Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Dr. Simon Márta Létrehozva: 2024.02.19 Módosítva: 2024.02.23

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon Márta, a Neurológiai Központ neurológusa, fejfájás specialista az ilyen esetekben is alkalmazható Botox-kezelésre hívta fel a figyelmet, ami e tekintetben gyógyító célokat szolgál.

Migrén vagy egyszerű fejfájás? Nem mindegy!

Krónikus migrénnél segíthet a Botox-terápia.A migrén előfordulása a teljes népességre vonatkoztatva 8-12%, vagyis körülbelül minden tizedik ember életét befolyásolja ezt a kínzó fejfájás. A fő különbség a migrén és a többi fejfájástípus közt, hogy a migrén egy jelentős életminőség romlást okozó probléma, ami a munkaképtelenség gyakori oka is. A migrén elsősorban a 20-50 év közti nőket érinti és az elsődleges vagy önálló fejfájások közé tartozik, ami azt jelenti, hogy nem áll más, fejfájást okozó betegség a hátterében.
- A migrén nagyon jellegzetes tünetekkel rendelkezik, ugyanis többnyire a fej egyik oldalán jelentkezik a pulzáló fájdalom, egy tízes fájdalompontozó skálán 6-9-es erősségű, fizikai aktivitás hatására fokozódik, gyakori velejárója a hányinger, a hányás, a fény-túlérzékenység, órákon, vagy akár 1-2 napon át is tarthat és az esetek harmadában aura jelenségek is megelőzhetik – foglalja össze Simon doktornő.

Mi történik, ha megszületik a migrén diagnózisa?

Az anamnézis felvételekor a neurológus rákérdez a lehető legtöbb körülményre: milyen gyakran fordul elő, mikor kezdődött, alváskor is jelentkezik-e, milyen erős, hol érzi a fájdalmat a páciens, milyen a jellege, vannak-e kiváltó, súlyosbító vagy enyhítő tényezők. Jellemzően - az akut és bizonyos speciális esetek kivételével - fejfájásos panasz esetében MR vizsgálatot is szokás végezni, amelyre azonban nem feltétlenül kerül sor, ha típusos migrénről van szó, amely hosszú ideje fennáll, jellegében, gyakoriságában nem változik, és nem kapcsolódik mellé epilepsziás roham vagy fokális neurológiai tünet.
– Ha megállapítjuk, hogy migrénről van szó, két lehetőségünk van: a roham esetén alkalmazandó és a megelőző kezelés – ismerteti a neurológus. - Az első esetben a cél a kezdődő, vagy már fennálló fájdalom és a kísérő tünetek csökkentése. Megelőző kezelést pedig akkor javaslunk, ha gyakrabban vagy erősebben jelentkeznek a rohamok, ugyanis ezeket a gyógyszereket rendszeresen kell szedni. Azonban ahogy minden gyógyszernél, a migrénre rendelt szereknél is előfordulhat, hogy nem hatnak olyan mértékben, ami várható, vagy olyan mellékhatásokkal járnak, amelyeket megviselik a páciens. Ilyenkor érdemes alternatív megoldást keresni.

Migrénnél beválhat a Botox-kezelés

Botox-terápiával kezelhető a krónikus migrén. - Több, mint 12 éve elérhető Magyarországon a migrénre alkalmazott Botox-kezelés, tehát már jelentős tapasztalat birtokában alkalmazzuk ezt az eljárást krónikus migrén esetén – ismerteti dr. Simon Márta, a Neurológiai Központ neurológusa, fejfájás specialista. – Vagyis, ha valaki nem csak alkalmi migrénes rohamokkal küzd és valamilyen oknál fogva nem vált be vagy nem alkalmazható nála az adott gyógyszeres kezelés, a Botox még mindig segíthet, mind a rohamok számának csökkentésében, mind azok enyhítésében.
Ebben az esetben a Botox-injekciókat kúraszerűen kell alkalmazni, ugyanis a fej és a nyak területére injektált exotoxin nevű anyag rendszeresen alkalmazva csökkenti azt a feszültséget, görcsösséget az adott izmokban, ami kiváltója lehet a migrénes rohamoknak. Az esetek többségében már néhány héten belül érezhető a pozitív hatás és ha 12 hetente megismétlik a kezelést, akár tartósan is meg lehet szabadulni az életminőséget jelentősen rontó migrénes fejfájástól. 

Forrás: Neurológiai Központ (www.neurologiaikozpont.hu)

 

 

 

 

Téma szakértője

 • Dr. Simon Márta

 • Szakterületek:
  • neurológus, alvásszakértő
 • Specialitások:
  • fejfájás 
  • migrén
  • szédülés
  • alvászavarokkal összefüggő panaszok

  Rendelés típusa:

  Személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

Tisztelt doktor/doktornő! 12.e óta zsibbadós szédüléses fejfájást érzek,ami az alvást is megnehezíti,2x vitt be azóta a mentő,de vérképem tökéletes,így elbocsájtottak. Önök szerint a fejfájás mögött milyen okok állhatnak? Terhelésre zsibbadást érzek. Előre is köszönöm válaszát/válaszukat!

Tisztelt Reguli Helmut Günter!

A tüneteit okának tisztázására több mindenre lenne szükség, először egy részletes anamnézisre, amiben pontosítjuk a fejfájás és szédülés jellegét, majd képalkotó vizsgálatokra, MR, MRA, CDS keringés zavar, érmalformatio kizárására, Fül-Orr-Gégészeti vizsgálatra a vestibularis rendszer betegségeinek kizárására, Kardiológiai vizsgálat az esetleges, akár időszakos ritmuszavar kizárására. Érdemes a rendszeres vérnyomás mérés, valamint vérnyomás és fejfájás napló vezetése.
Üdvözlettel
Dr. Mező Anita

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Lelkiismeretes

A Doktornő alaposan megvizsgált, minden panaszomat meghallgatta. Nagyon lelkiismeretes, nem csalódtam!

További vélemények

Hírek

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...
Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Akár arcidegzsábáról, akár isiászról van szó, mindkét gyakori betegség a neuropátiás fájdalmak csoportjába tartozik, ahogyan a diabéteszes neuropátia, az övsömört követő idegfájdalom és más betegségek is.   Dr. Prinz Géza , a Neurológiai Központ ...
Minden Alzheimer demencia, de ez fordítva nem igaz

Minden Alzheimer demencia, de ez fordítva nem igaz

Alzheimer és/vagy demencia? Sokak elképzeléseiben egybemosódnak ezek a fogalmak, és nem véletlenül. Az Alzheimer-kór ugyanis a demencia leggyakoribb formája.  Milyen más formák léteznek még? Kezelhető-e az elbutulás? Neurológiai vagy pszichiátriai vizsgálat szükséges? A kérdésekre dr. Prinz ...

Prima Medica Egészségközpontok