CRP

CRP

Módosítva: 2024.03.24 20:04

A CRP az immunrendszer vészjelzője, melynek emelkedése a szervezetben zajló gyulladásra utal. A CRP értéke jelzi, hogy a szervezetben zajló gyulladás milyen intenzitású és milyen irányba halad. Magas CRP-szintje az agy és az idegrendszer mögött rejlő gyulladásokra és fertőzésekre figyelmeztet, segítve az orvosokat az időben történő beavatkozásban és a megfelelő kezelés kiválasztásában.

Mi az a CRP?

Mit mutat a CRP?

Hogyan mérhető a CRP?

Igényel-e bármiféle előkészületet a CRP mérése?

Mit mutat az emelkedett CRP a neurológiában?

Milyen neurológiai kórképekhez társul emelkedett CRP és miért?

Az emelkedett CRP kezelhető?

Mi az a CRP?

A CRP, vagyis a C-reaktív protein (C-reactive protein) egy olyan fehérje, melyet a máj termel, és amely szervezetünkben a gyulladás jelenlétére utaló jelzésként szolgál. A CRP szintje nőhet különböző gyulladásos folyamatok, fertőzések vagy szöveti sérülések esetén. Emelkedett CRP szintet lehet mérni a vérben, és gyakran használják az orvosok diagnosztikai célokra, valamint az egészségi állapot követésére vagy bizonyos betegségek, például szív- és érrendszeri problémák, autoimmun betegségek vagy fertőzések monitorozására. Egyes esetekben az emelkedett CRP a neurológiai betegségekhez is társulhat, amelyek gyakran járnak együtt gyulladásos folyamatokkal vagy szöveti károsodással az agyban vagy az idegrendszerben.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mit mutat a CRP?

A C-reaktív protein (CRP) szintje a vérben egy fontos biológiai marker, amely az immunrendszer aktivitását és a szervezet gyulladásos folyamatait tükrözi. Ennek megfelelően a CRP szintjének emelkedése arra utalhat, hogy valamilyen gyulladásos folyamat zajlik a szervezetben.

Konkrétan a CRP emelkedése a következőkben jelezhet problémákat:

 • Gyulladás: A CRP szintje megemelkedik, amikor gyulladásos folyamatok fordulnak elő a szervezetben, például fertőzések, sebesülések, autoimmun betegségek vagy szöveti károsodások során.
 • Szív- és érrendszeri betegségek: A CRP szintjének emelkedése összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek kockázatával. Magas CRP szintet találhatnak azoknál, akik nagyobb valószínűséggel szenvednek szívbetegségekben, például szívinfarktusban vagy stroke-ban.
 • Autoimmun betegségek: Az autoimmun betegségek, mint például a rheumatoid arthritis vagy a lupus, gyakran járnak magas CRP szinttel, mivel ezek a betegségek a szervezet saját szövetei ellen irányuló autoimmun reakciókat idéznek elő.
 • Daganatok és rák: Néha a CRP szintje emelkedik rákos megbetegedések, különösen a tumorok okozta gyulladás miatt.

  Kapcsolódó cikkünk

  A demencia 10 korai jele

  A demencia szakkifejezés a gondolkodás és a memória rosszabbodását, fokozatos elbutulást jelent. Dr. Jakab Gábor PhD , a Neurológiai Központ neurológusa azokra a korai jelekre hívta fel a figyelmet, amelyek észlelése esetén részletesen ki kell vizsgálni a beteget, sok esetben ...

Hogyan mérhető a CRP?

C-reaktív protein (CRP) szintjét vérvizsgálattal lehet mérni. A CRP mérése egy egyszerű és gyakran rutinszerű eljárás, amelyet laboratóriumi körülmények között végeznek el. Az eljárás lépései általában a következők:

 • Vérmintavétel: Az első lépés a vérminta begyűjtése. Általában a könyökhajlatban vagy a csuklón lévő vénából kis tű segítségével vért vesznek.
 • CRP mérés: A vérmintában található CRP szintjét laboratóriumi tesztekkel mérik meg. Ennek a mérésnek többféle módja létezik, de általában immunkémiai módszereket alkalmaznak, például az ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) vagy a turbidimetria. Ezek a módszerek lehetővé teszik a CRP koncentrációjának pontos mérését a vérben.
 • Eredmények kiértékelése: Miután elkészült a mérés, az orvos vagy a laboratóriumi szakember értékeli az eredményeket. Az eredményeket általában mg/L (milligramm per liter) egységben adják meg, és az egyén CRP-szintjének értékelése során az orvos figyelembe veszi az aktuális klinikai körülményeket és az egyéb diagnosztikai eredményeket.

A CRP mérésének egyszerűsége és gyorsasága miatt ez a vizsgálat gyakran alkalmazható az egészségügyi ellátás számos területén, például a gyulladásos állapotok diagnosztizálásában, a fertőzések nyomon követésében vagy a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának értékelésében. Fontos azonban megjegyezni, hogy a CRP eredmények mindig kontextusban kell értelmezni, és azokat más klinikai és laboratóriumi adatokkal együtt kell értékelni.

Igényel-e bármiféle előkészületet a CRP mérése?

Általában a CRP mérése nem igényel speciális előkészületeket vagy éhezést. Az eljárás során nem szükséges speciális előzetes intézkedéseket tenni. Azonban a vérvétel előtt mindig érdemes tájékoztatni az orvost vagy a vérvételt végző személyzetet az esetleges gyógyszerekről vagy étrend-kiegészítőkről, amelyeket szed, valamint bármilyen különleges egészségügyi állapotokról, amelyek befolyásolhatják a vérvizsgálat eredményét.

Mit mutat az emelkedett CRP a neurológiában?

Az emelkedett C-reaktív protein (CRP) szint neurológiai vonatkozásban gyakran jelzi a gyulladásos folyamatok jelenlétét vagy súlyosságát az idegrendszerben. A neurológiai problémákCRP számos kórképet foglalhatnak magukban, amelyek közül néhány összefügg a gyulladásos folyamatokkal vagy autoimmun reakciókkal. Az emelkedett CRP értékek számos klinikai helyzetben jelenthetnek releváns információt:

 • Autoimmun neurológiai betegségek: Az autoimmun neurológiai betegségek, például a Guillain-Barré-szindróma, a neuromyelitis optica vagy az autoimmun encephalitis gyakran járnak emelkedett CRP szinttel, mivel ezek a betegségek az immunreakciók által okozott gyulladásos válaszokat idéznek elő az idegrendszerekben.
 • Fertőzések: Bizonyos bakteriális vagy vírusfertőzések, amelyek az idegrendszert érintik, úgymint az agyvelőgyulladás (encephalitis) vagy agyhártyagyulladás (meningitis), szinte minde esetben emelkedett CRP szintet okoznak.
 • Traumás agyi sérülések: Az agyi sérülések gyakran járnak idegi gyulladással, ami emelkedett CRP szintet eredményezhet.
 • Neurodegeneratív betegségek: Bár nem mindegyik neurodegeneratív betegség jár gyulladással, néhányukban, például az Alzheimer-kórban vagy a Parkinson-kórban, kimutatták a gyulladásos folyamatok jelenlétét az idegrendszerben, és emelkedett CRP szintet is találhatnak ezekben a betegségekben.

Az emelkedett CRP szintnek tehát fontos szerepe lehet a neurológiai betegségek diagnosztizálásában, a betegség súlyosságának felmérésében és a kezelés hatékonyságának nyomon követésében. Fontos azonban megjegyezni, hogy az emelkedett CRP csak egy a sok lehetséges marker közül, és mindig más klinikai és laboratóriumi adatokkal együtt kell értékelni. Ezért a neurológiai problémák esetén mindig konzultáljon egy neurológussal vagy más egészségügyi szakemberrel a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Milyen neurológiai kórképekhez társul emelkedett CRP és miért?

Az emelkedett C-reaktív protein (CRP) szint számos neurológiai kórképhez társulhat, különösen azokhoz, amelyek gyulladásos folyamatokkal járnak. Ezek közé tartoznak:

 • Autoimmun neurológiai betegségek: Az autoimmun betegségek során az immunrendszer tévesen támadja meg saját szöveteit, ideértve az idegrendszert is. Példák ilyen betegségekre a  már korábban említett Guillain-Barré-szindróma, a neuromyelitis optica, az autoimmun encephalitis vagy a sclerosis multiplex (MS). Ezekben a betegségekben az immunrendszer aktiválódik és gyulladást okoz az idegek körül, ami emelkedett CRP szintet eredményezhet.
 • Stroke: A stroke-ot követően, különösen az iszkémiás típusú stroke esetén, a szöveti károsodás és az agyszöveti gyulladás is vezethet emelkedett CRP szinthez.
 • Degeneratív idegrendszeri betegségek: Noha ezek a betegségek általában nem gyulladásos folyamatokkal járnak, bizonyos degeneratív neurológiai betegségek, például az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór, másodlagos gyulladásos folyamatokat is okozhatnak az idegrendszerben, amelyek emelkedett CRP szintet eredményezhetnek.
 • Fertőző neurológiai betegségek: A bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzések gyakran járnak magasabb CRP szinttel. Ezek közé tartoznak a központi idegrendszer fertőzései, például a meningitis vagy az agyvelőgyulladás.
 • Traumás agyi sérülések: A neurológiai traumák, például agyrázkódás vagy agyvérzés, gyakran járnak gyulladással és szöveti károsodással, amelyek emelkedett CRP szintet eredményezhetnek.

Az emelkedett CRP szint jelzi a szervezetben éppen zajló gyulladásos folyamatok jelenlétét, de nem specifikus a neurológiai problémákra. Ennek megfelelően az emelkedett CRP szint csak egy a sok jel közül, amelyeket figyelembe lehet venni a neurológiai betegségek diagnosztizálásában és kezelésében. A konkrét diagnózist mindig az orvosnak kell meghatároznia, figyelembe véve a klinikai tüneteket, egyéb laboratóriumi és képalkotó eredményeket, valamint az egyéni betegség- és egészségi állapotot.

Az emelkedett CRP kezelhető?

Az emelkedett CRP (C-reaktív protein) kezelhető, de a kezelés módja és hatékonysága attól függ, hogy mi okozza az emelkedést.

Ha az emelkedett CRP-t gyulladásos folyamatok vagy fertőzések okozzák, akkor a kezelés a gyulladás vagy a fertőzés kezelésétől függ. Gyakran antibiotikumokat írnak fel bakteriális fertőzések esetén, míg vírusfertőzések esetén a tüneti kezelés és a pihenés lehet a javasolt. Autoimmun betegségek esetén az immunrendszer szabályozását célozhatják meg a gyógyszerek, mint például kortikoszteroidok vagy immunmoduláló szerek.

Az emelkedett CRP (C-reaktív protein) a neurológiai problémákban általában nem közvetlenül kezelendő, mivel maga a CRP csak egy marker, amely a gyulladás jelenlétére utal a szervezetben. Az emelkedett CRP a neurológiai betegségek esetében gyakran a gyulladásos folyamatok jelenlétét jelzi, amelyek különféle kórképekhez társulhatnak.

Fontos megjegyezni, hogy az emelkedett CRP önmagában nem egy specifikus kezelési célpont, hanem inkább egy marker, ami segíthet a betegség diagnosztizálásában és a kezelés hatékonyságának nyomon követésében.

Téma szakértői

Dr. Vida Zsuzsanna

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, alvásszakértő
Dr. Jakab Gábor PhD

Dr. Jakab Gábor PhD

neurológus
Dr. Prinz Géza

Dr. Prinz Géza

neurológus, pszichiáter, infektológus

Hírek

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A romló memóriáról, a súlyos kognitív leépülésről szinte mindenkinek a demencia, és annak leggyakoribb típusa, az Alzheimer-kór jut eszébe, holott ezen kívül is vannak okok, amelyek átmeneti vagy végleges memóriavesztéshez vezethetnek. Ezekről készített összegzést dr. Gács ...
A demencia és a stroke közös tőről fakad?

A demencia és a stroke közös tőről fakad?

Al Capona, Semmelweis Ignác, Ady Endre és Nietzsche – ki gondolná, hogy e híres személyek közt a kapocs éppen a demencia? A demencia az az elbutulásnak is nevezett  a tünetcsoport, amelyet számos ok válthat ki, és az elmúlt évszázadok folyamán változott a tényleges oka, a leggyakoribb oka, illetve a ...
Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK