogy a tünetek féloldaliak, így csak az arc egyik oldalát érintik.

Az elsődlege tünet az arcizmok gyengülése vagy bénulása. Ennek következménye, hogy az arc „ellazul”, elveszíti tartását, így pedig két oldal között aszimmetria jön létre. Az érintett oldalon az arcizmok nem funkcionálnak megfelelően. Ennek megfelelően beszédbeli nehézségek alakulnak ki, hiszen a száj sem tud megfelelően mozogni, továbbá az arcizmok érintettsége miatt sok esetben nyelési nehézség is tapasztalható lehet.

Szintén jellemző tünet a szemhéj mozgásának nehezítettsége. Két dolog szokott történni: az érintett vagy nagyon nehezen képes lecsukni az érintett oldalon a szemhéját, vagy pedig az arcidegbénulás teljesen lecsukhatja a szemet. Utóbbi a szerencsésebb eset, ugyanis, ha a szemhéjakat nem sikerül megfelelően lecsukni, úgy a szem kiszáradhat, ami újabb kellemetlenségekhez és problémához vezethet.

A tünetek jellemzően néhány hétig vannak jelen, azonban előfordulhat, hogy hónapokon keresztül tapasztalhatók.Arcidegbénulás - Neurológiai Központ

Az arcidegbénulás okai

Az arcidegbénulás okai nem minden esetben feltárhatók, sokszor nem derül fény arra, hogy pontosan mi váltotta ki. Több olyan tényező is van, aminek következtében kialakulhat, azonban vannak olyan ismert okok, melyek arcidegbénuláshoz vezetnek:

  • gyulladás
  • vírusfertőzés
  • időjárási tényezők
  • stressz
  • arc- vagy fejsérülés, trauma
  • immunrendszeri rendellenességek

Bell-parézis alakulhat ki, ha az arcideg valamilyen okból kifolyólag begyullad. Ez megtörténhet valamiféle autoimmun reakció következtében is, de fertőzés is állhat mögötte.

Leggyakrabban vírusfertőzés miatt jön létre az arcidegbénulás, még pedig a herpes simplex vírus (HSV) egyik típusa okán. Ekkor a vírus az arcideget támadja meg, így bénulást okozva.

Az arcidegbénulás okai között szerepel egy bizonyos időjárási tényező, ami az erős, hideg szél. Ez hétköznapi nyelven azt jelenti, hogy „huzatot kapott” az érintett személy, ami ebben az esetben az arcideget és az arcizmokat érinti. Utóbbiak a hideg szél hatására görcsökkel reagálhatnak.

Kialakulásában szerepet játszhat a tartósan fennálló, magas stresszszint és szorongás is. A pontos kapcsolat a két dolog között nem mindig egyértelmű, azonban az érintettek egy részénél jellemző, hogy az arcidegbénulás jelentkezését megelőző időszakban intenzív stresszt éltek át.

Az arcot vagy fejet érintő tramuák, sérülések szintén előzményei lehetnek a Bell-parézisnek, különösen akkor, ha az arcideget érte közvetlen sérülés, vagy károsodás.

Az immunrendszeri kórképek közül a Guillain-Barré szindróma miatt alakulhat ki arcidegbénulás. A betegség a perifériás idegrendszert támadja, melynek következtében az arcideg is károsodhat, mely az arcidegbénulás tüneteit okozhatja.

Az arcidegbénulás betegségekben

Nem csak immunrendszeri betegségek okozhatnak féloldali arcbénulást, hanem más kórképek is. Leggyakoribb állapot, melynek során ez jellemző, az a stroke. Ilyenkor egy vérrög elzárja az agyi artériát, melynek következtében az agy vérellátottsága csökken, ami befolyásolja az idegek, és izmok működését is.

Az agyat vagy az arcideget érintő daganatok is féloldali bénulást okozhatnak, ennek oka, hogy az arcideg nyomás alá helyeződik. Szintén neurológiai kórkép a myasthenia gravis, mely a neuromuszkuláris átvitel zavara.

