Fejfájás

Fejfájás

Szerző: Dr. Babai László | Létrehozva: 2019.08.16 10:06 | Módosítva: 2023.12.05 11:20

Neurológiai szempontból a fejfájás egyrészt egy tünet, másrészt anatómiai elváltozás nélküli, önálló fejfájásbetegség. A tünet mögött organikus idegrendszeri betegség keresendő, míg az elváltozás nélküli fejfájásbetegség esetén a kezelés célja a fájdalom megszüntetése gyógyszerrel. A lelki feszültségek, a felgyülemlett érzelmek, a túlterheltség is fejfájáshoz vezethetnek.

Tartalom

A fejfájás tünetei

A fejfájás típusai

A fejfájás kivizsgálása

Neurológiai vizsgálatok

Fejfájással kapcsolatos neurológiai szolgáltatásaink

 • szakorvosi vizit
 • MR
 • CT
 • röntgen
 • EEG
 • labor
 • gyógyszeres kezelés
 • életmód terápia 

A fejfájás tünetei

A fejfájásnak több egyéb olyan tünete is lehet, ami a fájdalmon túl, egyéb kellemetlenségeket is okoz. Jellemzően maga a fejfájás váltja ki a kísérőtüneteket, amik a fejfájás intenzitásától is függhetnek. Az alábbi kísérő panaszok fordulhatnak elő:

A fejfájás típusai

Fejfájás típusai és kezelési lehetőségeiPrimer és szekunder fejfájásról beszélhetünk, a különbségtételnek nagy hatása van a kezelésre vonatkozóan. 

A Primer – vagyis elsődleges fejfájásnak nincsenek nyilvánvaló fizikai okai, önálló betegségnek tekinthetőek. Ezeknek jelenleg nincs gyógymódjuk, hiszen a kialakulása és okai is ismeretlenek, így a kezelésük tüneti, melynek célja a fájdalom csökkentése és a rohamok gyakoriságának minimalizálása. A leggyakoribbak:

 • migrén
 • tenziós fejfájás
 • cluster fejfájás

Migrén

A migrénes fejfájás leginkább a fej egyik oldalát – ritkábban mindkét oldalát – érintő heves fejfájás, rohamokban jelentkező, visszatérő, lüktető fájdalom. Látási, hallási vagy egyéb idegrendszeri tünetek előzik meg, erős roham esetén gyakori a hányás is. Többnyire fiatal korban jelentkezik, 40 év fölött ritka. Ennek is több típusa különböztethető meg: szövődményes migrén, aurás migrén, illetve vannak nők, akik menstruáció során tapasztalják a migrénes fejfájást. Napjainkban népszerűvé váltak az úgynevezett migrén piercingek, azonban ezeknek tudományos alapja nincs. Mindenképpen neurológus szakorvos kell felkeresni migrénre utaló panaszok esetén, hogy a súlyosabb problémák kizárásra kerüljenek!

Tenziós fejfájás

A tenziós fejfájás kétoldali, nyomó vagy szorító, enyhe vagy közepes erősségű fejfájás. Néhány percig, de akár napokig is eltarthat az ilyen eredetű fejfájás. Gyakrabban fordul elő idősebb embereknél. Előnyösebb, ha nem gyógyszeres kezelést alkalmazunk, hanem egyéb módszereket, mint pszichoterápiás módszerek vagy viselkedésterápiák.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Cluster-fejfájás

A cluster fejfájás, a migrén egyik különleges formája. A fájdalmak éjszaka kezdődnek, néhány óráig tartanak, majd 1-2 órás szünet után újra kezdődnek. Gyakran kíséri könnyezés és orrfolyás. A kiváltó okok és a kezelés is hasonló a migrénhez.

A szekunder fejfájások más körülmények vagy betegségek miatt merülnek fel, mint pl. fejsérülés, agyhártyagyulladás, másnaposság. A fejfájások kivizsgálása és kezelése szaktudást és gondos odafigyelést igényel, csak ezt követően lehet egyedi kezeléseket alkalmazni.

Secunder – vagyis másodlagos fejfájásbetegségek

Ide tartoznak a különböző megbetegedéseket kísérő fejfájások, mint koponyatraumák, daganatok, infekciók.

A fejfájás kivizsgálása

Fejfájás kezelési lehetőségei a Neurológiai KözpontbanA legfontosabb – így legelső lépés, kideríteni a fejfájás okát! A szakorvos egy konzultáció keretében először a pácienst jelenlegi tüneteiről kérdezi ki, illetve korábbi betegségeiről, családban előforduló megbetegedésekről – korábbi leletek meglétekor azok áttekintése után kórelőzmény felállítása történik. Ezt követően állapotfelmérő vizsgálatokat végez.

Egyszerű kérdések, melyek ellenőrzik a páciens állapotát:

 • mentális állapot és beszédkészség
 • mozgás koordináció, járás, egyensúly
 • izomerő
 • látás
 • egyéb érzékelési funkciók
 • reflexek

Ezek segítségével megállapítható, hogy idegrendszeri eredetű-e a fejfájás,  de nem biztos, hogy egyértelműen meghatározza a fejfájás okot. Ilyenkor további vizsgálatokra lehet szükséges a diagnózis felállításához.

Néhány esetben a kezelőorvos pszichológus bevonását is javasolhatja. 

Neurológiai vizsgálatok

Téma szakértője

Hírek

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...
Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Akár arcidegzsábáról, akár isiászról van szó, mindkét gyakori betegség a neuropátiás fájdalmak csoportjába tartozik, ahogyan a diabéteszes neuropátia, az övsömört követő idegfájdalom és más betegségek is.   Dr. Prinz Géza , a Neurológiai Központ ...
Minden Alzheimer demencia, de ez fordítva nem igaz

Minden Alzheimer demencia, de ez fordítva nem igaz

Alzheimer és/vagy demencia? Sokak elképzeléseiben egybemosódnak ezek a fogalmak, és nem véletlenül. Az Alzheimer-kór ugyanis a demencia leggyakoribb formája.  Milyen más formák léteznek még? Kezelhető-e az elbutulás? Neurológiai vagy pszichiátriai vizsgálat szükséges? A kérdésekre dr. Prinz ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!