Fejfájás a COVID-19 után? Így lehet kezelhető

Fejfájás a COVID-19 után? Így lehet kezelhető

Dr. Vida Zsuzsanna Létrehozva: 2021.05.10 Módosítva: 2021.08.09

A COVID-19 után jelentkező neurológiai tünetek közt sokaknál vezet a fejfájás. Van, akinél csak néhány hétig, van, akinél hónapokig szinte folyamatosan jelentkezik a kínzó fájdalom, ami ellen házi módszerekkel is lehet tenni, de dr. Vida Zsuzsanna, a Neurológiai Központ neurológus főorvosa, szomnológus arra figyelmeztet, hogy bizonyos esetekben ki kell vizsgálni a hátteret.

COVID-19 után sokszor velünk marad a fejfájás

Kezelhető a COVID-19 utáni fejfájás, de fontos a diagnózisNem csak az akut koronavírus fertőzés ideje alatt, de lezajlása után is sokan küzdenek fejfájással, ami azonban különbözik a „szokásos”, betegségeket gyakran kísérő fejfájástól és a migréntől is. Sokaknál éppen ez a fejfájás a vezető tünet, ami egyes esetekben akár hónapok alatt sem múlik el teljesen. A COVID-19 utáni fejfájás jellemzően az egész fejet érinti, súlyos, nyomásszerű fájdalomként jelentkezik, egyesek szerint hasonlatos az arc- és homloküreg gyulladás okozta fájdalomhoz. Ezzel szemben a migrén például definíciója szerint jellemzően csak az egyik oldalon okoz lüktető jellegű fájdalmat, ami fény- vagy hangérzékenységgel és hányingerrel párosul. Ilyen kísérő tünetekről a koronavírus utáni fejfájásnál jellemzően nem számolnak be a betegek. Ugyanakkor a fejfájás mértéke és tartóssága olyan erős is lehet, ami már a mindennapokat, a munkavégzést és a pihenést is gátolja.

Milyen módszerekkel próbálkozhatunk a fejfájás ellen?

 • Elsősorban érdemes megpróbálni beazonosítani azokat a kiváltó okokat, triggereket, amelyek esetleg hozzájárulnak a fejfájás újbóli megjelenéséhez. A dehidráció (kevés folyadékfogyasztás), a nem megfelelő alvás, a túlstimulálás (például koffein- és cukorfogyasztás) és akár a rossz tartás is kiválthat fejfájást – ezeket meg kell próbálni kiküszöbölni.
 • Különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a stresszre, ami a pandémia alatt nyilván mindenkit érint, és amely különösen poszt-COVID tünetek mellett igen erős lehet. Önmagában a hatékony stresszkezelés is csökkentheti a fejfájásos epizódok számát. Nagyon jó hatású lehet a vizualizáció és más mindfulness gyakorlatok.
 • Érdemes megpróbálkozni olyan klasszikus módszerekkel, mint a fejre vagy a nyakra helyezett hideg vagy meleg borogatás, a légzőgyakorlatok, a nyak-, a váll- és a fej masszírozása.
 • Rendszeressé kellene tenni a mozgást, még ha az csak egy félórás sétát is jelent. A túlzásba vitt, megerőltető edzések ugyanakkor éppen ellenkezőleg hathatnak: belobbanthatják a fejfájást.
 • Ajánlatos minél többet a szabad levegőn tartózkodni, kirándulni, és otthon is gyakran szellőztetni.
 • A tartós alvászavarokkal érdemes felkeresni egy szomnológust, ugyanis az alvászavar, a kevés és rossz minőségű alvás önmagában is gyengíti az immunrendszert, hozzájárul bizonyos szervi betegségek és pszichés zavarok kialakulásához és kiválthatja a fejfájást.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