Hogyan kezelhető az arcidegbénulás?

Az arcidegbénulás szerencsére egy kezelhető állapot, azonban érdemes orvoshoz fordulni, ha nem biztos abban, hogy valóban Bell-parézisről van szó, illetve, ha többször is tapasztalja a tüneteit. A kezelés több módszert is magában foglal, melyek külön-külön, de együttesen is alkalmazhatók; ez függ attól is, hogy mi volt a kiváltó ok, ám általánosan elmondható, hogy a pihenés és a stressz kerülése minden esetben támogatja a gyógyulást..

Elsődlegesen gyulladáscsökkentő szerek adása javasolt, melyek főként, nem tartalmaznak szteroidot. Ezek csökkentik a gyulladást és enyhíthetik az esetlegesen fellépő fájdalmakat. Ugyanakkor, amennyiben szükséges szteroidos gyulladáscsökkentőket is felírhat orvosa.

Ha az arcidegbénulást vírus váltotta ki, úgy antivirális gyógyszerek szedése javasolt. Leggyakrabban az aciklovir javasolt, mely az eddigi ismeretek szerint a leghatékonyabb a herpesz vírus ellen.

Abban az esetben, ha az arcidegbénulás a szemhéjakat oly módon érinti, hogy nem lehet lecsukni, szemcsepp használata javasolt, hogy védje a szemet a kiszáradástól, illetve éjszakára érdemes lehet szemfedőt is használni.[getMultiNewsFiveWithLabelID]

Az arcidegbénulás gyógyulási esélyei

A legtöbb esetben az arcidegbénulás magától gyógyul, melynek folyamatát a különféle gyulladáscsökkentők adása meggyorsíthatja. Ugyanakkor spontán, kezelés nélkül is gyógyul. Ritkán, de előfordul, hogy az érintetteknek nem jön helyre teljesen az arcidegbénulása, és aszimmetrikus marad az arc, így akár korrekciós műtét is javasolt lehet, melynek során az arcizmokat állítják helyre.

Mindenesetben fontos a korai diagnózis és a kezelés, hiszen a gyulladás mielőbbi csökkentése, elősegíti a gyorsabb gyógyulást. Az egyéni reakciók is befolyásoló faktorok lehetnek a gyógyulást tekintve, hiszen az arcidegbénulás súlyossága változó lehet. [getTeamWithLabelID]

 

Hírek

Pánikroham, pánikbetegség? Így segíthet a pszichológus

Pánikroham, pánikbetegség? Így segíthet a pszichológus

A pánikrohamok, a pánikbetegség egyre több embert érintenek, sokan tapasztalják meg a félelmetes, letaglózó érzéseket időről időre. Kispál Mónika , a Neurológiai Központ pszichológusa, szexuálpszichológus arról beszélt, pontosan milyen kritériumok alapján dönthetjük el, ...
Mit jelent a minor stroke (TIA) és miért kell kivizsgálni?

Mit jelent a minor stroke (TIA) és miért kell kivizsgálni?

A stroke, vagy magyarul szemléletesen szélütés egy ér eredetű agyi katasztrófa. Egyik formája a vérzés, a másik az érelzáródás miatti infarktus. A minor stroke vagy TIA (tranziens iszkémiás attak) egy olyan agyi vérellátási zavarból származó kórkép, amelyben a stroke-ot ...
Parkinson- kór - tünet lehet az automatikus mozgások elvesztése

Parkinson- kór - tünet lehet az automatikus mozgások elvesztése

Sokan a remegést gondolják a Parkinson-kór első tünetének, holott az automatikus mozgások megváltozására sokszor előbb fel lehet figyelni. Mi okozza ezt a betegséget, mikor kell orvoshoz fordulni és hogyan lehet a lehető legtovább fenntartani a jó életminőséget? Dr. Gács Gyula tanár úr, a Neurológiai ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok