Egyensúly problémák

Egyensúly problémák

Létrehozva: 2022.12.05 14:27 | Módosítva: 2023.01.06 15:11

Az egyensúly problémák magukban foglalhatják a szédülést. Ennek a zavaró érzésnek a gyakori okai közé tartoznak a belső fül problémái, a keringési változások, a fej vagy a nyak sérülései vagy egyéb állapotok.

Mik az egyensúly problémák?

Az egyensúly problémák azt jelentik, hogy képtelenség egyenesen maradni és magabiztosan mozogni. Akkor fordulnak elő, ha nem tudja ellenőrizni testhelyzetét, vagy bizonytalannak érzi magát. Ez az érzés akkor fordulhat elő, amikor mozog vagy mozdulatlan vagy. Gyakran járnak szédüléssel vagy szédüléssel (pörgés vagy zuhanás érzése). Néhány ember homályos látást és tájékozódási zavart is tapasztal. Az egyensúly problémák számos különböző egészségügyi állapot gyakori tünete. Ezen rendellenességek közül sok nem igényel orvosi kezelést. De ha egyensúly problémái vannak, orvoshoz kell fordulnia, hogy kizárja a súlyos egészségügyi problémákat, például a stroke -ot vagy a daganatot.  

Kapcsolódó cikkünk

Miért fontos a Covid utáni neurológiai panaszok kivizsgálása?

A poszt- és long-Covid panaszok rendkívül sok embert érintenek, akik enyhébb-súlyosabb lefolyással átestek a koronavírus fertőzésen. Ezen panaszok annyira szerteágazóak lehetnek, hogy kezelésük sokszor számos szakterület együttműködését igényli. A ...

Mik az egyensúly problémák lehetséges okai?

A belső fül problémái egyensúly problémákat okozhatnak. A szervezet rendszereinek zavarai, amelyek segítenek fenntartani az egyensúlyt, szintén okozhatják ezeket.

Az egyensúlyproblémák egyre gyakoribbak az életkor előrehaladtával, mert általában több egészségügyi probléma merül fel, és az életkor előrehaladtával egyensúly rendszerünk megváltozik. De fontos, hogy orvoshoz forduljon, ha ezt a tünetet tapasztalja. Ritka esetekben súlyos állapotok, beleértve a daganat vagy a stroke is vezethetnek ehhez a tünethez.

Az egyensúly problémák gyakori okai a következők:

Hogyan diagnosztizálják az egyensúly problémákat?

Az orvosok fizikális vizsgálattal diagnosztizálják az egyensúly problémákat. Megkérdezik a tüneteit és a kórtörténetét. Az orvosok által az egyensúly problémák okának azonosítására használt tesztek a következők:

 • Egyensúlyteszt: Az orvos arra kéri Önt, hogy bizonyos módon mozgassa a fejét és a testét, hogy azonosítsa az egyensúlyzavarokat.
 • Hallás- és fülvizsgálatok: Az egyensúly mechanizmusok és a hallásképesség mérése segít az orvosoknak azonosítani a fülben jelentkező problémákat.
 • Képalkotás: Az MRI vagy CT-vizsgálat lehetővé teszi az orvosok számára, hogy láthassák a fülben vagy az agyban jelentkező problémákat.

Hogyan kezelik egyensúly problémákat?

Az orvosok általában úgy kezelik az egyensúly problémákat, hogy az azokat okozó állapotot vagy rendellenességet kezelik. Az egyensúly problémák általános kezelései a következők:

 • Egészséges táplálkozás és testmozgás a normál vérnyomás fenntartásához
 • Fizikoterápia (gyakorlatok az izmok megerősítésére az egyensúly helyreállítására)
 • Pozicionálási eljárások a részecskék fülben történő mozgatására
 • Sebészeti beavatkozás a daganat eltávolítására
 • A szédülést vagy egyensúly problémákat okozó gyógyszerek abbahagyása vagy megváltoztatása

Mikor forduljon orvoshoz egyensúly problémákkal?

Forduljon orvosához, ha egyensúly problémái vannak, amelyek:

 • Fej- vagy nyaki fájdalom kíséri
 • Ájulást vagy elesést okozhat
 • Tartalmazza a hányást vagy a járási nehézségeket
 • Több mint egy óra

Téma szakértői

Dr. Mayer Ibolya

Dr. Mayer Ibolya

neurológus

Hírek

Pánikroham, pánikbetegség? Így segíthet a pszichológus

Pánikroham, pánikbetegség? Így segíthet a pszichológus

A pánikrohamok, a pánikbetegség egyre több embert érintenek, sokan tapasztalják meg a félelmetes, letaglózó érzéseket időről időre. Kispál Mónika , a Neurológiai Központ pszichológusa, szexuálpszichológus arról beszélt, pontosan milyen kritériumok alapján dönthetjük el, ...
Mit jelent a minor stroke (TIA) és miért kell kivizsgálni?

Mit jelent a minor stroke (TIA) és miért kell kivizsgálni?

A stroke, vagy magyarul szemléletesen szélütés egy ér eredetű agyi katasztrófa. Egyik formája a vérzés, a másik az érelzáródás miatti infarktus. A minor stroke vagy TIA (tranziens iszkémiás attak) egy olyan agyi vérellátási zavarból származó kórkép, amelyben a stroke-ot ...
Parkinson- kór - tünet lehet az automatikus mozgások elvesztése

Parkinson- kór - tünet lehet az automatikus mozgások elvesztése

Sokan a remegést gondolják a Parkinson-kór első tünetének, holott az automatikus mozgások megváltozására sokszor előbb fel lehet figyelni. Mi okozza ezt a betegséget, mikor kell orvoshoz fordulni és hogyan lehet a lehető legtovább fenntartani a jó életminőséget? Dr. Gács Gyula tanár úr, a Neurológiai ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok