Izomfájdalom

Izomfájdalom

Létrehozva: 2023.01.03 16:03 | Módosítva: 2024.03.06 11:25

Sok minden okozhat izomfájdalmat, beleértve a sérüléseket, fertőzéseket és betegségeket. Az izomfájdalom lehet rövid távú vagy krónikus. Késleltetett kezdetű izomfájdalom edzés után jelentkezik. Lépéseket tehet az izomfájdalmak és az azt okozó állapotok megelőzésére és kezelésére.

Mi az az izomfájdalom?

Kinél jelentkezhet izomfájdalom?

Az izomfájdalom oka

Autoimmun betegségek az izomfájdalom hátterében

Fertőzések az izomfájdalom hátterében

Gyógyszerek az izomfájdalom hátterében

Izomfájdalom okának diagnózisa

Mi az izomfájdalom?

Az izomfájdalom különböző eredetű lehet, jelentkezhet sérülés, fertőzés, betegség vagy más egészségügyi probléma következtében. Az érintett személyek tapasztalhatnak mély, állandó izomfájdalmat vagy éles, véletlenszerű fájdalmat. Az izomfájdalom jelentkezhet testszerte vagy koncentrálódhat bizonyos területekre. Az izomfájdalom megítélése szubjektív, és az időtartam is változhat, így lehet akut vagy krónikus izomfájdalomról beszélni.

Amennyiben az izomfájdalom két hét otthoni kezelés után sem enyhül, javasolt mozgásszervi szakorvos segítségét kérni. Az izomfájdalom különböző formáit megkülönböztethetjük, mint például mélyizomfájdalom, folyamatos izomfájdalom vagy éles, szúró izomfájdalom. Gyakran nehézkes lehet pontosan elkülöníteni más fájdalomtípusoktól, mint például ízületi vagy idegfájdalom.

Izomfájdalom okairől, kivizsgálásáról és kezelési lehetőségeiről itt olvashat bővebben: Izomfájdalom okai, kivizsgálása és kezelése. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Kinél jelentkezhet izomfájdalom?

Izomfájdalom bárkit érinthet, függetlenül attól, hogy milyen korú vagy nemű. Mindenki tapasztalhatja az izomfájdalmat, különösen akkor, amikor új fizikai tevékenységet próbál ki, vagy módosítja az edzési rutinját. Az új vagy intenzívebb terhelés hatására gyakran kialakulhat a késleltetetten fellépő izomfájdalom, amely az edzés után 6-12 órával jelentkezhet, és akár 48 óráig is fennmaradhat.

Az izomfájdalom hátterében álló mechanizmusok közé tartozik az izmok mikroszkopikus sérülése, amelyek a gyógyulási folyamat részeként erősödnek meg. Ez a fájdalomtípus általában átmeneti és természetes része a test alkalmazkodásának az új terheléshez. Fontos megjegyezni, hogy az izomfájdalom az egészséges és aktív életmóddal rendelkező embereknél is előfordulhat, és nem feltétlenül jelez sérülést vagy neurológiai problémát.

Kapcsolódó cikkünk

Fáradtság és látászavar is lehet a szklerózis multiplex korai tünete

A szklerózis multiplex (SM) a központi idegrendszer hullámzóan vagy folyamatosan előrehaladó betegsége. Dr. Jakab Gábor PhD , a Neurológiai Központ neurológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy bár ez a betegség jelenleg még nem gyógyítható, de korán elkezdett ...

Az izomfájdalom oka

Az izomfájdalom számos kiváltó tényezőtől eredhet, és a következők közül néhány jellemző ok lehet:

 • Autoimmun betegség: Bizonyos autoimmun állapotok, mint például a rheumatoid arthritis vagy a lupus, az immunrendszer túlzott aktivitása miatt okozhatnak izomfájdalmat.
 • Fertőzések: Bakteriális vagy vírusfertőzések is vezethetnek izomfájdalom kialakulásához. Például a influenza vagy más légúti fertőzések gyakran járnak izomfájdalommal.
 • Sérülések: Fizikai sérülések, például rándulások, zúzódások, vagy túlzott terhelés is okozhatnak izomfájdalmat.
 • Gyógyszerek: Néhány gyógyszer mellékhatásaként jelentkező izomfájdalom is lehetséges. Például a statin típusú koleszterincsökkentők esetében néha izomfájdalom jelentkezhet mellékhatásként.
 • Neuromuszkuláris rendellenességek: Bizonyos neuromuszkuláris betegségek, mint például a fibromyalgia vagy izomdisztrófiák, szintén hozzájárulhatnak az izomfájdalom kialakulásához.

Autoimmun betegségek az izomfájdalom hátterébenIzomfájdalom, Neurológiai Központ

Az autoimmun betegségek az immunrendszer téves reakciója révén fordulnak elő, amikor a szervezet saját sejtjeit vagy szöveteit támadja meg. Ez a folyamat az egészséges immunrendszer zavara miatt következik be, és számos szervet vagy rendszert érinthet, beleértve az izmokat is. Az izomfájdalom kialakulását okozó autoimmun betegségek közé tartoznak:

 • Gyulladásos myopathiák: Ezek olyan csoportokba tartoznak, mint a dermatomyositis, a polymyositis és az inklúziós testes myositis. Ezek a betegségek izomgyengeséget és fájdalmat okozhatnak, mivel az immunrendszer a vázizmokat támadja meg.
 • Lupus (SLE - Szisztémás lupus erythematosus): Ez a szisztémás autoimmun betegség különböző szerveket és szöveteket érinthet, beleértve az izmokat is. Az izomfájdalom a lupus egyik fő tünete lehet.
 • Sclerosis multiplex: Bár elsősorban az idegrendszert érinti, a sclerosis multiplex egy autoimmun betegség, amely izomgyengeséget és fájdalmat is okozhat, mivel az idegpályákat és az izmokat is érinti.

Ezen betegségek esetén az immunrendszer által okozott gyulladás és támadás az izomsejteket érinti, ami izomgyengeséget és fájdalmat eredményezhet. Az ilyen típusú autoimmun betegségek kezelése általában immunmoduláns gyógyszerek, gyulladáscsökkentők és egyéb terápiák alkalmazását foglalja magában, amelyek célja a szervezet immunrendszerének szabályozása és a tünetek enyhítése.

Fertőzések az izomfájdalom hátterében

Fertőzések is izomfájdalom kialakulását okozhatják, mivel a szervezet immunrendszere megpróbálja legyőzni a kórokozókat. A bakteriális és vírusos fertőzések gyakran járnak együtt  egész testben jelentkező fájdalommal, amely lehet lokalizált vagy általános. A tünetek közé tartozhatnak nyirokcsomó-duzzanat, láz és hányinger is, ezek együttesen fokozhatják az izomfájdalom tüneteit.

Az izomfájdalom kialakulásában szerepet játszó fertőzések:

 • Megfázás és influenza: Mindkét vírusfertőzés gyakran jár együtt izomfájdalommal, mivel az immunrendszer reagál a vírusok elleni harc során.
 • Lyme-kór: A Lyme-kór a Borrelia burgdorferi baktérium által okozott betegség, amelyet kullancscsípés okoz. Az izomfájdalom mellett más izom- és ízületi tünetek is jelentkezhetnek.
 • Malária: Ez a parazita által okozott fertőzés szintén járhat izomfájdalommal, amely a szervezet védekezési mechanizmusához kapcsolódik.

Ezen fertőzések esetén az immunválasz és a gyulladásos folyamatok játszanak szerepet az izomfájdalom kialakulásában. A kezelés általában a kórokozó elleni küzdelemre irányul, például antibiotikumok alkalmazása bakteriális fertőzések esetén, és tüneti terápiát is magában foglalhat, mint például a fájdalomcsillapítók alkalmazása az izomfájdalom enyhítésére.

Gyógyszerek az izomfájdalom hátterében

Az izomfájdalom hátterében álló okok között szerepelhetnek olyan gyógyszerek és terápiák is, amelyek különböző mechanizmusokon keresztül befolyásolhatják az izomzatot. Néhány olyan gyógyszer és kezelés, amelyek izomfájdalmat okozhatnak:

 • Daganatellenes kezelés: A kemoterápia és a sugárterápia olyan terápiák, amelyek széles körű hatással lehetnek a szervezetre, beleértve az izmokat is. Ezek a kezelések gyakran járnak általámos gyengeséggel és izomfájdalommal.
 • Magas vérnyomás elleni gyógyszerek (ACE gátlók): Bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, például az ACE gátlók, a keringő vér mennyiségét csökkenthetik, ami befolyásolhatja az izomzat oxigénellátását és okozhat izomfájdalmat.
 • Statinok a koleszterinszint csökkentésére: A statin típusú gyógyszerek, amelyeket a koleszterinszint csökkentésére használnak, bizonyos esetekben izomfájdalmat és gyengeséget okozhatnak, amit rhabdomyolysisnek neveznek.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a mellékhatások nem mindenkinél jelentkeznek. Ha úgy érzi, hogy gyógyszerei izomfájdalmat okoznak, keresse fel Központunk orvosait a további lépések és alternatívák megbeszélése érdekében.

Izomfájdalom okának diagnózisa

Ha az izomfájdalom okát nem ismerik vagy súlyos, esetleg krónikus, különböző diagnosztikai vizsgálatokra lehet szükség annak kiderítésére. Az izomfájdalom diagnózisához elvégzett vizsgálatok közé tartozhatnak:

 • Vérvizsgálatok: Az enzim-, hormon- és elektrolitszintek ellenőrzése során a szakorvosok értékelhetik, hogy van-e olyan rendellenesség vagy fertőzés, amely izomfájdalmat okozhat.
 • MRI vagy CT vizsgálat: Ezek a képalkotó eljárások segíthetnek az orvosoknak az izmok szerkezetének és állapotának részletes vizsgálatában. Széles körű információt nyújthatnak izomsérülésekről vagy egyéb károsodásokról.
 • EMG vizsgálat (Elektromiográfia): Az EMG az idegek és izmok elektromos aktivitását méri, és segíthet az orvosnak megállapítani az idegi vezetési problémákat vagy az izomdiszfunkciókat.
 • Izombiopszia: Egy izombiopszia során egy kis izommintát vesznek, majd laboratóriumi vizsgálatoknak vetik alá. Ez segíthet az autoimmun betegségek vagy más specifikus izomproblémák azonosításában.

Amennyiben az izomfájdalom 2-3 napos pihentetést követően sem javul, vagy már régóta fennáll, érdemes orvoshoz fordulni az okának kiderítése, majd a célzott kezelés miatt. Ha az izomfájdalmat nem sérülés, rossz tartás okozta, hanem egy betegség szövődményeként vagy egy gyógyszer mellékhatásaként jelentkezik (gyakran testszerte jelentkező izomfájdalom), mihamarabb fel kell keresni a szakorvost.

Izomfájdalom kezelési lehetőségei

Az izomfájdalom kezelése számos módon történhet, attól függően, hogy mi okozza a fájdalmat és mennyire súlyosak a tünetek. Néhány általános kezelési lehetőség izomfájdalom esetén:

 • Pihenés és fokozatos aktivitás: Ha az izomfájdalom valamilyen túlzott fizikai terhelés vagy aktivitás miatt jelentkezik, fontos lehet a pihenés és az érintett izomcsoportok kímélése. Azonban a teljes ágyban fekvés helyett fontos fokozatosan visszatérni a normális aktivitáshoz a gyógyulás elősegítése érdekében.
 • Hideg- és melegkezelés: A hideg- és melegterápia segíthet enyhíteni az izomfájdalmat. A hideg jégcsomagok csökkenthetik a gyulladást és a duzzanatot, míg a melegvizes fürdők vagy meleg borogatások lazíthatják az izmokat.
 • Gyulladáscsökkentők: Az orvos által felírt vagy vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő gyógyszerek, például ibuprofen, segíthetnek az izomfájdalom és gyulladás enyhítésében.
 • Masszázs: Professzionális masszázs vagy otthoni önmasszázs is segíthet az izmok lazításában és a fájdalom enyhítésében.
 • Fizikoterápia: Fizikoterapeuta segítségével végzett speciális gyakorlatok és terápiák célzottan erősíthetik az izmokat és javíthatják a mozgékonyságot.
 • Mozgásszervi szakorvos: Amennyiben az izomfájdalom hosszabb ideig fennáll vagy súlyos, érdemes mozgásszervi szakorvost felkeresni, aki segíthet a pontos diagnózisban és az egyéni kezelési terv kidolgozásában.

Minden esetben fontos az orvosi konzultáció, különösen akkor, ha az izomfájdalom krónikus vagy súlyos, és nem reagál az otthoni kezelésekre.

Téma szakértői

Dr. Prinz Géza

Dr. Prinz Géza

neurológus, pszichiáter, infektológus
Dr. Jakab Gábor PhD

Dr. Jakab Gábor PhD

neurológus
Dr. Vida Zsuzsanna

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, alvásszakértő

Hírek

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...
Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Akár arcidegzsábáról, akár isiászról van szó, mindkét gyakori betegség a neuropátiás fájdalmak csoportjába tartozik, ahogyan a diabéteszes neuropátia, az övsömört követő idegfájdalom és más betegségek is.   Dr. Prinz Géza , a Neurológiai Központ ...
Minden Alzheimer demencia, de ez fordítva nem igaz

Minden Alzheimer demencia, de ez fordítva nem igaz

Alzheimer és/vagy demencia? Sokak elképzeléseiben egybemosódnak ezek a fogalmak, és nem véletlenül. Az Alzheimer-kór ugyanis a demencia leggyakoribb formája.  Milyen más formák léteznek még? Kezelhető-e az elbutulás? Neurológiai vagy pszichiátriai vizsgálat szükséges? A kérdésekre dr. Prinz ...

Prima Medica Egészségközpontok