Infúziós terápiákkal gyorsabb lehet a gyógyulás

Infúziós terápiákkal gyorsabb lehet a gyógyulás

Dr. Galambos Krisztina Létrehozva: 2022.09.07 Módosítva: 2022.09.07

A gyógyításban, a fájdalomcsillapításban és a tünetek csökkentésében ma már szerencsére számos hatékony módszer elérhető, amelyek egyike az infúziós terápia. Dr. Galambos Krisztina, a Neurológiai Központ oxiológusa a módszer előnyeit vette számba és a kezelések menetéről is beszélt.

Mire alkalmas az infúzió?

Az infúziós terápiák a neurológiai problémáknál is segíthetnek.Az infúziós terápia sokrétűen alkalmazható módszer, hiszen beválik a folyadék- és elektrolit háztartás zavarainak kezelésében, a keringéstámogatásban és egyes gyógyszerek is bejuttathatók így a szervezetbe. A megfelelő infúzió összetételéről és terápia felépítéséről az adott problémát kezelő szakorvos dönt, az infúziós terápia végrehajtása pedig szintén orvosi feladat.
- Természetesen azt is minden esetben vizsgálni kell, alkalmas-e a páciens az infúziós terápiára, hiszen kontraindikációt jelenthet például a haematoma, a visszér-gyulladás, a bal szívfél elégtelenség, a bőrbetegségek, és a bőr sérülése, égése. Ugyancsak az előzetes orvosi vizsgálatok során kell megbizonyosodni arról, hogy nincs-e jelen allergia az alkalmazni kívánt anyagokkal szemben – ismerteti dr. Galambos Krisztina. - Természetesen, mint minden invazív eljárásnak, az infúziós kezeléseknek is lehetnek helyi és általános szövődményei, de ezek ritkák, a terápia előnyei viszont magukért beszélnek. Ilyen például, hogy a hatóanyagok közvetlenül a véráramba kerülnek, így gyorsabban, hatékonyabban fejtik ki a hatásukat, mint a szájon át szedhető készítmények, akár ugyanaz a koncentráció is produkálhat így bejuttatva nagyobb hatáserősséget.

Milyen idegrendszeri panaszoknál válhat be az infúziós kezelés?

Neurológus rendelheti el a megfelelő infúziós kezelést idegi problémáknál.A neurológiában jónéhány olyan terület van, amelyek indokolhatnak egy infúziós terápiát. Ilyenek például a nehezen megfogható neuropátiás fájdalmak. Ilyen esetben a diagnózis felállítása után a szakorvos elrendelhet olyan vitamin-kombinációt, amely jelentősen támogatja az idegek működését, illetve olyan speciális összetevőket tartalmaz, amelyek célzottan csökkentik az idegkárosodásból eredő fájdalmas, zsibbadással, égő érzettel vagy éppen hideg érzettel járó neuropátiás fájdalmat.
Mivel egy megfelelően összeállított infúziós kúrával az agyi és az általános keringés is jelentősen javítható, minden olyan további problémánál érdemes lehet infúziós terápiával próbálkozni, ahol a keringési zavarok okoznak panaszt. Ilyen lehet például a visszatérő fülzúgás, a fokozódó halláscsökkenés, a rendszeres szédülés vagy az idegrendszeri eredetű fizikai bizonytalanság.érzet. Az alkalmazható nyomelemek, vitaminok növelik a szervezet energia- és oxigénszintjét, javítják a fizikai és szellemi állóképességet, valamint ellenállóbbá tehetik a szervezetet a fertőzésekkel szemben.

Hogyan zajlik egy infúziós kezelés?

- Amennyiben a szakorvos infúziós kúrát ajánlott a páciensnek, elsősorban ki kell váltani az orvos által kiírt infúziós oldatot és a szükséges szerelékeket. Ezen kívül azonban nem szükséges speciális előkészület, enni és inni is lehet a kezelés előtt, és többnyire a szedett gyógyszereket sem kell felfüggeszteni, ha másképp nem dönt a kezelést elrendelő szakorvos - mondja dr. Galambos Krisztina, a Neurológiai Központ oxiológusa. - A kezelés időtartama 45-90 perc között lehet az alkalmazott terápiától függően, a kúra a kezelőorvos rendelésének megfelelően jellemzően 5-10 alkalomból épül fel. Az infúziós kezelést követően nem ajánlott gépjárművet vezetni, balesetveszélyes munkát végezni, és érdemes többet pihenni.

Forrás: Neurológiai Központ (www.neurologiaikozpont.hu)

 

 

Téma szakértői

Dr. Vida Zsuzsanna

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus
Professzor Dr. Gács Gyula

Professzor Dr. Gács Gyula

Neurológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Szédülés, fülzúgás, hallásromlás - Meniére betegség is lehet

Szédülés, fülzúgás, hallásromlás - Meniére betegség is lehet

A forgó jellegű szédülés, a hallásromlás, a fülzúgás olyan kínzó tünetek, amelyek nagyon megnehezíthetik bárki napjait. Dr. Gács Gyula tanár úr, a Neurológiai Központ neurológusa a gyakran a panaszok mögött álló Meniére betegség kezelési lehetőségeiről ...
Lüktet, hasogat, féloldali? Nem mindegy, milyen fejfájástól szenved!

Lüktet, hasogat, féloldali? Nem mindegy, milyen fejfájástól szenved!

Majd szétmegy a fejem, lüktet, nyilall, hasogat! Ki ne tapasztalta volna már meg ezt a nagyon kellemetlen tünetet, amely gyakran önálló betegség, máskor jelzés, hogy valami nincs rendben a szervezetben. Dr. Gács Gyula , a Neurológiai Központ neurológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy a fejfájások besorolása és ...
Hogyan segíthet a neuropszichológus stroke után és demencia esetén?

Hogyan segíthet a neuropszichológus stroke után és demencia esetén?

Stroke után a páciens hirtelen szembesül a képességei hanyatlásával, elvesztésével, míg a progresszív lefolyású demencia esetén, a kép fokozatosan bontakozik ki. Mindkét helyzetnek megvan a maga nehézsége, megpróbáltatást jelent a betegnek és a családjának egyaránt, ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!