Fejfájás

Fejfájás

Szerző: Dr. Babai László | Módosítva: 2024.06.12 13:24

A fejfájás olyan kellemetlen tünet, amely szinte minden embert érintett már legalább egyszer élete során. Legyen szó enyhe, múló fájdalomról vagy intenzív, lüktető érzésről, a fejfájás mindennapi tevékenységeinket és életminőségünket jelentősen befolyásolhatja. A fejfájás a legtöbb esetben ártalmatlan, mégis zavaró jelenségről van szó, de néha komolyabb problémát is jelezhet.

Neurológiai szempontból a fejfájás egyrészt egy tünet, másrészt anatómiai elváltozás nélküli, önálló fejfájásbetegség. A tünet mögött organikus idegrendszeri betegség keresendő, míg az elváltozás nélküli fejfájásbetegség esetén a kezelés célja a fájdalom megszüntetése gyógyszerrel. A lelki feszültségek, a felgyülemlett érzelmek, a túlterheltség is fejfájáshoz vezethetnek.

Mit is jelent a fejfájás?

A fejfájás tünetei

A fejfájás típusai

A fejfájás kivizsgálása

Neurológiai vizsgálatok fejfájás esetén

Kapcsolódó szolgáltatásaink fejfájás esetén

Mit is jelent a fejfájás?

A fejfájás általánosságban a fej vagy a nyak területén jelentkező fájdalom vagy kellemetlen érzés, amely számos különböző okból eredhet. A fejfájás, mint tünet rendkívül gyakori, és szinte minden embert érint élete során. A fejfájás intenzitása széles skálán mozoghat, az enyhe, tompa fájdalomtól a súlyos, lüktető fájdalomig. A fejfájás lokalizációja is változó lehet, megjelenhet a homlokon, halántékon, tarkón, a szemek körül, vagy akár az egész fejben.

A fejfájás időtartama is különböző lehet: egyes esetekben csak néhány percig tart, míg máskor több napig is elhúzódhat. Számos tényező okozhat fejfájást, például a stressz, fáradtság, kiszáradás, éhség, látási problémák, hormonális változások, környezeti hatások (mint a zaj vagy a fény), fertőzések, vagy akár súlyosabb egészségügyi állapotok, mint a magas vérnyomás vagy agydaganat.

A fejfájás több típusra osztható, leggyakoribbak a tenziós fejfájás, a migrén és a cluster fejfájás. Tenziós fejfájás esetén a fájdalom általában enyhe vagy közepes erősségű, és gyakran a homlok, halánték vagy tarkó környékén jelentkezik. A migrén intenzív, lüktető fájdalom, amelyet gyakran hányinger, hányás, valamint fény- és hangérzékenység kísér. A cluster fejfájás ritka, de rendkívül fájdalmas, sorozatokban jelentkezik, és általában egyoldali, a szem környékén vagy mögött koncentrálódik.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A fejfájás tünetei

A fejfájásnak több egyéb olyan tünete is lehet, ami a fájdalmon túl, egyéb kellemetlenségeket is okoz. Jellemzően maga a fejfájás váltja ki a kísérőtüneteket, amik a fejfájás intenzitásától is függhetnek. 

A fejfájás tünetei sokfélék lehetnek, és nagymértékben függenek a fejfájás típusától és okától. Alább összefoglalva lehet megtalálni a fejfájás leggyakrabban előforduló tüneteit típusok szerint:

 • Fájdalom jellege:

  • Tenziós fejfájás: Tompa, nyomó vagy szorító fájdalom, amely gyakran a homlok, halánték, vagy tarkó környékén jelentkezik. Általában kétoldali.
  • Migrén: Lüktető, pulzáló fájdalom, amely gyakran egyoldali. A fájdalom súlyos, és mozgásra fokozódhat.
  • Cluster fejfájás: Rendkívül intenzív, szúró vagy égető fájdalom, amely általában egyoldali és a szem környékén vagy mögött jelentkezik.
 • Kísérő tünetek:

  • Migrén: Hányinger, hányás, fény- és hangérzékenység, látászavarok (pl. villanások, cikk-cakk vonalak).
  • Cluster fejfájás: Könnyezés, orrdugulás vagy orrfolyás az érintett oldalon, szemvörösség, izzadás az arcon, nyugtalanság vagy agitáció.
 • Időtartam:

  • Tenziós fejfájás: Néhány perctől több óráig vagy napokig tarthat.
  • Migrén: Általában 4-72 óráig tart.
  • Cluster fejfájás: Rendszerint 15 perctől 3 óráig tartanak, és egy-egy epizód akár hetekig vagy hónapokig is eltarthat.
 • Fájdalom lokalizációja:

  • Tenziós fejfájás: Homlok, halánték, tarkó.
  • Migrén: Gyakran egyoldali, de lehet kétoldali is.
  • Cluster fejfájás: Egyoldali, a szem körül vagy mögött.
 • Kiváltó tényezők:

  • Tenziós fejfájás: Stressz, feszültség, rossz testtartás.
  • Migrén: Kiválthatja stressz, hormonális változások, bizonyos ételek vagy italok, alváshiány, időjárás változásai.
  • Cluster fejfájás: Gyakran szezonális, kiválthatja alkohol vagy erős illatok.
 • Egyéb tünetek:

  • Sinus fejfájás: Fájdalom az orrmelléküregek környékén, duzzanat az arcon, orrdugulás, láz.

A fejfájás tünetei sokfélék lehetnek, és fontos a pontos diagnózis felállítása, különösen súlyos vagy gyakori fejfájások esetén, hogy megfelelő kezelést lehessen alkalmazni.

Kapcsolódó cikkünk

Mit jelent a minor stroke (TIA) és miért kell kivizsgálni?

A stroke, vagy magyarul szemléletesen szélütés egy ér eredetű agyi katasztrófa. Egyik formája a vérzés, a másik az érelzáródás miatti infarktus. A minor stroke vagy TIA (tranziens iszkémiás attak) egy olyan agyi vérellátási zavarból származó ...

A fejfájás típusai

Primer és szekunder fejfájásról beszélhetünk, a különbségtételnek nagy hatása van a kezelésre vonatkozóan. 

A Primer – vagyis elsődleges fejfájásnak nincsenek nyilvánvaló fizikai okai, önálló betegségnek tekinthetőek. Ezeknek jelenleg nincs gyógymódjuk, hiszen a kialakulása és okai is ismeretlenek, így a kezelésük tüneti, melynek célja a fájdalom csökkentése és a rohamok gyakoriságának minimalizálása. A leggyakoribbak:

 • migrén
 • tenziós fejfájás
 • cluster fejfájás

Migrén

A migrénes fejfájás leginkább a fej egyik oldalát – ritkábban mindkét oldalát – érintő heves fejfájás, rohamokban jelentkező, visszatérő, lüktető fájdalom. Látási, hallási vagy egyéb idegrendszeri tüFejfájás típusai és kezelési lehetőségeinetek előzik meg, erős roham esetén gyakori a hányás is. Többnyire fiatal korban jelentkezik, 40 év fölött ritka. Ennek is több típusa különböztethető meg: szövődményes migrén, aurás migrén, illetve vannak nők, akik menstruáció során tapasztalják a migrénes fejfájást. Napjainkban népszerűvé váltak az úgynevezett migrén piercingek, azonban ezeknek tudományos alapja nincs. Mindenképpen neurológus szakorvos kell felkeresni migrénre utaló panaszok esetén, hogy a súlyosabb problémák kizárásra kerüljenek!

Tenziós fejfájás

A tenziós fejfájás kétoldali, nyomó vagy szorító, enyhe vagy közepes erősségű fejfájás. Néhány percig, de akár napokig is eltarthat az ilyen eredetű fejfájás. Gyakrabban fordul elő idősebb embereknél. Előnyösebb, ha nem gyógyszeres kezelést alkalmazunk, hanem egyéb módszereket, mint pszichoterápiás módszerek vagy viselkedésterápiák.

Cluster-fejfájás

A cluster fejfájás, a migrén egyik különleges formája. A fájdalmak éjszaka kezdődnek, néhány óráig tartanak, majd 1-2 órás szünet után újra kezdődnek. Gyakran kíséri könnyezés és orrfolyás. A kiváltó okok és a kezelés is hasonló a migrénhez.

A szekunder fejfájások más körülmények vagy betegségek miatt merülnek fel, mint pl. fejsérülés, agyhártyagyulladás, másnaposság. A fejfájások kivizsgálása és kezelése szaktudást és gondos odafigyelést igényel, csak ezt követően lehet egyedi kezeléseket alkalmazni.

Secunder – vagyis másodlagos fejfájásbetegségek

Ide tartoznak a különböző megbetegedéseket kísérő fejfájások, mint koponyatraumák, daganatok, infekciók.

A fejfájás kivizsgálása

A legfontosabb – így legelső lépés, kideríteni a fejfájás okát! A szakorvos egy konzultáció keretében először a pácienst jelenlegi tüneteiről kérdezi ki, illetve korábbi betegségeiről, családban előforduló megbetegedésekről – korábbi leletek meglétekor azok áttekintése után kórelőzmény felállítása történik. Ezt követően állapotfelmérő vizsgálatokat végez.

Egyszerű kérdések, melyek ellenőrzik a páciens állapotát:

 • mentális állapot és beszédkészség
 • mozgás koordináció, járás, egyensúly
 • izomerő
 • látás
 • egyéb érzékelési funkciók
 • reflexek

Ezek segítségével megállapítható, hogy idegrendszeri eredetű-e a fejfájás,  de nem biztos, hogy egyértelműen meghatározza a fejfájás okot. Ilyenkor további vizsgálatokra lehet szükséges a diagnózis felállításához.

Néhány esetben a kezelőorvos pszichológus bevonását is javasolhatja. 

Neurológiai vizsgálatok fejfájás esetén

Fejfájás esetén neurológiai vizsgálatokra gyakran azért van szükség, hogy kizárják a komolyabb, másodlagos okokat, például agydaganatot, agyvérzést, vagy egyéb neurológiai rendellenességeket. Az alábbiakban lehet olvasni a leggyakoribb neurológiai vizsgálatokat, amelyeket fejfájás esetén alkalmazhatnak:

Klinikai neurológiai vizsgálat

 • Anamnézis felvétele: Részletes kórtörténet felvétele, beleértve a fejfájás jellegét, gyakoriságát, intenzitását, helyét, időtartamát, kiváltó tényezőket és kísérő tüneteket.
 • Fizikális vizsgálat: A fej, nyak, szemek és a neurológiai állapot vizsgálata, beleértve az idegek működését, a reflexeket, az izomerőt, az érzékelést és a koordinációt.

Képalkotó vizsgálatok

 • CT (Komputertomográfia): Gyors és hatékony módszer az agyi struktúrák vizsgálatára, különösen hasznos a vérzés, daganatok, vagy súlyos fertőzések kizárására.
 • MRI (Mágneses rezonancia képalkotás): Részletesebb képet ad az agy és a gerincvelő állapotáról, segíthet felismerni a daganatokat, gyulladásokat, érfejlődési rendellenességeket vagy demielinizációs betegségeket.

Elektrofiziológiai vizsgálatok

 • EEG (Elektroenkefalográfia): Az agy elektromos aktivitásának mérése, amely segíthet az epilepszia vagy más neurológiai rendellenességek diagnosztizálásában, amelyek fejfájással járhatnak.
 • EMG (Elektromiográfia): Az izmok elektromos aktivitásának mérése, amely segíthet az ideg- és izombetegségek diagnosztizálásában.

Laboratóriumi vizsgálatok

 • Vérvizsgálatok: Általános állapot felmérése, gyulladásos markerek, elektrolitok, hormonok szintjének mérése, fertőzések vagy egyéb szisztémás betegségek kizárása.
 • Lumbálpunkció: A cerebrospinális folyadék mintavétele, amely segíthet az agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás, vagy egyéb neurológiai fertőzések diagnosztizálásában.

Szemészeti vizsgálat

 • Funduszkópia: A szemfenék vizsgálata, amely segíthet az intracraniális nyomásnövekedés jeleinek felismerésében, mint például a papillaödéma.

Speciális tesztek

 • Neuropszichológiai tesztek: Az agyi funkciók, kognitív képességek, memória és figyelem értékelése, különösen akkor, ha a fejfájás kognitív zavarokkal jár.

Ezek a vizsgálatok segítenek a pontos diagnózis felállításában és a megfelelő kezelés megválasztásában, különösen akkor, ha a fejfájás súlyos, hirtelen jelentkezik, vagy szokatlan tünetek kísérik.

Téma szakértője

 • Dr. Simon Márta

 • Szakterületek:
  • neurológus, alvásszakértő
 • Specialitások:
  • fejfájás 
  • migrén
  • szédülés
  • alvászavarokkal összefüggő panaszok

  Rendelés típusa:

  Személyes, rendelői vizit

Hírek

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A romló memóriáról, a súlyos kognitív leépülésről szinte mindenkinek a demencia, és annak leggyakoribb típusa, az Alzheimer-kór jut eszébe, holott ezen kívül is vannak okok, amelyek átmeneti vagy végleges memóriavesztéshez vezethetnek. Ezekről készített összegzést dr. Gács ...
A demencia és a stroke közös tőről fakad?

A demencia és a stroke közös tőről fakad?

Al Capona, Semmelweis Ignác, Ady Endre és Nietzsche – ki gondolná, hogy e híres személyek közt a kapocs éppen a demencia? A demencia az az elbutulásnak is nevezett  a tünetcsoport, amelyet számos ok válthat ki, és az elmúlt évszázadok folyamán változott a tényleges oka, a leggyakoribb oka, illetve a ...
Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK