Fáradtság és látászavar is lehet a szklerózis multiplex korai tünete

Fáradtság és látászavar is lehet a szklerózis multiplex korai tünete

Dr. Jakab Gábor PhD Létrehozva: 2022.01.19 Módosítva: 2022.01.19

A szklerózis multiplex (SM) a központi idegrendszer hullámzóan vagy folyamatosan előrehaladó betegsége. Dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy bár ez a betegség jelenleg még nem gyógyítható, de korán elkezdett speciális kezeléssel eredményesen lassítható, megelőzhető a súlyosabb tünetek kialakulása. 

Fiatalon jelentkeznek a szklerózis első tünetei

A szklerózis multiplex (SM) alapvető oka, hogy immunrendszer indokolatlanul megtámadja az agyban és a gerincvelőben haladó idegrostok szigetelőhüvelyét. Az SM legtöbbször 20-30 éves korban jelentkezik, sokszor teljesen banális tünetekkel, melyek nem tulajdonítanak jelentőséget. A korai diagnózis esélyt ad a hosszú távú kezelés sikerességére, a folyamat lassítására, így érdemes tisztában lenni azokkal a jelekkel, amelyekkel orvoshoz kell fordulni. A következő tünetek jelentkezése esetén gondolni kell szklerózis multiplex lehetőségére:

 • Látászavarok

Gyakori első tünet a látóideg egyoldali gyulladása (opticus neuritis), ami homályos látást, szem mögött érzett fájdalmat, vagy látótér beszűkülést okozhat.

 • Kimerültség, látászavar, zsibbadás is utalhat szklerózis multiplexre.Kóros fáradékonyság

Nagyon sok SM beteg észlel indokolatlan, tartós fáradtságot, ami idővel állandósul, súlyosbodik, gátolja a normális tevékenységet, csökkenti a terhelhetőséget.

 • Zsibbadás, érzéskiesés

A zsibbadás, a bizsergés, érzéketlenség jelentkezhet a karokban, a kezeken, a lábon, az arcon. vagy a törzs bármely részén. A sokszor nehezen beazonosítható érzészavarok eleinte átmeneti jellegűek, időnként fájdalom is társulhat hozzájuk.

 • Fájdalmak, izomgörcsök

Az SM betegek kétharmada tapasztal ilyen tüneteket, átmeneti vagy tartós jelleggel. A fájdalom többféle formában jelentkezhet, például neuropátiás, égő fájdalomként a kéz vagy lábujjakon, vagy arcidegzsábaként (trigeminális neuralgia) az arcon. Előfordulhat az ún. Lhermitte-jel, ami egy kellemetlen, olykor fájdalmas, áramütésszerű érzés a gerincvelőben a fej előre billentésekor.

 • Izomgyengeség, merevség

A végtagok gyengesége, merevsége nehezítheti a járást, az ügyességet igénylő feladatok elvégzését, akár az önellátást is veszélyeztetheti. Gyakoriak az izomgörcsök, az ügyetlen mozdulatok, remegés (tremor) a kezekben, lábakban.

 • Egyensúlyvesztés, egyensúlyzavar
 • Egyensúlyvesztés, székelési, vizelési zavar is lehet szklerózis multiplex tünete.Ugyancsak kezdeti tünetként jelentkezhet egyensúlyzavar, járásbizonytalanság, következményes megbotlás, elesés, valamelyik irányba dőlés. Forgó irányú szédülés a ritkább tünetek közé tartozik.
 • Vizeléssel vagy székeléssel kapcsolatos zavarok

Előfordulhat gyakori, sürgető vizelési inger, a vizelés elindításának nehezítettsége, többszöri éjszakai vizelés, a hólyag teljes kiürítésének nehézsége, esetleg vizelet inkontinencia. Komoly szociális beilleszkedési problémát okozhat a széklet tartási zavara is.

 • Szexuális problémák

Az SM betegek körében gyakori a szexuális vágy csökkenése, a merevedési zavar, a hüvelyszárazság, és az orgazmus elérésének képtelensége. Ezek a zavarok társkapcsolati problémákhoz, csökkent önértékeléshez vezethetnek.

 • Gondolkodásbeli és érzelmi változások

Gyakran arra figyelnek fel a betegek, hogy nehezen jutnak eszükbe a szavak, romlik a memóriájuk, egyre lassabban dolgozzák fel az információkat. Nem ritka a stresszes állapot, a szorongás, a depresszív hangulatzavar, viselkedési, kapcsolati problémák. 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

- Ha valaki egy vagy több, akár csak enyhe tünetet tapasztal magán a fentiek közül, érdemes orvoshoz fordulni az ok kiderítése céljából. Ugyancsak fontos lehet a kivizsgálás, ha beszédzavar vagy nyelési nehezítettség jelentkezik – hangsúlyozza dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa. -  Családon belül gyakran halmozottan fordul elő szklerózis multiplex, a betegek egyenes ági rokonai között is nagyobb erre az esély. Ugyancsak hajlamosító tényezőnek számítanak bizonyos (például az Epstein-Barr vírus okozta) fertőzések, a 20-40 közti életkor. Nőknél közel háromszor gyakrabban alakul ki SM, mint férfiaknál. A korszerű biológiai kezelések hatékonyan lelassíthatják a tünetek rosszabbodását.

Forrás: Neurológiai Központ (www.neurologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Jakab Gábor PhD

 • Szakterületek:
  • neurológus
 • Specialitások:
  • stroke utáni kezelés
  • TIA utáni kezelés
  • sclerosis multiplex
  • lumbágó - isiász
  • migrén
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  Rendelés típusa:

  Személyes, rendelői vizit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

Nagyon elégedett voltam dr. Jakab Gábor PhD orvosi szakértelmével es alaposságával! Ajánlom másnak is!

További vélemények

Hírek

Afázia - a beszéd zavara

Afázia - a beszéd zavara

Az afázia kifejezés Bruce Willis visszavonulása kapcsán vált ismertté. Afáziáról beszélünk, ha valaki nehezen vagy egyáltalán nem találja meg a megfelelő szavakat, szabálytalanul, alig érthetően formálja meg a mondatot, nehezen tudja kifejezni, megértetni magát, vagy nem érti meg a hozzá ...
Nincs szervi oka a fejfájásnak? A pszichológus segíthet

Nincs szervi oka a fejfájásnak? A pszichológus segíthet

Szétrobban a fejem, hasogat a fejem, a fájdalomtól alig tudok felkelni – sokféleképpen jellemezhetjük a fejfájást, ami egy nagyon gyakori probléma. De mit lehet tenni ellene, ha a neurológiai vizsgálatok nem mutatnak szervi okot? Kispál Mónika , a Neurológiai Központ pszichológusa szerint lelki eredete is lehet a ...
Hányingerrel járó fejfájás - ezért kell kivizsgáltatni

Hányingerrel járó fejfájás - ezért kell kivizsgáltatni

Akik migrénnel küzdenek, tudják, hogy a gyötrő fejfájást gyakran kíséri hányinger, hányás is. Ugyanakkor vannak más betegségek, állapotok is, amelyek a két panasz együttes jelenlétét okozhatják. Dr. Mező Anita , a Neurológiai Központ neurológusa azokra a jelekre hívta fel a figyelmet, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!