Fejfájás

Fejfájás

Szerző: Dr. Babai László | Létrehozva: 2019.08.16 10:06 | Módosítva: 2023.06.27 12:23

Neurológiai szempontból a fejfájás egyrészt egy tünet, másrészt anatómiai elváltozás nélküli, önálló fejfájásbetegség. A tünet mögött organikus idegrendszeri betegség keresendő, míg az elváltozás nélküli fejfájásbetegség esetén a kezelés célja a fájdalom megszüntetése gyógyszerrel. A lelki feszültségek, a felgyülemlett érzelmek, a túlterheltség is fejfájáshoz vezethetnek.

Tartalom

A fejfájás tünetei

A fejfájás típusai

A fejfájás kivizsgálása

Neurológiai vizsgálatok

Fejfájással kapcsolatos neurológiai szolgáltatásaink

 • szakorvosi vizit
 • MR
 • CT
 • röntgen
 • EEG
 • labor
 • gyógyszeres kezelés
 • életmód terápia 

A fejfájás tünetei

A fejfájásnak több egyéb olyan tünete is lehet, ami a fájdalmon túl, egyéb kellemetlenségeket is okoz. Jellemzően maga a fejfájás váltja ki a kísérőtüneteket, amik a fejfájás intenzitásától is függhetnek. Az alábbi kísérő panaszok fordulhatnak elő:

A fejfájás típusai

Fejfájás típusai és kezelési lehetőségeiPrimer és szekunder fejfájásról beszélhetünk, a különbségtételnek nagy hatása van a kezelésre vonatkozóan. 

A Primer – vagyis elsődleges fejfájásnak nincsenek nyilvánvaló fizikai okai, önálló betegségnek tekinthetőek. Ezeknek jelenleg nincs gyógymódjuk, hiszen a kialakulása és okai is ismeretlenek, így a kezelésük tüneti, melynek célja a fájdalom csökkentése és a rohamok gyakoriságának minimalizálása. A leggyakoribbak:

 • migrén
 • tenziós fejfájás
 • cluster fejfájás

Migrén

A migrénes fejfájás leginkább a fej egyik oldalát – ritkábban mindkét oldalát – érintő heves fejfájás, rohamokban jelentkező, visszatérő, lüktető fájdalom. Látási, hallási vagy egyéb idegrendszeri tünetek előzik meg, erős roham esetén gyakori a hányás is. Többnyire fiatal korban jelentkezik, 40 év fölött ritka. Ennek is több típusa különböztethető meg: szövődményes migrén, aurás migrén, illetve vannak nők, akik menstruáció során tapasztalják a migrénes fejfájást. Napjainkban népszerűvé váltak az úgynevezett migrén piercingek, azonban ezeknek tudományos alapja nincs. Mindenképpen neurológus szakorvos kell felkeresni migrénre utaló panaszok esetén, hogy a súlyosabb problémák kizárásra kerüljenek!

Tenziós fejfájás

A tenziós fejfájás kétoldali, nyomó vagy szorító, enyhe vagy közepes erősségű fejfájás. Néhány percig, de akár napokig is eltarthat az ilyen eredetű fejfájás. Gyakrabban fordul elő idősebb embereknél. Előnyösebb, ha nem gyógyszeres kezelést alkalmazunk, hanem egyéb módszereket, mint pszichoterápiás módszerek vagy viselkedésterápiák.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Cluster-fejfájás

A cluster fejfájás, a migrén egyik különleges formája. A fájdalmak éjszaka kezdődnek, néhány óráig tartanak, majd 1-2 órás szünet után újra kezdődnek. Gyakran kíséri könnyezés és orrfolyás. A kiváltó okok és a kezelés is hasonló a migrénhez.

A szekunder fejfájások más körülmények vagy betegségek miatt merülnek fel, mint pl. fejsérülés, agyhártyagyulladás, másnaposság. A fejfájások kivizsgálása és kezelése szaktudást és gondos odafigyelést igényel, csak ezt követően lehet egyedi kezeléseket alkalmazni.

Secunder – vagyis másodlagos fejfájásbetegségek

Ide tartoznak a különböző megbetegedéseket kísérő fejfájások, mint koponyatraumák, daganatok, infekciók.

A fejfájás kivizsgálása

Fejfájás kezelési lehetőségei a Neurológiai KözpontbanA legfontosabb – így legelső lépés, kideríteni a fejfájás okát! A szakorvos egy konzultáció keretében először a pácienst jelenlegi tüneteiről kérdezi ki, illetve korábbi betegségeiről, családban előforduló megbetegedésekről – korábbi leletek meglétekor azok áttekintése után kórelőzmény felállítása történik. Ezt követően állapotfelmérő vizsgálatokat végez.

Egyszerű kérdések, melyek ellenőrzik a páciens állapotát:

 • mentális állapot és beszédkészség
 • mozgás koordináció, járás, egyensúly
 • izomerő
 • látás
 • egyéb érzékelési funkciók
 • reflexek

Ezek segítségével megállapítható, hogy idegrendszeri eredetű-e a fejfájás,  de nem biztos, hogy egyértelműen meghatározza a fejfájás okot. Ilyenkor további vizsgálatokra lehet szükséges a diagnózis felállításához.

Néhány esetben a kezelőorvos pszichológus bevonását is javasolhatja. 

Neurológiai vizsgálatok

Téma szakértője

 • EEG vizsgálat

 • Specialitások:
  • fejfájás kivizsgálás
  • epilepszia vizsgálat
  • migrénes roham kivizsgálása

Hírek

Pánikroham, pánikbetegség? Így segíthet a pszichológus

Pánikroham, pánikbetegség? Így segíthet a pszichológus

A pánikrohamok, a pánikbetegség egyre több embert érintenek, sokan tapasztalják meg a félelmetes, letaglózó érzéseket időről időre. Kispál Mónika , a Neurológiai Központ pszichológusa, szexuálpszichológus arról beszélt, pontosan milyen kritériumok alapján dönthetjük el, ...
Mit jelent a minor stroke (TIA) és miért kell kivizsgálni?

Mit jelent a minor stroke (TIA) és miért kell kivizsgálni?

A stroke, vagy magyarul szemléletesen szélütés egy ér eredetű agyi katasztrófa. Egyik formája a vérzés, a másik az érelzáródás miatti infarktus. A minor stroke vagy TIA (tranziens iszkémiás attak) egy olyan agyi vérellátási zavarból származó kórkép, amelyben a stroke-ot ...
Parkinson- kór - tünet lehet az automatikus mozgások elvesztése

Parkinson- kór - tünet lehet az automatikus mozgások elvesztése

Sokan a remegést gondolják a Parkinson-kór első tünetének, holott az automatikus mozgások megváltozására sokszor előbb fel lehet figyelni. Mi okozza ezt a betegséget, mikor kell orvoshoz fordulni és hogyan lehet a lehető legtovább fenntartani a jó életminőséget? Dr. Gács Gyula tanár úr, a Neurológiai ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok