Infúziós terápiákkal gyorsabb lehet a gyógyulás

Infúziós terápiákkal gyorsabb lehet a gyógyulás

Dr. Galambos Krisztina Létrehozva: 2022.09.07 Módosítva: 2022.09.07

A gyógyításban, a fájdalomcsillapításban és a tünetek csökkentésében ma már szerencsére számos hatékony módszer elérhető, amelyek egyike az infúziós terápia. Dr. Galambos Krisztina, a Neurológiai Központ oxiológusa a módszer előnyeit vette számba és a kezelések menetéről is beszélt.

Mire alkalmas az infúzió?

Az infúziós terápiák a neurológiai problémáknál is segíthetnek.Az infúziós terápia sokrétűen alkalmazható módszer, hiszen beválik a folyadék- és elektrolit háztartás zavarainak kezelésében, a keringéstámogatásban és egyes gyógyszerek is bejuttathatók így a szervezetbe. A megfelelő infúzió összetételéről és terápia felépítéséről az adott problémát kezelő szakorvos dönt, az infúziós terápia végrehajtása pedig szintén orvosi feladat.
- Természetesen azt is minden esetben vizsgálni kell, alkalmas-e a páciens az infúziós terápiára, hiszen kontraindikációt jelenthet például a haematoma, a visszér-gyulladás, a bal szívfél elégtelenség, a bőrbetegségek, és a bőr sérülése, égése. Ugyancsak az előzetes orvosi vizsgálatok során kell megbizonyosodni arról, hogy nincs-e jelen allergia az alkalmazni kívánt anyagokkal szemben – ismerteti dr. Galambos Krisztina. - Természetesen, mint minden invazív eljárásnak, az infúziós kezeléseknek is lehetnek helyi és általános szövődményei, de ezek ritkák, a terápia előnyei viszont magukért beszélnek. Ilyen például, hogy a hatóanyagok közvetlenül a véráramba kerülnek, így gyorsabban, hatékonyabban fejtik ki a hatásukat, mint a szájon át szedhető készítmények, akár ugyanaz a koncentráció is produkálhat így bejuttatva nagyobb hatáserősséget.

Milyen idegrendszeri panaszoknál válhat be az infúziós kezelés?

Neurológus rendelheti el a megfelelő infúziós kezelést idegi problémáknál.A neurológiában jónéhány olyan terület van, amelyek indokolhatnak egy infúziós terápiát. Ilyenek például a nehezen megfogható neuropátiás fájdalmak. Ilyen esetben a diagnózis felállítása után a szakorvos elrendelhet olyan vitamin-kombinációt, amely jelentősen támogatja az idegek működését, illetve olyan speciális összetevőket tartalmaz, amelyek célzottan csökkentik az idegkárosodásból eredő fájdalmas, zsibbadással, égő érzettel vagy éppen hideg érzettel járó neuropátiás fájdalmat.
Mivel egy megfelelően összeállított infúziós kúrával az agyi és az általános keringés is jelentősen javítható, minden olyan további problémánál érdemes lehet infúziós terápiával próbálkozni, ahol a keringési zavarok okoznak panaszt. Ilyen lehet például a visszatérő fülzúgás, a fokozódó halláscsökkenés, a rendszeres szédülés vagy az idegrendszeri eredetű fizikai bizonytalanság.érzet. Az alkalmazható nyomelemek, vitaminok növelik a szervezet energia- és oxigénszintjét, javítják a fizikai és szellemi állóképességet, valamint ellenállóbbá tehetik a szervezetet a fertőzésekkel szemben.

Hogyan zajlik egy infúziós kezelés?

- Amennyiben a szakorvos infúziós kúrát ajánlott a páciensnek, elsősorban ki kell váltani az orvos által kiírt infúziós oldatot és a szükséges szerelékeket. Ezen kívül azonban nem szükséges speciális előkészület, enni és inni is lehet a kezelés előtt, és többnyire a szedett gyógyszereket sem kell felfüggeszteni, ha másképp nem dönt a kezelést elrendelő szakorvos - mondja dr. Galambos Krisztina, a Neurológiai Központ oxiológusa. - A kezelés időtartama 45-90 perc között lehet az alkalmazott terápiától függően, a kúra a kezelőorvos rendelésének megfelelően jellemzően 5-10 alkalomból épül fel. Az infúziós kezelést követően nem ajánlott gépjárművet vezetni, balesetveszélyes munkát végezni, és érdemes többet pihenni.

Forrás: Neurológiai Központ (www.neurologiaikozpont.hu)

 

 

Téma szakértői

Dr. Mező Anita

Dr. Mező Anita

neurológus
Dr. Vida Zsuzsanna

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Infúziós terápiákkal gyorsabb lehet a gyógyulás

Infúziós terápiákkal gyorsabb lehet a gyógyulás

A gyógyításban, a fájdalomcsillapításban és a tünetek csökkentésében ma már szerencsére számos hatékony módszer elérhető, amelyek egyike az infúziós terápia. Dr. Galambos Krisztina , a Neurológiai Központ oxiológusa a módszer előnyeit vette számba és a ...
Epilepszia gyanúja esetén fontos az EEG vizsgálat

Epilepszia gyanúja esetén fontos az EEG vizsgálat

Ismeretlen eredetű rosszullétek, rohamok, megmagyarázhatatlan ájulások hátterében a kivizsgálás során felmerülhet az epilepszia gyanúja. A pontos diagnózis felállításában nyújthat lényeges segítséget a fájdalmatlan, sugárterheléssel nem járó EEG vizsgálat, ...
Neuropszichológus - a diagnózisban és a terápiában is fontos a részvétele

Neuropszichológus - a diagnózisban és a terápiában is fontos a részvétele

A neurológiáról sokan hallottak már, a pszichológia jelentését sem szükséges elmagyarázni. De vajon mit csinál egy neuropszichológus? Rieger Alíz , a Neurológiai Központ neuropszichológusa arról beszélt, kinek és miben tud segíteni.

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!