Egyensúly problémák

Egyensúly problémák

Létrehozva: 2022.12.05 14:27 | Módosítva: 2023.01.06 15:11

Az egyensúly problémák magukban foglalhatják a szédülést. Ennek a zavaró érzésnek a gyakori okai közé tartoznak a belső fül problémái, a keringési változások, a fej vagy a nyak sérülései vagy egyéb állapotok.

Mik az egyensúly problémák?

Az egyensúly problémák azt jelentik, hogy képtelenség egyenesen maradni és magabiztosan mozogni. Akkor fordulnak elő, ha nem tudja ellenőrizni testhelyzetét, vagy bizonytalannak érzi magát. Ez az érzés akkor fordulhat elő, amikor mozog vagy mozdulatlan vagy. Gyakran járnak szédüléssel vagy szédüléssel (pörgés vagy zuhanás érzése). Néhány ember homályos látást és tájékozódási zavart is tapasztal. Az egyensúly problémák számos különböző egészségügyi állapot gyakori tünete. Ezen rendellenességek közül sok nem igényel orvosi kezelést. De ha egyensúly problémái vannak, orvoshoz kell fordulnia, hogy kizárja a súlyos egészségügyi problémákat, például a stroke -ot vagy a daganatot.  

Kapcsolódó cikkünk

Hogyan segíthet a neuropszichológus stroke után és demencia esetén?

Stroke után a páciens hirtelen szembesül a képességei hanyatlásával, elvesztésével, míg a progresszív lefolyású demencia esetén, a kép fokozatosan bontakozik ki. Mindkét helyzetnek megvan a maga nehézsége, megpróbáltatást jelent a betegnek és ...

Mik az egyensúly problémák lehetséges okai?

A belső fül problémái egyensúly problémákat okozhatnak. A szervezet rendszereinek zavarai, amelyek segítenek fenntartani az egyensúlyt, szintén okozhatják ezeket.

Az egyensúlyproblémák egyre gyakoribbak az életkor előrehaladtával, mert általában több egészségügyi probléma merül fel, és az életkor előrehaladtával egyensúly rendszerünk megváltozik. De fontos, hogy orvoshoz forduljon, ha ezt a tünetet tapasztalja. Ritka esetekben súlyos állapotok, beleértve a daganat vagy a stroke is vezethetnek ehhez a tünethez.

Az egyensúly problémák gyakori okai a következők:

Hogyan diagnosztizálják az egyensúly problémákat?

Az orvosok fizikális vizsgálattal diagnosztizálják az egyensúly problémákat. Megkérdezik a tüneteit és a kórtörténetét. Az orvosok által az egyensúly problémák okának azonosítására használt tesztek a következők:

 • Egyensúlyteszt: Az orvos arra kéri Önt, hogy bizonyos módon mozgassa a fejét és a testét, hogy azonosítsa az egyensúlyzavarokat.
 • Hallás- és fülvizsgálatok: Az egyensúly mechanizmusok és a hallásképesség mérése segít az orvosoknak azonosítani a fülben jelentkező problémákat.
 • Képalkotás: Az MRI vagy CT-vizsgálat lehetővé teszi az orvosok számára, hogy láthassák a fülben vagy az agyban jelentkező problémákat.

Hogyan kezelik egyensúly problémákat?

Az orvosok általában úgy kezelik az egyensúly problémákat, hogy az azokat okozó állapotot vagy rendellenességet kezelik. Az egyensúly problémák általános kezelései a következők:

 • Egészséges táplálkozás és testmozgás a normál vérnyomás fenntartásához
 • Fizikoterápia (gyakorlatok az izmok megerősítésére az egyensúly helyreállítására)
 • Pozicionálási eljárások a részecskék fülben történő mozgatására
 • Sebészeti beavatkozás a daganat eltávolítására
 • A szédülést vagy egyensúly problémákat okozó gyógyszerek abbahagyása vagy megváltoztatása

Mikor forduljon orvoshoz egyensúly problémákkal?

Forduljon orvosához, ha egyensúly problémái vannak, amelyek:

 • Fej- vagy nyaki fájdalom kíséri
 • Ájulást vagy elesést okozhat
 • Tartalmazza a hányást vagy a járási nehézségeket
 • Több mint egy óra

Téma szakértői

Dr. Mayer Ibolya

Dr. Mayer Ibolya

neurológus

Hírek

Szédülés, fülzúgás, hallásromlás - Meniére betegség is lehet

Szédülés, fülzúgás, hallásromlás - Meniére betegség is lehet

A forgó jellegű szédülés, a hallásromlás, a fülzúgás olyan kínzó tünetek, amelyek nagyon megnehezíthetik bárki napjait. Dr. Gács Gyula tanár úr, a Neurológiai Központ neurológusa a gyakran a panaszok mögött álló Meniére betegség kezelési lehetőségeiről ...
Lüktet, hasogat, féloldali? Nem mindegy, milyen fejfájástól szenved!

Lüktet, hasogat, féloldali? Nem mindegy, milyen fejfájástól szenved!

Majd szétmegy a fejem, lüktet, nyilall, hasogat! Ki ne tapasztalta volna már meg ezt a nagyon kellemetlen tünetet, amely gyakran önálló betegség, máskor jelzés, hogy valami nincs rendben a szervezetben. Dr. Gács Gyula , a Neurológiai Központ neurológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy a fejfájások besorolása és ...
Hogyan segíthet a neuropszichológus stroke után és demencia esetén?

Hogyan segíthet a neuropszichológus stroke után és demencia esetén?

Stroke után a páciens hirtelen szembesül a képességei hanyatlásával, elvesztésével, míg a progresszív lefolyású demencia esetén, a kép fokozatosan bontakozik ki. Mindkét helyzetnek megvan a maga nehézsége, megpróbáltatást jelent a betegnek és a családjának egyaránt, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!