COVID-19 utáni neurológiai tüneteknél fontos a szakorvosi segítség.- Amikor a COVID-19 után jelentkező fejfájás nagyon erős, nem múlik el néhány hét alatt, esetleg erősödik is, mindenképpen érdemes orvosi segítséget kérni. Ugyancsak ilyen figyelmeztető tünet, ha a fejfájás gyakran megszakítja az alvást, ha láz is jelentkezik a fertőzés lezajlása után is, illetve ha beszéd- vagy látászavar, végtagzsibbadás, gyengeség, érzéskiesés, tudatzavar, pszichomotoros tempó megváltozása kíséri a fejfájást – hangsúlyozza dr. Vida Zsuzsanna, a Neurológiai Központ neurológus főorvosa, szomnológus. – Ilyen esetekben azt kell vizsgálnunk, egyszerűen egy poszt-COVID tünetről van szó, vagy pedig más, a fertőzéssel akár nem összefüggő organikus eltérés okozza a panaszt. Ennek tisztázása érdekében kiegészítő műszeres vizsgálatokra, illetve más szakorvosi konzultációra is szükség lehet. Ha kiderül, hogy „csak” a koronavírus elhúzódó tünetéről van szó, egyénileg döntünk a kezelés módjairól. A fejfájás kezelésében szerepet kaphatnak a tüneti szerek éppúgy, mint a megelőzést biztosító gyógyszerek, de más jellegű gyógyszeres és akár pszichés ellátásra is szükség lehet.

Forrás: Neurológiai Központ (www.neurologiaikozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

 • Dr. Vida Zsuzsanna

 • Szakterületek:
  • neurológus, szomnológus
 • Specialitások:
  • alváskivizsgálás
  • COVID utáni alvászavar, alvásproblémák
  • fejfájás
  • szédülés
  • nyugtalan láb szindróma
  • COVID neurológiai szövődményei
  • stroke utáni állapotok
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  Rendelés típusa:

   

  *Szakorvosi másodvélemény, valamint vizsgálati eredmények kiértékelésekor első alkalommal javasolt távkonzultációra bejelentkezni.

   

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • negatív PCR lelet és 13 nap tünetmentesség

Orvos válaszol

Jonapot érdeklődni szeretnék h hova forduljak a jobb karzsibbadásommal és az erős fejfájásommal ami napok ota tart és ha elmulik max egy hét és ujra jelentkezik és h mijen problémákat okozhat válaszát előre is kőszőnőm

Krár Bettina
Krár Bettina
Kedves Kérdező!

Neorológus szakorvost javasolt felkeresnie a tüneteivel, aki segítséget tud adni a terápiában és a további vizsgálatok meghatározásában.

Üdvözlettel,
Bettina
asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Ajánlom mindenkinek

Nagyon szépen köszönöm, hogy a Doktornő évek ót tartó alvászavaromat megoldotta és végre újra normálisan tudok aludni éjszakánként! Ajánlom mindenkinek!

További vélemények

Hírek

Karzsibbadás? ENG vizsgálattal diagnosztizálható az alagút szindróma

Karzsibbadás? ENG vizsgálattal diagnosztizálható az alagút szindróma

Az alagút szindróma a test több pontján jelentkezhet, zsibbadást, érzéskiesést, fájdalmat, később izomsorvadást és mozgáskorlátozottságot okozva. Leggyakrabban azonban a karban, a kézben alakul ki. Dr. Mező Anita , a Neurológiai Központ neurológusa a diagnózis felállításának ...
A demencia 10 korai jele

A demencia 10 korai jele

A demencia szakkifejezés a gondolkodás és a memória rosszabbodását, fokozatos elbutulást jelent. Dr. Jakab Gábor PhD , a Neurológiai Központ neurológusa azokra a korai jelekre hívta fel a figyelmet, amelyek észlelése esetén részletesen ki kell vizsgálni a beteget, sok esetben el kell kezdeni a gyógyszeres ...
Nem tud a sarkára állni? Peroneus alagút szindróma is lehet

Nem tud a sarkára állni? Peroneus alagút szindróma is lehet

Az alagút szindrómák tünetei kialakulhatnak gyorsan, pl. akut sérülés, vagy fokozatosan, lassabban, például ismétlődő mikrotrauma, vagy a perifériás idegek károsodását okozó betegségek (pl. cukorbetegség, rheumatoid arhritis, pajzsmirigy alulműködés), illetve toxikus tényezők (pl. alkohol) ...

Prima Medica Egészséghálózat