Szklerózis multiplex – Applegate és Blair is ezzel küzd

Szklerózis multiplex – Applegate és Blair is ezzel küzd

Dr. Prinz Géza Létrehozva: 2023.04.06 Módosítva: 2023.04.06

Az elmúlt időszakban Christina Applegate és Selma Blair is nyilvánosságra hozta, hogy szklerózis multiplex-szel él. Milyen tünetek utalhatnak erre a betegségre? Valóban minden beteg előbb-utóbb kerekesszékre szorul? Hogyan állítható fel a diagnózis és milyen kezelési lehetőségek léteznek? A SM-mel kapcsolatos legfontosabb kérdésekre válaszolt dr. Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológusa, infektológus, pszichiáter.

A szklerózis multiplex hátterében sokszor vírusfertőzés áll

A szklerózis multiplex (SM) a fiatalkorban jelentkező szervi neurológiai betegségek közül a leggyakoribb, alapvetően az autoimmun idegrendszeri betegségek közé tartozik. A fiatalkor azt jelenti, hogy jellemzően a huszon-, harmincéves korosztályban szokott elindulni, de ez nem törvényszerű. Sokszor a várandósság alatt vagy után jelentkeznek az első tünetek, hiszen a várandósság egy immunszupresszív állapotnak felel meg. Az SM nőknél gyakoribb betegség, nem véletlen, hogy két világhírű színésznő számolt be nemrégiben az érintettségéről: Christina Applegate és Selma Blair. Blair beszámolója szerint már egész fiatalkorától tapasztalt tüneteket, míg az ötvenéves Applegate-nél csak tavaly diagnosztizálták a betegséget, bár elmondása szerint hamarabb is kiderülhetett volna, mert jó ideje egyensúlyproblémákkal és zsibbadással küzdött. 
- A szklerózis multiplex lényege, hogy az idegrostok velőshüvelye gócokban elpusztul, aminek elindításában néha igazolható, néha csak feltételezhető vírusfertőzések játszanak szerepet, főként Epstein-Barr- és citomegalovírus – ismerteti Prinz doktor.

Tünet lehet a kettőslátás és az izomgörcsösség is

A szklerózis tünetei közé tartozhat a látászavar, a szédülés, az egyensúlyvesztés.Az SM-nek több típusa van. Legjobban kezelhető a heveny shubokban, vagyis fellobbanásokban jelentkező forma, ami igen látványos idegrendszeri deficitként alakul ki. A betegség indulása leggyakrabban a látóideget érinti, a szemgolyó mögötti ideg gyulladásával, amely homályos látást, adott esetben teljes, átmeneti látásvesztést eredményez. Ugyanakkor az idegrendszer bármely részében (beleértve a központi idegrendszert és a perifériát) megjelenhet a betegség. Tünet lehet bármi, ami az idegrendszer érintett részéhez kapcsolódik. Nagyon gyakoriak az agytörzsi gócok, amelyek a kettőslátást, forgó szédülést eredményezhetnek. A kisagyi gócok a mozgáskoordinációban okoznak súlyos problémát, a gerincvelői gócok egyrészt izomgörcsösséget, másrészt vizelet-széklet szabályozási problémát tudnak előidézni. Az agyféltekék gócai sem ritkák, de ez esetben az a szerencse, hogy az idegrendszer jelentős plaszticitása miatt az ép területek jobban át tudják venni a károsodott gócok feladatait.
A lassú progresszív forma befolyásolása nehezebb kérdés, a kezelésben mindenképpen arra kell törekedni, hogy minél kevesebb idegsejt pusztuljon el.
A szklerózis multiplexnek van egy sajátos formája is, amikor a látóideggyulladáshoz a nyaki gerincvelőben társulnak gócok, ez a Devic-szindróma. Ez azért érdekes, mert egy aquaporin 4 nevű anyagot kell keresni az agyvízben, és amennyiben ez igazolható, akkor ezt a formát igen aktív kezeléssel érdemes kezelni.

A diagnózis és a kezelés lehetőségei

A szklerózis multiplex tünetei neurológiai kezeléssel kezelhetők lehetnek.- A precíz diagnózis nagyon fontos, főként mert az SM-et el kell különíteni a ritkább idegrendszeri betegségektől. A diagnózishoz tartozik a klinikai tünet (egy gócnál több idegrendszeri tünetet kell kimutatni, akár már fizikális vizsgálattal), valamint az MR vizsgálat is. Ez utóbbinál koponyára és gerincvelőre is kell gondolni, bár ilyenkor külön hangsúlyozni kell, hogy nem a porckorongra vagyunk kíváncsiak, hanem arra, hogy a gerincvelőben van-e gócos eltérés. Nem elhanyagolható az agyvízvételből nyerhető információ sem, amelyben immunglobulin felszaporodás lehet igazolható – ismerteti dr. Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológusa, infektológus, pszichiáter. - Az általános neurológusoknak a diagnosztika a feladata, a kezelés meghatározása az SM-centrumokban történik, hiszen a kezelésre szánt igen drága készítmények csak a centrumokban írhatók fel dobozdíjasan.

Ha a beteg szembesül a szklerózis multiplex diagnózisával, szörnyű képeket vizionálhat, tolókocsiban látja magát, holott ma már a kezelés igen jó eredménnyel hosszútávon „üzemképesen” tartja az érintettet. A heveny shubok kezelésében a nagy dózisú infúziós szteroidkezelés a meghatározó, amely bár mellékhatásokkal bír, de hatékonyan szünteti a gyulladásos folyamatot. Hosszútávú shub-prevencióként – tehát a visszatérő rosszullétek megelőzésére – rendelkezésre állnak injekciós és szájon át szedhető készítmények is. 
A lassú progresszív forma kezelésében az immunterápia mellett például a regenerációt segítő nagy dózisú tiamin (B1-vitamin) kezelésnek is szerepe van. Ennek túlkínálása indokolt, viszont túladagolni nem lehet, mert a fölösleg a vizelettel távozik.

A segítség és a kezelés is több irányú kell, hogy legyen

A tüneteknek megfelelően gyakran használatosak izomlazító készítmények, amelyek az izomtónus csökkenésén keresztül biztosítják a járóképességet, mozgásképességet. Ugyanilyen fontos a gyógytorna is, ami a célzott területeknek megfelelő kiesések korrekcióját szolgálja, de nem szabad túlerőltetni. Sokszor szükség van segédeszközökre is, például a láb leesését akadályozó ún. peroneus sínnel nagyon jól megakadályozható, hogy a járdaszegélybe akadjon a beteg lába, de ezen kívül is széles köre van a gyógyászati segédeszközöknek. Mindezeken kívül nagyon fontos a betegvezetés egy ilyen krónikus, esetleg ijesztő, hosszú távon is kezelendő problémákat okozó folyamatnál.

Forrás: Neurológiai Központ (www.neurologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

 • Dr. Prinz Géza

 • Szakterületek:
  • neurológus, pszichiáter, infektológus
 • Specialitások:
  • COVID neurológiai szövődményei
  • epilepszia
  • demencia, Alzheimer kór
  • idegzsába (neuralgia)
  • gerincből kiinduló fájdalmak
  • agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  *A Neurológiai Központban Dr. Prinz Géza kizárólag neurológiai ellátást végez!

   

  Rendelés típusa: 

  • Személyes, rendelői vizit

   

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Úr!
Feleségemnek pár hónapja igen súlyos tünetei vannak. Álmatlansággal kezdődött. Hétről hétre egyre rosszabbul van. Egész testében remeg(belülről), testszerte izomrángás, tűszúrás -szerű érzés, hirtelen vagy hangos zajra pánik, úgy érzi satuba van fogva az agya és lángol. Lefogyott nagyon és egyre kevésbé önmaga. Memóriazavar is fennáll. Megőrjíti az állandó lüktetés és remegés az agyában. Nem tudom milyen irányba induljunk el. Lehet neurológiai oka? Válaszát előre is köszönöm Üdvözlettel Palczer Viktor

Dr. Prinz Géza
Dr. Prinz Géza neurológus
Tisztelt Palczer Viktor!
Felesége panaszai, tünetei hátterében a központi idegrendszer szervi betegsége is állhat, így neurológiai vizsgálata indokolt.

Üdv: dr. Prinz Géza

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmes, kedves

Nagyon kedves volt velem indenki a rendelőben, emiért nagyon hállás vagyok és külön köszönöm dr. Prinz Géza alaposságát, türelmét és kedvességét! 

További vélemények

Hírek

Parkinson- kór - tünet lehet az automatikus mozgások elvesztése

Parkinson- kór - tünet lehet az automatikus mozgások elvesztése

Sokan a remegést gondolják a Parkinson-kór első tünetének, holott az automatikus mozgások megváltozására sokszor előbb fel lehet figyelni. Mi okozza ezt a betegséget, mikor kell orvoshoz fordulni és hogyan lehet a lehető legtovább fenntartani a jó életminőséget? Dr. Gács Gyula tanár úr, a Neurológiai ...
Szklerózis multiplex – Applegate és Blair is ezzel küzd

Szklerózis multiplex – Applegate és Blair is ezzel küzd

Az elmúlt időszakban Christina Applegate és Selma Blair is nyilvánosságra hozta, hogy szklerózis multiplex-szel él. Milyen tünetek utalhatnak erre a betegségre? Valóban minden beteg előbb-utóbb kerekesszékre szorul? Hogyan állítható fel a diagnózis és milyen kezelési lehetőségek léteznek? A SM-mel ...
Szédülés, fülzúgás, hallásromlás - Meniére betegség is lehet

Szédülés, fülzúgás, hallásromlás - Meniére betegség is lehet

A forgó jellegű szédülés, a hallásromlás, a fülzúgás olyan kínzó tünetek, amelyek nagyon megnehezíthetik bárki napjait. Dr. Gács Gyula tanár úr, a Neurológiai Központ neurológusa a gyakran a panaszok mögött álló Meniére betegség kezelési lehetőségeiről ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok