Afázia - a beszéd zavara

Afázia - a beszéd zavara

Dr. Jakab Gábor PhD Létrehozva: 2022.05.16 Módosítva: 2022.05.16

Az afázia kifejezés Bruce Willis visszavonulása kapcsán vált ismertté. Afáziáról beszélünk, ha valaki nehezen vagy egyáltalán nem találja meg a megfelelő szavakat, szabálytalanul, alig érthetően formálja meg a mondatot, nehezen tudja kifejezni, megértetni magát, vagy nem érti meg a hozzá intézett szavakat. Dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa az okokra, a diagnosztizálásra és a kezelésre hívta fel a figyelmet.

Idegrendszeri eredetű probléma

Az afázia egy idegrendszeri eredetű kommunikációs probléma, amely az ún. domináns, általában a bal oldali agyfélteke működészavara, leggyakrabban stroke kapcsán következik be, általában féloldali végtaggyengeség és érzészavar kísérőjelenségeként. A beszédzavarral együtt sérülhet a beszéd, az írás, olvasás és számolás képessége is. A háttérben traumás agykárosodás, daganatos betegség, vagy progresszív demencia is állhat. Az afáziát meg kell különböztetni a dizartriától, a mássalhangzók megformálásának zavarától, ekkor a beszéd elkent, nehezen vehetők ki a szavak, de a mondanivaló tartalmilag adekvát. Ebben az esetben a gége, a nyelv és a lágyszájpad izmainak mozgatásáért felelős agyidegek működése zavart.  Az átmeneti afázia nem jár az intellektus hanyatlásával.

Az afáziának két típusa van

Az afázia, a beszédzavar kezelése neurológiai feladat.- Az afáziának két változatát különböztetik meg: az expresszív és a receptív típust, aszerint, hogy a beszédkészséggel vagy a beszédértéssel, esetleg mindkettővel van probléma.
A diagnosztizálásban neurológus és beszédterapeuta, logopédus is részt vehet. Olyan teszteket végeztetnek a beteggel, amelyekkel fel lehet térképezni az alapvető beszéd- és nyelvtani képességeket, a kifejezés lehetőségeit, a kommunikációs határokat, például benne tud-e maradni a beszélgetésben az illető, érti-e a viccet, illetve, hogy sérült-e és milyen mértékben az írás és olvasás képessége – ismereti dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa. – A diagnózishoz szükség lehet képalkotó vizsgálatokra is, például CT-re, MRI-re, hogy láthatóvá váljon az esetleges agyi sérülés. 

Akár a teljes felépülés is elérhető

Neurológiai kezeléssel lassítható az idegrendszeri romlás.Az afázia tartós kezelésében a beszédterapeuták, logopédusok játszanak döntő szerepet. A cél a megromlott képességek visszaállítása, illetve ha ez nem lehetséges, alternatív kommunikációs csatornák megerősítése. Ezek a terápiák egyénileg, csoportosan és újabban online is elérhetők, de minden formánál nagyon fontos a szakértő irányítás.  Jakab doktor szerint a kezelés sikerét erősen befolyásolja a páciens elszántsága és kitartása. Enyhébb esetekben, megfelelő hozzáállással és gyakorlással akár a teljes felépülés is elérhető, más esetekben, például, ha demencia áll a háttérben, legfeljebb csak lassítható a folyamat. Mindazonáltal minden esetben érdemes dolgozni az állapot javításán, hiszen az afázia jelentősen rontja az életminőséget, korlátozza a társasági életet, szorongásos zavar és depresszió is kialakulhat. Minél előbb megszületik a diagnózis és megkezdődik a szakemberek által irányított kezelés, annál jobbak az esélyek a javulásra, a romlás lassítására. 

Forrás: Neurológiai Központ (www.neurologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

 • Dr. Jakab Gábor PhD

 • Szakterületek:
  • neurológus
 • Specialitások:
  • stroke utáni kezelés
  • TIA utáni kezelés
  • sclerosis multiplex
  • lumbágó - isiász
  • migrén
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  Rendelés típusa:

  Személyes, rendelői vizit

Páciensek mondták

Alapos

Nagyon elégedett voltam dr. Jakab Gábor PhD orvosi szakértelmével es alaposságával! Ajánlom másnak is!

További vélemények

Hírek

Miért fontos a Covid utáni neurológiai panaszok kivizsgálása?

Miért fontos a Covid utáni neurológiai panaszok kivizsgálása?

A poszt- és long-Covid panaszok rendkívül sok embert érintenek, akik enyhébb-súlyosabb lefolyással átestek a koronavírus fertőzésen. Ezen panaszok annyira szerteágazóak lehetnek, hogy kezelésük sokszor számos szakterület együttműködését igényli. A neurológiai jellegű tünetekről dr. Prinz ...
Szemhéj-csüngés és végtaggyengeség: a myastenia gravis tünete lehet

Szemhéj-csüngés és végtaggyengeség: a myastenia gravis tünete lehet

Az olyan általános tünetek, mint a fáradékonyság, gyengeség akár meg is téveszthetik az érintetteket, de amikor ennél jóval speciálisabb tünetek, például szemhéj-csüngés vagy nyelési nehézség, elkent beszéd jelentkeznek, nem szabad halogatni a kivizsgálást. Dr. Nagy ...
Afázia - a beszéd zavara

Afázia - a beszéd zavara

Az afázia kifejezés Bruce Willis visszavonulása kapcsán vált ismertté. Afáziáról beszélünk, ha valaki nehezen vagy egyáltalán nem találja meg a megfelelő szavakat, szabálytalanul, alig érthetően formálja meg a mondatot, nehezen tudja kifejezni, megértetni magát, vagy nem érti meg a hozzá ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!