EEG vizsgálat

EEG vizsgálat

Szerző: dr. Babai László | Módosítva: 2023.12.13 15:03

Az idegsejtek működése elektromos feszültség ingadozással jár. Sok millió neuronunk feszültségingadozása az agykéregben a hajas fejbőrön is el vezethető. (Az EEG az agy EKG-ja).  Ehhez világszerte egyezményes rendszerben sok-sok elektródát rögzítenek a fejbőrhöz. Két elektróda közötti feszültség változás képezi az EEG görbe alapját, modern készülékek egyszerre 16 csatornán rögzítik ezt. Az 1930-as évek óta egyre finomodó technikával az agyról igen érzékeny információkat nyerhetünk. 

Tartalom

Mit jelent az EEG vizsgálat?

A rutin EEG vizsgálat módja

Miért végeznek EEG-t?

Mi az előnye az EEG vizsgálatnak?

Hogyan készüljön az EEG vizsgálatra?

Hogyan zajlik az EEG vizsgálat?

Hogyan értelmezhető az EEG teszt eredménye?

A minden napos rutinban elsősorban epilepszia betegség követésében, fejfájások elkülönítő kórismézésében, és minden agy ödémával járó betegség vizsgálatában fontos. Az agy éberségi állapota igen érzékenyen követhető EEG-vel, ezért alvászavarok (alvási apnoe) diagnosztikájában is jelentős. Speciális változata az ún. „kiváltott válasz” vizsgálatok, mikor standardizált körülmények között fény, hang és fájdalom inger hatását vezetjük el az agykéregről. 

Mit jelent az EEG vizsgálat?

EEG vizsgálat, Neurológiai központA klinikai gyakorlatban ugyan csak ép, hajas fejbőrről történik jel rögzítés, speciális idegsebészeti beavatkozások előtt szájpadlásra is helyeznek elektródákat illetve műtét közben is történik közvetlenül agykéregről elvezetés. Általában egy EEG vizsgálat 30 percig tart, de léteznek 24 órás rögzítést lehetővé tevő, hordozható EEG készülékek.

Epilepsziás betegeknél videó felvétellel társított EEG rögzítés is történik a rosszullétek epilepsziás vagy funkcionális elkülönítésére. Sajátos provokációs teszt az alvás megvonás után készült felvétel, mely gyakran 1 órát is meghaladó idő igényű. A normál rutin felvételben is alkalmazunk „provokációs” eljárásokat: ilyen a szemnyitás-szemcsukás hatása a felvételre, 4 percig tartó mély sóhajtozás, fotó stimuláció. Ez utóbbi egyre gyorsabb frekvenciájú fény felvillanásokat jelent a csukott szemmel fekvő beteg előtt. (monitor vagy más disco fények által kiváltott epilepsziás működészavarokat keresünk ezzel).

Az EEG-ből csak nagyon kevés kórkép diagnosztizálható konkrétan: leggyakrabban az epilepszia, továbbá az agyvelőgyulladás bizonyos vírus kiváltotta formája ( herpes simplex vírus okozta agyvelőgyulladás)

Magyarországon szerencsére már nem találkozunk a kanyaró vírus okozta agyvelő gyulladással a védőoltásnak köszönhetően, de e betegség okozta EEG eltérés is igen karakterisztikus. Szintén ritkán előforduló – de EEG vizsgálat alapján kimondható az un. Jacob-Creutzfeld kór, mely lassú vírus betegség és gyors szellemi hanyatláshoz vezet. Ugyanakkor az EEG vizsgálat igen érzékeny jelzője a máj kóma súlyosságának. (E betegség súlyos általános anyagcsere zavarral jár, következményes agyödémával) Nem nélkülözhető az EEG a központi idegrendszeri gyulladásos betegségek (agyhártya-, agyvelő gyulladások) követésében. 

A rutin EEG vizsgálat módja

noninvazív technika – a hajas fejbőrre makro elektródákat helyeznek el kis ellenállású fémből (nemzetközi 10-20-as rendszer szerint.)

A nemzetközi 10-20-as rendszer egy szabvány, az elektródák elhelyezésére vonatkozóan. Négy anatómiai referenciapontot jelöl ki, ahol az elektródákat 10, illetve 20%-os távolsággal helyezik el. Az elvezetések helyét nagybetűvel jelölik, a betűket követő páros számok a jobb, a páratlan számok a bal agyféltekére utalnak. A mindennapokban gumiszalag rögzíti az elektródákat. Nyugtalan betegnél, gyerekeknél, főképp hosszabb regisztrátum készítésekor un. ragasztott elektródákat is használnak. 

Kapcsolódó cikkünk

Látászavar, zsibbadás a fejfájás alatt? Ezt lehet tenni az aurás migrénnel

Az aurás migrén egy összetett, nehezen kibírható fejfájás típus, amelynek a kezelése is több pillérre alapozódhat. Dr. Vida Zsuzsanna , a Neurológiai Központ neurológusa összefoglalja, amit erről a betegségről érdemes tudni. 

Miért végeznek EEG-t?

Az agy elektromos aktivitásának olyan problémái felismerésére használják az EEG vizsgálatot, melyek kapcsolódhatnak bizonyos agyi rendellenességekhez. Az EEG által megadott mérések a különböző betegségek kizárására vagy megerősítésére szolgálnak:

 • megkülönböztethetőek az epilepsziás rohamok más típusú rohamoktól, mint migrénes vagy pszichogén eredetű rohamoktól.

 • epilepsziás rohamok esetén az epileptikus góc forrása lokalizálhatóvá válik, így műtéti úton pontosan eltávolíthatóvá válik.

A test jobb oldalán haladó idegek többsége az agy bal féltekéjéhez kapcsolódik, míg a test bal oldalán futó idegek az agy jobb oldalán végződnek. Az agyféltekék működésben és rendeltetésben is különböznek egymástól.

A domináns agyfélteke irányítja a verbális, racionális folyamatokat, míg a szubdomináns félteke a térbeli látás, a képfelismerés és az érzelmi tevékenységek területe. 

Mi az előnye az EEG vizsgálatnak?

A vizsgálat fájdalommentes és biztonságos, nem jár az EEG-vel kockázat.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan készüljön az EEG vizsgálatra?

 • gyógyszerek szedéséről a teszt előtt kérdezze meg orvosát

 • rendszeresen szedett vérnyomáscsökkentők, vagy epilepszia ellenes készítmények szedése semmiképp ne maradjon ki, ugyanakkor lehetőség szerint a vizsgálatot megelőző 12 órában nyugtatatót, altatót ne vegyen be

 • a teszt előtt 8 órával kerülje a koffein tartalmú italok fogyasztását

 • előfordulhat, hogy orvosa azt kéri, minél kevesebbet aludjon a vizsgálat előtt

Hogyan zajlik az EEG vizsgálat?

EEG vizsgálat, Neurológiai központA teszt elvégzése 30-60 percet vesz igénybe. Háton kell feküdni, a fejbőrre 16-25 elektróda kerül rögzítésre. Az elektródák az agyról elektromos impulzus adatokat küldenek a felvevő gépre, amely képernyőn megjelenő vizuális mintákká alakítja azokat. A mintákat egy számítógép menti.

Felkérhetik vizsgálat közben, hogy feküdjön nyugodtan, csukja be a szemét, lélegezzen mélyen vagy nézzen bizonyos ingereket (képek, fény).

Hogyan értelmezhető az EEG teszt eredménye?

Mindenképpen neurológus szakembernek kell értelmeznie az EEG-ből kapott felvételeket. Központunkban végzett EEG vizsgálat esetén szolgáltatásunk része az orvosi írásos kiértékelés is, mely orvosoknak szól. Az EEG önmagában orvosi vizit és a klinikummal összevetés nélkül nem alkalmas diagnózisra. Természetesen orvosi vizittel is állunk pácienseink szolgálatára, ami azonban nem része az EEG vizsgálatnak.

Az EEG megmutatja, hogy a hullámok frekvenciája vagy a minták normálisak-e. A normál aktivitás azt jelenti, hogy nincs agyi rendellenesség.

Rendellenes EEG eredmények okai lehetnek:

 • epilepszia vagy más rohamok

 • alvászavar

 • bármely agy duzzadással járó betegség

 • tumor

 • kóros vérzés

 • fejsérülés

 • migrén

 • alkohol- vagy kábítószer

Téma szakértője

 • EEG vizsgálat

 • Specialitások:
  • fejfájás kivizsgálás
  • epilepszia vizsgálat
  • migrénes roham kivizsgálása

 

Hírek

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A romló memóriáról, a súlyos kognitív leépülésről szinte mindenkinek a demencia, és annak leggyakoribb típusa, az Alzheimer-kór jut eszébe, holott ezen kívül is vannak okok, amelyek átmeneti vagy végleges memóriavesztéshez vezethetnek. Ezekről készített összegzést dr. Gács ...
A demencia és a stroke közös tőről fakad?

A demencia és a stroke közös tőről fakad?

Al Capona, Semmelweis Ignác, Ady Endre és Nietzsche – ki gondolná, hogy e híres személyek közt a kapocs éppen a demencia? A demencia az az elbutulásnak is nevezett  a tünetcsoport, amelyet számos ok válthat ki, és az elmúlt évszázadok folyamán változott a tényleges oka, a leggyakoribb oka, illetve a ...
Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK