Fejfájás időjárás változáskor? Van segítség

Fejfájás időjárás változáskor? Van segítség

Dr. Vida Zsuzsanna Létrehozva: 2022.09.24 Módosítva: 2024.02.21

Különösen a nők, az idősek, és a gyengébb immunrendszerű, más betegségekkel is küzdő személyek viselik nehezen a gyakran változó időjárási frontokat. Főként melegfront idején erősödhetnek a fejfájásos, migrénes panaszok, bár egyéntől változóan a hidegfront is előidézheti.  Mit tehetünk a kínzó fejfájás ellen? A témáról dr. Vida Zsuzsanna, a Neurológiai Központ neurológusa, szomnológus beszélt.

Online Bejelentkezés

I. kerület - Széna téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Nem csak a hőmérséklet-változás viseli meg a szervezetet

Hazánkban jellemzően néhány naponta váltakoznak a frontok, vagyis találkoznak a különböző hőmérsékletű légtömegek, amely az arra érzékenyeket megviselheti. A szervezetre gyakorolt hatások közül a legjelentősebbek a hőmérséklet, a levegő nedvességtartalma és a szélerősség.  Van azonban még egy olyan tényező, amely hatással van ránk: az elektromos erőtér. A levegőben lévő pozitív és negatív ionok aránya ugyanis a frontokkal megváltozik: a hidegfront a kis negatív ionok előretörését hozza, míg a melegfront a nagy pozitív ionok felszaporodását eredményezi. Az első esetben leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy ingerlékenyebbé válunk, míg a másodikban inkább lelassulunk és konkrét változások is bekövetkeznek a szervezetben.

Mi történik hidegfront és melegfront során a szervezetben?

Időjárás változás által kiváltott fejfájásnál is érdemes segítséget kérni.Vannak néhányan, akik a melegfront beköszöntét érzik meg, jellemzően már néhány órával azelőtt, hogy az betörne.  Ilyenkor nehezebbé válik a koncentráció, fáradtság, vagy éppen ingerlékenység jelentkezik. Csökkenhet a vérnyomás, emelkedik a pulzus, erősödik a szívinfarktus- és a gyulladási hajlam, és gyakrabban fordulnak elő balesetek. Többen számolnak be ilyenkor fejfájásról, és az arra hajlamosak migrénes rohamokra is számíthatnak. 
A hirtelen betörő hidegfrontoknál idegességet, robbanékonyságot figyelhetnek meg magukon az érzékenyebbek, ugyanakkor a reflexeik romlanak. Jellemzően ilyenkor emelkedik a koraszülések aránya, szaporodnak a gyomor-, vese- és epepanaszok, jellemzően görcsök formájában. Ez a görcshajlam veszélyezteti a szív koszorúereit is. A közvetlen hideghatás rossz hatással lehet a reumatikus fájdalmakra, csökkenhet a vérnyomás, és az epilepsziásoknál is gyakrabban jelentkeznek ilyenkor rohamok. Az asztmás rohamok száma is nőhet.  
Vannak olyan tünetek is, melyek mindkét fronthatásra megjelenhetnek, mint például a fejfájás, alvászavar, levertség, ingerlékenység, figyelmetlenség, a koncentrálóképesség csökkenése, reakcióidő lassulása (reflexeink lassulnak). 

Rendszeres fejfájásnál nem elég a fájdalomcsillapító

Fejfájás, migrén esetén fontos a neurológiai kivizsgálás.- Sokan beleesnek abba a csapdába, hogy vény nélküli fájdalomcsillapítók szinte kontrollálatlan szedésével próbálják kezelni a fejfájást. Akik tudják, hogy frontérzékenyek, az időjárás jelentés hallatán akár már előre is „kezelik” a migrént. Holott ezek a gyógyszerek csak alkalmi jelleggel alkalmazhatók, és különösen krónikus panaszok esetén nagyon fontos a kivizsgálás és a célzott kezelés, ami migrén esetén speciális felkészültséget is igényel – hangsúlyozza dr. Vida Zsuzsanna, a Neurológiai Központ neurológusa, szomnológus. - Kivizsgáláskor óriási segítséget jelent a fejfájásnapló, amelyben a páciens rögzíti, mikor fájt a feje, milyen jellegű, erősségű volt a fájdalom, mennyi ideig tartott, mi válthatta ki, milyen gyógyszert, más módszert alkalmazott, esetleg kapcsolja-e időjárási fronthoz. Ma a szakma szabályai szerint az akut és bizonyos speciális esetek kivételével fejfájásos panasz esetében MR vizsgálatot kell végezni. Nem feltétlenül szükséges azonban elvégeztetni a vizsgálatot, ha típusos migrénről van szó, mely hosszú ideje fennáll, jellegében, gyakoriságában nem változik, nem kapcsolódik mellé epilepsziás roham vagy fokális neurológiai tünet. Ha megszületik a diagnózis, megkezdődhet a célzott kezelés, ami az egyes fejfájás típusoknál más és más, de mindig személyre szabott.

Az életmód is segíthet

Mivel a stressz és a legyengült immunrendszer a frontérzékenység alapvető rizikófaktora, a kiegyensúlyozott, egészséges, sportos életmód az egyik leghatékonyabb megelőzési módja a problémáknak. A magas kálium- és magnézium tartalmú ételek csökkenhetik a panaszok erősségét, ilyen például a banán, az alma, burgonya, a szőlő, a kukorica, tofu, a halak és az olajos magvak. Fontos még a B1-, a D- és az E-vitamin pótlása is, ezért ajánlatos búzacsírát, paradicsomot, zabpelyhet, hidegen sajtolt olajokat, tojást, tengeri halakat, zöld növényeket és hüvelyesek fogyasztani. Ezen kívül a szabadban végzett, rendszeres mozgás hangulatjavító hatással bír, serkenti az immunrendszert és jelentősen csökkenti a vérben lévő stresszhormonok szintjét.  Érdemes csökkenteni az alkoholfogyasztást és kerülni a dohányzást, és a fejfájásos, migrénes panaszoknál is jó hatású mindenfajta stresszoldás.

Forrás: Neurológiai Központ (www.neurologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

 • Dr. Vida Zsuzsanna

 • Szakterületek:
  • neurológus, alvásszakértő
 • Specialitások:
  • horkolás, alvási apnoé
  • alváskivizsgálás
  • alvászavar, alvásproblémák
  • nyugtalan láb szindróma
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  Rendelés típusa:

   

  *Szakorvosi másodvélemény, valamint vizsgálati eredmények kiértékelésekor első alkalommal javasolt távkonzultációra bejelentkezni.

   

Orvos válaszol

Jonapot érdeklődni szeretnék h hova forduljak a jobb karzsibbadásommal és az erős fejfájásommal ami napok ota tart és ha elmulik max egy hét és ujra jelentkezik és h mijen problémákat okozhat válaszát előre is kőszőnőm

Kedves Kérdező!

Neorológus szakorvost javasolt felkeresnie a tüneteivel, aki segítséget tud adni a terápiában és a további vizsgálatok meghatározásában.

Üdvözlettel,
Bettina
asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Ajánlom mindenkinek

Nagyon szépen köszönöm, hogy a Doktornő évek ót tartó alvászavaromat megoldotta és végre újra normálisan tudok aludni éjszakánként! Ajánlom mindenkinek!

További vélemények

Hírek

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...
Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Akár arcidegzsábáról, akár isiászról van szó, mindkét gyakori betegség a neuropátiás fájdalmak csoportjába tartozik, ahogyan a diabéteszes neuropátia, az övsömört követő idegfájdalom és más betegségek is.   Dr. Prinz Géza , a Neurológiai Központ ...
Minden Alzheimer demencia, de ez fordítva nem igaz

Minden Alzheimer demencia, de ez fordítva nem igaz

Alzheimer és/vagy demencia? Sokak elképzeléseiben egybemosódnak ezek a fogalmak, és nem véletlenül. Az Alzheimer-kór ugyanis a demencia leggyakoribb formája.  Milyen más formák léteznek még? Kezelhető-e az elbutulás? Neurológiai vagy pszichiátriai vizsgálat szükséges? A kérdésekre dr. Prinz ...

Prima Medica Egészségközpontok