Milyen okai lehetnek a remegésnek?

Milyen okai lehetnek a remegésnek?

Dr. Prinz Géza Módosítva: 2024.04.15 10:36

A remegéssel kapcsolatban a legtöbb ember azonnal a Parkinson-kórra gondol, holott a tremornak sokféle oka lehet. Dr. Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológusa, pszichiáter, infektológus arról beszélt, hogy nem csak neurológiai betegségek válthatják ki ezt a zavaró tünetet.

A remegést erősen befolyásolja a stressz

A remegésnek nem csak a Parkinson-kór lehet az oka.A neurológiai betegségek megértéshez érdemes egy kissé áttekinteni az ide vágó anatómiát. A mozgásszabályozás két úton zajlik az idegrendszerben az agykéreg és az izmok közt. Az egyik a piramis pálya, amely az agykéreg nagy motoneuronjaitól egyenesen a gerincvelői motoneuronokig megy. Ezen a pályán futnak az akaratlagos mozgások, amelyeket tudatosan tervezünk és kivitelezünk. A többi mozgás az extrapiramidális pályákon fut, vagyis egy bonyolult pályarendszeren keresztül jut el a gerincvelőig. Ezen futnak azok a mozgások, amelyek az odafigyelésünk nélkül is végrehajtásra kerülnek, mint például a járás, az étkezés, a begyakorolt írás.
A remegés az ún. extrapiramidális mozgászavarokhoz tartozik, annak egy izgalmi jelensége, amit nagymértékben befolyásol az izgalmi állapot, és a stressz szintje. Minél feszültebb valaki, annál könnyebben jelentkezik remegés.

Többféle tremor létezik

A remegésen belül az egyik típus nyugalmi tremor, amikor például a végtag békésen hever az ágyon, és ekkor jelentkezik remegés.  Létezik továbbá az ún. statikus tremor, aminek jellegzetes vizsgálati módszere, hogy a páciens kinyújtja a kezét, szétterpeszti az ujjait, és ekkor válik láthatóvá a remegés. Ezen kívül van egy intenciós tremor, aminek a tipikus vizsgálati helyzetében a betegnek csukott szemmel kell megérintenie az orrát a mutatóujjával. Ilyenkor válik láthatóvá a nagyobb hullámú tremor, a páciens esetleg el sem találja a célt.

Nem csak a Parkinson-kór okozhat tremort

A remegés okait neurológusnak is fontos kivizsgálni.- A legtöbb páciens már egy enyhe kézremegésnél is megijed, és azt hiszi, hogy Parkinsonos, holott ez fiatalabb korban nagyon ritka betegség. Azt is tudni kell, hogy ennek csak egyik tünete az intenciós vagy nyugalmi tremor, az összes többi tünet együttesen jellemzi a Parkinson-kórt. Vagyis jelen kell lennie az izommerevségnek, ízületi merevségnek, járás lelassulásnak, írás megváltozásnak, táplálkozási nehezítettségnek, az arcizomok lárva-szerűvé válásának ahhoz, hogy kimondható legyen a Parkinson-kór. A Parkinsonos tremort jellegzetesen a folyó írás során és az ún. csigavonal rajzolással mérjük fel. Amikor a páciens mind a két kézzel egy kifelé növekvő csigavonalat rajzol, a Parkinsonos betegnél a reszkető vonalvezetés tűnik fel. Ez a próba a terápia követésére is jól alkalmazható – ismerteti dr. Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológusa, pszichiáter, infektológus.
A neurológiai betegségek közt sokkal gyakoribb az esszenciális tremor, amelynek a neve is arra utal, hogy nem ismert pontosan az eredete. Egy finom hullámú, az idegfeszültséggel nagyon szoros kapcsolatot mutató kéz- és fejremegésről van szó, amely akaratlagosan befolyásolható. Ha egy ilyen beteget arra kérünk, hogy végezzen el valamit, akkor megszűnik a remegés. Ez a jelenség már fiatalabb korban is előfordul, a terápiája pedig teljesen más, mint a Parkinson-kóré.

Máshol is lehet a remegés okát keresni

Prinz doktor szavaiból kiderült tehát, mi a két leggyakoribb neurológiai oka a tremoroknak. A többi kézremegés inkább már határterületi jelenség. Közismert például az alkoholmegvonáshoz társuló kézremegés, ami az alkohol okozta idegsejt gátlás alóli felszabadulás következménye, és általában rossz közérzettel, kivörösödéssel, kimelegedéssel, súlyosabb esetben tudatzavarral jár együtt. Hasonlóan belgyógyászati állapot a májbetegeknél jelentkező tremor, amely a májcirrózisnak egy előrehaladott állapotában észlelhető.
Ennél gyakoribb, hogy a cukorbetegeknél a leesett vércukorszint okozhat az egész testre kiterjedő remegést, verejtékezéssel együtt. (Ez gyors beavatkozást igényel, mielőtt a tudatzavar kialakul.) Ez a jelenség nagyon hasonlíthat a pánikrohamoknál jelentkező remegéshez, bár azt eleinte inkább belső remegésnek éli meg a páciens, és szapora szívverést, nagy ijedtséget is tapasztalhat.
Az is fontos minden remegéses állapot kivizsgáláskor, hogy ne csak a vércukor-háztartást ellenőrizzük, de a pajzsmirigy működését is, mert a túlműködésnek is lehet jellegzetes része a remegésre való hajlam. Időskorban sem feltétlenül Parkinsonos az a beteg, akinek remeg a keze, hiszen ún. érelmeszesedés okozta agypusztuláshoz is társulhat ilyen tünet.
A lényeg az, hogy ha egy remegéses állapot ismételten jelentkezik, zavaró a kommunikációban, az írásban, az étkezésben, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. A belgyógyászati állapotok laborvizsgálata mellett / után a neurológus tudja pontosan meghatározni a diagnózist és elrendelni az annak megfelelő kezelést. 

Forrás: Neurológiai Központ (www.neurologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

 • Dr. Prinz Géza

 • Szakterületek:
  • neurológus, pszichiáter, infektológus
 • Specialitások:

   

  • epilepszia
  • demencia, Alzheimer kór
  • idegzsába (neuralgia)
  • gerincből kiinduló fájdalmak
  • agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  *A Neurológiai Központban Dr. Prinz Géza kizárólag neurológiai ellátást végez!

   

  Rendelés típusa: 

  • Személyes, rendelői vizit

   

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Úr!
Feleségemnek pár hónapja igen súlyos tünetei vannak. Álmatlansággal kezdődött. Hétről hétre egyre rosszabbul van. Egész testében remeg(belülről), testszerte izomrángás, tűszúrás -szerű érzés, hirtelen vagy hangos zajra pánik, úgy érzi satuba van fogva az agya és lángol. Lefogyott nagyon és egyre kevésbé önmaga. Memóriazavar is fennáll. Megőrjíti az állandó lüktetés és remegés az agyában. Nem tudom milyen irányba induljunk el. Lehet neurológiai oka? Válaszát előre is köszönöm Üdvözlettel Palczer Viktor

Dr. Prinz Géza
Dr. Prinz Géza neurológus
Tisztelt Palczer Viktor!
Felesége panaszai, tünetei hátterében a központi idegrendszer szervi betegsége is állhat, így neurológiai vizsgálata indokolt.

Üdv: dr. Prinz Géza

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Empatikus

Dr. Prinz Géza szaktudásával, betegkommunikációjával, empátiájával, a kivizsgálással tökéletesen elégedett vagyok! Szívből ajánlom a Doktor urat! Köszönöm!

További vélemények

Hírek

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A romló memóriáról, a súlyos kognitív leépülésről szinte mindenkinek a demencia, és annak leggyakoribb típusa, az Alzheimer-kór jut eszébe, holott ezen kívül is vannak okok, amelyek átmeneti vagy végleges memóriavesztéshez vezethetnek. Ezekről készített összegzést dr. Gács ...
A demencia és a stroke közös tőről fakad?

A demencia és a stroke közös tőről fakad?

Al Capona, Semmelweis Ignác, Ady Endre és Nietzsche – ki gondolná, hogy e híres személyek közt a kapocs éppen a demencia? A demencia az az elbutulásnak is nevezett  a tünetcsoport, amelyet számos ok válthat ki, és az elmúlt évszázadok folyamán változott a tényleges oka, a leggyakoribb oka, illetve a ...
Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK