Bármely testrészt érinthetik az idegi eredetű fájdalmak

Bármely testrészt érinthetik az idegi eredetű fájdalmak

Dr. Jakab Gábor PhD Létrehozva: 2020.02.12 Módosítva: 2021.08.09

Neuralgiáknak nevezzük azokat a komoly, sokszor éles fájdalmakat, amelyek a sérült vagy irritált idegek miatt alakulnak ki. Dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa az idegi fájdalmak tüneteire, lehetséges okaira és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet. 

A neuralgiák számos ok miatt kialakulhatnak

A neuralgiák oka annyira szerteágazó lehet, hogy csak alapos kivizsgálás során derül fény rájuk. Idegi fájdalmakhoz vezethetnek többek közt:

 • egyes fertőzések, például Lyme-kór, övsömör, HIV,
 • csontok, erek, izmok, esetleg daganatok közvetlen nyomása az idegekre,
 • a háttérben állhat cukorbetegség (diabétesz) vagy vesebetegség.

Amikor nincs kimutatható ok a neuralgiák hátterében, úgynevezett idiopathias formáról beszélünk, ami meglehetősen gyakori. A komoly fájdalmakkal, mozgásbeszűküléssel járó neuralgiák befolyásolhatják a mindennapokat, jelentősen rontják az életminőséget. A szakorvosok aszerint osztályozzák őket, hogy mely testrészeket érintik. Eszerint beszélhetünk az alábbi kategóriákról:

 • Az idegi fájdalmak kezelése összetett neurológiai feladat.Arcidegzsába, amely az arcon okoz igen erős fájdalmat.
 • A herpes zoster vírus okozza az övsömör jellegzetes bőrtüneteit, és a nagyon erős fájdalmat.
 • Occipitalis neuralgia, ami a tarkótájon jelentkezik.
 • Perifériás neuropátia az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek betegségét jelzi.
 • Bordaközi fájdalom esetén a mellkas, vagy a has területére egy sávban kisugárzó, intenzív, neuralgiás típusú fájdalom lép fel.
 • A diabéteszes neuropátia gyakran a kezek és a lábak érzéketlenségével vagy égő fájdalmával hívja fel magára a figyelmet.

A neuropátiák fájdalmat, érzéketlenséget, zsibbadást, izomgyengeséget esetleg akaratlan izommozgásokat okozhatnak.

A kezelés általában összetett

Az idegi fájdalmak kezelésére a neurológus képes.- Fontos, hogy az érintettek mindenképpen forduljanak orvoshoz, és ne gondolják azt, hogy néha megfoghatatlan, bizonytalan tüneteiket nem fogják komolyan venni – hangsúlyozza dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa. - Gondos kivizsgálás, kikérdezés, és műszeres vizsgálatok után fel tudjuk állítani az adott neuralgia diagnózisát. Ez már fél siker a kezelés felé vezető úton, amely ugyanis erősen függ a neuralgia típusától és az aktuális állapottól. Amennyiben közepes erősségű tünetek jelentkeznek, helyileg ható krémek, lokális blokádok segíthetnek, illetve a fájdalmak gyors enyhítésében hasznosak lehetnek a szteroid injekciók. Komolyabb fájdalmak és egyéb panaszok esetén elrendelhetünk vényköteles szereket, és szóba jöhetnek műtétek az érintett idegek felszabadítására, és a két eljárás kombinációja is. Sokszor teljes „fájdalom menedzsmentre” van szükség, melynek részeként olyan életmódbeli okokat is kezelni kell, mint például a perifériás neuropátia hátterében gyakran álló alkoholbetegség. A lényeg, hogy van remény azoknak a betegeknek, akiket az életük szinte minden területén korlátoznak a tüneteik, hiszen megfelelő kezeléssel és kellő kitartással visszanyerhető a jóval magasabb szintű életminőség. 
 

Forrás: Neurológiai Központ (www.neurologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

 • Dr. Jakab Gábor PhD

 • Szakterületek:
  • neurológus
 • Specialitások:
  • stroke utáni másod szakvélemény
  • TIA utáni másod szakvélemény
  • sclerosis multiplex
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Rendelés típusa:

  Személyes, rendelői vizit

   

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

Nagyon elégedett voltam dr. Jakab Gábor PhD orvosi szakértelmével es alaposságával! Ajánlom másnak is!

További vélemények

Hírek

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...
Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Arcidegzsába és isiász: így kezelhető a két leggyakoribb neuropátiás fájdalom

Akár arcidegzsábáról, akár isiászról van szó, mindkét gyakori betegség a neuropátiás fájdalmak csoportjába tartozik, ahogyan a diabéteszes neuropátia, az övsömört követő idegfájdalom és más betegségek is.   Dr. Prinz Géza , a Neurológiai Központ ...
Minden Alzheimer demencia, de ez fordítva nem igaz

Minden Alzheimer demencia, de ez fordítva nem igaz

Alzheimer és/vagy demencia? Sokak elképzeléseiben egybemosódnak ezek a fogalmak, és nem véletlenül. Az Alzheimer-kór ugyanis a demencia leggyakoribb formája.  Milyen más formák léteznek még? Kezelhető-e az elbutulás? Neurológiai vagy pszichiátriai vizsgálat szükséges? A kérdésekre dr. Prinz ...

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!