Lüktet, hasogat, féloldali? Nem mindegy, milyen fejfájástól szenved!

Lüktet, hasogat, féloldali? Nem mindegy, milyen fejfájástól szenved!

Professzor Dr. Gács Gyula Módosítva: 2024.01.09 10:25

Majd szétmegy a fejem, lüktet, nyilall, hasogat! Ki ne tapasztalta volna már meg ezt a nagyon kellemetlen tünetet, amely gyakran önálló betegség, máskor jelzés, hogy valami nincs rendben a szervezetben. Dr. Gács Gyula, a Neurológiai Központ neurológusa, szédülés specialista, arra hívta fel a figyelmet, hogy a fejfájások besorolása és az ebből fakadó teendők szakértő segítségét igénylik.

Gondoljunk először a fejfájás legegyszerűbb okaira!

Fejfájás, migrén esetén az első lépés a neurológiai kivizsgálás.A fejfájásnak nagyon egyszerű okai is lehetnek: nem ittunk megfelelő mennyiségű vizet, nem szellőztettük ki a szobát, vagy túlságosan megerőltettük a szemünket a neonfényben, a számítógép monitorja előtt. Netán túl alacsonyra van állítva a szék, és kapaszkodni kell felfelé az asztalig, ami a vállöv és a nyak izmainak megmerevedését, görcsét okozza. Ezért, ha megfájdul a fejünk, első körben érdemes fél liter vizet meginni, természetes fényt használni a munkához, és megmozgatni a tagjainkat. Amennyiben a probléma ezután is fennáll, maradnak a tabletták, és a szakértő.
- A fejfájásokat a fenti eseti okokon kívül két nagy csoportba osztjuk – ismerteti Gács doktor. - Az úgynevezett önálló, vagy elsődleges fejfájások esetében a fejfájás maga a betegség. Az idegrendszerben és a szervezet más részein nem látható semmilyen károsodás, „csak” a fej fájdalomérző rendszerének kóros aktiválódása és átmeneti kóros működése okozza a panaszokat.  A legtöbb tudományos adat a migrénről áll rendelkezésre, a többi önálló fejfájás – így a tenziós és a cluster fejfájás, és még vagy 15 ritkább elsődleges fejfájástípus – mechanizmusáról kevesebbet tudunk.

Migrén

Többnyire féloldali, lüktető fájdalom, de jelentkezhet a homlok- és halántéktájékon is. Az erős fény, zaj, szagok tovább fokozzák a fájdalom erősségét. Nemritkán egyéb tünetek is kísérik: hányinger, hányás, szapora szívdobogás. A roham néhány vagy sok órán át is tarthat és akár hetente többször is jelentkezhet, nagyobb arányban a nőknél. Migrénes rohamot kiváltó tényező lehet bizonyos étel, ital, az időjárásváltozás, menstruáció, túl kevés alvás, lelki megterhelés, fokozott felelősségérzet, gondok, túlhajszoltság, fogamzásgátlók szedése.

Tenziós fejfájás

A leggyakoribb visszatérő fejfájásforma. Legtöbbször az egész fejre kiterjed, és nyomó-szorító, néha lüktető fájdalommal jár, amely a homlok, halánték vagy a tarkó táján a legerősebb. A fájdalom általában reggel, ébredés után jelentkezik. Kiváltó tényezők: lelki feszültség, stressz, depresszió, időjárás-változás, fokozott alkoholfogyasztás. 

Cluster fejfájás

A halmozott fejfájás elsősorban középkorú férfiak betegsége. A rohamok több héten át naponta jelentkeznek a súlyos, féloldali, szemüreg körüli fájdalmak. A tünetek rendszerint éjjel mutatkoznak, felébresztik a beteget, és nem tartanak két óránál tovább. Ezután hetekig vagy hónapokig tartó panaszmentes időszak következhet, mielőtt egy újabb, sűrűn jelentkező rohamokból álló sorozat kezdődne. Sok beteg az alkohol rohamokat kiváltó hatásáról számol be, mások esetében a rohamokat stressz, bizonyos ételek fogyasztása, dohányzás előzi meg.

Csak a kivizsgálás lehet a hatékony kezelés alapja

Neurológiai kivizsgálás és más szakorvosi vizsgálatok is segíthetnek a fejfájáson.- A fejfájások másik csoportját az úgynevezett másodlagos, vagy tüneti fejfájások képezik. Ilyenkor a betegnek valamely olyan betegsége van, amelynek tünetei között a fejfájás is szerepel. Különösen nagy kihívás, ha e betegségnek fő panasza a fejfájás, pláne, ha hasonlít ez előzőekben említett elsődleges fejfájástípusok valamelyikére. A fejfájás kivizsgálásának első célpontja tehát, hogy megállapítsuk, nem másodlagos fejfájásról van-e szó, mely természetesen az alapbetegség kezelésével gyógyítandó. Hogy csak néhány jellegzetes okot kiragadjunk: fejfájáshoz vezethet például különböző izomcsoportok görcse, merevsége, a vérnyomás nagyfokú kiugrása, a  pajzsmirigy betegsége, a krónikus arcüreggyulladás, az arcidegzsába, a gyulladásban lévő foggyökér, a náthás, influenzás megbetegedés, a dohányzás és még rengeteg betegség – hangsúlyozza Dr. Gács Gyula, a Neurológiai Központ neurológusa. – Éppen ezért, a kikérdezés eredményétől függően további kivizsgálást javasolhatunk, például belgyógyásznál, szemésznél, ortopédusnál, és szükség lehet képalkotó vizsgálat (CT, MR, érvizsgálat) elvégzése is.

Amennyiben az alapos kivizsgálás kezelendő alapbetegséget derít ki, természetesen azt kell gyógyítani. Megjegyzendő, hogy a másodlagos fejfájások sokkal ritkábbak, mint az elsődlegesek, viszont felismerésük alapvető fontosságú. Ugyanakkor ma már számos gyógyszerrel és módszerrel rendelkezünk az elsődleges fejfájások kezelésében, melyek száma szinte naponta növekszik, emiatt az adott beteg kezelésének megválasztása igényes szakértői feladat.

Forrás: Neurológiai Központ (www.neurologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt doktor/doktornő! 12.e óta zsibbadós szédüléses fejfájást érzek,ami az alvást is megnehezíti,2x vitt be azóta a mentő,de vérképem tökéletes,így elbocsájtottak. Önök szerint a fejfájás mögött milyen okok állhatnak? Terhelésre zsibbadást érzek. Előre is köszönöm válaszát/válaszukat!

Tisztelt Reguli Helmut Günter!

A tüneteit okának tisztázására több mindenre lenne szükség, először egy részletes anamnézisre, amiben pontosítjuk a fejfájás és szédülés jellegét, majd képalkotó vizsgálatokra, MR, MRA, CDS keringés zavar, érmalformatio kizárására, Fül-Orr-Gégészeti vizsgálatra a vestibularis rendszer betegségeinek kizárására, Kardiológiai vizsgálat az esetleges, akár időszakos ritmuszavar kizárására. Érdemes a rendszeres vérnyomás mérés, valamint vérnyomás és fejfájás napló vezetése.
Üdvözlettel
Dr. Mező Anita

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakmai alaposság

A professzor úr nagybetűs orvos! Szakmai alapossága, empátiája és a hozzáállása a pácienséhez egyedülálló!

További vélemények

Hírek

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A romló memóriáról, a súlyos kognitív leépülésről szinte mindenkinek a demencia, és annak leggyakoribb típusa, az Alzheimer-kór jut eszébe, holott ezen kívül is vannak okok, amelyek átmeneti vagy végleges memóriavesztéshez vezethetnek. Ezekről készített összegzést dr. Gács ...
A demencia és a stroke közös tőről fakad?

A demencia és a stroke közös tőről fakad?

Al Capona, Semmelweis Ignác, Ady Endre és Nietzsche – ki gondolná, hogy e híres személyek közt a kapocs éppen a demencia? A demencia az az elbutulásnak is nevezett  a tünetcsoport, amelyet számos ok válthat ki, és az elmúlt évszázadok folyamán változott a tényleges oka, a leggyakoribb oka, illetve a ...
Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK